Beste bedrijfslocaties in Europa

Met de hoofdstedelijke voetbaltrots mag het dan even wat minder gaan, in de top 33 van beste Europese bedrijfslocaties is Amsterdam dit jaar een plaats gestegen. De stad staat nu op de vijfde plaats en heeft de positie van Brussel overgenomen. De top 3 bestaat sinds jaar en dag uit Londen, Parijs en Frankfurt. Barcelona staat op de vierde plaats.

Dit staat in de ‘European Cities Monitor’ (ECM), het jaarlijkse onderzoek naar beste bedrijfslocaties, uitgevoerd door de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. De ECM is gebaseerd op interviews met senior managers van 500 Europese topbedrijven. Het onderzoek laat zien welke factoren bedrijven belangrijk vinden wanneer ze bepalen waar ze zich gaan vestigen en welke steden ze aantrekkelijk vinden. Op basis hiervan is een ranglijst samengesteld van beste vestigingslocaties in Europa.

Amsterdam heeft dit jaar de vijfde plaats overgenomen van Brussel. In 2005 zakte Amsterdam naar de zesde plaats van de ranglijstmaar dit jaar maakt de stad zijn rentree in de top vijf. Op de belangrijkste factor ‘beschikbaarheid gekwalificeerd personeel’ gaat Amsterdam van de negende naar de zesde plaats. In totaal scoort Amsterdam op acht van de twaalf onderzochte factoren beter dan vorig jaar. Op de overige factoren is de score hetzelfde gebleven.

Baldwin Poolman, managing partner van Cushman & Wakefield in Amsterdam, zegt: “Amsterdam scoort ook beter op de aanwezige telecommunicatievoorzieningen. De stad zou door een betere promotie van de uitstekende ict-voorzieningen nog aantrekkelijker kunnen worden voor met name de creatieve industrie.”

Naast de top drie is er een subtop aan het ontstaan: Barcelona, Amsterdam en Brussel. De totale scores van deze steden komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Londen heeft zijn voorsprong op Parijs wederom verbeterd als beste vestigingslocatie voor bedrijven in Europa. De Engelse hoofdstad wordt als beste beoordeeld op de helft van de twaalf factoren die de ranglijst bepalen. Londen heeft dit jaar bijvoorbeeld zijn score verbeterd op wat betreft het klimaat dat de overheid creëert (drie plaatsen omhoog naar nummer 2). Op het gebied van personeelskosten is de stad echter negen plaatsen gedaald en staat ze op de vijfentwintigste plaats.

Over de positie van Londen zegt Poolman: “Jaar na jaar heeft Londen, samen met New York en Tokio, zijn positie behouden in de elitegroep van wereldsteden. Met de Olympische Spelen van 2012 in het vooruitzicht zal de positie van Londen alleen maar verbeteren, ervan uitgaande dat er geen wereldwijde economische omslag plaatsvindt.”

De ranglijst is samengesteld op basis van de score per stad op twaalf verschillende factoren en hoe belangrijk senior managers deze factoren vinden. De beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel wordt absoluut essentieel gevonden door 62 procent van de ondervraagde managers. Deze factor wordt nu belangrijker gevonden dan de toegang tot markten en klanten, die dit jaar op de tweede plaats staat. Op de derde plaats staat de kwaliteit van telecommunicatievoorzieningen, ook een factor die dit jaar belangrijker wordt gevonden.

Wat is verder belangrijk voor zakendoen in de toekomst? De groei van China als markt voor de afzet van goederen en diensten zal volgens de respondenten de komende tien jaar de grootste invloed hebben, gevolgd door de uitbreiding van de Europese Unie. Moskou biedt de beste zakelijke mogelijkheden van de opkomende steden in het Oosten van Europa, gevolgd door Istanboel en Boekarest.

Meer dan een vijfde (22 procent) van de ondervraagde bedrijven heeft zich in de afgelopen twaalf maanden elders gevestigd of activiteiten uitbesteed naar een ander land. Hiervan heeft 51 procent gekozen voor een van de nieuwe EU-lidstaten in Midden- en Oost-Europa en 35 procent voor een West-Europees land. Eenzelfde hoeveelheid bedrijven (22 procent) is van plan om zich in de komende 2 jaar ergens anders te vestigen of activiteiten uit te besteden naar een ander land. Wederom zijn de nieuwe EU-lidstaten de favoriete bestemming; China en West-Europese landen delen een tweede plaats.

Moskou kan in de komende 5 jaar de grootste toeloop verwachten van nieuwe bedrijven. Van de 500 bedrijven die aan het onderzoek deelnamen verwachten er 63 in Moskou een vestiging te openen. Dit kunnen kantoren, fabrieken of winkels zijn. Parijs staat op de eerste plek van West-Europese locaties. Als nieuwe vestigingslocatie buiten Europa scoort Shanghai het best, gevolgd door Peking en Mumbai.

Dit jaar is voor het eerst gevraagd naar de beste hotelaccommodatie voor zakenreizigers en de beste woonruimte voor expats. Londen scoort het best op het punt hotelaccommodatie. Barcelona, gevolgd door Madrid en Berlijn, staat bovenaan als het gaat om woonruimte voor expats.

De drie grootste stijgers op de ranglijst zijn allemaal regionale steden: Genève, Lyon en Manchester. Poolman licht toe: “Regionale steden oriënteren zich in toenemende mate op de zakenwereld. Ze bewijzen dat je geen hoofdstad hoeft te zijn om bedrijven aan te trekken. Ook profiteren zij van het groeiende kostenbewustzijn bij bedrijven. Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de respondenten bereid is te verhuizen naar een andere locatie in hetzelfde land of naar een buitenlandse locatie met lagere kosten om de toenemende operationele kosten te drukken.”

1. Het achterliggende onderzoek voor de European Cities Monitor 2007 is onafhankelijk uitgevoerd door Taylor Nelson Sofres in opdracht van Cushman & Wakefield. In totaal zijn vijfhonderd senior managers verantwoordelijk voor locatiekeuze van bedrijven ondervraagd. De geselecteerde bedrijven zijn systematisch gekozen uit ‘Europe’s vijftienduizend largest companies’.

2. Cushman & Wakefield (C&W) is één van de grootste internationale vastgoedadviseurs. De organisatie is opgericht in 1917 en heeft wereldwijd 215 vestigingen in 56 landen met meer dan twaalfduizend medewerkers. C&W biedt totaaloplossingen betreffende alle aspecten van vastgoed en in elke fase van het vastgoedproces. Het gaat hierbij zowel om strategisch advies als om de uitvoering en beheersing ervan voor eigenaars, huurders, financiers en beleggers. De oplossingen bestaan uit het adviseren van cliënten over de aan- en verkoop, de financiering, de aan- en verhuur en het beheer van vastgoed. Ook verzorgt C&W taxaties, strategische planning, research, portefeuille-analyse, locatieadvies en talrijke andere services.