Smaakvol onbenut volume

Middenin de Rotterdamse haven is de RDM Campus gerealiseerd. Het middelpunt van de RDM Campus is de voormalige machinehal Innovation Dock,  een aaneenschakeling van grootschalige monumentale industriële hallen. Het Innovation Dock bestaat uit twee delen: een scholendeel, waar Albeda College en Hogeschool Rotterdam hun lokalen en werkruimtes hebben, en een bedrijvendeel. In het bedrijvengedeelte is 11.500 vierkante meter beschikbaar voor kleinschalige en innovatieve bedrijven die actief zijn op de markten 'building, moving & powering'. 

Op 0-level niveau is een stedenbouwkundig grid ontworpen die de basis vormt van een logistiek systeem. Door de enorme omvang van de hallen bleef een groot deel van het volume onbenut. Groosman Partners architecten heeft het idee gelanceerd om op 8m-level niveau een tweede systeemgrid te maken, waardoor de hal in theorie haar oppervlak nagenoeg kan verdubbelen door dubbel grondgebruik. Deze extra laag  creëert de mogelijkheid om te voorzien in de ruimtebehoefte van ondersteunende activiteiten voor de productievloer, zoals kantoor, onderzoek en onderwijsfuncties. Binnen dit bouwkundig en installatietechnisch raamwerk kunnen verscheidene gebruiksfuncties op flexibele wijze gehuisvest worden. Zo worden op relatief eenvoudige wijze functieveranderingen gerealiseerd. Het plug-in systeem is zowel uitbreidbaar als wegneembaar.

Het idee van de stedelijke stellingkast is ontstaan door de in onbruik geraakte kraanbanen, die in een eerder leven hun hijskracht hebben bewezen. De constructieve overcapaciteit is gebruikt om nieuwe functies op niveau “in te hangen”. De eerste unit, de tussenvloer, met een vloeroppervlak van 1000 m2 wordt ontsloten door een extern stijgpunt met lift en trappenhuis. Een stelsel van loopbruggen sluiten hierop aan waardoor de units bereikbaar zijn.

Tussen de kraanbanen worden liggers geplaatst waaraan de units worden opgehangen. Deze zijn opgebouwd uit een staalconstructie met een lichte en flexibele invulling. Met respect voor de industriële staalconstructie, zijn insneden gemaakt om de structuur maximaal zichtbaar te maken.

Het plafond aan de onderzijde van de vloer is voorzien van een print, waarop de context, de gehele Rotterdamse haven in beeld wordt gebracht.