Duurzaamheid steeds belangrijker bij vastgoed

Foto: Annca, Pixabay.

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker aspect van vastgoed. Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie. Duurzaam bouwen levert een bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot en bovendien realiseert duurzaam vastgoed een hogere huurprijs of koopsom.

Architecten zien duurzaamheid niet meer als een hype, maar als een trend die de toekomst van het bouwproces in grote mate zal beïnvloeden. Dit is een van de resultaten uit een rapport van de European Architectural Barometer. De duurzaamheid van vastgoed, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie speelt een steeds belangrijker rol. Ook de overheid onderkent het belang en hanteert inmiddels het energielabel C als minimale eis voor het duurzame inkoopbeleid van de overheid.

Renovatie van gebouwen is een belangrijk middel om bestaand vastgoed beter te benutten en leegstaande vierkante meters op te waarderen. Renovatie en hergebruik van panden bieden een oplossing voor het leegstandprobleem. Uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht en Berkeley University is gebleken dat de verkoopwaarde van duurzame kantoorpanden met ongeveer 17 procent stijgt, onder andere vanwege een hogere huur en betere bezetting.

Dat aanpassingen niet ingewikkeld en ingrijpend  hoeven te zijn toonde specialist in klimaatwerkstukken, Aklima op de VSK-beurs in Utrecht. Alklima presenteerde tijdens deze beurs het R2-systeem, waarmee zonder veel hak- en breekwerk de installaties van een gebouw energiezuiniger kunnen worden gemaakt. Algemeen directeur Arjen de Jong van Alklima: “In de vastgoedsector kan veel worden bereikt door het uitvoeren van een duurzame en innovatieve renovatie. Door minder energieverbruik stijgt het gebouw niet alleen in waarde, ook de exploitatiekosten nemen af. Bovendien zorgt een goede installatie voor een verbetering van het comfort voor de huurder.”

Het City Multi R2 systeem voldoet aan alle doelstellingen die de EU oplegt op het gebied van duurzaamheid. Bovendien doet het systeem geen aanspraak op fossiele brandstoffen als gebruik wordt gemaakt van groene stroom. R2 wordt in dat geval ook goed gewaardeerd binnen het duurzaamheidscertificaat Breeam-NL. Het City Multi R2 systeem van Mitsubishi Electric kan meerdere ruimtes in een gebouw tegelijkertijd koelen en verwarmen. De warmte-uitwisseling leidt tot forse energiebesparingen. Het systeem is 100 procent individueel regelbaar.