Headlines

Vepa presenteert grachtenplastic-producten

Nieuw interieurplatform

Je kan de pot op

 

  

Kantoor- en Projectmeubilair

Na de bouwvak van 2019 worden het nieuwe stadskantoor en het gerenoveerde stadhuis opgeleverd. In deze panden zullen het ‘Hengelo’s werken’ van medewerkers en de optimale dienstverlening aan burgers centraal staan. Een belangrijk aspect bij de inrichting is het toepassen van nieuwe, circulaire oplossingen. Vandaar dat de gemeente een vijftal circulaire aanbestedingen uitzet in 2018.Bouw in volle gang
t een volledig gerenoveerd stadhuis, een modern stadskantoor en een als evenementenplein heringericht Burgemeester Jansenplein luidt de gemeente een duurzame toekomst in. Zo heeft de gemeente bewust gekozen voor duurzame en energiebesparende toepassingen zoals driedubbelglas, LED-verlichting, warmtepomp, natuurlijk isolatiemateriaal, slim gestuurd klimaatsysteem en zonnepanelen. Ook is de installatie voorbereid op een toekomstige aansluiting op Warmtenet.

“In mijn vorige functie heb ik circulaire aanbestedingen opgezet. Bij mijn overstap naar Hengelo, greep ik de kans om de nieuwbouw te verbinden aan het circulaire gedachtegoed. Zo komt huidig inventaris straks ‘refurbished’ terug. Ik ben blij dat ik de opgedane kennis kan toepassen in Hengelo.”– Mark Vrugteveen, Projectleider Facilitair gemeente Hengelo.

Marktpartijen uitdagen
De circulaire economie heeft als doel herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren. Dit is wezenlijk anders dan bij de huidige lineaire economie, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd. Met vijf circulaire aanbestedingen – kantoorinventaris, catering, interieurbouw, koffieautomaten en een duurzaam wagenpark – daagt de gemeente marktpartijen uit om circulaire economie te omarmen en op zoek te gaan naar onconventionele ketensamenwerkingen en innovatieve oplossingen.

Verduurzaming van de inrichting
Op 22 maart gaat de eerste aanbesteding circulair kantoorinventaris van start met sluitingsdatum 23 april 2018 10.00 uur via Negometrix. De opdracht bestaat bijvoorbeeld uit het verduurzamen van de werk- en ontmoetingsplek voor 750 ambtenaren. De gemeente maakt de aanbesteding tijdig bekend met als doel de juiste partner te selecteren, hem tijdig mee te nemen in de visie, de relatie op te bouwen en samen tot de meest circulaire oplossing te komen. Een harde eis is de participatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op basis van SROI.

Later in dit jaar volgen de aanbestedingen voor circulaire catering, interieurbouw, koffievoorziening en een duurzaam wagenpark. 
 
 

{LST_ITEMS:2041}


Kantoormeubelproducent Drentea meldt in een persbericht dat het zelf zijn staalafval gaat verwerken en er zelf nieuwe producten van gaat maken. In de buurt van de eigen fabriek in Emmen. 'Alleen nog circulaire producten leveren, dat is onze doelstelling. En meer, want we streven naar een productieproces zonder afval, waar in elke fase van het proces gekeken wordt wat we nog meer met onze materialen doen. Transparant en inzichtelijk, feiten en geen fictie', aldus Drentea.De afstand van de staalverwerker tot de Drentea-fabriek bedraagt 5,6 kilometer. Zover rijdt Drentea met het restmateriaal staal. 'En geen meter meer', verzekert Drentea. Na die afstand is het restmateriaal gearriveerd bij Rademakers Gieterij in Klazienaveen waar dit materiaal staal wordt omgesmolten tot solide producten. Daarvan zegt Drentea weer duurzame meubelen van te gaan maken.

Transport is een enorm belangrijke veroorzaker van CO2-uitstoot, benadrukt de kantoorinrichter en stelt daarbij de vraag: 'Wist u dat bijvoorbeeld een product wat elders op de wereld naar Nederland vervoerd wordt tot wel 30 procent meer CO2 uitstoot dan een product wat we in Emmen in onze eigen fabriek maken? Daarom zijn we gaan zoeken naar mogelijkheden in de regio'.

Drentea en Rademakers Gieterij slaan de handen ineenI
Drentea gebruikt nieuw recyclebaar staal. Maar ijzergieterijen passen juist veel reststaal toe. Het omsmelten van restmateriaal en er nieuwe producten van maken, is voor hen een van de belangrijkste onderdelen van het productieproces. Voor Drentea de reden om te kijken of deze processen niet zijn te combineren. 'Ons eigen reststaal verwerken en met zo weinig mogelijk nieuwe grondstoffen een mooi nieuw product maken met een hoog percentage aan gerecycled materiaal. Dat was de doelstelling en na enkele onderzoeken lukte dat, met hulp van buurman Rademakers Gieterij'.

Eigen recyclepers
Om het reststaal goed te kunnen omsmelten, levert Drentea het aan in geperste blokken. Hiervoor is er speciaal een nieuwe pers aangeschaft. De samenwerking met Rademakers Gieterij gaat verder: de productontwikkelaars hebben elkaar nu gevonden en gaan samen kijken hoe er nog meer designproducten kunnen worden ontwikkeld.

Het eerste concrete product is inmiddels geïntroduceerd op een grote landelijke beurs: het tafelprogramma Loft. De hoekverbinding van het frame is gemaakt van gietijzer op basis van eigen restmateriaal.

