Werkplekkosten 131 zakencentra in beeld

Londen, Prince of Wales Theatre, West End. (Foto: Mrsvickyaltaie).

Wilt u echt ‘op chique’ met uw kantoor? Huur dan een optrekje in het Londense West End. Die regio behoudt namelijk voor het zevende achtereenvolgende jaar zijn positie als duurste kantoorlocatie van de wereld. De City van Londen neemt de vierde plaats in.

Het tiende jaarlijkse ‘Global Office Occupancy Costs’ onderzoek (2007) van DTZ biedt inzicht in de totale gebruikskosten van kantoorruimten in 131 zakencentra in 46 landen verdeeld over zes wereldregio’s. De rangschikking is gebaseerd op de kosten per werkplek.

De vraag naar kantoorruimten in de belangrijke zakencentra in 2006 werd geschraagd door de wereldwijde economische groei. Londen en West-Europa blijven domineren in de top tien van duurste kantoorlocaties, terwijl Noord-Amerika verantwoordelijk was voor het grootste aantal stijgers. Met een stijging van 63 procent tot 12.310 euro per werkplek klom New York City (Downtown) 25 plaatsen naar de vijftiende positie op de lijst van duurste locaties van de wereld.

76 Procent van de onderzochte locaties liet een stijging van de gebruikskosten per werkplek zien.

De tien duurste kantoorlocaties in termen van gebruikskosten volgens het onderzoek van 2007:
1. Londen (West End) 17.470 euro
2. Hong Kong 14.820 euro
3. Parijs 13.350 euro
4. Londen (City) 13.290 euro
5. New York (Midtown) 12.320 euro
6. Dublin 11.880 euro
7. Washington DC 10.940 euro
8. Tokyo 10.130 euro
9. Frankfurt 10.080 euro
10. Genève 9.820 euro

Het gemiddelde ruimtegebruik steeg in Noord-Amerika met 1 procent tot 22 vierkante meter, het hoogste cijfer in de zes wereldregio’s. In Azië/Pacific en West-Europa daalde het ruimtegebruik marginaal met 1 procent tot respectievelijk 13 en 18 vierkante meter.

Wereldwijd bleef West-Europa de duurste regio met 7.500 euro per werkplek. De voorsprong ten opzichte van Noord-Amerika (5.680 euro) nam toe van 31 procent in het voorgaande jaar tot 32 procent in 2006. Alle zes de regio’s noteerden een stijging van de gebruikskosten, behalve Midden- & Zuid-Amerika, waar de kosten gelijk bleven. In Azië/Pacific leidde een hoog opnameniveau in combinatie met een beperkt aanbod van nieuwe ruimte tot toenemende gebruikskosten.

Bij aflopende huurovereenkomsten werden ondernemingen op kernlocaties geconfronteerd met aanzienlijke kostenstijgingen. Als gevolg daarvan overwegen sommige ondernemingen een verhuizing naar secundaire gebouwen op goede locaties of in randgebieden met toegang tot routes voor massatransport.

Met name opvallend is de vraag naar kantoorruimte in India, waar Mumbai nu de vierde duurste locatie in de Azië/Pacific regio is met 8.540 euro. In West-Europa, waar de kosten voor een deel stegen als gevolg van een sterkere euro, bleven Londen (West End), Parijs en ook Londen (City) de top drie van duurste locaties vormen. De kantorenmarkt in Dublin bleef levendig met een stijging naar 11.880 euro. München noteerde een stijging van 12 procent tot 9.520 euro, wat het herstel van de Duitse markt tot uitdrukking brengt.

De Nederlandse kantorenlocaties halen deze prijsniveaus niet. Amsterdam is op de lijst van duurste werkplekken gedaald van een 23ste naar een 34ste plaats. De gemiddelde prijs voor een kantorenwerkplek in Amsterdam is gedaald van 7.350 euro in 2005 naar 6.830 euro in 2006, een prijsdaling van 7,1 procent. In Den Haag zijn de kosten per werkplek 4.290 euro en in Rotterdam 4.000 euro.

De regionale rangorde van steden in Centraal- en Midden-Europa bleef vergelijkbaar met de rangorde in 2005, hoewel Kiev een jaar-op-jaar stijging van 28 procent liet zien (5.520 euro) als gevolg van een snelle groei van de bedrijvigheid en de uitstekende vooruitzichten voor de markt in de Oekraïne.

In Noord-Amerika, met name in de Verenigde Staten, werd 87 procent van de locaties duurder onder invloed van de vraag. Dat gold met name de top tien locaties. Locaties in Canada lieten uiteenlopende resultaten zien, met een daling van 6 procent in Toronto. In het Midden-Oosten en Afrika bleven Doha in Qatar (9.280 euro) en Koeweit-Stad (6.170 euro) de markt leiden.

Veel gebruikers zijn hun preferenties aan het heroverwegen in het licht van de snel stijgende gebruikskosten en de algemene congestie in de eersteklas gebieden. Velen nemen hun toevlucht tot grote villa’s, weg van de gevestigde centrale zakencentra, om aan hun behoeften te voldoen.

Mathijn van de Pas, partner en international director DTZ Zadelhoff: “Het herstel van de Nederlandse kantorenmarkt, zoals bekend gemaakt in de recente marktpublicaties van DTZ Zadelhoff, staat duidelijk niet op zich zelf. Wereldwijd zien we markten aantrekken als gevolg van een gezonde economie. Het is tevens duidelijk waarneembaar dat deze groei zich met name manifesteert in kwalitatief hoogwaardige locaties van de grote wereldsteden. Met name het (veronderstelde) herstel van de Duitse economie kan voor ons land van grote invloed zijn.”