Open Source Office: duurzame doelstelling

Project: Spar (ontwerp: BF Interieurarchitectuur).

Een nieuw kantoor dat volgend jaar een andere functie heeft? Leren en voortbouwen op downloadbare ontwerpen voor duurzame kantoren van een ander? Een kantoor als show case voor innovaties? Het kan, volgens de initiatiefnemers van Open Source Office.

Het initiatief ging in december van start en in februari selecteerden de betrokkenen vijf teams van architecten, constructeurs en installateurs die tot 28 april werken aan het ontwerp van een nieuw duurzaam en flexibel kantoor voor Brakel Interieurgroep.

In Nederland staan steeds meer vierkante meters kantoor leeg. Dat komt onder andere doordat kantoren niet flexibel genoeg zijn om mee te groeien met de wensen van de huurders. Een oud pand wordt makkelijk vervangen voor een nieuw pand. Hoe duurzaam is dat? Kan dat niet anders? En wat gebeurt er met dat nieuwe kantoor over 10 jaar? Het zijn vragen die de initiatiefnemers zich stelden en waarop ze met Open Source Office een antwoord willen geven.

“Open Source Office wil laten zien dat het anders kan. Het doel van dit initiatief is een duurzaam kantoorontwerp dat kennis uit de hele keten samenbrengt en beschikbaar is voor hergebruik en verrijking – net als bij Open Source Software. Een kantoor dat flexibel kan meebewegen met de ontwikkelingen van de gebruikers en de maatschappij. Een kantoor dat duurzaam blijft. Een kantoor dat uiteindelijk weer op een nettemanier kan worden afgebroken als het nodig is”, aldus Bas Rooskens, directeur van Brakel Interieurgroep.

Achttien teams meldden zich aan voor de Open Source Office competitie. De vijf geselecteerde, multidisciplinaire teams worden nu uitgedaagd om door middel van co-creatie een ontwerp te maken, dat na de competitie ook online beschikbaar blijft. “Wij willen co-creatie en kennisdeling stimuleren in deze competitie,” aldus Rooskens. “We zijn ervan overtuigd dat dit proces leidt tot het optimale resultaat.”

Via het online platform www.opensourceoffice.nl/competitie delen niet alleen de teams hun ideeën maar geven ook alle geïnteresseerden in de competitie hier feedback op. Het winnende team krijgt een opdracht ter waarde van minimaal 50.000 euro in de bouw van het nieuwe kantoor van Brakel Interieurgroep. Co-creatie is hierbij een belangrijk criterium.

De selectie van de winnaaris in handen van een jury, waaronder Vincent van der Meulen, architect bij Kraaijvanger en Anne-Marie Rakhorst, directeur-eigenaar van Search. “Volgens ons is onvoorwaardelijke kennisdeling over duurzaam bouwen cruciaal om succes op grote schaal te bereiken. Open Source is de ultieme vorm van kennisdeling en gaat nog verder met de daadwerkelijke ontwikkeling en realisatie. Daarom werken wij graag mee aan deze competitie, ook om onze kennis op dit gebied in te brengen.”

Open Source Office is een initiatief van Brakel Interieurgroep en de partners Avance Connectivity Solutions, Fagerhult, IGP, Mcart, Sapa, Sublean, Spliet en de Waal, Van Assem Interieur, Legrand en Van Dorp energie. Open Source Office wordt begeleid door Climate Neutral Group en Enviu.