Recycling van staal goed geregeld, of toch niet?
'Iedereen kent de schroothandel, goed geregeld al jarenlang', meldt Drentea om daar een vraag aan toe te voegen: 'Maar is dat wel zo?' Volgens Drentea blijft meer dan 20 procent van het staalafval helemaal niet in Nederland. De kantoorinrichter zet wat feiten op een rijtje en citeert daarbij uit bronnen van het CBS. 'Finland is de belangrijkste afnemer van ons schroot. Het is zelfs het meest geëxporteerde product naar Finland. Daarna volgen België, Duitsland en Turkije. Maar ook landen als Korea, China en India krijgen ons staalafval. Stelt u zich eens voor: een vijfde van de totale Nederlandse export naar India bestaat uit metaalafval. Reken dan maar eens uit hoeveel CO2 deze manier van verwerken oplevert. Voor ons was er maar één conclusie: we gaan zelf ons staalafval verwerken en er zelf nieuwe producten van maken. In de buurt van onze fabriek in Emmen', zo eindigt het persbericht van Drentea.

www.drentea.nl
 

{LST_ITEMS:2041}


Dutch Green Building Council (DGBC), NIBE en Ex Interiors hebben vandaag tijdens de beurs Material Xperience een nieuw gezamenlijk initiatief aangekondigd: Inside/Inside.

Volgens de initiatiefnemers wordt dit hét centrale online platform waar inzichtelijk wordt hoe duurzaam, circulair en gezond een interieur is. Gebruikers kunnen er duurzame interieurproducten- en materialen selecteren, detailinformatie lezen én betrouwbare data over de milieu- en gezondheidsimpact opzoeken en vergelijken. De output van het platform kan onder andere worden gebruikt in aanbestedingen en voor certificeringen.

Het platform zal tijdens de Dutch Design Week in oktober worden gelanceerd.

NIBE is een organisatie die veel inhoudelijke kennis heeft over het berekenen van de milieu-impact van materialen. Ex Interiors is pionier op het gebied van duurzame interieurprojecten. Dutch Green Building Council (DGBC) beheert het Breeam-NL duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen en zet de markt aan de gebouwde omgeving te verduurzamen. Door deze drie kennisgebieden samen te brengen, willen de drie organisaties de markt motiveren grote stappen te zetten in duurzame interieurontwikkelingen.

Labels voor gebouwen maar niet voor interieur
De aandacht voor duurzaamheid groeit. Naast de vraag naar duurzame en circulaire gebouwen, ontstaat er ook meer vraag naar duurzame interieurs. Vanwege de positieve impact die het heeft op de gezondheid en tevredenheid van werknemers, maar ook vanwege de milieubelasting door de veelal korte vervangtijd.

Edwin van Noort, Manager Ontwikkeling DGBC: ‘’Er zijn veel wetten, labels en regels voor gebouwen, maar voor interieur niet. Wat de huurder uiteindelijk in het gebouw zet, is altijd buiten onze scope gebleven. Wij willen daar ook een instrument voor maken, net zoals we dat voor gebouwen hebben ontwikkeld."

‘’Partijen die meedoen, kunnen met ons de milieubelasting van hun producten bepalen. Het grote voordeel daarvan is dat zij inzicht krijgen in hun hele productieketen, zodat ze doelgericht kunnen verbeteren”, aldus Mantijn van Leeuwen, directeur NIBE.

Odette Ex, oprichter van Ex Interiors, besluit: ‘’Het platform zal mij en mijn collega’s in de branche veel tijd gaan besparen, omdat het verzamelen van informatie over de duurzaamheidsprestatie van interieurproducten een stuk gemakkelijker wordt.”

Founding partners
Om het platform te ontwikkelen en te onderhouden hebben koplopers Baars & Bloemhoff, DSM, Green Furniture Circle, Interface, Gispen en Maiburg zich aangesloten als founding partner.De partners gaan met hun kennis over de materialen, producten en hun toepassing, de opzet van de methodiek van cruciale input voorzien en spelen een belangrijke rol bij de verdere ontwikkeling van dit kennisplatform. Na een lunchdebat over het nieuwe platform, volgde de symbolische ondertekening door de betrokkenen.
 

{LST_ITEMS:2041}


Vescom zoekt een medewerker binnendienst. Heb je een commerciële, service- en klantgerichte instelling, ben je een energieke en resultaatgerichte teamplayer en is het jouw doel om de ultieme klantbeleving te verzorgen? Dan maak je een goede kans op deze job.

Er staan weer enkele nieuwe vacatures op onze website.  

Vacatures

 


 


{LST_ITEMS:2041}

(advertorial)
 
Mooie aftrap van de voorjaarsopleiding 'Basiscursus Inrichtingskunde' door Anita Haver bij Grand Hotel Gooiland te Hilversum. Zeventien deelnemers zijn begonnen aan het traject dat moet leiden tot het diploma voor Inrichtingskundige.

De najaarsopleiding start in september aanstaande.Ook een les bijwonen van Anita, of meer informatie over de opleidingen van Office Academy? Kijk eens op www.officeacademy.nl
 

{LST_ITEMS:2041}


SKO uit Oldenzaal gaat de komende 10 jaar vijftienhonderd werkplekken in de gemeente Enschede circulair maken. Dat is het resultaat van de aanbesteding voor circulair kantoorinterieur van de gemeente.

SKO start binnenkort met het in kaart brengen van het bestaande meubilair en de bestaande voorraad. Zijn de meubels kwalitatief goed en dragen ze bij aan een gezonde werkplek, dan worden ze hergebruikt. Overbodig interieur krijgt een herbestemming via SKO. Daar waar de oude meubels nog waarde hebben, krijgt de gemeente Enschede eventueel een inruilbedrag.

De aanschaf van 'nieuwe' producten zal alleen plaatsvinden wanneer het bestaande meubilair niet meer voldoet of geschikt kan worden gemaakt. Nieuw meubilair zal moeten voldoen aan de strengste circulariteitseisen. Zo houdt de gemeente – samen met regisseur SKO – stevig grip op haar circulaire missie én haar inventaris.Een voorbeeld van het Drentea Refurbish Meubilair.

De gemeente Enschede streeft naar versneld circulair inkopen. Alle inkoopprocessen zijn ingericht op de realisatie hiervan, zo ook de aanbesteding voor circulair kantoorinterieur van de gemeente eind 2017. Na een marktconsultatie, formuleerde de gemeente haar ambities voor circulaire kantoorinrichting. Niet de prijs stond centraal, maar de lange termijnvisie van marktpartijen op circulaire kantoorinrichting, nieuwe verdienmodellen en een inclusieve samenleving. Daarnaast vroeg de gemeente om materialenpaspoorten van producten, waarmee onder andere circulariteit geverifieerd kan worden. Ook flexibiliteit is belangrijk, vanwege de toekomstige ontwikkelingen binnen de gemeente. Op basis hiervan selecteerde de gemeente vijf inschrijvingen. Omdat circulair aanbesteden vrij nieuw is, nodigde de gemeente deze partijen uit voor een inhoudelijke dialoog. De definitieve voorstellen werden beoordeeld, waarna de opdracht uiteindelijk werd gegund aan SKO.

