Duurzaam kantoor Inepro

Na 2 jaar van tekenen, ontwikkelen en bouwen opent Inepro binnenkort officieel haar nieuwe hoofdkantoor in Nieuw-Vennep. Dit nieuwe hoofdkantoor van deze Nederlandse fabrikant van hardware en software voor betalen en registreren, is volgens de laatste innovaties en technieken uitgerust, waardoor het ‘een CO2-vrij gebouw’ [sic] is geworden. Aardwarmte en betonkernactivering zijn hiervoor de sleutelwoorden.

Door toepassing van betonkernactivering in combinatie met aardwarmte is het hele gebouw koel in de zomer en aangenaam in de winter. Hierdoor is het gebouw geheel ‘CO2-vrij’. De aardwarmte is volgens het zogenaamde Doublet Systeem aangelegd, wat betekent dat er twee bronnen in de aarde zijn geplaatst: één voor de afvoer en opslag van de warmte en één voor de afvoer en opslag van de koeling. De betonkernactivering betekent dat er in het hele gebouw, in de vloeren, de wanden en op het dak slangen zijn verwerkt, die de warmte en de koude afgeven, zodat het overal comfortabel is.

Als het buiten warm is dan wordt deze warmte in het kantoorpand door het beton geabsorbeerd en door de slangen afgevoerd naar de warme bron. Deze opgeslagen warmte wordt in de winter weer hergebruikt om het gebouw te verwarmen. Als het in de winter koud is dan wordt de opgeslagen warmte weer uit de grond gepompt en wordt het kantoorpand verwarmd. De opgeslagen restwarmte wordt nu hergebruikt. Tijdens dit proces komt er weer koude vrij. Deze koude wordt dan opgeslagen in de koudebron. Deze opgeslagen koude wordt in de zomer hergebruikt om het kantoorpand te koelen.

Om het binnenklimaat helemaal te optimaliseren wordt er per uur 5.000 kubieke meter verse lucht naar binnen gehaald. Door middel van een luchtbehandelingskast, waarin een geïntegreerde ‘warmte-terugwinmodule’ is geïnstalleerd, wordt nogmaals 70 procent van de warmte hergebruikt.

“Door toepassing van betonkernactivering is en blijft het gebouw in de zomer en winter op een constante, prettige, temperatuur”, meldt de woordvoerder. “Zowel kantoren, werkplaats en magazijnen zijn daardoor volledig geacclimatiseerd. Dit bevordert het werkklimaat en de werkomstandigheden en dat is te merken in de stemming bij de werknemers. Een betere kwaliteit en een hogere productie is het resultaat.”

Een tweede groene innovatie is de LED-verlichting van Inepro. In het gehele kantoor is er LED-verlichting toegepast van toilet tot spreekkamer en alle kantoren. De verlichting is zo ontworpen dat er flexibel en vrij geschoven kan worden met de lichtpunten en er is altijd voldoende licht is op de werkplekken volgens de gestelde normen. “Mede door dit concept wordt er optimaal met energie omgegaan.”

De verlichting wordt centraal gestuurd via een software-applicatie. Bij binnenkomst kan een medewerker zijn of haar werkplek ‘aan’ zetten en bij vertrek weer ‘uit’ zetten. De verlichting gaat automatisch uit als er niemand meer in het pand is. Dit levert een forse besparing op de energienota. “Inepro bewijst hiermee dat juist het MKB een bijdrage kan leveren om de CO2-uitstoot te verminderen.”