Energiezuinige verlichting is hot

Het Facilitair Bedrijf van de gemeente Amsterdam heeft de GreenLight-plaquette uit handen van de voorzitter van Taskforce Verlichting ontvangen. Tijdens de beurs Light + Building werd het Facilitair Bedrijf uitgeroepen tot één van de meest toonaangevende GreenLight partners van 2008. Hiervoor kreeg zij op 10 april de GreenLight Award 2008 uitgereikt.

GreenLight is een programma waaraan bedrijven en overheden zich verbinden door het verbeteren van hun bestaande verlichting en het toepassen van installaties met energiezuinige verlichting. Het Facilitair Bedrijf van de gemeente Amsterdam werkte samen met ETAP en Koreman Lichtonderhoud verlichtingsoplossingen uit, waarmee ruim 45 procent energie werd bespaard. De Europese Commissie beloont organisaties die extra aandacht aan kwalitatief hoogwaardige en energiezuinige verlichting besteden met het GreenLight Partnerschap.

In het stadhuis (de Stopera) in Amsterdam werd, geheel in lijn met de klimaatvisie van het gemeentebestuur, de verlichting aan een onderzoek onderworpen. Dit heeft er toe geleid de verlichting in de kantoren, trappenhuizen en toiletten aan te pakken. Deze kon beduidend energiezuiniger worden uitgevoerd. Het Facilitair Bedrijf van de Gemeente Amsterdam besloot deze ruimten te voorzien van nieuwe armaturen en lampen. Hierdoor wordt 45 procent energie bespaard, is de hoeveelheid licht op de werkplekken toegenomen met 20 procent en is voortaan minder onderhoud nodig.

De feestelijke overhandiging van de GreenLight-plaquette aan de Amsterdamse wethouders Carolien Gehrels en Marijke Vos werd gedaan door de voorzitter van Taskforce Verlichting, drs. Hetty Hafkamp, burgemeester van de gemeente Bergen.

Ieder jaar reikt de Europese Commissie de GreenLight Award uit aan partners die de beste invulling hebben gegeven aan het GreenLight-programma. Dit jaar vond de uitreiking plaats op 10 april tijdens de internationale beurs Light + Building in Frankfurt. Stadhuis Amsterdam kreeg de GreenLight Award 2008 overhandigd, omdat het is uitgeroepen tot één van de meest toonaangevende GreenLight partners van 2008.