Headlines


 Design District groter dan  ooit

 


 Osram verlicht  Songfestival


 Overname Rever

 

Kantoor- en Projectmeubilair

Wat is de rol van de hedendaagse designer? En hoe staat het met het favoriete designobject van vrijwel elke ontwerper; de stoel? Deze en andere vragen worden behandeld in een interessant (Engelstalig) report over discussiesessies met onder andere topontwerpers Ineke Hans en Tord Boontje. Zij buigen zich onder meer over het cultuurhistorische belang van de stoel.

Voor wie de diepte in wil, zijn de reports meer dan lezenswaardig. "We hebben geen behoefte aan nog meer stoelen en kunnen onze creatieve krachten beter besteden aan het oplossen van andere problemen", is één van de vele prikkelende uitspraken. Of wat te denken van de opmerking van Tord Boontje dat hij de laatste 3 jaar geen stoel meer heeft gezien waar hij werkelijk ondersteboven van was, omdat het uitdrukking geeft aan de tijdgeest? "Ik denk dat we door een periode van armoede gaan, misschien omdat jonge mensen niet meer geïnteresseerd zijn in meubilair."

Deze - en vele andere behartenswaardige - opmerkingen zijn allemaal te vinden achter onderstaande link.

http://www.inekehans.com/salon/reports/report-studio-salon-6

{LST_ITEMS:2041}
 

 

Van der Plas Meubel & Project introduceert een opmerkelijke nieuwe tafel in de collectie. De ProTable werd ontworpen door Atelier PRO voor het project Stadhuiskwartier in Deventer. Nu is de tafel dus ook beschikbaar voor andere projecten van collega-architecten.

"Wij voeren in eigen collectie meubelen, ontworpen door architecten", legt Wim van der Plas uit over de keuze de door Atelier PRO ontworpen tafel in de collectie op te nemen. "Dit zijn doorgaans meubelen die voor een bepaald utiliteitsproject zijn ontworpen. Wij produceren deze en zetten deze in serie uit op de projectenmarkt." En dat gebeurt nu dus ook met de Pro Table. 

"Het ontwerp is van Atelier PRO architecten Den Haag", aldus Van der Plas. "De bedoeling is dat de ene collega een meubel voorschrijft of in zijn project opneemt van een collega architect. Daarnaast geeft het de ontwerper een goed gevoel dat een met zorg ontworpen stuk niet in de la terecht komt maar een langer leven gaat krijgen."

De Pro Table is een geheel in staal uitgevoerde tafel, geëpoxeerd in een structuurlak. De tafel is standaard verkrijgbaar in de kleuren zwart, wit, grijs en antraciet. het blad is standaard verkrijgbaar in vier soorten houtfineer. Ook een linoleum of corian werkblad behoren tot de mogelijkheden.

www.vanderplas.biz


{LST_ITEMS:2041}


 

Begin juni staat de beurs design District weer op de agenda. het evenement, dat dit jaar plaatsvindt in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam, belooft zeer succesvol te worden.

"Al in december bleek dat de animo voor Design District groot was, en waren alle geplande standruimtes in de Koffie- en Tabaksfabriek gevuld", meldt de beursorganisatie. "Gelukkig kon de beursvloer uitgebreid worden met het Distributiecentrum. Deze derde hal valt op door de indrukwekkende hoge stellages; een waanzinnig gaaf decor voor de bijna veertig extra deelnemers die zich hier presenteren!"

In de Van Nelle Fabriek is er 7-8-9 juni dus meer dan genoeg inspiratie op het gebied van interieurdesign. "De laatste plekken in de tuin worden verhuurd aan deelnemers met buitenmeubilair. Het totaal aantal deelnemers gaat nu richting de tweehonderd, dat zijn er meer dan ooit!"

Behalve de stands van deelnemende bedrijven, is er tijdens de beurs onder meer ook een lezingenprogramma voorzien. "In de lezingenruimte in het midden van Design District kunnen bezoekers gratis toegankelijke lezingen, presentaties, discussies en tours bijwonen."

www.designdistrict.nl


{LST_ITEMS:2041}

  

 

Rever Interieurprojecten, fullservice bureau voor ontwerp & realisatie van interieurs voor werkomgevingen, is per 7 april 2017 overgenomen door Paul Spoelder en Janny van Rossum. Rever Interieurprojecten was eerder onderdeel van Dantuma Holding, van Jan Veening.Spoelder en Van Rossum tekenden op 7 april voor 100 procent van de aandelen. Spoelder is al 15 jaar directeur van Rever Interieurprojecten in de huidige vorm. Van Rossum heeft al sinds 2007 een sleutelrol binnen de organisatie.

Rever Interieurprojecten blijft onder eigen vlag opereren. De dertig medewerkers blijven werkzaam bij het bedrijf dat gevestigd is in Utrecht. Spoelder en Van Rossum geven aan grote groeiambities met het bedrijf te hebben. “De overname past dan ook perfect binnen de strategie”, aldus Spoelder.Afgelopen weekend zijn alle medewerkers op de hoogte gesteld met een persoonlijke kaart en wens: 'We willen graag met jullie het glas heffen op de fantastische teamspirit die er binnen onze club is, op de prachtige kansen die komen gaan en op jouw toekomst bij Rever. Wij zijn trots om zo’n mooi bedrijf met fijne mensen te mogen aansturen, daar gaan we ons nog meer voor inzetten samen met jou'.Rever ontwerpt en realiseert interieurs voor werkomgevingen. In de visie van Rever is het interieur een strategisch instrument voor groei; in een passende setting worden mensen zowel mentaal als fysiek gestimuleerd om optimaal te functioneren, zich te ontwikkelen en in hun kracht te staan. Rever gelooft dat gezonde en gelukkige medewerkers de basis zijn om als bedrijf succesvol te zijn.
 

www.rever.nl

{LST_ITEMS:2041}

 
 

Goed nieuws voor Lensvelt. De samenwerking met ontwerper Maarten Baas heeft in Milaan zijn vruchten afgeworpen. Het bedrijf sleepte een Milano Design Award in de wacht in de categorie 'best concept'. Het is al de tweede maal dat de Amsterdamse inrichter met deze prijs aan de haal gaat.

De prijs ging naar het concept 'May I have your attention please', een installatie bestaande uit een groot aantal 'roeptoeters'. "De installatie is geïnspireerd op het feit dat ieder jaar in Milaan iedereen om aandacht schreeuwt", zegt een woordvoerder. Dat geldt overigens natuurlijk ook voor Lensvelt en Baas zelf: Zij gebruikten de roeptoeter-installatie om de aandacht te vestigen op de nieuwe Maarten Baas 101 chair, ontworpen door Maarten Baas voor Lensvelt. "Net als meningen is iedere stoel uniek", legt de woorddvoerder de relatie tussen de prijswinnende installatie en de nieuwe stoel.

Voor wie niet in Milaan was, is het Lensvelt/Baas-project ook in eigen land te zien. 'May I have your attention please' maakt deel uit van de Maarten Baas-expositie die momenteel te zien is in het Groninger Miuseum. En de stoel 101 wordt op 20 april officieel gepresenteerd bij Lensvelt in Amsterdam.

www.lensvelt.nl

{LST_ITEMS:2041}

 
 


Vloer, Wand & Plafond

Faay Vianen, producent van wanden en plafonds, heeft twee Cradle to Cradle-certificaten ontvangen tijdens het C2C-Congress te Venlo.De certificaten werden uitgereikt door Geoffrey van Elderen, directeur Consultancy van advies- en ingenieursbureau Tebodin, de geaccrediteerde assessor.

De certificaten gelden voor het Flax board Gypsum Drywall (basic-certificaat voor de wandpanelen GP22, VP54, VP70 en VP35) en het Flax board Fibre Drywall (basic-certificaat voor de wandpanelen SP54, HV84 en VK50) en werden uitgegeven door het Cradle to Cradle Products Innovation Institute.

Mark Faay, algemeen directeur bij Faay: “Duurzaam ondernemen zit in ons DNA. Ook de verduurzaming van productie- en bedrijfsvoeringsprocessen heeft voortdurend onze aandacht. Zo zijn wij niet alleen in het bezit van ISO9001 en ISO14001, maar zijn wij sinds 2013 ook FSC- én PEFC-gecertificeerd. Gezamenlijk leggen wij continu de lat hoger om ons te blijven ontwikkelen en onderscheiden. Deze C2C-certificering is een mooie bekroning op ons harde werken en het vertrouwen van onze partners. Ik ben ontzettend trots dat wij met ons team op een verantwoorde manier voorop lopen op het gebied van duurzaamheid.”

www.faay.nl


{LST_ITEMS:2041}

Dat het goed gaat met de interieurmarkt is zo langzamerhand een understatement. De bomen groeien alom tot in de hemel. De schroom om te investeren is alom afgeworpen. Ook bij Koninklijke Mosa, zo blijkt uit een actueel persbericht.