Willem Pouwels, Teamleider Facilitaire Ondersteuning bij de gemeente Enschede, legt uit waarom de keuze op SKO is gevallen: “Het totale pakket van SKO sprak mij aan. Zij voldeden ruim aan al onze ambities. Maar ik word vooral warm van de Duurzaamheidsstraat, die SKO & partners runnen samen met mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt. Ze krijgen ook een dikke plus van mij voor hun goede visie op gezond werken.”

Tijdens het aanbestedingstraject presenteerde SKO een menukaart met diensten en producten, gericht op een gesloten materialenkringloop. Opvallend is de volledige openheid van SKO in inkoopprijzen en opslagen. Zo komen de gemeente Enschede en SKO de komende jaren tot goede prijsafspraken, ook al ligt het assortiment nog niet vast.

Enschede en SKO bekrachtigden hun partnerschap in 'The Green Room'. Deze creatieve studio in het voormalige Werkplein - waar medewerkers en partners samen aan innovatieve oplossingen werken - heeft al een circulaire metamorfose ondergaan. Het is het eerste gezamenlijke project van de kersverse partners.Wethouder Eelco Eerenberg is één van de aanjagers van het circulaire inkooptraject van de gemeente. “Deze ingeslagen weg laten we niet meer los. We zien dat circulaire economie goed is voor banen, dat het ook zwakkere mensen in onze gemeente kansen biedt. Medewerkers, ondernemers, burgers; ze zien steeds vaker kansen op dit vlak. De prachtige samenwerking met SKO draagt ook weer bij aan verdere bewustwording. Het doet ons imago goed, binnen de gemeente en erbuiten.”

De gemeente Enschede heeft inmiddels door hoe zij als kopende partij aan circulaire knoppen in de markt kan draaien. Zo zag ze gedurende het aanbestedingsproces een nieuwe, circulaire 'mindset' ontstaan bij de winnaar van de aanbesteding circulaire warme en koude drankenvoorziening, Jacobs Douwe Egberts. Door veel exposure in de media rondom deze aanbesteding, werd ook de nieuwsgierigheid van collega’s merkbaar geprikkeld. In de samenwerking met SKO ligt het anders; hier verwacht de gemeente nieuwe kennis en inspiratie op te doen om de transitie naar circulaire economie te versnellen. Kennis die de gemeente graag deelt met anderen.

“In het verleden hebben we ons weleens positief kritisch uitgelaten over het (niet circulaire, duurzame) inkoopbeleid van de gemeente. Wij vonden dat het anders kon. Dat heeft de gemeente goed opgepakt. We zijn ontzettend trots dat we deze mooie, lokale aanbesteding hebben gewonnen en dat we de gemeente mogen ondersteunen in hun circulaire missie”, aldus Robbert Nijhuis, directeur SKO.Links op de foto wethouder Eelco Eerenberg van de gemeente Enschede en daarnaast Robbert Nijhuis, commercieel directeur SKO.  


{LST_ITEMS:2041}


Vloer, Wand & Plafond

De 'Norwegian Bliss' is eergisteren gestart aan haar eerste reis. Het schip heeft de scheepswerf verlaten en is nu onderweg over de rivier de ‘Eems’ naar de Eemshaven. Estillon levert ondertapijt aan dit nieuwe, prestigieuze en superluxe cruiseschip.Het cruiseschip van Norwegian Cruise Line, Norwegian Bliss, gaat vanaf juni 2018 in Alaska en de Caribbean varen. Wat hebben karten op zee en lasergamen in de buitenlucht gemeen met ondertapijt van Estillon? U vindt het allemaal op de Norwegian Bliss. Estillon levert hiervoor in totaal 10.000 vierkante meter Oceanbase Contract FR.Om het maximale aan comfort te bereiken, heeft Norwegian Cruise Line gekozen voor een hoge kwaliteit ondertapijt Oceanbase Contract FR. "Dit kwalitatieve ondertapijt van samengesteld polyurethaan schuim onderscheidt Oceanbase Contract FR van andere IMO-kwaliteiten in de markt", aldus Estillon in een persbericht over de toepassing. "Het eerstegraads samengesteld schuim creëert optimaal comfort en duurzaamheid voor het tapijt. Het zestiende schip in de vloot wordt uitgerust met enkele populaire onderdelen van het in China gestationeerde Norwegian Joy waaronder een kartbaan en lasergamen in de buitenlucht. Daarnaast zullen er ook enkele nieuwigheden hun debuut maken zoals een Texas Smokehouse."


 

www.estillon.nl

 

{LST_ITEMS:2041}

ul hier uw tekst in...

Van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 maart 2018 werd in Ahoy Rotterdam weer het inspirerende evenement Material Xperience gehouden.Vloerenspecilalist mFLOR en de Nederlandse projectpartner T&M (Textiles & More uit Den Haag) kunnen terugkijken op een succesvolle presentatie tijdens dit evenement voor vernieuwende materialen.

Aan de geïnteresseerde architecten en interior designers werd met name de allernieuwste ontwikkeling mFLOR Authentic Lake gepresenteerd. Door de speciale productietechniek is Authentic Lake, net als bestsellers mFLOR Authentic Oak en Authentic Plank, voorzien van een bijzondere ‘in register embossed’ toplaag.

Deze ‘Natural Touch’-aanpak laat de structuur in de toplaag nauwkeurig het design volgen, zodat de vloeren de ‘look & feel' van echt hout bezitten.

De nieuwe Authentic Lake collectie koppelt deze techniek aan een lengte van niet minder dan 150 centimeter.

