Kantoorwoede bestaat

Foto: Alphaspirit, Shutterstock.

Werknemers koelen hun woede over slechte kantoren, haperende pc’s, zoekgeraakte dossiers en ellenlange vergaderingen steeds vaker op collega’s, beeldschermen, printers en kopieermachines. Uit onderzoek van Canon blijkt dat vooral in de saaie kantoorparken de pennen en nietmachines uit frustratie door de lucht gaan. Als Nederlandse werknemers uit hun vel barsten, komt dat bij 56 procent ook door de grofheid en slechte manieren van collega’s.

“Kantoorwoede bestaat echt. Het komt massaal voor dat mensen zich op kantoorapparaten uitleven”, bevestigt directeur Martin Trampe van Canon Nederland de resultaten. “En hoe slechter het kantoor is ingericht, hoe meer woedeuitbarstingen en scheldpartijen er komen.”

Meer dan de helft van de werknemers raakt al in de stress van beroerd ingerichte kantoren. Maar als ze dossiers niet kunnen terugvinden worden ze razend. Werknemers die totaal door het lint gingen, wijten dat achteraf soms ook aan de grote hoeveelheed zinloos lange vergaderingen. Onder Europeanen smijten Italianen het vaakst met kantoorapparatuur, Scandinaviërs blijven het meest stoïcijns. Nederlanders foeteren relatief vaker dan de gemiddelde Europeaan op politieke spelletjes binnen het bedrijf en de baas die te weinig steun geeft.

In het onderzoek biecht bijna tweederde op regelmatig en heel zichtbaar zijn zelfbeheersing te verliezen. “Bedrijven hebben er natuurlijk baat bij dat werk zo min mogelijk wordt verstoord door gefrustreerde werknemers”, zegt Trampe. “Vooral in de saaie kantoortuinen, waar iedereen elkaar kan zien, moeten bedrijven wat aan de inrichting doen als ze personeel willen behouden. En elkaar met wat meer respect behandelen vermindert de problemen ook al snel.”

Verder blijkt het merendeel van de kantoorwerkers verkeerd achter de computer te zitten. Bijna 70 procent van de computergebruikers zit op een stoel die niet op de juiste hoogte is afgesteldm, 60 procent heeft de monitor niet op de juiste afstand staan. In 83 procent van de gevallen liggen de paperassen niet op de juiste plaats.

Dit onderzoek werd uitgevoerd onder 25.000 mensen door werkplekspecialist Ergonomique en de Technische Universiteit Delft. Volgens Ergonomique scoort de helft van alle werknemers ‘slecht’. Dat wil zeggen: zij voldoen níet aan minstens vijf van de tien wetenschappelijke aanwijzigingen voor een deugdelijke werkhouding. Zij lopen daarmee een verhoogd risico op RSI. TNO raamde de kosten voor de maatschappij al eens op 2 miljard euro. Veel mensen weten niet wat de juiste houding is. Zelf een test doen kan via www.deoptimalewerkplek.nl