De tegelfabrikant kondigt aan miljoenen euro’s te gaan investeren in innovatieve technologieën om de productie van wand- en vloertegels in Maastricht te verhogen. "Hiervan gaat dit jaar al zes miljoen euro naar een nieuwe oven met meer capaciteit in de vloertegelfabriek", aldus een woordvoerder. "Andere investeringen zijn gericht op verdere innovatie van producten, technologie, en bouwprocessen."

Met meer dan 550 werknemers is Mosa nu al de grootste industriële werkgever in Maastricht. De groeiende vraag naar keramische tegels en de geplande investeringen leiden volgens het berdijf per direct tot dertig nieuwe banen voor met name allround operators.

"We hebben de wind mee, en dat komt mede dankzij de sterke internationale positie die Mosa in de afgelopen jaren heeft verworven”, zegt Remon Veraart, CEO van Mosa. “Tijdens de crisis in de bouw daalde de bouwproductie en daarmee de vraag naar tegels in eigen land. Door internationalisering groeit de export van wand- en vloertegels sterk. Bovendien neemt de vraag in Nederland weer toe."

Veraart: “Duurzaamheid staat centraal bij de ontwikkeling van nieuwe producten en verantwoorde productieprocessen. Maar wij maken ons ook sterk voor optimale arbeidsomstandigheden. Wij investeren in mensen voor de lange termijn. Zo voeren we al 15 jaar lang een consistent opleidingsbeleid in procestechniek (VaPro), in samenwerking met Techniekcollege Arcus Leeuwenborgh. En bieden op andere terreinen doorlopend ontwikkelingsmogelijkheden om de mensen te laten groeien. We zijn een wereldspeler en trots op onze wortels in Maastricht, waarmee we een bijdrage leveren aan het behouden en versterken van de Nederlandse maakindustrie.”

www.mosa.nl

{LST_ITEMS:2041}

 

Forbo heeft wat leuks ontdekt. Het bedrijf kwam erachter dat de linoleum die het produceert hersteld kunnen worden met ... een walnoot.

"Een walnoot kun je niet alleen gebruiken om jezelf gezond te voeden, maar ook om kleine krasjes in marmoleum te herstellen", meldt een woordvoerder. "Door met de vrucht over de kras te bewegen, komt er olie vrij die het krasje opvult en camoufleert." Volgens Forbo is dit een duurzame manier om de oneffenheden van linoleum oppervlak te lijf te gaan.

Overigens leert navraag van interieurjournalist Aribert Guiking (Yataz) bij Forbo dat de opmerkelijke methode alleen geschikt is voor meubellinoleum. Voor het herstel van linoleum vloeren - "volgens een LCA van de Universiteit van Leiden samen met hout de duurzaamste vloer ter wereld" (dixit Forbo) - blijft u aangewezen op traditionelere herstelmethoden. "Forbo heeft een nieuwe onderhoudstool die UV onsite heet", aldus een woordvoerder over de mogelijkheden in dit opzicht. "Hiermee kunnen ze een Marmoleum-vloer razendsnel herstellen en opknappen met alle voordelen van dien voor patiënten, leerlingen en alle andere gebruikers in bijvoorbeeld de horeca, het kantoor, de winkel, et cetera."

www.forbo.com

{LST_ITEMS:2041}

  

Op maandag 3 april ontving Carl Huijskens namens akoestiekspecialist Incatro een Red Dot Design Award 2017. Incatro werd geselecteerd uit meer dan vijfduizend inzendingen en won de prijs voor het ontwerp van Soundleaves, bladvormige akoestische wand- en plafondelementen en bureauschermen.

De Red Dot Design Award is een jaarlijkse onderscheiding die wordt toegekend aan producten met ‘s werelds beste design. De jury loofde Soundleaves in het bijzonder om de uitgekiende synergie tussen design en maximale geluidsabsorptie.

Carl Huijskens van Incatro is de bedenker van Soundleaves. Samen met interieurarchitect Feran Thomassen bedacht hij de asymmetrische bladvorm. Deze werd al snel als uitgangspunt genomen voor het akoestische design. Na anderhalf jaar denken, onderzoeken, experimenteren en ontwikkelen, bracht Incatro Soundleaves op de markt. De opvallende vormgeving onderscheidt zich van de bekende, grote statische schermen. Daarom loofde de Red Dot Design Award jury in het bijzonder de uitgekiende synergie tussen design én maximale geluidsabsorptie. Incatro heeft immers al twintig jaar ervaring in de techniciteit van ruimteakoestiek.

De Red Dot Award beoordeelt producten op het gebied van design, in drie disciplines: product design, communication design en design concept. De jury met veertig designers, professors en journalisten beoordeelde 5.500 producten uit 54 landen. Incatro ontving de award voor product design.

Incatro ontvangt een certificaat van de Red Dot Design Award en verschijnt in het Red Dot-jaarboek, dat op 3 juli wordt uitgebracht. Ook kan men na 3 juli de “Design on Stage” tentoonstelling bezoeken in het Red Dot Design museum in Essen. De tentoonstelling is er vijf weken te zien.

www.incatro.nl

{LST_ITEMS:2041}

Vloerenspecialist Gerflor viert dit jaar het 80-jarige bestaan van zijn Mipolam vinylvloeren. Het jubileum valt samen met de introductie van een nieuwe lijn vloeren binnen deze collectie: Mipolam Affinity. "De Affinity vloeren kemerken zich door een hoge kwaliteit, stijtvaste afwerking en zijn verkrijgbaar in diverse designs."

Gerfor specialiseert zich met Mipolam al sinds 1937 in homogene vinyl vloerbedekking. "Door de jaren heen zijn de vloeren continu geïnnoveerd en werden steeds weer nieuwe designs ontwikkeld. Met 80 jaar ervaring loopt het merk voorop in homogene vinyl vloerbedekking. Niet voor niets is de slogan van het merk ‘the original one since 1937’." Onder het merk Mipolam vallen verschillende productlijnen, zoals Mipolam Elegance, Mipolam Accord en de nieuwe lijn Mipolam Affinity. De productlijnen zijn de afgelopen jaren allemaal vernieuwd, waardoor er keuze is uit een veelvoud aan moderne designs.

Mipolam Affinity is een non-directionele homogene vloerbedekking; het design is door en door verwerkt in de vloer. "De vloer is beschikbaar in diverse ton-sur-ton designs, van neutraal grijs, beige en bruin tot vrolijk blauw, groen en rood. In totaal zijn er 28 nieuwe kleuren verkrijgbaar, op rol en op aanvraag in tegels."

De vloeren zijn 100 procent recyclebaar. De homogene vloeren combineren volgens de aanbieder een eenvoudig onderhoud met een lange levensduur. "De vloeren zijn waterdicht (thermisch gelast), kunnen een zware belasting aan en zijn geschikt voor ruimtes waar veel mensen lopen (slijtklasse T). Voor een optimale hygiëne is het mogelijk om de vloer door te laten lopen op de muur (als plint), zodat er minder vuil in de hoeken terecht komt."

De Mipolam Affinity homogene vloeren zijn voorts voorzien van de 'unieke' gepatenteerde Evercare oppervlaktebehandeling. "De vloeren zijn hierdoor zelfs bestand tegen chemische stoffen zoals Betadine en desinfecteringsmiddelen. Niet voor niets worden Mipolam vloeren veel gebruikt in ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen en laboratoriums."

www.gerflorbenelux.com

{LST_ITEMS:2041}

‘Circulair nieuws’ van ABN-AMRO. De bank start op 12 april met een Internationale Marktverkenning Circulaire Vloerafwerking. Het gaat om het aanjagen van de circulaire economie en om leveranciers en producenten via dit traject te informeren over circulaire economie en stimuleren tot deelname aan de circulaire economie.

Dit is een pilot gericht op alle vloerafwerkingen die voor kunnen komen in de gebouwen van ABN-AMRO en de informatie die dit oplevert wordt gedeeld zodat dit in brede zin bijdraagt aan de transitie. ABN-AMRO heeft bureau Rendemint – gespecialiseerd op het gebied van circulaire vraagstukken – gevraagd dit traject te organiseren en begeleiden.

“Een belangrijke ambitie van ABN AMRO is om de transitie naar een circulaire economie te versnellen”, aldus een woordvoerder van de bank. “Want door bestaande producten te recyclen en nieuwe zó te maken dat we ze makkelijker kunnen hergebruiken, verbruiken we als maatschappij minder grondstoffen en worden we minder afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen. Om deze ambitie concreet te maken, proberen we onder andere circulair in te kopen. De kennis die we hierbij opdoen, willen we actief delen met onze klanten.”