Deze nieuwe ontwikkeling kon rekenen op veel enthousiaste reacties van de bezoekers, zowel door de uitstraling als door de afmeting van deze nieuwe collectie (verkrijgbaar vanaf april 2018).

Peter Kuipers, algemeen directeur bij mFLOR: "Material Xperience was weer een inspirerend en goed bezocht evenement. mFLOR mocht zich verheugen op veel kwalitatief goede bezoekers met gerichte interesse en concrete projecten. De nieuwe mFLOR Authentic Lake werd bijzonder positief ontvangen en zal binnenkort al in de eerste projecten worden toegepast."


www.mflor.com

 

{LST_ITEMS:2041}

Tapijttegels die binnenshuis fraai bloeien dankzij een ingenieuze tufttechnologie. En een heterogeen vinyl dat met zijn zachte reliëftextuur het licht diffuus verspreidt met minimale reflectie. Geen betere plaats dan Material Xperience (13 tot en met 15 maart, stand I27) in Rotterdam om de nieuwe productcategorieën en materiaalinnovaties van IVC Group voor te stellen.

Lichen, een kleurrijk natuurtapijt
De nieuwe tapijttegels van IVC Group lijken wel uit de natuur geplukt. Lichen is geïnspireerd op korstmossen, micro-ecosystemen van algen en schimmels die voorkomen op stenen en bomen. Met hun grijze, bruine, gele of oranje korsten  vormen ze een fotogeniek tafereel. Het designteam van IVC Group bestudeerde aandachtig de natuurlijke structuren en creëerde een duurzaam natuurtapijt in textiel.

Lichen is als modulair plankentapijtsysteem erg flexibel. Ook zijn er drie patroontypes. Centraal staan de uitgespreide korstmossenbloempjes die qua kleur en vorm veranderen. Andere patronen zijn de overgangstegels met minder bloei en een stijl die uitsluitend textuur is. Deze drie patroontypes kunnen afzonderlijk gebruikt worden of laten zich onderling combineren voor een originele mix van textuur en kleur.

Dat de kleuren en texturen bijzonder uitgesproken zijn, is te danken aan de innovatieve tufttechnologie die de IVC Group toepaste. Bovendien is Lichen gemaakt van Duracolor, een geverfd premium nylongaren van Mohawk dat zijn troeven (kleurvast, vlekbestendig) intussen ruimschoots bewezen heeft.
Concept Ultimate, heterogeen vinyl
Naast de tapijttegels ‘Lichen’ stelt IVC Group ook een vernieuwde collectie heterogeen vinyl voor, ‘Concept Ultimate’. Deze reeks telt drie nieuwe dessins in diverse kleurvariaties – Hongaarse punt (visgraat), All Over Wood (zonder voegen) en Beton. De kleurtonen zijn onderling perfect op elkaar afgestemd, zodat je de verschillende dessins en tinten mooi kan combineren.

Concept Ultimate leent zich zowel voor eigentijdse als meer klassieke interieurs. Daarbij tekent de elegante, zachte reliëftextuur van de toplaag voor een diffuse spreiding van het licht met minimale reflectie. Ook de graad van matheid draagt bij tot een uiterst naturelle look. Andere voordelen van deze vloeren zijn de sterkte, de vlekbestendigheid en de makkelijke reiniging (zelfs machinaal).
Beyond Flooring: over IVC
IVC is de commerciële tak van IVC Group, gericht op het creëren van unieke vloeren voor retail, horeca en recreatie, kantoren, gezondheidszorg, onderwijs en woonprojecten. IVC Group, opgericht in 1997, is de grootste Europese fabrikant van luxury vinyl tiles (LVT)en vinyl op rol en tapijttegels. Met zestienhonderd medewerkers in acht productie-units in België, Luxemburg en de Verenigde Staten, ontwikkelt en produceert IVC Group jaarlijks ruim 120 miljoen vierkante meter vinylvloeren. Sinds 2015 maakt IVC Group deel uit van het Amerikaanse Mohawk Industries Inc., de wereldwijde marktleider in vloerbekleding, met meer dan 130 jaar aan expertise.


www.agcnederland.nl

 

{LST_ITEMS:2041}

Traditioneel worden afwerkingen in matte kleuren vermeden door ontwerpers omdat ze snel vuil worden. Formica Infiniti is een materiaal dat vingerafdrukken en vlekken vermijdt en biedt een oplossing voor nieuwe ontwerpmogelijkheden en meer keuze. Architecten en ontwerpers kunnen Formica Infiniti leren kennen op Material Xperience.

Dit materiaal werd ontwikkeld met technologie van de Formica Group en luidt volgens de fabrikant een nieuw tijdperk van laminaatbekleding in, waarvoor het al de Red Dot Product Award en de Duitse Design Award in de wacht sleepte. Matte kleuren zijn veel dieper en de zijde-achtige textuur voegt een extra gevoelsdimensie toe aan het oppervlak.We hebben allemaal de neiging om de oppervlakken om ons heen aan te raken. Dit ultra gladde materiaal zorgt ervoor dat oppervlakken in kantoren, winkels, horeca en onderwijs er niet alleen mooi uit zien, maar ook zacht  aanvoelen. "Een antimicrobiële bescherming vermijdt de ophoping en groei van bacteriën, waardoor het oppervlak ook schoon blijft", aldus een woordvoerder van Formica."Grote opvallende pronkstukken maken een interieurontwerp speciaal. TrueScale van Formica Group biedt het authentieke uiterlijk van marmer, steen en hout met de subtiele variaties en patronen van de natuurlijke materialen zonder de hoge kosten."

In commerciële omgevingen helpt TrueScale retailers en visuele reclamemakers hun displays te onderscheiden van concurrenten. Formica TrueScale is ook  heel goed toe te passen in horeca- en kantooromgevingen. Een belangrijk voordeel van TrueScale is het gemak waarmee decors kunnen worden vervangen. Het kan worden gebruikt voor seizoensgebonden of pop-updoeleinden in de detailhandel, waar het aantrekken van consumenten tot nieuwe producten belangrijk is, of in de kantoorsector waar het aanpassingsvermogen van het ontwerp essentieel is voor lay-outveranderingen, TrueScale minimaliseert de downtime en geeft de creatieve controle.

