Headlines

Thema DDW 2017: 'Stretch'

Uitreiking bni-prijs 2017

Verlies voor Ahrend

 

 

  

Kantoor- en Projectmeubilair

De Maison & Objet is weer achter de rug. Van 8 tot en met 12 september kon de interieurliefhebber zijn vingers weer aflikken in Parijs. Bijvoorbeeld bij Vitra, dat de beurs aangreep om (onder meer) accessoires te tonen.

Op Maison & Objet toonde Vitra zijn accessoireportfolio dat in de herfst-/wintercollectie van 2017 zal worden uitgebreid met designobjecten van Charles en Ray Eames, Alexander Girard, en George Nelson. "De accessoirecollectie van Vitra bestaat uit een groeiend portfolio met designobjecten, accessoires en textiel", aldus een woordvoerder van de Zwitserse fabrikant.

De collectie is gebaseerd op klassieke patronen en voorwerpen, gecreëerd door ontwerpers alsAlexander Girard, Charles en Ray Eames en George Nelson. Naast deze klassiekers bevat de collectie ook stukken van hedendaagse ontwerpers zoals Ronan en Erwan Bouroullec, Jasper Morrison, Hella Jongerius en Michel Charlot. "Authenticiteit, vrolijkheid en speelsheid zijn kenmerkend voor Vitra’s accessoirecollectie."

www.vitra.com
 

{LST_ITEMS:2041}

Geinteresseerd in gezondheid en vitaliteit op de werkvloer? Dan is de A+A misschien wat voor u. Van 17 tot 20 oktober vindt met de A+A in Düsseldorf de grootste internationale beurs ter wereld voor persoonlijke bescherming, bedrijfsveiligheid en gezondheid op het werk plaats. Eén van de vele deelnemers is meubelfabrikant Wilkhahn.

Omdat als gevolg van de digitalisering steeds meer arbeidsplekken kantoorplekken worden, wordt op de A+A meer aandacht besteed aan de uitdagingen op het gebied van de gezondheid op kantoor in het kader van “Büroarbeit 4.0”. In het kader van dit thema presenteert Wilkhahn nu al voor de vijfde opeenvolgende keer in een eigen stand richtinggevende oplossingen en nieuwe producten voor een betere, gezondere en aantrekkelijkere kantoorwereld.

"Hier maakt u kennis met drie speciale thematische aandachtsgebieden", aldus een woordvoerder van de Duitse meubelfabrikant. "'Meer bewegen,' 'Meer ontmoeten' en 'Meer participeren'." bezoekers kunnen onder meer de bureuastoelen ON en IN testen. Ook de Stitz-kruk, de Stand up, het klaptafelsysteem mAx en diverse andere oplossingen voor communicatieruimtes zullen getoond worden op de Wilkhahn-stand.

www.wilkhahn.nl
 

{LST_ITEMS:2041}

Nieuws van Sedus. De fabrikant presenteert de nieuwe ofice- en vergaderstoel se:joy. "Met een moderne vormentaal, een aangenaam zitcomfort en intuïtieve functionaliteit is hij geschikt voor alle kantoorsegmenten, waarin beweging aan de orde van de dag is", aldus een woordvoerder. 

Terwijl werk vroeger een emotieloze kostwinning was, wordt het tegenwoordig steeds meer een zinvol onderdeel van het leven, waarbij het plezier aan het werken een grote betekenis heeft. De verandering van het kantoor naar een vertrek, dat ruimte biedt voor zelfontplooiing, weerspiegelt deze ontwikkeling en resulteert in licht bevallige designs.

De nieuwste stoel van Sedus past helemaal in deze ontwikkeling. de sedus se:joy is een draaistoel die volgens de fabrikant in tal van situaties tot zijn recht komt. "Hetzij in  vergaderruimten, zones voor tijdelijk projectwerk of thuiskantoren. De se:joy is gewoon leuk, niet in de laatste plaats vanwege de gunstige prijsprestatieverhouding."

De stoel werd ontworpen door Martin Ballendat.

www.sedus.com 
 

{LST_ITEMS:2041}

Paul Zuidema is per 1 september 2017 in dienst getreden bij VDB holding in Emmen als commercieel directeur, international. Zuidema (54) werkte eerder in commerciële en directiefuncties bij kantoorinrichters Steelcase Inc. en Koninklijke Ahrend.

VDB groep, producent en distributeur van meubilair voor de zakelijke en onderwijsmarkt, gaat zich nadrukkelijker richten op buitenlandse groei, met name in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Zuidema gaat deze activiteiten aansturen voor de verschillende VDB-bedrijven.


{LST_ITEMS:2041}Kinnarps lanceert negen nieuwe stoffen, gekozen in samenspraak met toonaangevende architecten, designers en interieurvormgevers. De groep omarmde hierbij nieuwe trends, zoals art deco, geïnspireerd door de vroege jaren 1900.

“Deze nieuwe stoffen antwoorden aan de wensen van de markt, en tegelijkertijd blikken we terug naar onze eigen geschiedenis”, zegt Christina Wiklund, verantwoordelijk voor de kleuren en materialen bij Kinnarps.

In de Kinnarps Colour Studio vind je honderden materialen en kleuren die eindeloze mogelijkheden bieden om creatieve, aantrekkelijke en duurzame omgevingen te creëren. De collectie wordt elke drie jaar geüpdatet en in 2017 was het opnieuw zover.“Deze keer wilden we al snel in het proces samenwerken met externe architecten, interieurvormgevers en designers, zodat we rekening konden houden met hun wensen en vereisten wat betreft kleuren en materialen”, zegt Wiklund.

Na een aantal motiverernde en creatieve workshops, koos de groep negen stoffen, die nu een plek hebben gekregen in de Kinnarps Colour Studio. Een van de stoffen is Fox, elegant met een visgraatpatroon en duidelijk geïnspireerd door Art Deco en het Frankrijk van de jaren ’20. Andere stoffen die volgens Wiklund een vermelding verdienen, zijn Liv, dat lijkt op linnen maar eigenlijk een erg functionele stof in Trevira CS is en de wollen stof Steelcut Trio, een favoriet bij architecten.

“We hebben stoffen die sterk staan op zichzelf en andere mogelijkheden waarin kleur, patronen en uitdrukkingen samenwerken, gelijkaardig aan een basisgarderobe die je kan aanpassen met verschillende accessoires”, aldus Wiklund.

Olle Gyllang van Propeller Design was een van de deelnemers aan de workshop. “Het is duidelijk dat ik als designer graag van bij de start wilde deelnemen aan het process om een invloed te kunnen hebben op het eindresultaat. Het initiatief van Kinnarps is daarom ook belangrijk; omdat het toont dat zij openstaan voor nieuwe ideeën, gedachten en wensen. Het toont dat Kinnarps bereid is om samen te werken en die samenwerking creëert vertrouwen en verstevigt hun positie”,zegt hij. 

www.kinnarps.com
 

{LST_ITEMS:2041}


Recentelijk ontstond er commotie naar aanleiding van een omvangrijke circulaire aanbesteding door Rijkswaterstaat. De twee voorlopige winnaars - Gispen en Rohde & Grahl - zouden niet aan de criteria voldoen aangezien ze op het moment van de voorlopige gunning niet gecertificeerd waren op het gebied van duurzaam houtgebruik. Speurwerk van Office Republic leert dat beide bedrijven inmiddels een dergelijk certificaat verworven hebben.

