Condoleanceregister geopend

Artifort heeft bekendgemaakt dat Pierre Paulin gisteren, 13 juni, op 81-jarige leeftijd in Montpellier (Frankrijk) is overleden. Paulin was van grote betekenis voor de designmeubelindustrie in het algemeen en voor Artifort in het bijzonder. In 2007 vierde Artifort zijn ‘50-60-80 jubileum’: 50 jaar ontwerper voor Artifort, 60 jaar ontwerper en 80 jaar op deze wereld.

Ribbon Chair.

Pierre Paulin experimenteerde met stoffen en materialen maar had altijd het zitcomfort als hoogste doel. Samen met Kho Liang Ie en Geoffrey Harcourt stond hij aan de wieg van nieuwe ontwerpmethodieken. Zijn nalatenschap is groot. Enerzijds in de vorm van een ruime collectie klassiekers waarvan er nog veel in de huidige Artifort-collectie opgenomen zijn, anderzijds in zijn filosofie waarmee hij voor veel ontwerpers een groot voorbeeld was.

Orange Slice.

Tijdens een internationale meubelshow in 1958, georganiseerd door Kho Liang le, maakt Paulin veel indruk met een eigentijdse kuipfauteuil. Al snel na de show wordt hij freelance ontwerper voor Artifort. Het is de start van een lange en vruchtbare samenwerking. Zijn ontwerpen onderscheiden zich door de opvallende sculpturale vormgeving. Pierre Paulin wint er wereldwijd vele prijzen mee.

Zijn werk blijkt tijdloos en tot de dag van vandaag modern en vooruitstrevend. Niet vorm om de vorm, maar toegepast ontwerpen. Zijn beroemdste ontwerp voor Artifort is de Ribbon Chair (1966), maar ook de Orange Slice, Tongue, Little Tulip en Mushroom be­horen tot de klassiekers. Deze en vele andere ontwerpen van Paulin maken nog steeds deel uit van de Artifort-collectie. Pierre Paulin’s werk is ook te zien in musea over de hele wereld, waaronder het MoMa in New York, het Musée des Arts Décoratifs in Parijs en in het Victoria & Albert Museum in Londen. Naast meubelen ontwierp hij ook de interieurs van de Franse presidenten Pompidou en Mitterand in het Elysée-paleis in Parijs.

De laatste jaren leidde Pierre Paulin een teruggetrokken bestaan in zijn huis in de Franse Cevennes. Hij wordt 16 juni in besloten kring gecremeerd in Nîmes.
Op www.artifort.com/register heeft Artifort een condoleanceregister geopend dat te zijner tijd aan de Paulin-familie zal worden aangeboden.