Vandersluis kiest voor Chroom 3

Vandersluis gaat als eerste meubelfabrikant in Nederland gebruik maken van het milieuvriendelijkere Chroom 3. Tot nu toe werden alle producten verchroomd met Chroom 6, wat in de keten van grondstofderving tot metaallaag milieubelastend is. Toeleverancier Latour bv uit Nijmegen heeft haar productieproces aangepast en is als eerste Galvano in Europa in staat om producten volautomatisch te verchromen met driewaardig chroom. De complete collectie van Vandersluis wordt vanaf heden met Chroom 3 verchroomd. Chroom 3 voldoet aan de scherpste eisen van Reach en de MVO-richtlijnen.

Twan Vogel, directeur Latour Galvano Techniek: “Tot nu toe werkten we met Chroom 6 (Cr6+). Daarmee behaalden we uitstekende resultaten. Chroom 6 heeft echter een groot nadeel: in de keten van grondstofderving tot metaallaag op het product is Chroom 6 behoorlijk milieubelastend en in bepaalde vormen zelfs schadelijk voor de gezondheid. In samenwerking met onze huisleverancier Enthone hebben we een alternatief gevonden in een Chroom 3 laag. Materiaal met dezelfde kleur, maar met een veel lagere milieubelasting. Om Chroom 3 te kunnen aanbieden, hebben we ons productieproces aangepast en vernieuwd. Op het oog is het verschil nauwelijks zichtbaar. Echter wie écht goed kijkt, ziet dat Chroom 3 een betere dekking geeft dan Chroom 6. Het grootste verschil is niet zichtbaar: de milieuvriendelijkheid van Chroom 3 ten opzichte van Chroom 6. Chroom 3 voldoet aan de scherpste eisen met betrekking tot REACH en MVO-richtlijnen.”

Kristel Verwimp, commercieel directeur Vandersluis: “Als fabrikant zijn we al veel met duurzaamheid bezig, maar proberen we continue te zoeken naar verbetering. Naast dat de vraag vanuit de markt naar milieuvriendelijkere processen steeds groter wordt, vinden we het vooral vanuit de MVO-gedachte van belang om te blijven zoeken naar nieuwe en milieuvriendelijkere  materialen en grondstoffen. De vraag naar verchroomde frames is groot, doordat chroom niet gevoelig is voor krassen bij bijvoorbeeld het stapelen van de stoelen. Daarnaast geeft chroom het product niet alleen een mooie uitstraling maar ook een lange levensduur. We zijn dan ook heel blij dat we in samenwerking met Latour een grote stap naar een milieuvriendelijker en duurzaam product kunnen zetten.”