De voorlopige gunning van de gigantische opdracht vond plaats op 3 juli. Vervolgens ontstond er commotie. Gispen en Rohde en Grahl hadden op het moment van de voorlopige gunning geen certificaat op het gebied van duurzaam hout. Nadat op vragen van andere meedingende bedrijven aan Rijkswaterstaat geen bevredigend antwoord kwam, besloot fabrikant Drentea naar de rechter te stappen. Op 12 oktober dient de zaak. Tot die tijd houden de betrokken partijen tegen Inside Information (begrijpelijkerwijs) de lippen op elkaar.

De rechter zal er op 12 oktober een hele kluif aan hebben. Niet alleen is onduidelijk of een certificaat op het gebied van duurzaam hout überhaupt wel een absolute vereiste was in het aanbestedingstraject, maar bovendien zijn beide winnaars ondertussen in het bezit van een dergelijk certificaat. Onderzoek van Frans Sijtsma leert dat Gispen op 27 juli het PEFC-certificaat behaalde; Rohde & Grahl is met ingang van 14 augustus FSC-gecerificeerd. Aan de rechter het oordeel of de voorlopige gunning daarmee bekrachtigd kan worden of dat het aanbestedingstraject in de reprise moet.
 

{LST_ITEMS:2041}


Vloer, Wand & Plafond

Forbo Flooring laat met de introductie van Flotex Zero Emission naar eigen zeggen opnieuw zien dat het de gezondheid van de gebruikers van haar vloeren en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. het nieuwe product is volgens de fabrikant namelijk 'kampioen binnenklimaat'.

De vloerproducent garandeert dat alle non-print Flotex textielvloeren een zogenaamde nul emissie hebben en dus geen vluchtige stoffen meer uitstoten na installatie met mogelijk negatieve gevolgen voor de mensen die erop leren, studeren of werken. "Hiermee is Forbo uniek binnen de markt en garandeert het een gezond binnenklimaat", aldus een woordvoerder.

Flotex is volgens Forbo een ijzersterke, high-tech vloerbedekking die oogt als tapijt en warm en comfortabel aanvoelt, maar zonder de (onhygiënische) nadelen van een zachte vloer. "Zoals een honingbij pollen verzamelt met haar harige pootjes, vangt Flotex met haar 80 miljoen vezels per vierkante meter fijnstof, huisstofmijt en allergenen die vervolgens eenvoudig opgezogen kunnen worden. Daarnaast kan Flotex gemakkelijk en heel diep nat gereinigd worden."

Flotex ontving onder andere het Seal of Approval op van de British Allergy Foundation. "Bovendien kent de veerkrachtige, duurzame vloer (meer dan 67 procent gerecycled materiaal nu, maar dit aandeel groeit bijna elke week) superieure antislip eigenschappen en akoestische kwaliteiten."

http://www.forbo.com/flooring/nl-nl/producten/flotex/c0saeg


{LST_ITEMS:2041}


Plafondfabrikant Armstrong Ceiling Solutions biedt sinds kort nog uitgebreider BIM-bestanden aan op haar website. Klanten vinden via een druk op de knop een compleet overzicht van producten. 

Bezoekers van de website vinden in de digitale BIM-bibliotheek BIM-bestanden voor minerale plafonds, houten plafonds, metalen plafonds, eilanden en baffles, in totaal 24 productgroepen. Hieronder hangen 145 specifieke productitems. De bestanden zijn beschikbaar in zowel IFC als Revit formaten.

Volgens Guido Rockx, technisch salesmanager van Armstrong, biedt de BIM-integratie op de website alleen maar voordelen. “Klanten hebben nu nog eenvoudiger toegang tot onze BIM-bestanden. Op die manier kunnen zij relevante productinformatie en prestatiewaarden beter integreren in hun project. Met behulp van BIM is het mogelijk om via een virtueel bouwmodel het toekomstige project te bekijken. Veel bouwfouten zijn zo te voorkomen. Het wordt voor klanten nu gemakkelijker om hun projecten te specificeren met onze plafondsystemen. Armstrong blijft de hoeveelheid producten  in de bibliotheek uitbreiden. We liggen op koers.”

BIM staat voor Building Information Modeling en is een methodiek om binnen de bouw beter samen te werken. Een BIM is een digitale representatie van functionele en fysieke karakteristieken van een bouwwerk. Het gebruik van BIM wordt ook wel ‘virtueel bouwen’ genoemd. Met BIM wordt alle relevante informatie gedurende het hele bouwproces gestandaardiseerd opgeslagen, gebruikt en beheerd in een digitaal (3D) gebouwmodel.  Alle betrokken partijen in het bouwproces werken met dezelfde informatie en zien van elkaar wat er gebeurt. Zo beschikt iedereen over complete, recente en uniforme informatie.

www.armstrong.nl

{LST_ITEMS:2041}


Vloerenbedrijf mFlor presenteert het thema 'modern lifestyle'. "Glanzend RVS en leer in combinatie met strakke, rechte lijnen en veel zwart, wit en grijs. Herkenbaar? Dit zijn de meest genoemde kenmerken van een modern interieur."

In deze cleane woonstijl wordt volgens de woordvoerder veel gebruik gemaakt van luxe materialen als chroom, eiken en natuursteen. "Van een modern interieur wordt veelal ‘less is more’ gezegd en daarom wordt er gebruik gemaakt van gladde materialen als leer, glas en kunststof. Naast het strakke effect zorgen deze materialen ook voor het contrast en het creëren van optische ruimte. De kleuren blijven licht en ingetogen, met een uitzondering voor accessoires als een schilderij, een kastje of een fruitschaal. Voorwaarde is wel dat deze accessoires allemaal exact dezelfde kleur zijn."

Door het toevoegen van ‘zachte’ materialen oogt het doorgaans minimalistische en harde interieur volgens mFlor al snel vriendelijker. "Hierbij kan je denken aan een mooi tapijt, het plaatsen van een bank met organische vormen of een zachtere vloer. Laat je voor deze laatste optie inspireren door de collecties PVC vloeren van mFlor. Dankzij het natuurgetrouwe dessin en het gladde oppervlak passen de vloeren uitstekend in een modern interieur. Door het zachte en onderhoudsvriendelijke materiaal wordt het woongenot enorm vergroot."

De collectie  ‘Lifestyles by mFLOR’ zijn te zien tijdens de Interieur Collectie Dagen van 17 t/m 19 september in Gorinchem. "mFLOR heet u van harte welkom op stand 114."

www.mflor.com

{LST_ITEMS:2041}


Bruinsma Natuurlijk viert op donderdag 5 oktober haar 60 jarig bestaan met het event ‘Amazing Green Creations 2017’. Het thema 'The way to create a healthy and pleasant workspace' zal als rode draad door het event lopen.

