Fileleed

Foto: Dele Oke.

Amsterdam staat met Los Angeles op een gedeelde dertiende plaats op de ranglijst van wereldsteden met de meeste verkeershinder. Binnen Europa is Amsterdam koploper. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek dat het ICT-bedrijf IBM liet uitvoeren onder bijna 8.200 automobilisten in twintig wereldsteden. De resultaten werden maandag bekendgemaakt.

IBM laat al sinds 2008 onderzoek doen in de Verenigde Staten. Het is voor het eerst dat het bedrijf nu een wereldwijd onderzoek heeft laten uitvoeren om inzicht te krijgen in het fileleed. “IBM doet eigen onderzoek om te kijken wat er speelt voor het ontwikkelen van technische middelen om verkeersproblemen op te lossen”, aldus een woordvoerder.

Het slechtst scoorden Beijing, Mexico City, Johannesburg en Moskou. Stockholm heeft de minste overlast en is de aangenaamste stad voor automobilisten.
Bij het onderzoek kregen alle deelnemers dezelfde vragen voorgelegd. Aan de orde kwamen thema’s als de duur van de reistijd, de hoogte van de brandstofprijzen, stress door autorijden en totale stilstand van het verkeer.

Als uitsluitend naar de reistijd gekeken wordt, scoorde Amsterdam het slechtst van de zeven West-Europese steden die meededen aan het onderzoek. De Amsterdammers hebben met 31,5 minuten de langste reistijd. De gemiddelde reistijd in Londen en Stockholm is 29,6 minuten, gevolgd door Berlijn (28,3 minuten), Milaan (27,7), Parijs (27,6) en Madrid (27,5). Opvallend is verder dat Amsterdammers het minst klagen over de lange reistijd naar hun werkplek.