De Formica deurcollectie zal ook worden gepresenteerd. Deze ruime collectie met 186 decors en meerdere afwerkingsstructuren geeft architecten en ontwerpers de mogelijheid om de gewenste uitstraling te creëren in het project. Het laminaat voor deuren is door haar eigenschappen op gebied van hygiëne en onderhoud geschikt voor toepassingen in ziekenhuizen, woonzorgcentra en scholen, waar bredere en hogere deuren vereist zijn. De deuren zijn echter ook geschikt voor horeca, kantoren en winkelomgevingen.

Daarnaast voegt Formica drie praktische magnetische laminaten toe aan het assortiment. Het magnetische laminaat van Formica Group maakt een oppervlak niet alleen magnetisch, het maakt het ook beschrijfbaar met krijt of speciale stiften.

Formica Group is een bedrijfsgroep die wereldwijd actief is. In Europa heeft Formica Group vestigingen in North Shields en Newton Aycliffe, Verenigd Koninkrijk; Valencia, Spanje; en Kolho, Finland.

www.formica.com

 

{LST_ITEMS:2041}


Triplaco Print Acoustics heeft de collectie flink uitgebreid. De komende tijd wil het Belgische bedrijf dit onder de aandacht brengen van internationale klanten. Kristoff Vereecke, General Manager Print Acoustics, geeft tekst en uitleg.

De akoestisch dempende panelen van Print Acoustics absorberen de storende geluiden in een ruimte. Door de verminderde reflectie gaan de nagalmtijd en – niveau dalen. "We focussen ons met deze producten niet alleen op de Belgische markt, maar richten ons ook op het dichte en verre buitenland", aldus Vereecke.

"Op vlak van ontwikkeling hebben we de laatste maanden niet stilgezeten", vervolgt de General Manager. "Het resultaat is een vernieuwde een heel uitgebreide collectie met meer dan dertig verschillende producten."

Het assortiment zal onder meer gepresenteerd worden op Architect@Work in Luxemburg, dat eind april gehouden zal worden. "Architect@Work in Luxemburg, maar ook de edities van Rotterdam en Parijs  later op het jaar, zijn heel belangrijk voor de verdere ontwikkeling van Print Acoustics. Op die beurzen kunnen we niet alleen onze innovaties aan een gericht publiek van architecten, interieurarchitecten en professionelen voorstellen, maar we krijgen van hen ook waardevolle informatie, die de basis vormt voor eventuele lichte aanpassingen aan de producten of de ontwikkeling van nieuwe oplossingen."

"We willen de naam Print Acoustics verder versterkt in de markt zetten en de architecten en professionele verwerkers inspireren met onze akoestische producten. We blijven ons succesvol concept trouw. Op onze stand zullen we net zoals op de voorbije edities van de beurs niet alleen onze producten presenteren, maar vooral ook bewijzen, dat ze echt werken."

De bezoekers kunnen in een nis, uitgerust met akoestisch dempende wanden, plafonds en kastdeuren, stappen en zo zelf de invloed van de producten ervaren. "Als we op die manier de aandacht van de (interieur)architecten kunnen trekken en hen een bron van inspiratie en kennis voor hun huidige en toekomstige projecten kunnen geven, zullen we opnieuw van een succesvolle beurs kunnen spreken."

www.triplaco.be
www.printacoustics.be
 

{LST_ITEMS:2041}Verlichting

Light + Building preview. Klik op de afbeeldingen en bekijk de filmpjes op You Tube.
{LST_ITEMS:2041}

Signify wordt de nieuwe naam van Philips Lighting. Of die naam onmiddellijk bij iedereen op de lippen zal liggen is afwachten: in een licentieovereenkomst is vastgelegd dat de producten van het bedrijf nog tot 2030 de naam Philips dragen. De naamsverandering wordt op 15 mei voorgelegd aan de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.
 

{LST_ITEMS:2041}

Om de positie van de Fagerhult Group op de professionele verlichtingsmarkt strategisch te versterken heeft Fagerhult een overeenkomst ondertekend om 100 procent van de aandelen van Veko Lightsystems International BV (Veko) over te nemen. Hierbij consolideert het Zweedse verlichtingsmerk haar positie door een breed assortiment met complementaire producten aan te bieden. De overname zal naar verwachting een positief effect hebben op de winst per aandeel reeds in 2018 en in de toekomst.

Veko, gevestigd in Schagen, ontwerpt en produceert lineaire LED-lichtoplossingen, LED-modules en armaturen met geïntegreerde of stand-alone lichtregelsystemen, voornamelijk voor het industriële segment. Typische toepassingsgebieden zijn onder meer magazijnen en distributiecentra waar we een verhoogde activiteit zien. Dit met name als gevolg van de groei van e-commerce, plus datacenters, workshops en sportfaciliteiten. Het bedrijf is actief in Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk.

Veko Lightsystems International ontwikkelt, produceert en monteert aluminium (LED) lijnverlichting, voornamelijk voor het industriële segment. Typische toepassingsgebieden zijn onder meer magazijnen en distributiecentra waar we een duidelijke groei zien, als gevolg van de groei van e-commerce, plus datacenters, workshops en sportfaciliteiten. Het bedrijf heeft een sterke verkooppositie opgebouwd in Nederland, Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk.

"Met de toevoeging van Veko aan de Fagerhult Group, geloven we dat we de exportgroeistrategie van Veko kunnen versnellen door gebruik te maken van het distributienetwerk van de Fagerhult Group, door nieuwe toepassingsgebieden aan te pakken, zoals bijvoorbeeld retail en educatie en door het aangaan van inkoopsynergieën", aldus Johan Hjertonsson, CEO Fagerhult Group.

"Het feit dat Fagerhult de identiteit en cultuur van Veko wil behouden - er verandert dus in principe niets voor onze werknemers en klanten - was een van de belangrijkste redenen voor ons om deze beslissing te nemen. We denken dat Fagerhult onze positie verder zal versterken en ons zal helpen ons doel te bereiken om marktleider te worden in de warehouse markt in Europa", zegt Menno Veldboer, entrepreneur en eigenaar Veko.