"Amazing Green Creations is hét inspiratie event voor het creëren van een gezonde en sfeervolle werkomgeving met puur natuur", aldus een woordvoerder. "Levend groen en bewegend water hebben ongekend veel invloed op het klimaat, de akoestiek en het gevoel van welbehagen van mensen in de kantooromgeving."

Amazing Green Creations biedt facility managers, ondernemers, architecten, projectinrichters, vastgoedbeheerders en klanten van Bruinsma een zeer gevarieerd programma waarin we de bezoekers kennis kunnen maken met de kracht van levend groen en water. "Geen zweverig geitenwollensokkenverhaal, maar een meetbaar, inspirerend en zeer overtuigende wijze van projectinrichting en klimaatbeheer in vastgoed waarmee je het verschil kunt gaan maken en meerwaarde kunt creëren in jouw organisatie, interieur- of bouwproject."

Deelnemers kunnen starten om 13:00 uur of om 14:30 uur. Er kan gekozen worden uit drie rondleidingen: 'Levend groen en water als sfeermakers' (door Hans Millenaar, accountmanager Bruinsma Natuurlijk), 'Levend groen en water als klimaatverbeteraar' (door Pedro Langelaan en Tonny van Hal, resp. vertegenwoordiger Bruinsma Natuurlijk en agent Art Aqua Nederland), en 'Levend groen en water als interieurtool' (door Richard Bakker, vertegenwoordiger Bruinsma Natuurlijk). De keynote-speeches worden verzorgd door Atto Harsta, inspirator en innovator bij Aldus bouwinnovatie, en Ivo Lai, directeur Art Aqua Duitsland. 

www.bruinsmanatuurlijk.nl
 

{LST_ITEMS:2041}

Glasleverancier Scheuten introduceert op zijn website een nieuwe geluidstool om de werking van geluidswerend glas te ervaren. Voor verschillende soorten omgevingslawaai, zoals wegverkeer en vliegtuiglawaai, is het hiermee mogelijk om zelf te horen hoezeermedium en high-end geluidswerend glas in staat zijn hinderlijk lawaai te dempen.

"Onderzoek heeft al meermaals uitgewezen, dat constante blootstelling aan herrie zeer ongezond is", aldus een woordvoerder. "Terwijl wij volgens diezelfde onderzoeken steeds meer met herrie en lawaai geconfronteerd worden, ook binnenshuis en zowel thuis als op het werk. Desondanks zijn de bekendheid en het gebruik van geluidswerend glas in vooral de particuliere markt nog erg beperkt." 
De geluidsfragmenten in de geluidstool zijn niet simpelweg alleen in volume teruggebracht, om een effect van geluidsreductie te insinueren. De individuele frequenties zijn waarheidsgetrouw aangepast aan de reducties die het glas door de speciale geluidswerende folie ook daadwerkelijk in testrapporten opleverden. "Door gebruik van verschillende soorten geluidswerende folies, worden uiteenlopende soorten herrie in verschillende mate gefilterd."
 
Raymond Poulssen, Marketing Manager van Scheuten, licht toe: “Je kunt mensen nog zoveel vertellen over droge decibelreducties, het gaat pas (echt) leven als het wordt ervaren. De voordelen van geluidswerend glas moet je daarom laten horen en dat doet deze geluidstool dus voor verschillende soorten herrie met verschillende soorten (geluidswerend) glas. De doelgroepen van deze geluidstool zijn zowel de klanten van Scheuten als hun klanten en eindconsumenten, die vaak nu niet weten dat het er (voor hen) is of hoeveel verbetering (lees: rust) het hen brengt. We gaan de geluidstool de komende tijd ook nog verder uitbreiden met nog meer soorten lawaai.”
 
De geluidswerend glas geluidstool is te vinden via www.geluidstool.nl en in drie talen beschikbaar. Aangezien de nieuwe Scheuten website responsive is, is de geluidstool ook eenvoudig met smartphone en tablet te gebruiken.
 

{LST_ITEMS:2041}


De kwaliteit van huisvesting van onderwijsgebouwen staat sterk in de belangstelling. Daarom organiseert Forbo op donderdag 16 november 2017 alweer voor de zesde keer een Kennisdag, speciaal voor betrokkenen in onderwijshuisvesting.

De dag staat in het teken van het delen van kennis, het opdoen van inspiratie en het bijpraten met vakgenoten en collega’s. "In de ochtend is er de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen in onze fabriek om het geavanceerde productieproces van Marmoleum van dichtbij te bekijken. In de middag staan enkele sprekers uit het onderwijsveld met interessante verhalen op het programma."

www.forbo-flooring.nl/onderwijs
 

{LST_ITEMS:2041}


De beursformule Architect@Work is uiterst succesvol. Behalve de edities in Kortrijk en Rotterdam staat er ook een aflevering in (onder meer) Parijs op de rol. Op 21 en 22 september geeft onder meer het belgisvje bedrijf Print Acoustics acte de présence. Een woordvoerder geeft tekst en uitleg bij de beursdeelname.

Wat zijn de overwegingen geweest voor Print Acoustics om aan Architect@work deel te nemen? 

"
Het product ‘Architect@Work’ is intussen uitermate gekend bij alle architecten wereldwijd. De edities vormen als gespecialiseerde vakbeurs voor de architect en de interieurarchitect dé vitrine voor de innovatieve producten die op de geïntroduceerd worden of binnenkort op de markt zullen komen. Een architect heeft weinig of geen tijd om beurzen en evenementen te bezoeken. Toch zijn ze veelgevraagde gasten. Onderzoek heeft aangetoond, dat de (interieur)architect echter wel tijd maakt voor een bezoek aan Architect@Work, omdat ze binnen een ‘smart concept’ op een beperkte oppervlakte alleen maar met innovatieve producten kennismaken. Dat geldt net zozeer in Nederland en Frankrijk, waar de beurzen in Rotterdam en Parijs zeer succesvol waren voor ons. Wij merken dat architecten lang na de beurs nog stalen en informatie blijven vragen, wat toch bewijst dat ons product voor hen een toegevoegde waarde is en zo opgemerkt wordt op een type beurs, waar innovatie centraal staat."

Zijn er speciale producten die u op Architect@work zal tonen aan de vakwereld?

"De akoestisch dempende panelen van Print Acoustics absorberen de storende geluiden in een ruimte. Door de verminderde reflectie gaan de nagalmtijd en – niveau dalen. We focussen ons met deze producten niet alleen op de Belgische markt, maar richten ons ook op het dichte en verre buitenland. Op vlak van ontwikkeling hebben we de laatste maanden niet stilgezeten. Het resultaat is een vernieuwde, uitgebreide collectie met meer dan 30 verschillende producten. Op Architect@Work in Parijs wij echter vooral de klemtoon leggen op het type Flex Acoustics, een kras- en stootvaste geluidsabsorberende oplossing voor gebogen wanden en elementen."

