Weer als smoes om te verzuimen

Foto: Mircea Ploscar

Ruim één op de vijf werknemers gebruikt de gladheid en sneeuw als smoes om werktijd gedeeltelijk of volledig te verzuimen. Zo blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl. Werknemers komen later op het werk, blijven lekker een hele dag thuis of gaan eerder naar huis.

Uit deze steekproef onder bijna duizend werkende Nederlanders komt verder naar voren dat 37 procent ondanks het weeralarm gewoon naar het werk gaat. Het winterse weer wordt dus om verschillende redenen gebruikt als smoes om werktijd te verzuimen. Florence Schmit, uitgever van NationaleVacaturebank.nl vertelt: “Het winterse weer is natuurlijk een makkelijk excuus om te smokkelen met de uren. Werknemers kunnen het weeralarm misbruiken om minder te werken.”
Het is echter belangrijk om je werkgever je inzet en betrokkenheid te laten zien, zeker in deze periode, aldus Smit. “Er wordt vanwege de economisch situatie nog steeds kritisch gekeken naar arbeidsplaatsen.”

Terwijl ruim een derde van de werknemers het weeralarm ‘paniek om niets’ vindt, durft 10 procent van de werknemers de weg niet op bij een weeralarm. “Je ziet een groot verschil tussen mensen die het weeralarm niet serieus nemen en een deel dat het heel serieus neemt. Daarnaast is er een grote groep (54 procent) die er nuchter mee omgaat en voorzorgsmaatregelen neemt om, ondanks het weeralarm, toch naar het werk te gaan”, aldus Schmit.

Een ruime meerderheid van de werknemers (64 procent) geeft aan dat de kou en sneeuw veel invloed hebben op het vervoer naar het werk. Autorijders ervaren de meeste last, 37 procent geeft aan dat zij aanzienlijk vaker én langer in de file staan. Treinreizigers hebben minder te verduren, slechts 16 procent heeft op dit moment last van vertragingen. Busreizigers hebben naar eigen zeggen weinig last van slecht weer.