Fagerhult ontwikkelt, produceert en verkoopt professionele verlichtingssystemen voor openbare ruimtes als kantoren, scholen, winkels, industrie én voor de zorg- en recreatiesector. Daarbij ligt de nadruk op design, functie, flexibiliteit en energiebesparende oplossingen.

www.fagerhult.nl

 

{LST_ITEMS:2041}

Grelon Karselius meldt dat zij de licentie heeft verworven voor de verkoop in Nederland van het Italiaanse designmerk Essenze di Luce. De Italiaanse fabrikant vervaardigt design buitenverlichting van natuursteen.Essenze di Luce creëert menhirs van licht en geluid, gemaakt door meestervaklieden. De marmeren menhir-stenen zorgen voor een samenspel van licht, natuurlijke tinten en muziek. "De Menhir-stenen zijn exclusief ontworpen en gerealiseerd voor klanten die oog hebben voor kwaliteit, design en detail", aldus Grelon Karselius.

"Dankzij de ambachtelijke productie en de zorgvuldige materiaalkeuze wordt er een hoge kwaliteit gegarandeerd, waardoor elk product uniek en onherhaalbaar is. Alle producten worden zorgvuldig samengesteld, getest en beluisterd voordat ze afgeleverd worden om een duurzame kwaliteit te garanderen."
 

www.grelon.nl

www.essenzediluce.com
 

{LST_ITEMS:2041}


Ontwerp & Architectuur

Het consortium Jongen-Mecanoo-ABT-Dijkoraad heeft de opdracht verworven voor het nieuwe Stadskantoor van Heerlen. Het Raadhuis van Peutz, een Rijksmonument uit 1942, wordt gerenoveerd en verbonden met het nieuwe Stadskantoor. Beide gebouwen liggen als yin en yang in een nieuw glooiend stadslandschap. Het nieuwe Stadskantoor wordt geopend in 2021.


In het ontwerp vormt het karakteristieke Raadhuis van Peutz uit 1942 een uitgebalanceerde compositie met het elegante, nieuwe Stadskantoor. De gebouwen stralen samen een klassieke, tijdloze rust uit en liggen als yin en yang in een nieuw heuvellandschap, dat verwijst naar de schoonheid van het Zuid-Limburgse landschap. Door slim gebruik te maken van de topografie is een aantal functies van het compacte Stadskantoor onder het maaiveld geplaatst. Hier ligt ook de transparante entree – aan de Geleenstraat – die het Stadskantoor en het Raadhuis met elkaar verbindt.

Vanaf het Raadhuisplein lijkt het nieuwe Stadskantoor te zweven. De materialisering vertolkt een traditionele Limburgse bouwtraditie: de gevel is bekleed met wit gekeimd baksteen en heeft grote gevelopeningen met raamkaders. Het gevelritme sluit aan op de klassieke verhoudingen van het Raadhuis van Peutz. Het subtiele materiaalgebruik, het volume en het ingetogen gevelritme maakt dat de nieuwbouw het Raadhuis niet overschreeuwt, maar juist als yin en yang bij elkaar gaan horen. Het witte keimwerk en de natuurstenen kernen zijn een inversie van de materialen gebruikt door Peutz: binnen wordt buiten en buiten wordt binnen.Om beide gebouwen stevig in hun context te verankeren, is het heuvellandschap doorgetrokken naar de locatie en versterkt daarmee het publieke karakter van het stadskantoor. Hierdoor wordt het Raadhuisplein door middel van een route verbonden met het kernwinkelgebied in het centrum.

Het nieuwe Stadskantoor staat symbool voor de positieve ontwikkelingen die de stad Heerlen op dit moment doormaakt en zal na voltooiing in combinatie met het Raadhuis een nieuw monument in de stad worden dat het optimisme van de stad symboliseert.

Wethouder Nico Aarts: "Het ontwerp is een geschenk voor de burgers van de stad en onze medewerkers die eindelijk perspectief hebben op een boeiende nieuwe huisvesting. Ik ben trots op de uitkomst van een geslaagde vernieuwende aanbestedingsvorm."

Virtual Reality Tour: http://bit.ly/2HSmsFB 

www.mecanoo.nl

 