“Om de mogelijkheden te verkennen, organiseren we een internationale pilot voor circulaire vloerafwerkingen. Samen met een aantal toekomstige leveranciers maken we de hele bedrijfsketen van hun product inzichtelijk op het gebied van materiaalhergebruik. Uiteindelijk werken we toe naar een structurele samenwerking met geselecteerde leveranciers.”

 

Tijdens de pilot wordt gebruik gemaakt van de Pre Returnable Procurement-methode (PRP) van bureau Rendemint. “Deze online tool is geen onderdeel van onze formele processen, maar biedt ons én de leveranciersmarkt de mogelijkheid om ervaring op te doen met circulair inkopen. Ervaring die we kunnen doorvertalen naar latere trajecten, en misschien zelfs naar onze zakelijke klanten.” Het voordeel van de PRP-methode is volgens de woordvoerder dat alle aspecten van circulariteit evenveel aandacht krijgen. Grondstofgebruik en het welzijn van mensen worden allebei meetbaar gemaakt, waardoor de methode een gedetailleerd beeld van de hele productieketen geeft.”

 

De pilot is bedoeld voor (inter)nationale producenten en leveranciers van vloerafwerkingsproducten die in ABN AMRO-kantoren kunnen worden toegepast. “Om mee te doen, moeten ze er wel voor openstaan om hun hele keten tot in detail door te lichten. De leveranciers met de beste resultaten nemen we na afloop op in onze ‘preferred circular suppliers’-lijst. De lijst houden we bewust dynamisch om zo ook start-ups met innovatieve producten een kans te geven.”

www.rendemint.nl

{LST_ITEMS:2041}

Forbo Flooring produceert niet alleen al heel lang hele fraaie en duurzame vloeren in Nederland, maar ontwerpt - indien gewenst - ook gratis uw vloerplan, middels Forbo’s ontwerpservice. "Zo’n speciaal op maat ontworpen vloer geeft de bestaande ruimte een heel nieuwe dimensie - alsof u net verhuisd bent - of ‘kleurt’ een nieuw gebouw mooi, en geeft een basis voor de rest van het interieur."

Michiel van Nieuwland, de ontwerper van Forbo’s ontwerpservice, bezoekt ieder project persoonlijk om een goed beeld te krijgen van de lichtval, het kleurgebruik, de sfeer, de looplijnen, het meubilair en het type gebruikers van het gebouw en andere zaken die het interieur bepalen. "Uw wensen en budgettaire mogelijkheden spelen natuurlijk ook een belangrijke rol in het ontwerp. Daarbij is het goed om te weten dat Forbo’s ontwerpservice altijd op de hoogte is van de nieuwste collecties en laatste mogelijkheden."

Op basis van de verzamelde informatie werkt de ontwerper vervolgens een vloerplan uit. Dit wordt met behulp van kleurstalen en een ontwerptekening met de klant besproken. "Na goedkeuring kan de vloer worden geïnstalleerd worden door uw eigen installatiebedrijf of wij dragen daarvoor zorg middels System Solutions, waarbij we u volledig ontzorgen."

Forbo’s ontwerpservice combineert niet alleen kleuren en dessins, maar creëert ook verrassende en sfeervolle effecten door het gebruik van verschillende materialen. De kleuren van de verschillende collecties zijn onderling op elkaar afgestemd middels Forbo’s kleurenworkshop, die door Forbo’s eigen designstudio werd ontwikkeld naar aanleiding van het tweejaarlijks trendrapport ‘Make it incredible’.

www.forbo.com

{LST_ITEMS:2041}

Agio Cigars: familiebedrijf in Duizel, opgestart in 1904. Vele jaren, ontwikkelingen en vier generaties verder, ontstond de wens om de kantoor- en productielocatie in Agio Cigars aan te pakken. Zodanig dat de oude én nieuwe generatie er zich qua emotie in konden vinden. Het resultaat: een complete renovatie van het bestaande kantoorgebouw tot nieuw hoofdkantoor, in combinatie met de bouw van compleet nieuwe productiehallen. De duurzaamheidsambities lagen hoog: het pand is bekroond met de hoogst haalbare Breeam score: ‘outstanding’.AGC Glass leverde in totaal 1.150 vierkante meter beglazing voor het realiseren van het project. Paul Goltstein, architect Bo.2: “We hebben de gevel van het pand ontworpen vanuit een optimale verhouding tussen open en gesloten. Helderheid is immers ook één van de kernwaarden die Agio Cigars ons meegegeven heeft. Van buiten naar binnen oogt de gevel transparant, terwijl men van binnen naar buiten toch geborgenheid ervaart. Ook het interieur van het gebouw wilden we zo open mogelijk houden. Zo hebben we veel transparante binnenwanden toegepast. Het zorgt voor een optimaal werkklimaat: de isolerende beglazing biedt heel veel rust en stilte. Verder staat alles met elkaar in verbinding. Productie en kantoor worden gekoppeld door de centraal gelegen sociale voorzieningen. ” AGC paste Thermobel Top Isolatieglas toe in diverse varianten.

Paul Goltstein: “Agio Cigars hecht erg aan duurzaamheid, ze willen de kennis en liefde voor het product ook richting toekomstige generaties doorgeven. We hebben de duurzaamheidslat in het project dan ook hoog gelegd. Zo is er gewerkt met materialen die zo weinig mogelijk milieubelastend zijn en is het oude hoofdkantoor qua constructie voor 99 procent hergebruikt. Ook de delen van de gesloopte fabriek zijn zoveel mogelijk hergebruikt. Verder is er goed nagedacht over optimale luchtverversing, temperatuurregeling en voldoende lichtopbrengst met zo weinig mogelijk energieverbruik.”

In dit opzicht past de het Thermobel Top-glas ook erg goed; kenmerkend is de uitstekende thermische isolatie, waarbij oververhitting wordt tegengegaan en de warmte in de winter juist binnen wordt gehouden. Goltstein: “Het resultaat van al deze investeringen in duurzaamheid is een nagenoeg CO²-neutraal gebouw, perfect ingepast in zijn natuurlijke omgeving, met een geweldig werkklimaat. We zijn erg trots op de toekenning van de hoogst haalbare Breeam schore: ‘outstanding’.”

Opdrachtgever: Agio Cigars, Duizel.
Ontwerp: Bo.2 architectuur en stedenbouw Vught.
Glasproducent: AGC Glass Nederland.
Aannemer: Remmers Bouwgroep, Tilburg.
Gevelbouwer: VPG, Nieuwkuijk.
Oplevering: November 2016.  

 
AGC Glass Europe produceert en verwerkt vlakglas voor de bouwsector (buiten- en binnenbeglazing), de auto-industrie, de solar-industrie en gespecialiseerde industriële sectoren. AGC Glass Europe is de Europese tak van de grootste vlakglasproducent ter wereld. http://www.agc-glass.eu/ 
AGC Nederland Holding, gevestigd in Tiel, is het hoofdkantoor van de AGC-activiteiten in Nederland. Deze bestaan uit drie productievestigingen en een netwerk van zestien distributievestigingen.


www.agcnederland.nl


{LST_ITEMS:2041}


Verlichting

In 2016 leverden Nederlanders maar liefst 3.887 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen in voor recycling. Dat is een stijging van ruim 8 procent. Belangrijkste oorzaak voor deze stijging zijn de investeringen die LightRec heeft gedaan in de uitbreiding van haar inzamelnetwerk en in voorlichting binnen de bouw- en sloopsector.

De stichting, in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van verlichting, is verheugd met deze flinke stijging, maar legt de lat hoog voor de komende jaren. LightRec heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de uitbreiding van haar inzamelnetwerk. Met succes: in vrijwel elke supermarkt of doe-het-zelfzaak is nu een Wecycle-inzamelbak te vinden. Deze aanpak werpt nu haar vruchten af: flink meer Nederlanders wisten in 2016 hun weg naar de inzamelpunten te vinden.

In totaal zamelde LightRec via haar uitvoeringsorganisatie Wecycle 1,8 miljoen kilo lampen in, ruim 3 procent meer dan vorig jaar. Dit gewicht is op te splitsen in 1,3 miljoen kilo aan tl-buizen, 0,3 miljoen kilo aan spaarlampen en 0,2 miljoen kilo aan overige energiezuinige lampen, zoals ledlampen. Naast lampen zamelde Wecycle 2,1 miljoen kilo aan armaturen in, zeker 11 procent meer dan vorig jaar.

Naast investeringen in het inzamelnetwerk, helpt ook de groeiende economie een handje mee. Er wordt weer meer gebouwd, wat tot gevolg heeft dat er meer verlichting vrijkomt bij de renovatie en sloop van gebouwen. Ook investeren steeds meer bedrijven in ledverlichting, met als gevolg dat er meer oude lampen worden vervangen en dat deze (vaak) ook ingeleverd worden voor recycling.

