Leegstand kantoren Amsterdam afgenomen

Zuidas Amsterdam. (Foto: Robin Wolff).

De leegstand van Amsterdamse kantoren is afgenomen. Dat meldde Het Parool onlangs in een achtergrondartikel. Vooral aan de Zuidas en in Amsterdam-Centrum zijn recentelijk weer recordhoeveelheden kantoorvloer verhuurd, zo bleek uit de rondgang die de krant langs Amsterdamse vastgoedadviseurs deed.

Voor het eerst in 5 jaar is meer kantoorruimte verhuurd, dan er leeg is achtergelaten, aldus het onderzoek van deze Amsterdamse dagkrant. Desondanks blijft de leegstand in Amsterdam groter dan in de rest van het land. Circa 18 procent van de kantoren in de hoofdstad staat nu nog leeg. In 2005 was dat meer dan 20 procent. Vooral aan de Zuidas, het kantorengebied rondom het WTC en in Amsterdam-Centrum is er flink meer kantoorruimte verhuurd. In Sloterdijk en Zuidoost groeide de verhuur heel wat minder hard. Amsterdam-West, met name het gebied langs de A10, blijft het slecht doen. Op Schiphol, met name Schiphol Rijk, gaat het volgens de makelaars nog steeds erg slecht op de kantorenmarkt. In de nabije omgeving van Amsterdam scoorden vooral Amstelveen en Hoofddorp wel goed.

Voor internationale bedrijven is een vestiging in Amsterdam wel financieel aantrekkelijker geworden. In Amsterdam moet momenteel ongeveer 6830 euro per werkplek worden betaald, ruim 7 procent minder dan in 2005. Amsterdam staat daarmee op de 34e plaats van kantorensteden in de wereld. Vorig jaar was dat nog plek 23. Het duurste kantorengebied in de wereld? Het Londense West End, waar men maar liefst 17.470 euro per werkplek kwijt is.