Wat zijn uw verwachtingen van Architect@work en wanneer is deze vakbeurs volgens u geslaagd?

"Architect@Work in  Parijs is heel belangrijk voor de verdere ontwikkeling van Print Acoustics. Op die beurzen kunnen we niet alleen onze innovaties aan een gericht publiek van architecten, interieurarchitecten en professionelen voorstellen, maar we krijgen van hen ook waardevolle informatie, die de basis vormt voor eventuele lichte aanpassingen aan de producten of de ontwikkeling van nieuwe oplossingen. Op korte tijd hebben we al heel wat mooie referentieprojecten in de meest uiteenlopende toepassingen gerealiseerd. Daarbij werkten we ook steeds nauw samen met bekende en minder gekende architecten en installateurs. We willen de naam Print Acoustics verder versterkt in de markt zetten en de architecten en professionele verwerkers inspireren met onze akoestische producten. We blijven ons succesvol concept trouw. Op onze stand zullen we net zoals op de voorbije edities van de beurs niet alleen onze producten presenteren, maar vooral ook bewijzen, dat ze echt werken. De bezoekers kunnen in een nis, uitgerust met akoestisch dempende wanden, plafonds en kastdeuren, stappen en zo zelf de invloed van de producten ervaren. Als we op die manier de aandacht van de (interieur)architecten kunnen trekken en hen een bron van inspiratie en kennis voor hun huidige en toekomstige projecten kunnen geven, zullen we opnieuw van een succesvolle beurs kunnen spreken."

www.printacoutics.be


{LST_ITEMS:2041}
Verlichting

De Makro in Nieuwegein als eerste Nederlandse vestiging volledig uitgerust met innovatieve LED-verlichting. Dat meldt verlichtingaanbieder Trilux.

"Voor wie wel eens in een oudere Makrovestiging is geweest, gaat er een wereld open bij het betreden van de gerenoveerde vestiging in Nieuwegein", aldus een zegsman namens Trilux. "Een nieuwe presentatie van de producten, een netwerkplein met verse koffie en belegde broodjes en een hoge mate van toegankelijkheid voor ‘de gewone consument’.

“We hebben samen met Makro de transitie ingezet van een traditionele groothandel naar een nieuwe winkelformule. Waarin producten anders gepresenteerd worden en waar sfeer en beleving een belangrijke rol spelen”, aldus Lex Visser, Key Account Manager Retail Lighting bij Trilux.

“Dit is de eerste Makrovestiging welke volledig is uitgerust met professionele LED-armaturen”, zo vervolgt Visser zijn verhaal. “Een ontzettende eer voor Trilux om deze primeur te verzorgen.” Maurice Loozen, Facility Manager binnen Makro, haakt hierop in. “De keuze voor LED was eigenlijk snel gemaakt. De berekeningen die wij vooraf met elkaar hebben gemaakt lieten zien dat de investering in dit complete lichtconcept, dankzij de besparingen op energie- en onderhoudskosten, binnen twee tot drie jaar is terugverdiend.”

www.trilux.nl
 

{LST_ITEMS:2041}

Vanochtend werd in Svcheveningen de internationale persconcferentie van de Internationale Möbelmesse in Keulen (imm cologne) gehouden. E'n van de onderwerpen die aan bod kwamen was de manifestatie 'Das Haus'. Licht speelt er dit jaar een allesoverheersende rol.

De serie 'Das Haus' is een holistische woonhuis-simulatie van architectuur, interior design en meubilering, waarvoor de internationale inrichtingsvakbeurs imm cologne elk jaar een andere internationale designer uitnodigt deze vorm te geven. Voor de editie van 2018 hebben de vakbeurs-organisatoren Lucie Koldova genomineerd, de gerenommeerde designster uit het Tsjechische designmilieu.

Haar taak luidde de betekenis van het licht bij de vormgeving van de woonruimte te accentueren. En hoewel Lucie Koldova vooral voor haar spectaculaire lampen bekend is, heeft zij deze uitdaging met veel enthousiasme aangenomen.

Hoeveel stemmingen kunnen met licht worden gegenereerd? Volgens de opvatting van Lucie Koldova zijn het bijna oneindig vele. In haar woonvisie 'Light Levels' toont zij de 'Ebenen des Lichts' (niveaus van het licht), die zij in haar huis voor de belangrijkste houdt: licht voor het representeren, voor creatief werk, licht om te relaxen en zich te verzorgen, om te presenteren en aan te kleden; licht om alleen te zijn en het hoofd vrij te krijgen en licht om mensen welkom te heten. „Das Haus“ 2018 brengt vele facetten van het wonen aan het stralen.

Tijdens de persconferentie in Scheveningen vertelde ze over haar werk en inspiratie. Over het eindresultaat dat te zien zal zijn in das Haus hield ze zich nog enigszins op de vlakte. "We zijn nu nog bezig met het ontwerp", zei ze, ondertussen een aantal moodboards tonend. "Het eindresultaat is pas tijdens de imm colgne te zien." De komende editie van de beurs vindt plaats van 15 tot en met 21 januari 2018 in het riante beurscomplex van Keulen.

www.imm-cologne.com


{LST_ITEMS:2041}

Het Belgische lichtbedrijf ETAP verkeert in moeilijkheden. Dat meldt de Belgische krant De Tijd. De fabrikant wil het tij keren door nog meer in te zetten op LED-technologie.

Uit recent gepubliceerde jaarcijfers blijkt dat ETAP in 2016 een verlies van 6 miljoen euro moest noteren. Een jaar eerder werd al een verlies gemaakt van rond de 2 miljoen euro. Het leidde vorig jaar tot baanverlies van 67 van de 340 werknemers. Voorts werden de Italiaanse en Britse afdelingen gesloten; ETAP ging zich concentreren op de kernmarkten Benelux, Frankrijk en Duitsland.

Men blijft optimistisch bij het bedrijf. Op het gebied van LED-verlichting liggen grote kansen, die volgens een woordvoerder van het bedrijf uit Malle verzilverd kunnen worden. De halfjaarcijfers van ETAP zouden momenteel in de goede richting gaan en ook de verkoopcijfers liggen naar verluidt op schema. Het bedrijf investeert in nieuwe producten om onder meer mee te kunnen spelen in de opkomende markt van het internet der dingen.

www.etaplighting.com
 

{LST_ITEMS:2041}

Architectuurstudenten met passie voor hun vak krijgen een kans om hun talent aan de wereld te tonen. Zij kunnen zich sinds deze maand inschrijven voor de Internationale Velux Award 2018. Het thema is ‘het daglicht van morgen’. Om kans te maken op de award moeten studenten laten zien hoe daglicht slimmer te gebruiken is in gebouwen en leefomgevingen.

Velux doet met de International Velux Award (IVA) nadrukkelijk een oproep aan architectuurstudenten wereldwijd. Zij kunnen bij deelname kiezen tussen twee categorieën. 'Daylight in Buildings' richt zich op projecten die laten zien hoe daglicht slimmer te benutten is in gebouwen. De categorie 'Daylight Investigations' focust op onderzoek naar cruciale factoren voor de gezondheid en het welzijn van de gebruikers van gebouwen. Denk aan de fysieke eigenschappen van daglicht en nieuwe constructiematerialen.

