Masterplan Hogeschool Bielefeld

Henk Döll timmert behoorlijk aan de weg. De voormalige Mecanoo-architect scoort met zijn eigen bureau Döll Atelier voor Bouwkunst interessante opdrachten in binnen- en buitenland. Eerder deze week werd bijvoorbeeld de opdracht voor de realisatie van het Masterplan Hochschulcampus in het Duitse Bielefeld binnengesleept.

Het ontwerp van Döll werd geselecteerd uit een vijftal inzendingen. De opgave voor de prijsvraag was het ontwerp van een stedenbouwkundig Masterplan voor een bijna 17 hectare groot gebied aan de rand van het Teutoburgerwoud. Het programma omvat ongeveer 150.000 vierkante meter ten behoeve van de nieuwbouw van de Fachhochschule Bielefeld en de uitbreiding van het bestaande gebouwencomplex van de Universität Bielefeld. Daarnaast biedt de Hochschulcampus plaats aan toekomstige universitaire en particuliere onderzoeksinstituten en startende kennisintensieve bedrijven.

Juryvoorzitter prof. Carl Fingerhuth, emeritus hoogleraar aan de ETH Zürich, vat het juryrapport bondig samen: “Het ontwerp creëert uiterst zorgvuldig een nieuwe stad.”

Het winnen van deze prijsvraag betekent de vierde Duitse opdracht van Döll – Atelier voor Bouwkunst in zijn korte bestaan. Het ‘Holland Haus’ in Hamburg en de kantoren voor de Westdeutsche Zeitung en de Sparkasse Krefeld, beide het resultaat van een gewonnen prijsvraag, zijn op dit moment in uitvoering. In 2006 legde Döll samen met GTL beslag op de eerste prijs voor een stedenbouwkundig Masterplan van een voormalig industriegebied aan de Ruhr in Herdecke.