Kembo voor welzijn

Meubelproducent Kembo is niet in de eerste plaats gericht op het verdienen van geld, maar op het verbeteren van het welzijn van mensen. Dat zei directeur Alex van der Klift ter gelegenheid van de tweede ‘Hippo Campus-lezing’ bij het Veenendaalse bedrijf. Ster van de bijeenkomst was de Italiaanse architect Michele de Lucchi.

In 2010 heeft Kembo de Hippo Campus opgericht. “De Kembo Hippo Campus is ons kenniscentrum. Het is opgericht om samen met medewerkers, klanten, gebruikers en andere belanghebbenden kennis op te doen en te delen.” In het kader van de tweede Hippo Campus-lezing sprak de bekende Italiaanse architect Michele De Lucchi, onder meer bekend als een van de oprichters van de Memphis-ontwerpstroming.

Voordat De Lucchi het podium betrad werd hij ingeleid door onder meer Kembo-directeur Alex van der Klift. Hierbij  deed de Kembo-directeur enkele opvallende uitspraken. “We hebben een passie voor het welzijn van iedereen in deze wereld. En dat is geen flauwekul van een bedrijf dat eigenlijk geld wil verdienen. Het is écht zo. Wij willen meehelpen aan het bereiken van welvaart, gerechtigheid en vrede in de harten van de mensen.”

Na de stichtelijke woorden van Van der Klift volgde een vermakelijke presentatie van de Nederlands-Duitse consultant-inspirator Jan Teunen. In een hagiografische bijdrage vertelde hij over de levensloop van zijn vriend Michele De Lucchi. Meest opmerkelijke feit: De Lucchi heeft een tweelingbroer. “Zij lijken als twee druppels water op elkaar en dat komt soms goed uit”, zei Teunen. “Michele houdt wereldwijd heel veel lezingen, maar in minstens de helft van de gevallen is het eigenlijk zijn broer die het werk doet. En niemand die het merkt.”

Na deze woorden betrad Michele De Lucchi (of zijn broer) het podium. In een (soms slecht verstaanbare) lezing vertelde de Italiaanse architect over de vele vormen van vrijheid die leidend zijn bij zijn werk. “Ik kan niet spreken over dé vrijheid; dat onderwerp is te groot. Maar ik kan het wel hebben over enkele mogelijke benaderingen van vrijheid.” Wat volgde was een lange serie met foto’s van zijn eigen werk. Elke afbeelding ging vergezeld door een onderschrift waarin een bepaalde vrijheid werd gedefinieerd.

‘Vrijheid om je te ontwikkelen’. ‘Vrijheid om overal te werken’. ‘Vrijheid om naar jezelf te kijken’. ‘Vrijheid om naïef te zijn’. ‘Vrijheid om in de industrie te geloven’. ‘Vrijheid om de markt te wantrouwen’. ‘Vrijheid om fouten te maken’. ‘Vrijheid om onszelf’ te zijn’. Enzovoort, enzovoort. De vaak prachtige afbeeldingen van De Lucchi’s werk werden zo nu en dan gepeperd met een anekdote over zijn samenwerking met uiteenlopende figuren als bijvoorbeeld de befaamde ontwerper Ettore Sotsass en de Georgische president Micheil Saakasjvili, voor wie De Lucchi recentelijk een aantal architecturale spektakelstukken ontwierp.

Na afloop van de lezing van De Lucchi nam Kembo-directeur Van der Klift nog kort het woord. Hierbij sprak hij zijn dank uit voor de inspirerende lezing van De Lucchi en benadrukte hij nogmaals waar Kembo voor wil staan: “Wie heeft de macht en van wie willen we dat ze de macht hebben? Niet de banken, niet de politiek, maar de mensen!”