Depressie op werkvloer?

Foto: Justin Martin.

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gaat drie behandelmethodes vergelijken voor de behandeling van arbeidsgerelateerde en arbeidsrelevante depressie.

Het onderzoek maakt deel uit van het al langer lopende Programma Stemmingsstoornissen, zo meldde de website Kluwer Arbo Online onlangs. Momenteel zit het onderzoek nog in de opstartfase. Onderzoekers zoeken werknemers die als ‘proefkonijn’ willen fungeren.

Het onderzoek richt zich op werknemers die depressief zijn van hun werk of regelmatig of langdurig wegens depressie verzuimen. Deelnemers krijgen een academische poliklinische behandeling bij een psychiater (in opleiding) aangeboden. Daarnaast krijgt 75 procent een behandeling van een ergotherapeut. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers en behandelaars van dit programma, onder leiding van prof. dr. A.H. Schene, in samenwerking met arbodiensten in Noord-Holland.