Stockholm Furniture Fair 2009

Ineke Hans is tijdens de Stockholm Furniture Fair/Northern Light Fair 2009 Guest of Honour. Het is de zesde keer dat hét meubelevenement van Scandinavië een gelouwerde internationale ontwerper uitnodigt om een lounge in de entreehal van het beursgebouw te creëren.

“We vinden het belangrijk om diverse aspecten van design weer te geven via onze keus van de Guest of Honour”, zegt Charlotte Wiking, namens de beurs. “We zijn verheugd om Ineke Hans te presenteren. Ze is bij het grote publiek misschien niet zo bekend als onze voorgaande ‘gasten’. Ze heeft een geheel eigen kijk op design en dito stijl van ontwerpen.”

Ineke Hans (1966) studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem in 1991 en the Royal College of Art in Londen in 1995. Ze was 3 jaar in dienst bij het Engelse meubelbedrijf Habitat voordat ze in 1998 vanuit Nederland ging werken. Hier richtte ze haar studio Inekehans/Arnhem op. Aanvankelijk richtte haar werk zich voornamelijk op meubels; inmiddels ontwerpt ze op een breder vlak: van juwelen tot projecten voor de openbare ruimte, van enkelstuks tot massaproductie. Deels in opdracht, deels ten behoeve van haar eigen Inekehans/collection.

Haar werk wordt geëxposeerd in onder andere het Victoria and Albert Museum in Londen en het Musée des Arts Décoratives in Parijs. Haar ontwerpen zijn onder meer verkrijgbaar in de vermaarde MOMA-shop. Tot haar opdrachtgevers behoren onder meer Cappellini, Magis, Ahrend, Swarovski, Cooper Hewitt Museum New York, Royal VKB, MVRDV-architects, Rijksmuseum Amsterdam en het ministerie van Financiën in Nederland.

“Als ik een product toevoeg aan de wereld waarin we leven, vind ik dat het op z’n minst een innovatief aspect moet bevatten. Dat kan zijn in de vorm van een gebruikt materiaal of toegepaste techniek, maar ook op functioneel, social of emotioneel niveau”, aldus Ineke Hans.

Eerdere Guests of Honour waren Patricia Urquiola (Spanje), de gebroeders Ronan and Erwan Bouroullec (Frankrijk), Naoto Fukasawa (Japan), Konstantin Grcic (Duitsland) en Giulio Cappellini (Italië).

De Stockholm Furniture Fair/Northern Light Fair vindt plaats van 4 tot en met 8 februari 2009.

www.stockholmfurniturefair.com/
www.inekehans.com/
www.inekehanscollection.com/