Toch zijn de stijgende inzamelcijfers volgens LightRec niet alleen reden om te juichen. De verkoopcijfers, waar tegen de inzameling wordt afgezet, zijn nog niet bekend. Gied van Hoorn, manager van LightRec, legt uit: “Ons streven is om in 2019 65 procent van de verlichting in te zamelen die op de markt wordt gezet. Als de verkopen van verlichting stijgen, betekent dit echter ook dat we relatief meer lampen en armaturen moeten inzamelen. Het is uiteraard fantastisch dat meer Nederlanders verlichting inleveren voor recycling, maar dit volume moet nog verder omhoog, willen we de inzameldoelstellingen op Europees niveau kunnen behalen. We roepen consumenten en professionals dan ook op om alle oude lampen en armaturen op de juiste plekken in te leveren.”

Daar komt nog bij dat consumenten vanaf augustus 2018 niet alleen lampen, maar ook armaturen moeten inleveren. “Een extra uitdaging, want veel van deze lampen belanden nog bij het grof vuil of op zolder”, aldus van Hoorn. LightRec gaat het inlevergedrag naar lampen en armaturen door consumenten daarom dit jaar nog verder onderzoeken en stimuleren.

Alle reden dus voor LightRec en Wecycle om nog eens extra gas te geven om de inzameling van lampen naar een hoger niveau te tillen. Zo startte LightRec vorig jaar met Wecycle en de vereniging voor sloopaannemers, VERAS, een offensief om meer lampen en armaturen in te zamelen bij sloop- en renovatieprojecten. Wecycle en LightRec bestuderen daarnaast mogelijkheden om extra verlichting en dan met name armaturen in te zamelen vanuit de professionele sector, waar toch de meeste verlichting vandaan moet komen.

Stichting LightRec is namens de producenten en importeurs opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting in Nederland. De daadwerkelijke inzameling en recycling wordt georganiseerd door Wecycle. Energiezuinige verlichting kan voor meer dan 90 procent worden gerecycled.

www.LightRec.nl

{LST_ITEMS:2041}

'Milaan' was interessant, niet alleen vanwege de vele nieuwe meubels die er te zien waren, maar ook omdat er veel gebeurde op het gebied van verlichting. Brink Licht zette - traditiegetrouw - de trends weer op een rijtje. Zie het onderstaande filmpje.

www.brinklicht.nl

{LST_ITEMS:2041}

 
 

De één haat het, de ander kan niet wachten tot het spektakel weer losbarst: het Eurovisie Songfestival. Osram behoort duidelijk tot de laatst groep. De lichtfabrikant verzorgt andermaal de verlichting van het evenement.

Het festival vindt dit jaar plaats in Kiev, van 9 tot en met 13 mei. Ook in 2015 (Wenen) en 2016 (Stockholm) zette Osram het evenement in het licht. 

www.osram.de

{LST_ITEMS:2041}

Delta Light was vorige week één van de vele deelnemers aan de Milaan Design Week. de Belgische lichtfabrikant vormde de omgeving van het historische Palazzo Crivelli om tot een monumentale lichtinstallatie. Vele bezoekers wisten het bedrijf te vinden.

"In deze inspirerende, conceptuele setting werden nieuwe armaturen voorgesteld", stelt een woordvoerder. "Eigen ontwerpen en ook designs van architectenbureau OMA, lighting designer Dean Skira en kunstenaar-designer Arik Levy. De parktuin leende zich tot een reeks interessante lezingen, met sprekers als Snøhetta, CF Møller en AABE die hun stempel drukten op referentieprojecten van Delta Light."

Met 25.000 bezoekers uit 130 landen was de tijdelijke installatie van Delta Light in Milaan zonder meer een succes. Jan Ameloot, managing director: “We waren oprecht verrast door de massale opkomst en grote interesse. We wilden de bezoekers meenemen op een experimentele reis die licht, functie en architectuur samenbrengt. En af te lezen aan de verwondering op de gezichten, zijn we daarin geslaagd.”

Met een gloednieuwe lijn magnetische Splitline-profielen en de Superloop-collectie (een veelzijdige reeks cirkels in verschillende uitvoeringen en dimensies), had Delta Light naar eigen zeggen heel wat nieuws uit eigen huis te tonen. "Daarbij trok de combinatie van Superloop Spy met de kristallen kroonluchter van het gebouw heel wat aandacht. In de tuin konden de bezoekers de designsamenwerking ontdekken met architectenbureau OMA (XY180), de internationaal bekroonde lighting designer Dean Skira (Polesano) en de veelzijdige kunstenaar-designer Arik Levy (Butler)." In Milaan werkte Delta Light met elk van deze designers samen aan de scenografie van hun nieuwe ontwerp.

www.deltalight.com


{LST_ITEMS:2041}

Aanbieder Velux houdt dit jaar alweer voor de zevende keer een internationaal daglichtsymposium. Het Daylight Symposium vindt op 3 en 4 mei 2017 plaats in Café Moskau in Berlijn. Het thema van het symposium is dit jaar ´Healthy & Climate-Friendly Architecture – from knowledge to practice´. 

`Het is cruciaal dat we nadenken over de manier waarop we het ontwerp van onze woningen, kantoren, scholen, openbare plaatsen en steden uitvoeren", aldus een woordvoerder. "Hoe kunnen architectuur en daglicht samenwerken om onze zintuigen te stimuleren? Kunnen we een nieuw paradigma voor de architectuur creëren en een manier vinden om te leven aan de hand van inzichten uit onderzoeken op het gebied van verlichting, gezondheid en bouwkunde? Wat zijn de mechanismen om kennis over te dragen vanuit onderzoek naar de praktijk, en hoe kunnen deze worden versneld door middel van beleid?"

Deze vragen zullen worden behandeld en besproken door middel van presentaties van wetenschappelijke onderzoeken, de ervaringen en standpunten van bouwkundigen, architecten en beleidsmakers - die een scala van aspecten in relatie tot het gebruik van daglicht, mensen, politiek en economie met u willen delen. Keynote sprekers tijdens het symposium zijn onder andere Stefan Behnisch (Behnisch Architecten), Omar Ghandi (Architectural League van New York), Martine Knoop (Technische Universität Berlijn), James Carpenter (James Carpenter Design Associates) en Marilyne Andersen (School of Architecture, Civil and Environmental Engineering of EPFL, Zwitserland en oprichter van het MIT Daylighting Lab).

www.velux.com

{LST_ITEMS:2041}

Fagerhult heeft deze week de intellectuele rechten en activa van Organic Response en Organic Response Investors overgenomen. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in intelligente lichtsturing die zich aanpast aan veranderingen in de omgeving. In de markt staan zij bekend onder de naam Organic Response. "Deze overname versterkt het reeds brede scala aan lichtsturing die Fagerhult aanbiedt, waaronder het e-Sense programma", aldus een woordvoerder.

“We hebben de intellectuele rechten en activa van Organic Response verworven omdat wij geloven in de toegevoegde waarde die zij aan kunnen bieden aan onze groep. Lichtsturing en data-analyse vormen een steeds belangrijker onderdeel van onze lichtoplossingen. Fagerhult kijkt er naar uit om deze technologie verder te ontwikkelen en beschikbaar te maken voor onze eindgebruikers”, zegt Johan Hjertonsson CEO Fagerhult Group.

www.fagerhult.nl

{LST_ITEMS:2041}

 
 

Zon- en daglichttoetreding in een gebouw hebben zowel voor- als nadelen. Architecten en ontwerpers die hier het beste mee omgaan verhogen het binnencomfort en verbeteren de energieprestaties van hun gebouwen. Zonwering kan hierin een belangrijke rol spelen, vooral als het al in de ontwerpfase wordt meegenomen. Dat is de belangrijkste conclusie uit de whitepaper van Hunter Douglas over de effecten van zon en licht bij gebouwen.

"In deze whitepaper leggen we uit hoe belangrijk daglicht voor ons welzijn is, hoe glazen gevels functioneren en hoe goede zon- en lichtwering bijdraagt aan het binnenklimaat en de duurzaamheid van een gebouw", aldus de opstellers in de inleiding van het document. "Conclusie: wanneer zon- en lichtwering vroegtijdig worden ingebed in het concept van een gebouw, vergroot de architect hiermee de functionaliteit van een kantoorgebouw zónder overmatig in te leveren op de esthetische kwaliteit van het gebouw.

Er is een enorm besparingspotentieel, aldus de inleiding van het whitepaper. "Gebouwen verbruiken bijna 40 procent van de totale hoeveelheid primaire energie (verwarming, koeling, warmtapwaterbereiding, ventilatoren, verlichting en bevochtiging) in Europa. In veel kantoren is de helft van die energie nodig voor het koelen van het gebouw. Daarom is een groot deel van de Europese bouwregelgeving niet alleen gericht op constructieve veiligheid, maar ook op de duurzaamheid en de energiezuinigheid van een gebouw. Het besparingspotentieel is enorm."

