Einde voor Samas

De voormalige kantoormeubelgigant Samas NV wordt ontmanteld. Dit werd gisteren besloten tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering.

Samas was al enige tijd in feite een lege beurshuls. Na de verkoop van onder meer Samas GmbH en Samas Benelux aan verschillende investeringsmaatschappijen was de Houtense NV de facto inhoudsloos geworden. Niet voor niets staat er op de website te lezen: ‘Samas was a leading international supplier of furniture and chairs’ [onze cursivering, redactie].

De ontmanteling van de NV werd volgens een woordvoerder van Samas goedgekeurd door ‘99,99 procent van de stemmen’. De geneomen beslissing betekent dat de heer C.C. Held met onmiddellijke ingang zijn CEO-schap beëindigde. Mr. R. Houwer werd aangesteld als zogenaamde ‘vereffenaar’.

Als gevolg van de beslissing van de aandeelhouders zal Samas verdwijnen van de Amsterdamse beurs. Op 20 januari 2010 zal op de beurs in Amsterdam voor het laatst in Samas-aandelen kunnen worden gehandeld.

De beslissing van de aandeelhoudersvergadering heeft geen gevolgen voor de voormalige dochters van Samas NV, die immers in handen zijn van investeringsmaatschappijen. Samas Benelux heeft ondertussen haar naam veranderd in Aspa en probeert met deze ‘oude naam’ een nieuwe toekomst op te bouwen; Samas GmbH staat op het punt om overgenomen te worden door het Zweedse Kinnarps.