Nieuw leven voor opbergmeubilair

De Europese gas-en elektriciteitsleverancier EDF Energy heeft voor het meubilair op het nieuwe hoofdkantoor in de buurt van Buckingham Palace in Londen gekozen voor Ahrend Next Life. Met Next Life verlengt Ahrend de levensduur van kasten, stoelen, bureaus en tafels via een proces van, zoals Ahrend het noemt, ‘revitalisatie’. Dit omvat onder andere het schoonmaken en repareren van bestaand meubilair en het zo nodig vervangen van versleten onderdelen.

Ahrend laat herbruikbare onderdelen of producten er weer als nieuw uitzien door de oude lak met een speciaal proces te verwijderen en een nieuwe laklaag aan te brengen. Deze procedure kan worden gebruikt om oud meubilair te moderniseren, waardoor de klant een interieur met een lichte, gloednieuwe ‘look’ krijgt tegen lagere kosten en een aanmerkelijk geringere milieubelasting.

Tijdens de recente verhuizing naar het nieuwe hoofdkantoor in Londen nam EDF Energy de bestaande bureaus, tafels, stoelen en kasten mee. De bureaus, tafels en stoelen vormden geen probleem, maar de kleurstelling van de kasten – blauw met zwarte deuren – sloot minder mooi aan op het overwegend roomkleurige interieur van het nieuwe gebouw.

Als onderneming die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, wilde EDF de kasten echter liever niet afdanken. De 74 jaloeziedeurkasten werden daarom naar Ahrend teruggebracht, waar ze van hun oude laklaag werden ontdaan, roomwit gelakt en vervolgens waar nodig gerepareerd en gerevitaliseerd. De gerenoveerde kasten passen perfect in hun nieuwe omgeving.

Ahrend Next Life is volgens de kantoormeubelproducent van meet af aan een doorslaggevend succes. Dit is deels vanwege de kostenbesparingen die hiermee gerealiseerd kunnen worden, maar ook vanwege het feit dat steeds meer bedrijven zich bewust worden van de voordelen van duurzaamheid en milieuvriendelijke oplossingen. De CO2-uitstoot van een Next Life-behandeling voor een kast is meer dan 63 procent lager dan wat er vrijkomt bij de productie van een nieuwe kast. Als een metalen onderdeel de gewenste vorm en afmetingen heeft (en in dit scenario gezandstraald is), wordt het afgelakt met een speciale oplosmiddelvrije poederlak. Ahrend heeft geïnvesteerd in een laksysteem voor de fabrieken dat vrij is van schadelijke chemicaliën (zonder vluchtige organische stoffen) die ademhalingsproblemen en luchtvervuiling kunnen veroorzaken. Deze procedure biedt twee voordelen: Next Life-meubilair verlaagt de kosten en de milieubelasting en Ahrend maakt het klanten gemakkelijker om aan hun duurzaamheidsdoelen te voldoen.

Producten van Ahrend hebben een erg lange levensduur: stoelen gaan ten minste 7 jaar mee en bureaus, tafels en kasten minstens 12 tot 15 jaar. Met Next Life kan de gebruiksduur van deze producten nog verder worden verlengd. En als een stoel, bureau, tafel of kast helemaal niet meer te repareren is, kunnen de onderdelen nog altijd gerecycled worden. Ahrend introduceerde deze aanpak al in 1994 in de vorm van de ‘Ecodesign’-filosofie. Deze filosofie richt zich op een lager verbruik van materialen, minder onderdelen en het gebruik van minder soorten materiaal en is in lijn met de principes van ‘Design for Assembly’ en ‘Design for Disassembly’ waardoor het mogelijk wordt alle materialen op een hoogwaardige wijze te hergebruiken.

Klanten van Ahrend kunnen er ook voor kiezen hun bureau- en vergaderstoelen te laten ‘opfrissen’. Dit bestaat uit het op locatie bij de klant verwijderen van al het stof en alle vlekken, geuren en allergene stoffen van en uit de stoel. Ook bacteriën en stofmijt worden bestreden. Deze behandeling zorgt ervoor dat de werknemers van de klant in een frisse, gezonde en aantrekkelijke omgeving kunnen werken.

Next Life is een integraal onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van Ahrend. Ahrend streeft ernaar de beste en meest duurzame kantoorinrichter van Europa te zijn.