Zonwering is samen met beglazing, kozijnen, muren, daken en vloeren slechts één element van de gebouwschil, maar wel één die volgens Hunter Douglas grote invloed kan hebben op de energieprestatie van een gebouw. "Zon- en lichtwering zijn brede termen en omvatten alle technieken die een teveel aan zonne-energie en lichtinval beperken. Die technieken variëren van schaduw van natuurlijke objecten zoals bomen, tot vaste luifels, rolluiken en volledig geautomatiseerde buiten- en binnenzonwering. Een juiste zon- en lichtwering vereist altijd maatwerk. Lichtintensiteit en -warmte verschillen per regio, per jaargetijde en veranderen continu in de loop van een dag. Verder dient rekening gehouden te worden met vele specifieke factoren zoals de ligging van een gebouw, de geveloriëntatie en het profiel van de gebruiker. Toch is het mogelijk de inval van zonnewarmte en licht te reguleren en zo te ontwerpen en sturen dat die zowel het energieverbruik van een gebouw reduceert, als het comfort van de gebruikers van het gebouw verhoogt."

http://assets2.hunterdouglascontract.com/documents/Whitepaper-lichtwering.pdf

{LST_ITEMS:2041}

Het is geen grap. Het demonteren en gescheiden inzamelen van gasontladingslampen en armaturen is per 1 april opgenomen in de geactualiseerde Beoordelingsrichtlijn Veilig en Milieukundig Slopen (BRL SVMS-007).

Deze richtlijn bewaakt de kwaliteit en deskundigheid van aannemers bij de uitvoering van sloopprojecten en bevordert ook het veilig en milieukundig slopen. Ruim 150 bedrijven in de sloopbranche zijn gecertificeerd volgens deze richtlijn. LightRec, in Nederland verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van verlichting, is verheugd met deze toevoeging.

De beoordelingsrichtlijn van de Stichting Veilig en Milieukundig Slopen (SVMS) geeft onder meer aan welke eisen er gesteld worden aan de scheiding en afzet van ‘vrijkomende sloopmaterialen’. Concreet zijn nu ook gasontladingslampen en armaturen toegevoegd aan de stoffeninventarisatie, de eisen ten aanzien van de behandeling en afvoer van sloopmaterialen en aan de stoffenverantwoording.  

LightRec is blij dat zowel lampen als armaturen nu expliciet in de richtlijn zijn meegenomen. “Deze toevoeging benadrukt het belang van het apart inzamelen en inleveren van verlichting bij sloopbedrijven”, vertelt Gied van Hoorn, directeur van LightRec. Belangrijk, aldus Van Hoorn, “want een BRL SVMS-007 certificaat is een inkoopcriterium van het overheidsprogramma  ‘Duurzaam inkopen’, dat overheden stimuleert om duurzaamheid expliciet als criterium mee te nemen bij haar inkopen. Opdrachtgevers die bij de aanbesteding van sloopprojecten de BRL SVMS-007 voorschrijven, zijn met de toevoeging van verlichting dus extra goed bezig.”

Deze toevoeging aan de richtlijn is een eerste succes van het offensief dat LightRec onlangs startte in samenwerking met Veras, de branchevereniging van sloopaannemers, en Wecycle om meer lampen en armaturen uit sloopprojecten duurzaam in te zamelen en te verwerken. Het doel van de drie organisaties is om het correct verwijderen en inzamelen van verlichting op te laten nemen in standaard bouwbestekken, richtlijnen, criteriadocumenten voor aanbestedingen, formele sloopmeldingen en in andere communicatiemiddelen die de doelgroepen in hun dagelijkse werk tot zich nemen.

Op dit moment worden er bij sloopprojecten nog te weinig lampen en vooral te weinig armaturen gescheiden ingezameld. Dit terwijl er jaarlijks zo’n 900.000 kilo aan armaturen en 460.000 stuks aan lampen uit de sloop- en renovatieprojecten vrij zouden moeten komen.

www.veiligslopen.nl

{LST_ITEMS:2041}


Ontwerp & Architectuur

Plantronics heeft zijn nieuwe kantoor in Hoofddorp officieel geopend. Het kantoor is ontworpen om te laten zien hoe de juiste mix van geluidexpertise, de nieuwste technologie en biophilic design kan leiden tot betere samenwerking, concentratie en productiviteit.

In het nieuwe kantoor, gelegen op het innovatieve Park 20|20, kunnen werknemers met verschillende werkstijlen zonder de afleidingen werken die normaliter voorkomen in een open kantoorruimte. Er worden zowel beelden als geluiden uit de natuur gebruikt om lawaai te beheersen. Het resultaat is een symfonie van geluidslagen. Hierdoor kunnen meerdere activiteiten tegelijkertijd plaatsvinden met minimale verstoring, inclusief een kort overleg in de gang, spontane brainstormsessies, videoconferenties, concentratiemomenten en zelfs het testen van producten.

Medewerkers van Plantronics hebben nu de flexibiliteit om overal te kunnen werken met minimale afleidingen en optimale privacy. Daarnaast fungeert het kantoorgebouw als een laboratoriumvoorde moderne werkomgeving, waar Plantronics zijn nieuwe oplossingen kan testen en verbeteren.

Het gebouw en het gehele Park 20|20 zijn gebouwd volgens de “cradle-to-cradlefilosofie”. Dit betekent dat het gebouw gedemonteerd kan worden. De gebruikte materialen zijn 100 procent recyclebaar en zijn op een duurzame en milieuvriendelijke manier geproduceerd en verwerkt. In het gehele gebouw is aandacht besteed aan het behoud van natuurlijke middelen, van zonnepanelen tot de vloerbedekking, die is gemaakt van gerecyclede visnetten. De zonnecellen halen tenminste een kwart van de benodigde energie uit de zon en het watersysteem verzamelt, filtert, zuivert en hergebruikt grijs water. Dankzij deze inspanningen maakt het gebouw kans op een Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) rating op het niveau ‘Excellent’.

www.plantronics.nl

{LST_ITEMS:2041}

Het was één van de (vele) hotspots tijdens de Milaan Design Week: de Ventura Lambrate. Hieronder een filmpje met een aantal impressies. Misschien ziet u zichzelf wel flaneren langs de vele ontwerpen...

www.organisationindesign.com

{LST_ITEMS:2041}

  

In april verschijnt er een nieuwe publicatie bij ArtEZ Press door architect Frank Sturkenboom: De gestiek van de architectuur. Een leerboek maniërisme. 

"Dit boek is een pleidooi voor beweeglijke architectuur en voor een ‘maniërisme forever’ en daarmee een must have voor architecten en architectuurliefhebbers die geïnteresseerd zijn in de oorsprong en kenmerken van deze tendens", meldt de uitgever. 

Sturkenboom heeft het in hte boek over de ‘gebarende architectuur’ ofwel ‘gestiek van de architectuur’. "Hij laat zien dat deze bewegelijkheid voortkomt uit het historische maniërisme, dat ook de beweging en de textuur van een bouwwerk voorop stelde. Architecten stellen hierbij in plaats van de ruimte het vlak centraal. Vloeren veranderen in wanden en gaan over in daken. Gevels verspringen en ontwikkelen een eigen diepte. Architectuur als metamorfose."

“Gebarende architectuur vraagt niet om begrippen, maar om werkwoorden. Van zitten via opruimen, omlijsten en verbergen naar groeien en krimpen”. Aan de hand van voorbeelden - dwars door de geschiedenis van de architectuur heen - bespreekt Sturkenboom essentiële architecturale grondbegrippen.

www.artez.nl

{LST_ITEMS:2041}

Het door Broekbakema ontworpen GSG Leo Vroman is de eerste middelbare school die gebouwd is volgens de principes van Passief Bouwen en van Frisse Scholen. Op 13 april is tijdens het Internationaal Duurzaam Bouwen congres de Passief Bouwen Award uitgereikt aan de school. 

Een Frisse School is een schoolgebouw met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu. Energiegebruik en een gezond binnenklimaat kunnen soms tegenstrijdig zijn. Voldoende ventilatie is noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat, maar ventileren kost ook energie. Een slechte kwaliteit van binnenmilieu leidt tot gezondheidsklachten. 

