Karpetten & Meer

Vloerkleden en vloerbedekking in allerlei kleurrijke patronen. Interieurobjecten in verrassende vormen en materialen en vervaardigd met nieuwe technieken. Onder de titel Karpetten & Meer toont Yksi Ontwerp zijn innovatieve kant tijdens de Dutch Design Week (22-30 oktober). Het overzicht, zowel vrij als in opdracht geproduceerd werk, is te zien in de ruimte van DB2 aan de Fuutlaan te Eindhoven.

Het hoofd vol plannen, het hart vol ambities, mappen vol idee├źn en niemand minder dan Martin Visser die het startsein gaf. Zo begonnen Leonne Cuppen, Eduard Sweep en Kees Heurkens hun ontwerpverbond op 6 oktober 1991. Exact 20 jaar later zijn hun ontwerpen nog altijd verrassend en fris en tegelijkertijd tijdloos. Dit komt volgens het bedrijf zelf met name omdat Yksi Ontwerp zich vooral laat leiden door een voortdurende zoektocht naar nieuwe combinaties van materialen, vormen en productiemethoden. Samen met producerende bedrijven leidt dat telkens weer tot innovatieve producten en objecten.

Een mooi voorbeeld vormen de maatwerk karpetten met kleurrijke patronen, die met een inkjet-techniek zijn aangebracht op een getufte kwaliteit. Deze vloerkleden en vloerbedekking zijn met name geschikt voor de projectmarkt. De presentatie laat verder bamboe meubels zien en zogenaamde bulbvazen die met grote waterdruk (tot 1000 bar) zijn gevormd, gerealiseerd door metaalbewerkingsbedrijf Expansor. Ook toont Yksi Ontwerp mini-containers als speelomgeving voor kinderen in het nieuwe Maasstadziekenhuis in Rotterdam, een onlangs uitgevoerd project. Deze containers zijn vervaardigd door Roto-Art met een speciale manier van rotatiegieten.

Behalve meubels en accessoires op eigen initiatief ontwerpt Yksi ook totale interieurs en meubels voor bedrijfsleven, kantoren, winkels en particulieren.

Een greep uit recente interieuropdrachten: Rabo Vastgoed/ Bouwfonds Eindhoven, Maasstad Ziekenhuis Rotterdam, Bol Accountants, Ballast Nedam, Museum Kempenland en Het Regionaal Historisch Archief.

Naast Yksi Ontwerp runt het drietal ook Yksi Expo en Yksi Winkel op een pas geopende, nieuwe locatie op Strijp-S, in de Apparatenfabriek van Philips. Yksi Expo ontwerpt en realiseert ook tentoonstellingen elders, zowel nationaal als internationaal. Ykxi Winkel bestaat ook als webwinkel.