“Zoek je inspiratie niet onnodig ver, maar kijk kritisch om je heen in je eigen stad of dorp,” is het advies aan deelnemers van Omar Gandhi, jurylid van de voorgaande IVA. “Overal in de wereld spelen vraagstukken die om duurzame oplossingen vragen, ook van architecten. Het zijn zulke oplossingen waar de jury naar op zoek is.”

“Deze award is de uitgelezen kans voor studenten om hun visie en creativiteit de volle ruimte te geven,” vertelt Per Arnold Andersen, hoofd van de International Velux Award. “Jezelf ten volste uitdagen en echt grenzeloos denken, dat is waar het bij deze award om draait. Zo willen we dat de beste architecten van de toekomst komen bovendrijven.”

De inschrijvingsperiode voor de IVA loopt tot 1 april 2018. Studenten kunnen hun projecten tot 15 juni 2018 indienen. Alle inzendingen worden in juni 2018 beoordeeld door een vakkundige jury van internationaal erkende architecten en bouwkundig experts. Elke deelnemende student moet bij zijn project begeleiding krijgen van een tutor. Bij winst krijgen beiden de award en een prijs.

De IVA, een tweejaarlijkse award voor de beste concept projecten in de architectuur, is sinds de eerste editie in 2003 uitgegroeid tot de grootste competitie in zijn soort. Met de award wil Veluxarchitectuurstudenten laten nadenken over daglicht als belangrijkste bron van energie en licht. Maar liefst 4.500 studenten uit meer dan zestig landen deden tot op heden aan de IVA mee.

iva.velux.com
 

{LST_ITEMS:2041}

De Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) heeft onlangs een nieuw kernteam in het leven geroepen. het kernteam design gaat zich bezighouden met het werkveld lichtontwerp.

"In tegenstelling tot andere (Europese) landen zijn in Nederland professionele lichtontwerpers niet optimaal in het ontwerp- en bouwproces vertegenwoordigd", meldt de NSVV. "Mede daarom krijgt deze discipline in projecten niet altijd de aandacht die het verdient. Daarom hebben we bij de NSVV besloten om een kernteam/kennisgebied Design op te zetten."

Doel van het team is dat lichtontwerp in Nederland uitgroeit tot een erkende ontwerpdiscipline die bij elk project als vanzelfsprekend geïmplementeerd wordt met als doel dat de kwaliteit van licht en verlichting in Nederland verbetert. "Dit is niet alleen in het belang van opdrachtgevers en gebruikers, maar ook van medeontwerpers en teamleden zoals architecten en landschapsontwerpers."

"De visie van het kernteam Design is: Licht is (beleving van) ruimte en draagt significant bij aan veiligheid, comfort en welzijn van onze leefomgeving. Daarom verenigen we alle lichtontwerpers die zich inzetten voor kwalitatief hoogwaardig lichtontwerp in Nederland. Hiermee promoten we lichtontwerp als erkende ontwerpdiscipline in Nederland."

het nieuwe team bestaat uit Geertje hazenberg (secretaris) Siegrid Sigerius, Rienk Visser en Robert Jan Vos.

www.nsvv.nl
 

{LST_ITEMS:2041}

Hogescholen en universiteiten opgelet! De Duitse lichttechnische vereniging LiTG is op zoek naar jullie voor een gemeenschappelijk beursoptreden op Light + Building Beurs.  Onder de titel “Perspectief Licht” stellen toekomstige planners en onderzoekers  zich voor.

De LiTG geeft een gemeenschappelijke, interdisciplinaire presentatie van alle universiteiten die licht onderwijzen op 18-23 maart 2018. De Messe Frankfurt stelt hiervoor een aaneengesloten tentoonstellingsruimte van ten minste 75 vierkante meter beschikbaar.

Uitgenodigd worden alle – ook internationale – universiteiten en hogescholen met het onderwijsgebiedverlichting en verlichting design evenals specialisaties licht in productontwerp, mediatechnologie, kunst, et cetera. Een minimalistische concept, dat wordt gerealiseerd door masterstudenten van de HS-Wismar, evenals een dagelijks programma zijn gepland.

De kosten zullen maximaal 500 euro per opleidingsinstituut bedragen.meer info is verkrijgbaar via prof. Thomas Römhild (thomas.roemhild@hs-wismar.de) en Britta Hall (britta.hoelzemann@litg.de).

www.nsvv.nl
 

{LST_ITEMS:2041}


Ontwerp & Architectuur

Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie presenteren een samenwerking die gericht is op het ondersteunen van ontwerpers en het bevorderen van kennis op het gebied van architectuur voor, tijdens en na de zestiende Internationale Architectuurtentoonstelling van La Biennale di Venezia. De architectuurbiënnale zal van 24 mei tot 30 november 2018 plaatsvinden.

De twee instellingen bundelen hun krachten om de architectuurbiënnale van Venetië optimaal te benutten als internationaal podium voor de creatieve industrie, en het als katalysator op te vatten voor een langlopende discussie over de relatie tussen architectuur en samenleving. Deze discussie verhoudt zich direct tot Freespace, het thema dat is gekozen door Yvonne Farrell en Shelley McNamara, curatoren van de architectuurbiënnale van Venetië in 2018.

Het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie lanceren samen een Open Oproep voor een publiek parallelprogramma van het Nederlandse paviljoen, geïntroduceerd door een reeks discussies rondom het thema 'Wpork, Body, Leisure'. Naast de gezamenlijke Open Oproep zal het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie nog twee Open Oproepen voor projecten uitschrijven met betrekking tot Freespace.

Het startschot voorde reeks discussies rondom de genoemde thema's  zal worden gegeven tijdens het evenement 'Machines of Freedom', op 26 oktober 2017 in het Temporary Art Centre Eindhoven, tijdens de Dutch Design Week.

www.stimuleringsfonds.nl


{LST_ITEMS:2041}

Gemeente Roermond zal op 3 december bekend maken wie de winnaar is van de Limburg Design Award. Tevens wordt bekend gemaakt welke talentvolle ontwerper de Harrie Tillieprijs in ontvangst mag nemen.

De Limburg Design Award wordt om de twee jaar uitgereikt aan een actuele vormgever die (inter)nationaal werkzaam is. De prijs richt zich op hedendaags interieurontwerp en de link met de ontwerpen van Pierre Cuypers. De prijs heeft daarom als uitgangspunt ‘Vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers’.
De Harrie Tillieprijs heeft als doel het stimuleren van de artistieke ontwikkeling van talentvolle ontwerpers. De prijs sluit zo meer aan bij zijn naamgever Harrie Tillie, tussen 1988 en 2001 de conservator van het Roermonds museum. Hij zette zich als conservator in om jonge, talentvolle kunstenaars een podium te bieden.