Een passief gebouw is extra goed geïsoleerd en tochtvrij. Dat is energiebesparend en comfortabel. In combinatie met slim ontworpen installaties verbruikt de school extreem weinig energie. Veelal is de aanwezigheid van mensen voldoende om het gebouw warm te houden. Goed geïsoleerde gebouwen hebben de neiging om in de zomer te warm te worden. Via nachtventilatie wordt het betonnen skelet ’s nachts gekoeld met buitenlucht.

www.broekbakema.nl

{LST_ITEMS:2041}

In kasteelmuseum Slot Zuylen is binnenkort van alles te zien en te horen over Gerrit Rietveld. De speciale ronleiding 'Rietveld in Slot Zuylen' is te bezoeken van 22 april tot en met 24 september.

Eén van de best bewaarde geheimen van kasteelmuseum Slot Zuylen in Oud-Zuilen is dat de beroemde Utrechtse meubelmaker en architect Gerrit Rietveld er zijn carrière begon. Hij maakte in 1905, in opdracht van de toenmalige baron, een serie meubels voor het Poortgebouw. Tijdens de speciale rondleiding Rietveld in Slot Zuylennemen gidsen de bezoekers mee naar dit opmerkelijke begin van de jonge Rietveld en het leven van de voormalige bewoners van het kasteel. In het kader van 100 jaar De Stijl dagelijks een exclusieve bezichtiging van het normaal gesloten Poortgebouw. De presentatie wordt op 21 april geopend door Egbert Rietveld de kleinzoon van Gerrit Rietveld.

In 1905 kreeg de toen 17-jarige Gerrit Rietveld (1888-1964) de opdracht van de toenmalige bewoner, Frederik baron Van Tuyll van Serooskerken, om een serie neogotische meubels te maken voor het laatmiddeleeuwse Poortgebouw. Gerrit Rietveld leerde op dat moment het vak in het atelier van zijn vader, de Utrechtse meubelmaker Jan Cornelis Rietveld (1860-1933), die een paar jaar eerder al enkele archiefkasten had gemaakt voor het kasteel. Die bijzondere aanwezigheid van werk van vader en zoon en hun samenwerking voor het Poortgebouw is de aanleiding voor de themarondleiding 'Rietveld in Slot Zuylen. Vernieuwing aan de Vecht'.

In een interview in 1959 zei Rietveld dat hij tijdens het maken van de nog traditionele meubels tot het inzicht kwam dat zijn artistieke toekomst elders lag: “Ik ben niet van de oude stijlen afgehaakt, omdat ik ze niet mooi vond. Of omdat ik het niet goed kon maken, want ik had het vak goed geleerd. Maar ik ben ermee uitgescheden, omdat het geen voldoening gaf. Ik zag er geen toekomst is. Want alles wat je maakte in die oude stijlen was eigenlijk slechter dan wat de mensen in die tijden zelf maakten.” Meubelrestaurator en gastcurator Nico Hijman: “In de meubels zie je Rietvelds traditionele origine, maar de vernieuwende elementen erin getuigen tegelijkertijd van zijn bijzondere ontwerpvaardigheden.” In 1919 sloot Rietveld zich aan bij kunstbeweging De Stijl die een paar jaar eerder was opgericht.

Bezoekers maken tijdens de rondleiding een reis door de meer recente geschiedenis van Slot Zuylen gecombineerd met het verhaal rondom Gerrit Rietveld. Schilderijen, foto’s, archiefstukken, tekeningen en originele meubels vertellen over een vernieuwingsgezinde baron en die vanaf 1900 het eeuwenoude Slot Zuylen klaarstoomde voor de twintigste eeuw. In het historische interieur van het slot worden een aantal iconische Rietveld meubels gepresenteerd. In deze context wordt nog duidelijker hoe baanbrekend destijds de nieuwe strakke vormgeving was van Rietveld en de kunstbeweging De Stijl. In 1935 koos Frederiks zoon, de laatste bewoner van Slot Zuylen, voor die tijd moderne inrichting met verwijzingen naar vernieuwende ontwerpers als Frank Lloyd Wright en Berlage. Dit was toen heel ongebruikelijk voor een historisch kasteel van een adellijke familie.

Het Poortgebouw is normaal niet toegankelijk voor het publiek, maar ter gelegenheid van de viering 100 jaar kunstbeweging De Stijl, gaan de deuren van deze intieme ruimte op een maal per dag open tijdens een speciale extra rondleiding. Conservator van Slot Zuylen Gerbrand Korevaar: “Rietveld kreeg de opdracht om meubels te maken die een eenheid vormden met de architectuur van het Poortgebouw. Die onderlinge verbinding tussen meubels en de ruimte eromheen zoekt Rietveld ook in zijn latere werk, zoals bij het Rietveld Schöderhuis. De opdracht voor Zuylen was in die zin een prelude voor Rietvelds latere baanbrekende oeuvre. Deze presentatie is een unieke mogelijkheid om dat te ervaren in de ruimte waarvoor en waarin de meubels zijn gemaakt. Dat moet wel, want de tafel past niet door de smalle van het Poortgebouw.”

Deze Rietveld-presentatie is onderdeel van het hoofdprogramma van het themajaar 'Mondriaan to Dutch Design', dat in 2017 wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 100- jarig bestaan van de kunststroming De Stijl. Voor de viering van dit landelijke themajaar hebben Utrecht en Amersfoort de krachten gebundeld en gezamenlijk een veelzijdig programma georganiseerd. 

Slot Zuylen is wekelijks geopend van dinsdag tot en met zondag en de speciale Rietveld rondleiding door Slot Zuylen wordt vijfmaal per dag aangeboden. Om 15:00 is er de exclusieve rondleiding met een bezoek het Poortgebouw. Reserveren is verplicht via: info@slotzuylen.nl o.v.v. Rietveld of via 030-2440255.

www.slotzuylen.nl

{LST_ITEMS:2041}

Een opmerkelijke nieuwe dienst van Verwol. Het bedrijf komt met een quickscan, waarmee bedrijven kunnen toetsen hoever zij nog verwijderd zijn van een ideaal kantoor.

"Het binnenklimaat is de meest onderschatte factor op uw bedrijfsresultaat", stelt een woordvoerder. "De belangrijkste ‘assets’ van een bedrijf zijn de werknemers. Door wetenschappelijke studies weten we dat het binnenklimaat in een kantoor (akoestiek, licht, luchtkwaliteit en thermisch comfort) een grote impact heeft op de productiviteit en de gezondheid van de mens."

Om die medewerkers nog betere omstandigheden te bieden, komt Verwol met een primeur: "Een quickscan in uw kantoor. Heeft u een idee van het niveau van het binnenklimaat in uw kantoor? Misschien, maar weet u ook hoe ver u bent verwijderd van ‘het ideale kantoor’ waarin akoestiek, licht, luchtkwaliteit en thermisch comfort geoptimaliseerd is? Weet u welke effecten een verbetering in het binnenklimaat kan hebben op de productiviteit en gezondheid van uw medewerkers? Waarschijnlijk niet."

"Wij bieden een quickscan aan waarbij een externe binnenklimaatadviseur uw kantoor bezoekt en akoestische-, licht-, lucht- en temperatuurmetingen verricht. De resultaten worden weergegeven in een op maat gemaakt rapport. Wij denken met u mee en investeren met u in de quickscan waardoor de instap laagdrempelig wordt."

Verwol heeft een aantal feiten paraat die tot nadenken stemmen:
 

  • De productiviteit stijgt met 17,9% wanneer geluidsoverlast wordt geminimaliseerd.
  • Verhoging van het lichtniveau van 300 naar 500 lux verhoogt de productiviteit met 8%.
  • Door verbetering van de luchtkwaliteit stijgt de productiviteit in een kantoor met 8- tot 11%.
  • Een optimaal thermisch binnenklimaat kan leiden tot een stijging in productiviteit van maar liefst 12,5%.
  • Een kantoor waarin controle is over akoestiek, licht, luchtkwaliteit en thermisch comfort zorgt voor 66% minder ziektedagen.
  • Personele kosten bedragen al snel 80% of meer van de totale kosten van een organisatie. Elke procent productiviteitsstijging heeft dus een positief effect op de efficiëntie en winstgevendheid van uw organisatie.
     

Op basis van deze kennis is een quickscan wellicht niet eens zo'n slecht idee...

www.verwol.nl

{LST_ITEMS:2041}


 


 


Overig nieuws

Facilicom Group boekte in 2016 een resultaat voor belasting van 27,3 miljoen euro. De omzet van de facilitair dienstverlener uit Schiedam steeg naar recordhoogte: 1.292 miljoen euro. CEO Geert van de Laar: “We zijn content met de resultaten, zeker omdat 2016 een uitdagend jaar was.”

Facilicom Group heeft in 2016 een volgende stap gezet in klantgerichtheid. In 2015 en de jaren ervoor is veel geïnvesteerd om medewerkers bewust te maken van het belang van klantgerichtheid. Van de Laar: “We ontwikkelen ons van een organisatie met operational excellence naar een meer klantgedreven onderneming; naar customer excellence. Naar onze overtuiging gaat klantgerichtheid het verschil maken in facilitaire dienstverlening. 2016 vormde de periode waarin klantgerichtheid werd geconcretiseerd in organisatieaanpassingen, projecten en beleid. Het hoogtepunt van 2016 was de strategische samenwerking met Albron.”

