Topeditie 100% Design

In de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam was het eind vorige week een drukte van belang. Reden: de beurs 100% Design. Het ‘enige vakevenement voor interieurdesign in Nederland’ verliep succesvol. Klassiek kantoormeubilair was er weinig te vinden. Interessante tussenvormen des te meer.

100% Design is sinds jaar en dag hét interieurevenement in Nederland. Groot was dan ook de verbazing toen beursorganisator Puur Design Producties in vorig jaar liet weten dat de editie van 2010 werd afgelast. In 2011neemt de organisator echter op indrukwekkende wijze revanche. Want 100% Design bleek van 26 tot en met 28 mei misschien wel sprankelender dan ooit.

De beurs werd opnieuw gehouden in de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. Anders dan tijdens voorgaande edities was het beursprogramma echter samengebald in één hal. Hier was van alles te beleven. Grote aanbieders stonden op de compacte stands zij aan zij met importeurs en ontwerpers. Het leverde een sympathiek beursbeeld op, met aandacht voor allerlei designgeoriënteerde interieurproducten op het gebied van vooral meubilair, verlichting en vloerbedekking.

Opvallend was de afwezigheid van ‘klassieke kantoorproducten’. Hoewel tal van projectgerichte aanbieders in Rotterdam aangetroffen konden worden – hetzij als exposant, hetzij als bezoeker – was de ‘gewone’ bureautafel nauwelijks te vinden. Uitzondering vormde de stand van Voortman Kantoormeubelen, waar onder meer een duowerkplek met bamboe afwerking getoond werd. Het ontlokte Voortman-directeur Frank Lambalk de kwinkslag dat bureaumeubels tegenwoordig een ‘nicheproduct’ lijken te vormen. “Maar in werkelijkheid zijn al de loungebankjes natuurlijk een nicheproduct”, voegde hij er voor de zekerheid aan toe. “In het gros van de projecten gaat het ook tegenwoordig gewoon om de levering van kantoorwerkplekken. En daar blijven wij ons dan ook op richten.”

Op de beursvloer had de loungewerkplek evenwel sterk de overhand. Opvallend was de opkomst van de modulaire lage bank. Varianten van dit trendmeubel konden aangetroffen worden op de stands van onder meer Haworth, Palau, Johansson Design, Artifort, Sprank Interieurprojecten (sinds kort importeur van het Turkse Koleksyon) en Cowerk. Dit laatste bedrijf vestigde ook de aandacht op zich met een opvallend ‘groen’ meubel: de tafelpot, ontworpen door Peter Hopman. Het is een meubel met maar één ‘tafelpoot’: een robuuste pot waarin een echte plant geplaatst is. Dankzij het gewicht van de aarde in deze pot, wordt een asymmetrische werkplek met zwevend blad gecreëerd. “Misschien niet geschikt om de hele dag administratief werk aan te verrichten, maar ideaal als aanlandplek voor kortere werkzaamheden of overleg”, aldus Alex Stolze van Cowerk.

Overigens was er tijdens de beurs niet alleen van alles te beleven in de beurshal. Ook elders in Rotterdam konden belangstellenden terecht. Voor geïnteresseerden in het hedendaagse kantoorinterieur was de expositie Werken 2.0 wellicht het meest relevant.  Bijkomend voordeel was dat deze gezamenlijke tentoonstelling van Wilkhahn, Gelderland, Belux, InterfaceFlor en Kvadrat op loopafstand – namelijk eveneens in de Van Nelle Ontwerpfabriek – te vinden was. Bezoekers werden in de interessante (en gezellige) ruimte pal naast de Wilkhahn-showroom ingelicht over het feit dat het eigentijdse kantoor niet alleen maar strak en zakelijk moet zijn, maar dat er ook andere sferen mogelijk zijn.

“Dit is sowieso een beurs waar sfeer belangrijker is dan strikte functionaliteit”, aldus Tom van den Berg van Klöber, één van de weinige aanbieders die een ergonomische bureaustoel toonden op 100% Design. “We krijgen veel bezoekers, maar de interesse gaat daarbij vooral uit naar onze vergaderstoel uit de Moteo-lijn. Dat is namelijk een typisch designproduct met een voor ontwerpers en architecten interessante vorm.”

Al met al bood 100% design 2011 een prachtig overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van het hedendaagse (project)interieur. En natuurlijk mochten hierbij de eigenzinnige oplossingen van de jongste generatie ontwerpers niet ontbreken. Opvallend was bijvoorbeeld de ‘lichtvoeder’ van Els Kuijt. Het is een hoge lamp die op stalen trappoten staat. “Het is een ruimtebepalend ontwerp”, aldus de jonge ontwerpster. “Ik kwam al ontwerpend uit op deze vorm. Zoals je ziet zijn er allemaal ontwerpsporen, zoals krassen en lijmvlekken, zichtbaar op het product. Maar daar houd ik wel van. Vind jij ook niet dat de meeste producten op deze beurs eigenlijk té perfect zijn?”