De jury heeft de volgende zes genomineerden voorgedragen. de kanshebbers voor de Limburg Design Award zijn Studio Drift:, Studio Formafantasma: en Overtreders W. Voor de Harrie Tillieprijs gaan op: Jólan van der Wiel, Sabine Marcelis en Noman studio. Hun werk is tot en met 25 februari 2018 te zien tijdens de expositie in het Cuypershuis.

De winnaar van de laatstgenoemde prijs ontvangt een geldbedrag van 1.000 euro, inzetbaar voor eigen talent ontwikkeling. De Limburg Design Award omvat een aankoop of opdracht ter waarde van 7.000 euro, uitgevoerd door het Cuypershuis in Roermond. Hiermee zal er in de vaste presentatie van dit museum blijvend aandacht zijn voor de winnaars van de Limburg Design Award. Door het uitreiken van de Limburg Design Award wil gemeente Roermond de bekendheid van Pierre Cuypers, zijn werk en gedachtegoed vergroten en het Cuypershuis profileren als platform voor hedendaags interieurdesign.

www.limburgdesignaward.nl

{LST_ITEMS:2041}

Ontwerpcollectief LUST krijgt op 28 oktober tijdens de Award Show van de Dutch Design Awards de BNO Piet Zwart Prijs 2017 uitgereikt. Dat meldt de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers  (BNO). LUST is door de jury uit dertig voordrachten verkozen als winnaar vanwege de voorlopersrol die de studio vervult voor een nieuwe generatie.

De kern van LUST (een ontwerpstudio met bijbehorende onderzoekspoot) wordt gevormd door Jeroen Barendse, Thomas Castro en Dimitri Nieuwenhuizen. De studio werd in 1996 opgericht en maakt werk dat beweegt op het snijvlak van klassiek grafisch ontwerp, digitale media, informatietechnologie en architectuur. "LUST fungeerde als belangrijke voorloper op het gebied van onderzoek naar hoe de mens de wereld kan ervaren en bestuderen aan de hand van digitale technieken", aldus een woordvoerder van de BNO. "Werk van de ontwerpstudio en het in 2010 opgerichte LUSTlab is op veel internationale podia te zien geweest, onder meer bij het MOMA, het Cooper Hewitt Smithsonian Museum, het Walker Art Center Minneapolis, de Shanghai Biennale en het Stedelijk Museum Amsterdam."

De jury heeft met de keuze voor LUST het belang willen benadrukken van een onderzoekende en grensverleggende mentaliteit. Daarnaast benadrukt zij het belang van een volhardende houding en de drive die nodig zijn om aan bekende praktijken telkens weer nieuwe verkenningen toe te voegen en die kennis ook over te dragen aan nieuwe generaties.
Het is voor het eerst dat een collectief van ontwerpers wordt onderscheiden met de BNO Piet Zwart Prijs. Een bijzonder eerbetoon, temeer omdat de oprichters hebben besloten in september 2017 te stoppen met LUST.

De jury van de BNO Piet Zwart Prijs 2017 werd gevormd door Timo de Rijk (voorzitter BNO en juryvoorzitter), Pieke Bergmans, Gert Franke, Joost Grootens, Ed van Hinte en Koert van Mensvoort. Madeleine van Lennep (directeur BNO) was secretaris.
De BNO Piet Zwart Prijs 2017 wordt uitgereikt tijdens de Award Show van de Dutch Design Awards. Deze vindt plaats in de Effenaar in Eindhoven, op 28 oktober, en vormt de grande finale van de Dutch Design Week. Het werk van LUST zal te zien zijn in de tentoonstelling van de Dutch Design Awards, van 21 tot 29 oktober in het Veemgebouw op Strijp-S in Eindhoven.

De BNO Piet Zwart Prijs is een eervolle onderscheiding voor een excellente ontwerper of ontwerpteam met grote betekenis voor het vakgebied en een voorbeeldfunctie ten opzichte van de volgende generatie(s) ontwerpers. Tussen 1983 en 2013 is de prijs achtereenvolgens uitgereikt aan: Friso Kramer, Jan van Toorn, Wim Crouwel, Eva Besnyö, Nel Verschuuren, Jan Bons, Bruno Ninaber van Eyben, Gert Dumbar, Willem Diepraam, Marijke van der Wijst, Gerard Unger, Ulf Moritz en Paul Mijksenaar. 

www.bno.nl
 

{LST_ITEMS:2041}

Architect Sjoerd Soeters heeft de erepenning van Zaanstad gekregen. Dat meldt het ANP. Soeters ontwierp het stadhuis van Zaandam. Het stadhuis valt op omdat het is opgebouwd uit acht enorm uitvergrote huisjes, met het uiterlijk van de typisch Zaanse groene houtbouw.

Soeters fungeerde als supervisor bij de aanpak van het centrum van Zaandam. "Hiermee heeft hij de afgelopen 15 jaar een belangrijk stempel gedrukt op de succesvolle vernieuwing van het stadshart van Zaandam'', aldus de gemeente. Soeters liet zich bij het ontwerp voor het stadhuis inspireren door de traditionele Zaanse architectuur. Het gebouw telt vier verdiepingen en heeft een oppervlakte van 25.000 vierkante meter. Onder het bijzondere stadhuis ligt een modern busstation dat eind 2010 in gebruik werd genomen.

https://pphp.nl/
 

{LST_ITEMS:2041}


OVG Real Estate, die medio augustus is gestart met de realisatie van Valley, heeft de verkoop van het gebouw aan RJB Group of Companies bezegeld. De komst van Valley kenmerkt de ontwikkeling van het nieuwe imago van de Zuidas, die de Gemeente Amsterdam aan het verbeteren is met multifunctionele bestemmingen en publieke ruimtes. Zo wordt Valley een mixed-use gebouw met woningen, kantoren, skybar, horeca, retail, ondergrondse parkeergarage en culturele voorzieningen.

Valley is door OVG Real Estate ontwikkeld en ontworpen door architectenbureau MVRDV. De prijswinnende architect Winy Maas is verantwoordelijk voor het ontwerp, dat een vernieuwend en natuurlijk karakter heeft. Valley ontleent haar naam aan het landschap dat over het gebouw loopt, dat doet denken aan een vallei. Internationaal erkende landschapsarchitect Piet Oudolf heeft het ontwerp van de beplanting van de vallei en de terrassen gemaakt. In lijn met het ontwerp, staat duurzaamheid en gezond werken en wonen centraal. Valley zal voor een groot deel ook publiekelijk toegankelijk zijn. De openbare ruimtes zullen dwars door en over het gebouw lopen. 

Jan Hein Tiedema, Executive Managing Director OVG Nederland: “Dit project laat precies zien hoe wij met vastgoed niet alleen duurzame en gezonde projecten ontwikkelen, maar ook een stadsdeel kunnen vernieuwen en aantrekkelijker kunnen maken. Het is een bijzonder project, omdat we met het realiseren van Valley lokaal een bijdrage kunnen leveren én een uniek ontwerp van Winy Maas mogen realiseren dat internationaal aanzien zal genieten. We zijn blij dat we met de verkoop van Valley de portfolio van RJB verrijken en kijken terug op een plezierige samenwerking.” 