Net als voorgaande jaren opereerde Facilicom Group in 2016 in een krimpende markt, waarin vooral op prijs wordt geconcurreerd. Facilicom Group heeft in 2016 vastgehouden aan het strategisch beleid van de afgelopen jaren. De strategie is verder uitgediept op een viertal speerpunten: verbinden, verdiepen, verbreden en vernieuwen. Van de Laar: “Wij hebben in 2016 het fundament gelegd voor vernieuwing in de organisatie. Enerzijds door vernieuwingen door te voeren die de dienstverlening beter, sneller en efficiënter maken. En anderzijds door nieuwe en innovatieve concepten te ontwikkelen.” Goede voorbeelden hiervan zijn Directschoon, een online schoonmaakdienst voor het mkb, Magnifique, schoonmaak voor high end klantvragen en Compartijn, kleinschalige luxe woonvoorzieningen voor ouderen met een indicatie voor langdurige zorg.

2016 stond verder in het teken van een aantal strategische samenwerkingen. Zo zijn Prorest en Albron samengegaan en daarmee marktleider in de cateringbranche geworden. Ook de samenvoeging tussen Facilicom Facility Solutions en Breijer tot Facilicom Solutions kreeg in 2016 verder gestalte. Vanaf 2017 kan Facilicom Solutions zich richten op winstgevende groei. Facilicom Solutions kampte echter in 2016 nog met een aantal financieel tegenvallend bouwprojecten. Dat drukte het resultaat. Tot slot heeft Gom in 2016 de marktleider op het gebied van schoonmaak in de foodsector,  Kleentec overgenomen.

De inzet op klantgerichtheid en vernieuwing heeft het afgelopen jaar haar vruchten afgeworpen. De Net Promotor Score, de graadmeter voor klanttevredenheid, steeg in 2016. Ook de retentiegraad was hoog. Dat betekent dat veel klanten ook in 2016 klant zijn gebleven. Het financieel resultaat stemt eveneens tevreden. De winst nam toe in 2016. Van 13,4 miljoen euro in 2015 steeg de winst (EBITA) in 2016 naar 30,6 miljoen euro. Van de Laar concludeert: “Daarmee hebben we de negatieve tendens van het financieel matige jaar 2015 kunnen ombuigen en zitten we weer op het niveau van 2014.” De grootste bijdrage aan de winst leverden de facilitaire divisies. Vooral Trigion, Gom en Prorest, het onderdeel dat is opgegaan in Albron, hebben het afgelopen jaar goed gepresteerd. Dat kwam met name doordat deze divisies goed en efficiënt zijn aangestuurd waarbij sterk werd ingezet op business control.

Met een winstpercentage van 2,1% van de omzet ligt Facilicom Group nog wel achter op de ambitie. Die staat op 4%. “Voor 2017 zullen we de stijgende lijn verder moeten volgen”, stelt de CEO van Facilicom Group. “Dat betekent dat we ons potentieel optimaal moeten benutten en incidentele tegenvallers in de toekomst moeten voorkomen door beter op risico’s te sturen.”

“Voor 2017 vinden we het van belang dat alle ingezette acties in 2016 goed bestendigd worden en dat we de focus in 2017 vooral leggen op de benoemde strategische speerpunten om tot een nieuwe periode van groei te komen: verbinden, verbreden, verdiepen en vernieuwen”, aldus Geert van de Laar. Facilicom Group verwacht in 2017 de stijgende lijn te kunnen voortzetten en zal daarmee dichter bij de langetermijndoelstelling van 4% EBIT komen.

http://jaarverslag2016.facilicom.nl

{LST_ITEMS:2041}

Ballast Nedam heeft het Sustainable Development Goals Charter ondertekend. Het Charter vertegenwoordigd zeventien ‘Sustainable Development Goals’ (SDG’s), of Duurzame Ontwikkelingsdoelen, die ervoor zorgen dat mondiale problemen op effectieve wijze in gezamenlijkheid aangepakt worden.

Met de ondertekening van het Charter committeert Ballast Nedam zich aan het creëren van een positieve bijdrage aan de zeventien doelen. Onno Dwars, commercieel directeur Ballast Nedam Development: “Ons handelen heeft invloed op het heden en op de toekomst. Dit is een verantwoordelijkheid die wij zorgvuldig en integer aangaan. Door ons aan te sluiten aan het Charter wordt duurzaamheid integraal benaderd en vormt daarmee niet slechts een ambitie maar een handelingskader.”

Deze doelen komen voort uit de mondiale agenda van de Verenigde Naties. Het eerste en belangrijkste doel is het beëindigen van extreme armoede. Volgens de VN ‘de grootste uitdaging van deze tijd’. Andere doelen hebben betrekking op  gezondheid, onderwijs en schoon drinkwater, maar ook over duurzame energie, minder ongelijkheid en het aanpakken van klimaatverandering.

Het Charter is tot nu toe ondertekend door ruim 100 Nederlandse bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, filantropen, banken en lokale overheden. Hiermee geven zij aan samen een bijdrage te willen leveren aan de Sustainable Development Goals. Ondertekenaars hebben verschillende partnerschappen opgezet rondom thema’s als duurzame verstedelijking en basisgezondheidszorg om moeilijke problemen met innovatieve oplossingen het hoofd te bieden.

www.ballast-nedam.nl

{LST_ITEMS:2041}

Smart Homes introduceert de Smart Homes Academy, een leerschool voor de toekomstige domoticaspecialist. "Hier worden professionals gevormd tot specialist en slaat het een brug tussen installatie en technologie."

Per mei trapt de Smart Homes Academy, in samenwerking met Hestia, af met een KNX basiscursus. "Ambitieus als Smart Homes is, biedt de Academy ook een vervolg én verdieping middels de cursus: IP & Domotica. But first things first!"

"Deze opleiding sluit perfect aan om het niveau van de domoticabranche te verhogen. Dit met het doel om deelnemers van de cursus zowel technisch als commercieel inzicht te geven in een installatie opgebouwd uit KNX componenten. Bij behalen van het examen zijn cursisten in staat om een KNX installatie uit te leggen en vanuit een oplossingsvraag te ontwerpen, realiseren en implementeren."

De Smart Homes Academy is bedoeld voor de professional die zich wil ontwikkelen tot gespecialiseerd vakman- of vrouw. De KNX cursus richt zich op service- en onderhoudsmonteurs, projectleiders, werkvoorbereiders en E-technischi. Daarbij wordt kwaliteit altijd scherp in de gaten gehouden, daarom hanteert de Academy maximaal acht deelnemers per cursus.

“De KNX-cusus vormt een mooie start van de Smart Homes Academy maar we willen doorpakken. IP & Domotica staat als volgende op ons verlanglijstje maar in de toekomst zal zeker meer volgen. Momenteel voeren we met verschillende leden uit de Smart Homes Partnercommunity en ook externe partijen gesprekken over mogelijke samenwerking en opleidingsaanbod. We staan open voor alle ideeën dus wie wil samenwerken? Kom maar op!” Aldus Corien van Berlo, Algemeen directeur Smart Homes.

www.smarthomes.nl

{LST_ITEMS:2041}


 

Mooie blog van Aribert Guiking over de beurs in Milaan.

http://www.yataz.nl/media/index.php?post=patricia-oerkwalla
 

{LST_ITEMS:2041}

FMN-lid Yvette Watson is dit jaar met de achtste plaats niet alleen de hoogste binnenkomer in de ‘ABN AMRO Duurzame 50’ van 2017, maar ook de hoogst geplaatste facility manager in deze lijst. Naast Yvette Watson hebben dit jaar maar liefst zeven personen met een directe link naar het facilitaire werkveld een plaats weten te veroveren in de top 50 van dit jaar. Onder hen vijf leden van FMN, de beroepsvereniging voor het facilitaire domein.

“Facility managers krijgen hiermee langzaam maar zeker de erkenning die zij verdienen voor hun rol in de verduurzaming van de gebouwde omgeving,” zegt verenigingsmanager Roel Masselink van FMN. De ‘ABN AMRO Duurzame 50’ wordt elk jaar door een vakkundige jury samengesteld en is een lijst van personen die over genoeg daadkracht, charisma, contacten, kennis en visie beschikken om de gebouwde omgeving in Nederland ook echt duurzamer te maken. De lijst van 2017 werd gisteravond bekend gemaakt tijdens het Green Tie Gala op Building Holland. Voor de ‘ABN AMRO Duurzame 50’ waren dit jaar meer dan 250 genomineerden.

