Verouderde kantoren renoveren

Een groot renovatieproject in Arnhem laat zien hoe een verouderd gebouw op spectaculaire wijze weer een fris en stralend aanzien kan krijgen met panelen van ‘Trespa Meteon’. Met deze nieuwe ‘look’ heeft het bedrijfspand een compleet nieuw imago verkregen uit en is het profiel van het bedrijf aanmerkelijk verbeterd.

Het bedrijf in kwestie, Besli, is gespecialiseerd in het leveren van verlichting en elektrische componenten aan lokale en internationale klanten. Veel van deze klanten bezoeken regelmatig de hoofdvestiging en showroom van Besli in Arnhem. De ingang van dit gebouw, dat dateert uit de jaren ’60 van de 20e eeuw en in de jaren ’80 nog eens uitgebouwd is, was nooit erg bijzonder. Om het gebouw een hoogwaardige uitstraling te geven en grondig te renoveren, nam Besli het architectenbureau Hurenkamp uit Velp in de arm.

Hoofdelementen van de opdracht waren de zichtbaarheid van het gebouw verbeteren, het profiel van het bedrijf verhogen en een nieuwe hoofdingang ontwerpen die alle bezoekers zou aanspreken.

Raoul Scheffer, de architect die verantwoordelijk was voor dit project, wilde een entree realiseren die het gebouw een nieuwe look gaf en de aandacht trok. “Wij wilden een mooie, geleidelijke overgang creëren tussen de buitenkant en de binnenkant van het gebouw, waardoor de bezoekers vanaf de voordeur, de trap op, naar de showroom werden geleid. Door een driehoekige aanbouw te realiseren aan de voorkant, konden we de entree ruimer maken. Dit moest natuurlijk bij het bestaande gebouw passen, maar het moest het tegelijkertijd ook een volledig nieuw uiterlijk geven.”

Na een aantal opties te hebben bestudeerd, koos de architect voor ‘Trespa Meteon Originals’ in grafietgrijs. Door de maatvoering van de constructie zorgvuldig af te stemmen op de leverbare paneelmaten, kon zaagafval zoveel mogelijk worden voorkomen en kon het werk van de aannemer bij het verlijmen van de panelen op de onderconstructie tot het minimum beperkt worden. Hierdoor kon de architect het geld dat hij bespaard had gebruiken om een Originals-paneel toe te passen in plaats van een paneel met een standaard ‘Satin’-structuur.

De Meteon Originals-panelen hebben een golvend oppervlak en worden gemonteerd met verzonken voegen. Dit optimaliseert het visuele effect aan de buitenkant door de steeds weer veranderende licht- en schaduweffecten. De panelen op de hoeken van het gebouw zijn in verstek gezaagd en hebben een aluminium profiel en strakke details zodat het gebouw recht oogt als men het vanuit een hoek bekijkt. Door beglazing over de volledige hoogte toe te passen, lijkt de gevelbekleding als vanzelf in het gebouw over te vloeien. In het gebouw worden op het wandoppervlak in de entreehal en op de trap nog meer visuele effecten gerealiseerd met behulp van een aantal van de meer dan dertienduizend verlichtingsproducten uit het assortiment van BESLI, die hiermee tegelijkertijd op een verrassende wijze gepresenteerd worden.

De architectonische panelen van Trespa Meteon worden gebruikt voor gevelbekledingen. Ze zijn leverbaar in een groot assortiment van verschillende kleuren, effecten en structuren, of als speciale uitvoeringen. Trespa Meteon is een plaat op basis van thermohardende harsen, homogeen versterkt met houtvezels en vervaardigd onder hoge druk en temperatuur. Dit levert een plaat op die zeer sterk en duurzaam is en die qua maatvastheid en bewerkingseigenschappen te vergelijken is met hardhout. Het gladde, niet-poreuze oppervlak, waarop vuil zich niet kan afzetten, behoudt zijn hoogwaardige fysieke prestaties en uiterlijk in alle weersomstandigheden en bij alle temperaturen. Het paneel heeft een hoge stootvastheiden is daardoorkraswerend, vandalismebestendig en moeilijk te beschadigen. Het is gemakkelijk te reinigen en wordt niet aangetast door schoonmaakmiddelen.

‘Trespa Perspectives’ is ‘een nieuwe bron van inspiratie voor architecten, ontwerpers en voorschrijvers: een middel om nieuwe ideeën te stimuleren en nieuwe ontwerpen te realiseren’, aldus Trespa.

Door http://perspectives.trespa.com te bezoeken, de gewenste taal te kiezen en op ‘Projecten’ te klikken, kan men kennismaken met architecten en ontwerpers die al geïnspireerd zijn door het Perspectives-concept en dit hebben gebruikt voor gevels.

Trespa Trespa International, met het hoofdkantoor in Weert,  is gespecialiseerd in de productie van panelen voor exterieur- en interieurtoepassingen. Trespa heeft de expertise en de middelen in huis om specifieke producten voor verscheidene marktsegmenten te ontwikkelen. Naast hun functionaliteit bieden de producten van Trespa de gebruiker een brede keus aan ontwerpmogelijkheden.