{LST_ITEMS:2041}


De volledig verbouwde locatie van OIM Orthopedie in de Sint Maartenskliniek is op vrijdag 9 maart feestelijk heropend. De kliniek in Nijmegen staat internationaal hoog aangeschreven en is als enige in Nederland gespecialiseerd in houding en beweging (orthopedie, reumatologie, revalidatiegeneeskunde en pijnbestrijding) van volwassenen en kinderen.De verbouwing zal tot nog betere zorg leiden. Van de oorspronkelijke locatie in Nijmegen zijn alleen de bakstenen blijven staan. Van binnen is alles veranderd, gemoderniseerd en anders ingedeeld. Cliënten hoeven in minder gevallen met de lift naar de eerste verdieping. Er is een nieuw videolab voor een optimale aanmeting en afstelling van hulpmiddelen voor patiënten. De verbouwde kliniek heeft grotere paskamers, mooie flexwerkruimtes voor de behandelaars en een grote presentatieruimte die wordt gebruikt voor externe inhoudelijke scholingen over innovaties en casuïstiek.Innovatief werken
De combinatie van klantgerichtheid, kennis en het werken met specialistische teams maken de samenwerking tussen OIM Orthopedie en de Sint Maartenskliniek tot een internationaal succes. Professor en directeur van de Sint Maartenskliniek Mark Van Houdenhoven: “De Sint Maartenskliniek en OIM Orthopedie versterken elkaar op basis van innovatief en ondernemend werken en dat wordt nu alleen maar beter. Het vernieuwde gebouw en de moderne faciliteiten hebben meer toegevoegde waarde voor de behandelingen van onze patiënten.”Garik Khatschatrian, integraal verantwoordelijk manager OIM Orthopedie voor de Sint Maartenskliniek en omgeving beaamt dit: “Wij zijn erg blij met al die prachtige nieuwe ruimtes. We vinden het belangrijk dat onze cliënten de best mogelijke zorg krijgen. Daarom zoeken we altijd naar wat beter kan en deze verbouwing draagt bij aan betere zorg. Bovendien werken onze adviseurs nu in een prettigere omgeving en dat is niet alleen fijn voor henzelf, maar het werkt ook door in de samenwerking en het contact met de klant.”Nieuwe 2D videoanalyse
Nieuw in de OIM vestiging is de 2D videoanalyse, het C-max systeem, voor mensen die een prothese of orthese hebben vanwege een amputatie of spierziekte. Garik Khatschatrian: “Hiermee kan je precies zien hoe mensen met en zonder de voorziening lopen, en kunnen we ter plekke de voorziening aanpassen. Zo optimaliseren we het gebruik van het hulpmiddel voor cliënten.” Daarnaast wordt de apparatuur ingezet om wetenschappelijk onderzoek te doen samen met de afdeling Research, Development & Education van de Sint Maartenskliniek naar het selectie- en ontwerpproces van orthopedische hulpmiddelen en de meting naar de effectiviteit (evidence based) van de gekozen oplossing."Over de Sint Maartenskliniek en OIM Orthopedie
De Sint Maartenskliniek is als enige ziekenhuis in Nederland gespecialiseerd in houding en beweging. De kliniek richt zich op behandeling van alle orthopedische aandoeningen, reumatische ziekten, revalidatie na ziekte of een ongeval, pijnbehandeling en kinderzorg. De Sint Maartenskliniek is een van de beste vijf klinieken in Europa en een van de beste dertien klinieken in de wereld. Er worden unieke operaties uitgevoerd en er wordt gewerkt met specialistische teams. De vestigingen bevinden zich in Nijmegen, Boxmeer, Woerden, Mijdrecht, Panningen en Geldrop. OIM Orthopedie is te vinden in het T-gebouw van de Sint Maartenskliniek.Foto's: Henk Hulshof Fotografie

www.sintmaartenskliniek.nl

 

{LST_ITEMS:2041}Overig nieuws

40 Procent van de Nederlandse werknemers vindt de productiviteitsdoelstellingen van hun manager onrealistisch. Dit heeft nadelige gevolgen voor de kwaliteit van het werk.

43 Procent van de werknemers kan door druk de kwaliteit van zijn werk niet garanderen. Bovendien gaan de productiviteitseisen voor velen (46 procent) ten koste van creativiteit en nieuwe ideeën. Dit blijkt uit onderzoek van Protime, specialist in workforce management oplossingen, onder duizend werknemers in diverse sectoren.Productiviteit is geen agendapunt
Hoewel bijna alle werknemers (90 procent) zeggen dat productiviteit belangrijk is binnen de organisatie, spreken managers slechts met een op de vijf werknemers (22 procent) hierover. 18 Procent van de werknemers wordt alleen aangesproken wanneer het niet goed gaat.  Ondanks dat productiviteit wel hoog op waarde wordt geschat, staat dit dus niet frequent op de agenda. Slechts 13 procent zit wekelijks met de manager om tafel, 19 procent komt maandelijks samen en meer dan een kwart (27 procent) heeft maar één keer per jaar een gesprek over productiviteit.

Daar komt bij dat productiviteit in meer dan de helft van de organisaties (53 procent) niet gemeten wordt. Vooral dit laatste vindt Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland, verontrustend: “Dat maakt het erg lastig om te sturen en te verbeteren. Immers, meten is weten. Als je productiviteit daarnaast ook niet bespreekt, is sturing simpelweg niet mogelijk. Maar liefst 40 Procent praat niet met zijn manager over het onderwerp. Dat is een schokkend resultaat. Productiviteit zou beter meetbaar en bespreekbaar moeten zijn, zeker in deze kenniseconomie waarin prestaties zo belangrijk zijn.”
 


www.protime.eu

 

{LST_ITEMS:2041}

Op International Day of Happiness (20 maart), een UN initiatief, introduceerde Vendor een nieuw belevingsconcept voor het toilet: 'Vendor Moments, great ideas for small places'. '

'Een nieuwe, verfrissende kijk op de meest onderschatte ruimte in een gebouw: het toilet', aldus Vendor. 'Met toevoeging van de juiste mix aan beeld, geluid, kleur, geur en interactiviteit wordt de primaire functie van het toilet verruimd. Dit draagt bij aan het creëren van een happy moment bij de toiletbezoeker'.Een positieve stemming
Sabine Thuysbaert, CEO Vendor: “In een tijd van steeds verdergaande digitalisering, zie je dat mensen bewust of onbewust op zoek zijn naar prikkelingen van één of meerdere zintuigen. Denk bijvoorbeeld aan het bekende effect van de ‘appeltaart in de oven’ bij de verkoop van een huis. Niets nieuws onder de zon. Totdat het toilet wordt ingezet om, met de juiste elementen, een sfeer op te roepen die de bezoeker in een positieve stemming brengt.”

Een volgende stap in beleving
Het wordt steeds belangrijker om klanten, medewerkers, gasten of patiënten op andere manieren te bereiken en hen nóg beter te bedienen. Organisaties moeten een antwoord bieden op de toenemende vraag aan hospitality, employer branding en beleving. Vanuit de overtuiging dat een positieve beleving op het toilet net dat verschil kan maken, ontwikkelde Vendor het Moments concept. "Dat creëert voor de toiletbezoeker met bijvoorbeeld kleurrijke visuals, (online) geursystemen, bijpassende dispensers en aangepaste verlichting en muziek een moment van rust, afleiding, energie, verbazing of verrassing. Het resultaat: lichamelijk en mentaal comfort voor de bezoeker én een moment om je als organisatie te onderscheiden, bijvoorbeeld door de medewerkerstevredenheid te verhogen", aldus Thuysbaert.Interactie op alle niveaus
"Uit onderzoek blijkt dat het loont om meerdere zintuigen tegelijkertijd te prikkelen. Zo is 40 procent vooral visueel ingesteld, maar zal 20 procent eerder geprikkeld worden vanuit een auditieve stimulatie. Daarnaast bestaan er verschillen tussen mannen en vrouwen." Vendor Moments speelt hierop in met een modulaire opzet aan mogelijkheden die daarmee rekening houdt.