RJB Group of Companies, een private vastgoedconcern opgericht door Ronny Rosenbaum, voegt Valley aan hun A-1 portfolio toe. David Beesemer, verantwoordelijk lid van de Directie van RJB Group of Companies: “Het duurzame en innovatieve karakter maakt Valley een waardevolle toevoeging. Deze belegging voor de lange termijn past perfect in ons recent ingezette diversificatiebeleid. We zijn trots op dit specifieke project gezien de impact die het zal hebben op de omgeving en kijken uit naar een succesvolle realisatie.”

David van Traa, directeur Zuidas, gemeente Amsterdam: “Valley is een unieke plek in Zuidas; een symbool voor de transformatie die de Zuidas ondergaat naar veel meer multifunctionaliteit waarbij de functies wonen, werken en voorzieningen binnen één gebouw onlosmakelijk met elkaar verbonden en vermengd zijn.”

De totale oppervlakte van Valley is circa 75.000 vierkante meter bvo met een maximale hoogte van ongeveer 100 meter voor de hoogste toren van het gebouw. Voor wat betreft het residentiële gedeelte gaat het om 196 appartementen variërend in grootte van 55 tot 700 vierkante meter, die allen voor verhuur bestemd zijn.
De eindgebruikers van de kantoorruimtes en parkeergarage zijn voor een groot deel al vastgelegd. Het project is gelegen aan de Beethovenstraat in Amsterdam, tegenover het hoofdkantoor van ABN AMRO en naast Sportpark Goed Genoeg (AFC). De oplevering van het gebouw vindt naar verwachting in 2021 plaats. De realisatie is in handen van Volker-Wessels-ondernemingen, G&S Bouw en Boele & van Eesteren.

www.ovgrealestate.nl


{LST_ITEMS:2041}


Overig nieuws

Een nieuw rapport van Leesman, The Next 250k, toont aan hoe organisaties medewerkers beter kunnen ondersteunen door hen een werkomgeving te bieden die daadwerkelijk werkt. Die informatie is noodzakelijk, want volgens het rapport is bijna de helft van de kantoorwerkers ontevreden over het huidige kantoor.

Voor het rapport analyseerde Leesman de antwoorden van meer dan 250.000 werknemers in meer dan 2.200 werkomgevingen in 67 landen. De studie gaat in op hoe een slecht georganiseerde werkomgeving een negatieve impact kan hebben op werknemers en hun vermogen om te presteren kan belemmeren. Het percentage van de werknemers dat aangeeft ontevreden te zijn, is volgens een woordvoerder 'schokkend'. "Ondanks de huidige focus op duurzame kantoorgebouwen en op de gezondheid en het welbevinden van medewerkers, laten de data zien dat velen het moeten doen met werkomgevingen die hun werkende leven niet optimaal ondersteunen", meldt Leesman in een toelichting. "Overeenkomstig het wereldwijde gemiddelde, vindt 44 procent van de werknemers in de Benelux dat hun werkomgeving productief werken niet faciliteert."

Tim Oldman, CEO Leesman: "We zien helaas nog steeds te veel werkomgevingen die niet doen wat ze zouden moeten doen. Dit rapport geeft organisaties inzicht in de zaken waarop ze moeten letten bij het creëren van een werkomgeving die hun organisatiedoelstelling optimaal ondersteunt. Wij hopen dat de data en inzichten uit dit onderzoek bijdragen aan de verbetering hiervan."

Gideon van den Burg, MD Benelux Leesman, vult aan: "In de Benelux is er, naast de focus op het creëren van duurzame kantoren, steeds meer focus op het welbevinden en de gezondheid van medewerkers. Hun mentale welbevinden zou de basis moeten zijn, waarbij de medewerkers optimaal worden gefaciliteerd in datgene wat ze elke dag moeten doen. Door de eindgebruikers centraal te stellen en de werkomgeving en faciliteiten op hen af te stemmen, worden zij in staat gesteld productiever te zijn."

Op donderdagmiddag 5 oktober worden de belangrijkste conclusies uit het rapport nader toegelicht. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via info@leesmanindex.com

leesmanindex.com/250k


{LST_ITEMS:2041}

Bouwend Nederland roept het nieuwe kabinet op snel beslissingen te nemen over investeringen die Nederland versterken. "Het kan niet zo zijn dat de begroting 2018 van het huidige demissionaire kabinet ons land anderhalf jaar op achterstand zet", aldus Bouwend Nederland.
 
De begrotingen voor 2018 zijn vanwege de demissionaire status dit jaar relatief ‘beleidsarm'. Wel is er een groeiende economie (+2,5 procent) en een groeiend begrotingsoverschot (+0,8 procent). Ook de staatsschuld daalt. "Dat geeft het nieuwe kabinet financiële ruimte. Nu is het zaak om die ruimte verstandig te benutten", aldus Bouwend Nederland.

"Eerder dit jaar hebben 50 coalitiepartijen, waaronder drie ministeries en Bouwend Nederland, in de Bouwagenda aangegeven wat nodig is voor een beter, duurzamer en sterker Nederland. Met een structurele toevoeging van 150 miljoen euro per jaar aan het infrastructuurfonds kan de mobiliteitsgroei worden opgevangen. Ook moet de achterstand op onderhoud, renovatie en vervangen van kunstwerken snel worden aangepakt. Dit vergt een jaarlijkse investering ter grootte van 100 miljoen euro."

Verder verdient de verduurzaming van de gebouwde omgeving prioriteit met het oog op een CO2 neutraal Nederland. "Mooie bijkomstigheid is dat gezinnen structureel meer in de portemonnee houden, omdat dankzij de verduurzaming de energienota daalt. Het kabinet moet volgens Bouwend Nederland ook investeren in vaste banen, door bijvoorbeeld de lasten op arbeid te verlagen. Dat geeft werkgevers in de bouw vertrouwen en ruimte om mensen een vaste baan te geven."

Bouwend Nederland heeft vertrouwen dat het nieuwe kabinet snel aan de slag gaat, 'zodat de begroting 2018 geen vrijbrief voor stilstand wordt'.

www.bouwendnederland.nl


{LST_ITEMS:2041}

Met de publicatie van de miljoenennota is duidelijk geworden dat het kabinet gehoor geeft aan de oproep van Nederland ICT om meer aandacht te besteden aan cybersecurity voor het MKB. Dat meldt de branche-organisatie op haar website.  

Het ministerie van Economische Zaken maakt in 2018 2,5 miljoen euro vrij voor het opzetten van een Digital Trust Center (DTC) om MKB-bedrijven in staat te stellen hun eigen cybersecurity te organiseren. In totaal heeft het kabinet 26 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het aanpakken van cyberspionage en -sabotage, de bestrijding van cybercrime en het opzetten van een DTC.

Nederland ICT is zeer te spreken over de extra inzet van middelen voor cybersecurity. Zeker gezien de demissionaire status van het kabinet is dit een opsteker en een krachtig signaal dat cybersecurity een prioriteit is. “Alleen door te blijven investeren in maatregelen die cybersecurity, ook van het brede bedrijfsleven, bevorderen zorgen we ervoor dat het verdienvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven ook in de toekomst is geborgd”, aldus Lotte de Bruijn, directeur van Nederland ICT.
 