Facility managers zijn meer dan eens de drijvende kracht achter en bij verduurzamingsprojecten in de gebouwde omgeving, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Het grote aantal facility managers in de Duurzame 50 van dit jaar weerspiegelt nu eindelijk die rol op het gebied van verduurzaming. Ook Yvette Watson, voorzitter van de FMN Expertgroep Circulaire & Inclusieve Economie, is een voorbeeld van zo’n drijvende kracht. “De achtste plaats in de Duurzame 50 van dit jaar is niet alleen een terechte erkenning voor de rol van de facility manager, maar vooral een welverdiende erkenning voor de bijdrage die Yvette al jarenlang levert op het gebied van verduurzaming. Als het gaat om duurzaamheid is Yvette zowel binnen haar werk voor de Koninklijke Bibliotheek en haar bedrijf PHI Factory, als binnen FMN een toonbeeld voor anderen. Haar gedrevenheid, passie en overtuigingskracht werken aanstekelijk,” aldus FMN-verenigingsmanager Roel Masselink. Ook de top 20-notering van Bart Blokland en Ton Bernts van Alliander is een duidelijke erkenning voor de rol van facility managers.
 

FMN is bijzonder trots op het grote aantal FMN-leden dat dit jaar wist door te dringen tot de top 50 van meest invloedrijke personen op het gebied van verduurzaming van de gebouwde omgeving. In eerdere jaren wist FMN-lid Bram Adema, directeur-eigenaar van CFP, een adviesbureau op het gebied van duurzaamheidsvraagstukken, al tot de Duurzame 50 door te dringen. Ook dit jaar is hij weer in de lijst vertegenwoordigd. Het is nu echter voor het eerst dat er ‘echte’ facility managers, zoals Yvette Watson, Bart Blokland, Ton Bernts en Theo Peters (Achmea), een plek in de Duurzame 50 weten af te dwingen. Ook FMN-lid Geerke Hooijmeijer-Versteeg van PHI Factory staat als projectleider dicht bij het facilitaire werkveld.

www.fmn.nl

{LST_ITEMS:2041}

De kantooromgeving is vaak slecht voor de concentratie van gebruikers. Dat meldt Plantronics naar aanleiding van een onderzoek dat in ons land werd uitgevoerd in opdracht van deze fabrikant.

In het onderzoek, dat in maart 2017 werd uitgevoerd door No Ties, werd 525 werknemers gevraagd naar hun wensen. "Het blijkt dat er een grote discrepantie bestaat tussen wat werknemers willen en wat ze krijgen", meldt Plantronics. "Bedrijven lijken bij het ontwerpen van kantoren vooral kosten te willen besparen en nemen weinig tot geen maatregelen om geluidshinder te verminderen. Dit is opvallend omdat veel werknemers hinderlijke geluiden ervaren tijdens hun werkdag. Uit eerder onderzoek van Opinion Matters bleek al dat dit negatieve gevolgen heeft voor hun productiviteit en welzijn."

Uit het onderzoek van No Ties komt naar voren dat driekwart van de respondenten in een open kantoorruimte werkt en dat 61 procent middelmatig tot veel geluid op de werkvloer ervaart. "Ruim een kwart (27 procent) geeft aan dat werken in een minder open ruimte leidt tot betere werkprestaties. Andere factoren die de werkprestaties verbeteren: een kantoor met aparte ruimten voor verschillende activiteiten (33 procent), een eigen kamer (29 procent), meer thuiswerkmogelijkheden (24 procent), lagere geluidniveaus (21 procent) en betere geluidisolatie (20 procent)."

Vooral in gebouwen die voor een groot gedeelte bestaan uit beton en glas en die niet zijn voorzien van een goede geluidisolatie blijkt de productiviteit van het personeel af te nemen. Dat geldt voor 67 procent van de respondenten. Die werken in een gebouw met een middelmatige tot slechte akoestiek.

Gebouwen zijn volgens Plantronics voor het oog ontworpen, niet voor het oor. "De Randstad en in het zuiden van het land zijn de twee regio’s waar de meeste gebouwen staan met een mooi uiterlijk maar een slechte akoestiek. In de Randstad geeft 71 procent aan dat het gebouw waar men werkt voor het oog en niet voor het oor is ontworpen en in het zuiden is dat 73 procent van de deelnemers. In het noorden van het land is dat slechts 45 procent en dat is ruim 20 procentpunt onder het landelijk gemiddelde van 67 procent."

Bijna de helft (49 procent) van de respondenten denkt dat het besparen van kosten de belangrijkste reden was bij het ontwerpen van de kantoorruimten waar ze werken. Als tweede drijfveer wordt het stimuleren van interacties tussen medewerkers (39 procent) genoemd en als derde reden de mogelijkheid om vaak en effectief met collega’s te kunnen samenwerken (35 procent). "Slechts 13 procent denkt dat het minimaliseren van lawaai in het kantoor de prioriteit was bij het ontwerpen en niet meer dan 7 procent denkt dat het buitensluiten van omgevingslawaai het hoofdcriterium was. Ook wordt volgens de respondenten niet voldoende aandacht besteed aan de productiviteit (23 procent), tevredenheid (18 procent) en privacy (10 procent)."

Geluidoverlast door collega’s staat bovenaan als factor die de meest negatieve invloed heeft op de productiviteit (40 procent). Ook de locatie van de werkplekken lijkt mee te spelen bij geluidhinder. Bijna een kwart (24 procent) geeft aan dat zijn bureau in een lawaaiige omgeving staat, zoals naast een koffiehoek, ingang of wc. Gemis aan aparte ruimten voor verschillende soorten activiteiten (zoals die concentratie vergen, samenwerking, communicatie of dienen ter ontspanning) is voor 16 procent een minpunt en een slechte akoestiek in het kantoor voor 15 procent. 

Bij afwezigheid van enige vorm van afleiding zou 56 procent zich beter kunnen concentreren, 44 procent zou zijn productiviteit verbeteren en 35 procent zou minder fouten maken. Ruim een kwart (26 procent) geeft aan in dat geval minder stress te ervaren en 19 procent zou minder vermoeid zijn. Om zich beter te kunnen concentreren en zich af te sluiten van afleidingen, zet 15 procent een headset op. Nog eens 30 procent gebruikt een headset om naar muziek te luisteren en om productief te zijn.

“De resultaten van dit onderzoek bevestigen onze vermoedens”, aldus Frank Timmermans, country manager Benelux & Nordics bij Plantronics. “Dagelijks houden we ons bezig met het creëren van goede geluidservaringen om zo mensen slimmer en productiever te laten werken. Omdat we weten hoe belangrijk geluid in een werkomgeving is, hebben we een geheel nieuw kantoor ontworpen op basis van de behoeften van onze werknemers. Dit betekent dat geluid wordt geabsorbeerd, geblokkeerd en verhuld door de gebruikte materialen, slimme technologieën en natuurlijke elementen, zoals watervallen. Op elke verdieping zijn verschillende ruimten gecreëerd om samen te werken, te communiceren, om zich te concentreren of te ontspannen. Dit maakt ons kantoor, dat nu al is bekroond met de John Connell Soundscape Award, een plek om slimmer en productiever te werken.”

www.plantronics.com

{LST_ITEMS:2041}

Ohmann Leer heeft zich de laatste jaren gefocust op projecten, met als resultaat dat versterking hard nodig is. Per 1 april heeft het bedrijf daarom versterking gekregen in de persoon van Kelly van der Schans.

De 25-jarige Van der Schans is afgestudeerd als Lifestyle Professional en heeft een passie voor interieur. Bij Ohman Leer is ze aan de slag gegaan op de afdeling Project Sales. "Ik heb leer altijd al een prachtig duurzaam product gevonden en wil er graag alles over leren. Mijn grootste doel is om te zorgen voor meer klantenbinding/nieuwe relaties, meer naamsbekendheid en het bijhouden van de nieuwste ontwikkelingen en trends zodat Ohmann Leather voorloopt op de markt", aldus Van der Schans.

www.ohmannleather.com


{LST_ITEMS:2041}

 


 Vacatures
   
Bekijk hier    vacatures uit uw vakgebied.
Bent u abonnee? Dan kunt u gratis
uw vacature 
plaatsen!
 Mail: info@insideinformation.nl


Projecten
Kijk  hier  voor een overzicht van actuele projecten. Heeft u ook een interessant project? Mail: info@insideinformation.nl
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Rubrieken
Columns
Tekst en Uitleg
Boekenbal

Beursbeauty

Cartoons
 


Agenda
Agenda-overzicht >


Filmpjes
In onze filmrubriek vindt u een aantal interessante en soms ook grappige filmpjes over: Kantoorinrichting, Het Nieuwe Werken, Interieurarchitectuur, Architectuur en Verlichting.