Prijs en gesprek over design

De winnaar van de Rotterdam designprijs ’09 wordt bekendgemaakt op zondag 29 november. De prijsuitreiking vindt plaats om 17.00 uur in het paviljoen van Museum Boijmans Van Beuningen.

In aanloop naar de uitreiking van de Rotterdam designprijs ’09, biedt Museum Boijmans Van Beuningen het podium aan de lezing ‘The Next Promise of Design’ en een gesprek over de actuele stand van zaken in de vormgeving. Alice Rawsthorn, journalist bij de Herald Tribune en dit jaar lid van de internationale jury van de Rotterdam designprijs, reflecteert op de stand van zaken in het hedendaags design. In gesprek met twee internationale ontwerpers zal zij onderzoeken waar de nieuwe kansen voor de ontwerpwereld liggen.

Ontwerpers zijn geboren vernieuwers. Met hun werk en ideeën kunnen zij de contouren van een andere werkelijkheid in beeld brengen. Ongetwijfeld draagt het huidige politieke en economische klimaat ertoe bij dat het ontwerpvak juist nu serieuze vragen stelt aan de eigen rol en betekenis. Welke verantwoordelijkheid willen ontwerpers nu en in de toekomst nemen? En hoe willen zij zich verhouden tot de grote vraagstukken in de 21e-eeuwse samenleving?

In het gesprek, onder leiding van design criticus Gert Staal wordt gesproken over de specifieke kwaliteiten van het Nederlands ontwerp van dit moment. Hoe vooruitstrevend en vernieuwend is de Nederlandse ontwerpcultuur? Hoe doen wij het in vergelijking met de internationale vakwereld? Heeft de wet van de remmende voorsprong toegeslagen? En vooral: waar ligt de nieuwe belofte die misschien niet meer om nationalistische retoriek vraagt?