Het licht van Van Gogh


Het licht van Van Gogh
24-02-2017 8:30

Zorginstelling Vincent van Gogh in Venray baadt sinds kort in prachtig nieuw licht. Het voormalige Rjksmonument werd door Arpalight en haar partners voorzien van een uitgebalanceerd lichtconcept.

"Vincent van Gogh staat bekend om zijn warme en aansluitende kleuren, iets wat terug te zien is in het resultaat van Zorginstelling Vincent van Gogh", stelt een woordvoerder. "Eerst een Rijksmonument, nu een kantoorbestemming met maar liefst honderd werkplekken in 2.350 vierkante meter. Een mooie combinatie tussen functionaliteit en beleving per ruimte, ondersteund door licht. Een lichtconcept dat écht iets toevoegt aan het ontwerp."

Het betekende een nieuwe uitdaging voor Arpalight en haar partners: een totaalontwerp voor Zorginstelling Vincent van Gogh in Venray, van monument naar kantoorpand. "Belangrijk hierbij was het behoud van het monumentaal karakter en de ondersteunende functie van licht per ruimte." Onder leiding van Studio Kees Marcelis, met als projectarchitect Judith Westgeest en WDW Ontwikkelend Beheer, is het ontwerp ontwikkeld. Arpalight is gevraagd voor lichtadvies en de uitvoering ervan. Het lichtontwerp werd gemaakt door Maichel Kusters.

"Een uitdaging was het zeker: het ontwerp moest rekening houden met de specifieke bouw van het pand, waarbij de hoogtes in elke ruimte anders zijn. Met een budget van circa 70 euro per vierkante meter is passend lichtadvies gegeven, zonder afbreuk te doen aan de uitgangspunten van de klant. Een verdieping van Arpalight door de sparringpartner te zijn van de architect."

Energiezuinigheid was een belangrijk uitgangspunt bij het opstellen van het lichtadvies, evenals het creëren van een huiselijke sfeer passend bij Vincent van Gogh zelf. Dit is onder andere terug te zien in de algemene werk- en vergaderruimtes, de vergaderruimte in de kapel, de bibliotheek en de 7 meter hoge centrale ontmoetingsruimte, inclusief café en restaurant voor informele ontmoetingen. "Verschillende soorten sfeerverlichting omarmen de bezoeker en vormen samen een bijzondere combinatie.

Teneinde een huiselijke sfeer te creëren is gekozen voor een zachte basis, gevormd door niet-zichtbaar geplaatste algemene verlichting. "Intimiteit wordt verkregen door hangornamenten in okergele uitvoering. Accentverlichting bij het uitgifte-onderdeel zorgt voor aandacht en prioriteit, en zitjes zijn voorzien van decoratieve armaturen."

Het project herbergt tal van bijzondere lichtoplossingen. Zo is in de kapel gekozen voor lineaire maatwerkarmaturen voor direct licht, dat zich vertaalt naar functioneel licht op de vergadertafel, en indirect licht op het plafond voor een warme ambiance. "Opvallend is dat de armaturen niet overdreven zichtbaar zijn, waardoor het accent komt te liggen op het licht en de monumentale ruimte."
Slim werken wordt bevorderd door verschillende werkplekken te creëren. Elke werkplek heeft een eigen lichtoplossing en is daardoor herkenbaar en authentiek."Lichtadvies op maat zorgde bij dit project voor meerwaarde; de grote diversiteit aan ruimtes en de vraag naar behoud van eenheid vroegen specifieke kennis van licht. Het resultaat? De verlichting versterkt het totale resultaat en voegt echt iets toe aan het ontwerp."

www.arpalight.nl

Deel op Social Media<< February 2017 >>
MonTueWedThuFriSatSun
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Terug

Combinatieaanbieding: 25% korting op abonnement vaktijdschriften Inside Information + Verlichting

U betaalt € 141,00, in plaats van € 188,00, voor totaal dertien nummers van Inside Information en Inside Information Verlichting.

Klik hier om een abonnement te nemen
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Naast nieuws en de hoofdnavigatie bovenaan onze site hebben wij nog meer rubrieken, namelijk:

- Agenda met beurzen en evenementen
- Vacatures
- Projecten uit de branche
- Geselecteerde filmpjes
  


- Aanmelden voor een abonnement
- Inschrijven op de e-mailnieuwsbrief

 


Agenda
Agenda-overzicht >