In juni 2016 vroeg Nederland ICT, in aanloop naar de verkiezingen, in haar manifest ‘Groei door digitalisering’ al aandacht voor de weerbaarheid van het MKB. Ruim 97 procent van het bedrijfsleven heeft nu geen toegang tot de kennis en kunde van het Nationaal Cyber Security Center, hét kenniscentrum op het gebied van cybersecurity voor de vitale sectoren en de Rijksoverheid. Nederland ICT zag dat als gemis en is blij met de steun voor dit idee. "Uiteindelijk verdient deze investering zichzelf snel weer terug, want de kosten van cybercrime lopen jaarlijks in de miljarden. Met een beter beveiligd MKB-bedrijfsleven zullen deze kosten aanzienlijk dalen", aldus Lotte de Bruijn.

Nederland ICT hoopt dat het aangekondigde DTC ook van een nieuw kabinet de tijd en het budget krijgt om uit te groeien tot een organisatie die goede initiatieven op het gebied van cybersecurity aanjaagt en tevens op een toegankelijke wijze actuele, betrouwbare dreigingsinformatie met partners en bedrijven deelt én hen voorziet van concrete handelingsperspectieven. 

www.nederlandict.nl
 

{LST_ITEMS:2041}

ABN Amro opent binnenkort het circulaire paviljoen Circl. Vanaf 9 september 2017 zijn het paviljoen en daktuin in Amsterdam vrij te bezoeken. het paviljoen moet een stimulerende rol krijgen in het bevorderen van de circulaire economie.

Circl is een nieuw paviljoen aan de Zuidas. "Een plek die ABN AMRO heeft gecreëerd om de opgedane kennis over circulariteit te delen en klanten daar goed over te kunnen adviseren", aldus een woordvoerder. "En verbinding te maken. Met klanten, collega’s, belangstellenden, buurtbewoners, voorbijgangers. Een gebouw dat volgens duurzame en circulaire principes is gebouwd."

Circl is energiezuinig en demontabel ontworpen, om zo min mogelijk impact op de planeet te maken. Veel onderdelen van Circl hebben al een leven achter de rug. Andere grondstoffen - van het hout van de constructie tot het aluminium van de gevelpanelen - kunnen in de toekomst worden hergebruikt. "Circl is bovendien een living lab, waar iedereen met goede ideeën over duurzaamheid en circulariteit de ruimte kan krijgen."

Van 6 tot en met 9 september wordt de openingsweek van Circl gehouden. "Tijdens de openingsweek kun je Circl komen ervaren: van lezingen en debatten tot kunst en optredens. We zijn een ontmoetingsplek voor de buurt, de maatschappij en het bedrijfsleven. Daarom is er tijdens de openingsweek voor ieder wat wils: van kids tot kunstliefhebber. De hele week staat in het teken van ontmoeten en verbinden, want alleen samen kunnen we de beweging naar een circulaire economie maken."

www.circl.nl


{LST_ITEMS:2041}

De tevredenheid over facilitaire dienstverlening in kantoren, zorg en onderwijs laten in 2017 een lichte daling zien. Dat blijkt uit het rapport Facilitaire Performance 2017 van Hospitality Group. Met een tevredenheidscijfer van 7,1 wordt evenwel nog altijd een ruime voldoende gescoord.

In de Facilitaire Performance 2017 rapporteert en analyseert Hospitality Group de tevredenheid van circa 20.000 respondenten. “We zien dat persoonlijk contact in de vorm van ‘high touch’ services en de ultieme koffiebeleving belangrijke drivers zijn voor succes. Toch zien we verder vooral een groeiende mismatch tussen vraag en aanbod”, aldus Sigrid van der Pluijm en Tim van Asch van Hospitality Group. “Om de dalende tevredenheid te keren is investeren in de identiteit en aantrekkelijkheid van de werkplek zelf en de services rondom de werkplek een ‘must’.”

De tevredenheid over facilitaire services laat voor het eerst sinds jaren een daling zien. Het aanbod van facilitaire services blijft achter bij de wensen en verwachtingen van een groeiende groep medewerkers. De neerwaartse trend werd in 2016 al zichtbaar en zet nu door. Het algehele tevredenheidscijfer daalt door een dalende tevredenheid binnen kantoren en het onderwijs. De tevredenheid in de zorg stijgt licht.

 

Volgens Hospotality Group is er een blijvend verbeterpotentieel bij services rondom de werkplek: ook dit jaar ziet Hospitality Group dat de uitdaging ligt bij de services in de directe omgeving van de eigen werkplek, zoals de werkplek zelf, schoonmaak en automatenvoorziening warme dranken. “Organisaties kunnen scoren met inspirerende, schone en activiteitgerelateerde werkomgevingen en services.”
Ook is er winst te boeken op het gebied van aandacht voor persoonlijke en teamidentiteit. “De kleinschalige identiteit is voor medewerkers steeds belangrijker. Dat ziet Hospitality Group terug in het belang dat medewerkers hechten aan verbondenheid met en identiteit van de directe werkomgeving en services.”
Koffie blijft belangrijk in de werkomgeving, blijkt voorts uit het rapport. “Positief is dat opdrachtgevers en leveranciers steeds beter inspelen op de verwachtingen van medewerkers ten aanzien van de kwaliteit en beleving van koffie en thee.” Voorts staan horecavoorzieningen met smaakvolle en gezonde keuzes volgens Hospitality Group bovenaan de ‘wishlist’.

Om gebruikers en hun voorkeuren nog beter te begrijpen maakt Hospitality Group gebruikt van acht archetypische gebruikersprofielen, zogenaamde ‘persona’s’. Van een groot aantal respondenten zijn de persona’s in de Facilitaire Performance 2017 inzichtelijk gemaakt. “We zien dat de groep medewerkers die behoefte heeft aan een werkomgeving waar zij zichzelf als individu en als team mee kunnen identificeren, steeds dominanter wordt”, aldus Sigrid van der Pluijm.

www.hospitality-group.nl/media/medewerkers-vragen-om-inspiratie-identiteit-en-gezonde-keuze-facilitaire-services/


{LST_ITEMS:2041}

Vacatures
   
Bekijk hier    vacatures uit uw vakgebied.
Bent u abonnee? Dan kunt u gratis
uw vacature 
plaatsen!
 Mail: info@insideinformation.nl


Projecten
Kijk  hier  voor een overzicht van actuele projecten. Heeft u ook een interessant project? Mail: info@insideinformation.nl
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Rubrieken
Columns
Tekst en Uitleg
Boekenbal

Beursbeauty

Cartoons
 


Agenda
Agenda-overzicht >


Filmpjes
In onze filmrubriek vindt u een aantal interessante en soms ook grappige filmpjes over: Kantoorinrichting, Het Nieuwe Werken, Interieurarchitectuur, Architectuur en Verlichting.