 

 

www.vendor.nl/moments

 

{LST_ITEMS:2041}

De ouwe Smit’- zoals de vader van huidig eigenaar Peter Smit liefkozend binnen het bedrijf Smit Visual wordt genoemd – begon een eigen productielijn van whiteboards in zijn kippenschuur in Waalre. De eerste factuur werd op 15 maart  1978 uitgestuurd en bestond uit zesduizend magneten en vierhonderd wissers. Precies 40 jaar later is Smit Visual de enige Nederlandse whiteboardproducent, met afzet in méér dan vijftig landen wereldwijd.Eerste factuur Smit Visual.

Inmiddels is Smit Visual gevestigd in Geldrop en is de schuur ingewisseld voor een terrein met meerdere productiehallen en ruim zestig medewerkers. Dat de productie van whiteboards in deze tijd nog steeds volledig in Nederland plaatsvindt, mag gerust bijzonder genoemd worden. Smit Visual kiest er bewust voor om onderdeel te zijn van de Nederlandse maakindustie. Daardoor kan het bedrijf de hoge kwaliteitstandaard en goede arbeidsomstandigheden garanderen, maar het levert meer voordelen op.Peter Smit met eerste factuur.

Doordat Smit Visual de productie in eigen hand heeft, staat het bedrijf bekend om zijn vakmanschap op het gebied van maatwerk whiteboards en prikborden. Afwijkende maten, zelfbedachte vormen of een persoonlijke opdruk; je kunt het zo gek niet bedenken of de medewerkers van Smit Visual maken het snel en vakkundig. Bovendien heeft Smit Visual een eigen team ter beschikking om montage op locatie aan te bieden.

'De ouwe Smit’ leeft nog en ziet hoe Smit Visual zich klaarmaakt voor de toekomst. Die toekomst is groen. Door aan de bovenkant van alle duurzaamheidsnormen te zitten, laat het bedrijf zien voorop te willen lopen. Afgelopen jaar werden diverse certificeringen verkregen. Ook werd alle CO2-uitstoot van het bedrijf gecompenseerd. Peter Smit verwacht in 5 jaar volledig circulair te ondernemen.

Smit Visual viert het jubileum met een tijdelijke kortingsactie. Bij diverse dealers worden whiteboards, prikborden en andere presentatiemiddelen de komende tijd met korting aangeboden. 


www.smit-visual.nl

 

{LST_ITEMS:2041}

AGC Glass Europe behaalde in januari als eerste glasfabrikant het Gold-certificaat van Cradle to Cradle CertifiedTM* voor zijn gamma figuurglas. De succesvolle afsluiting van dit certificeringsproces, dat al in 2010 startte, maakt van AGC de enige fabrikant die zo’n uitgebreide portefeuille met Cradle to Cradle gecertificeerde producten kan aanbieden. Zes productgamma’s zijn inmiddels door Cradle to Cradle CertifiedTM gecertificeerd.

Grootste portefeuille van gecertificeerde producten
AGC behaalde al een Silver-certificaat van Cradle to Cradle CertifiedTM voor zijn floatglas en zijn glas met magnetroncoating en een Bronze-certificaat voor zijn gamma decoratieve producten (Mirox MNGE, Lacobel, Matelac, Lacobel T, Matelac T en Matelux), zijn gelaagd glas (Stratobel en Stratophone) en zijn isolerende beglazingen (Thermobel en iplus/ipasol).
Het certificeringsprogramma van Cradle to Cradle CertifiedTM beoordeelt de algemene duurzaamheid van producten tijdens hun volledige levenscyclus. De figuurglasproducten van AGC (Imagin, Imagin Sandblasted, Imagin Wired en Oltreluce) kregen een Platinum-certificaat voor Material Health en een Gold-certificaat voor de vijf andere criteria waarmee bij deze certificering rekening wordt gehouden.
Deze nieuwe certificering is de nieuwste stap in het beleid dat AGC op het vlak van duurzame ontwikkeling voert om de milieuprestaties van zijn producten en zijn productievestiging permanent te verbeteren.

* Cradle to Cradle CertifiedTM is een exclusief keurmerk van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute.inschrijving.

AGC Glass Europe, dat gevestigd is in Louvain-la-Neuve (België), produceert, verwerkt en verdeelt vlakglas voor de bouw (buitenbeglazing en interieurglas), de autosector en de solar-industrie. AGC Glass Europe is de Europese tak van de grootste vlakglasproducent ter wereld, Asahi Glass Co. Ltd, met meer dan honderd locaties in heel Europa en zestienduizend werknemers.

AGC Nederland Holding  B.V., gevestigd in Tiel, is het hoofdkantoor van de AGC -activiteiten in Nederland. Deze bestaan uit drie productievestigingen (AGC Heerlen, AGC Den Bosch en AGC Oosterwolde) en een netwerk van zeventien distributie-vestigingen die actief zijn in glas, verf en non-paint producten. Deze servicecenters zijn gevestigd in, Almelo, Apeldoorn, Arnhem, Beverwijk, Den Helder, Doetinchem, Enschede, Goor, Haarlem, Hoogeveen, Nijmegen, Poeldijk, Roosendaal, Tilburg, Utrecht, Zwaag en Zwolle.

www.agcnederland.nl

 

{LST_ITEMS:2041}Vacatures
   
Bekijk hier    vacatures uit uw vakgebied.
Bent u abonnee? Dan kunt u gratis
uw vacature 
plaatsen!
 Mail: info@insideinformation.nl


Projecten
Kijk  hier  voor een overzicht van actuele projecten. Heeft u ook een interessant project? Mail: info@insideinformation.nl
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Rubrieken
Columns
Tekst en Uitleg
Kennistafel

Cartoons
 


Agenda
Agenda-overzicht >


Filmpjes
In onze filmrubriek vindt u een aantal interessante en soms ook grappige filmpjes over: Kantoorinrichting, Het Nieuwe Werken, Interieurarchitectuur, Architectuur en Verlichting.