Fietsbureau van Markant en TNO

Regelmatig bewegen is goed voor de gezondheid en de concentratie. Om de passieve routine van kantoorwerkers te doorbreken, ontwikkelde TNO in samenwerking met Markant en ondernemer David Klein de Oxidesk. Dit is een bureau met een geïntegreerd fietsmechanisme.

Kantoormedewerkers laten bewegen tijdens het werk. Het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Zo mag de beweging niet afleiden van de taak en niet zo inspannend zijn dat ze gaan zweten. Bovendien moet het meubilair veilig zijn en passen in een kantooromgeving. Toch ontwikkelden TNO´ers ideeën over het combineren van bewegen en kantoorwerk. Zij presenteerden die via de SBIR-regeling aan het bedrijfsleven. David Klein, een creatieve ondernemer die innovatieve ideeën of technologieën omzet in verkoopbare producten, pikte de uitdaging op en werkte de voorstellen verder uit.

Klein legde contact met directeur Jan Beltman van Markant Office Furniture. Markant, Klein en TNO ontwikkelden vervolgens een beweegmeubel dat de naam Oxidesk kreeg. Beltman: “Het is een kantoormeubel waarop je een half uur gaat zitten als je bijvoorbeeld je mail afhandelt, iets wilt opzoeken op internet of een telefoongesprek wilt voeren. Ondertussen maken je benen een trappende beweging en werk je aan je gezondheid. Het is aangetoond dat langdurig stilzitten slecht is voor je organen en die schade kun je zo in ieder geval voor een deel voorkomen. Ik verwacht ook dat de extra zuurstof die door het bewegen in de bloedbaan terechtkomt het denkproces bevordert. Dat is winst voor zowel de werknemer als de werkgever. Het meubel voldoet verder aan de andere eisen: het is veilig, niet zo inspannend dat je gaat zweten en het leidt niet af van de echte taak.”

Markant presenteert de Oxidesk in oktober van dit jaar op de Orgatec. Beltman rekent op succes: “Ons meubel maakt kantoorwerk ook afwisselder en dus leuker. Het is een voorbeeld van hoe een innovatie naar de markt gebracht kan worden. Onze contacten met David Klein en TNO waren goed, inclusief de stevige gesprekken die we soms hadden. Die hoorden erbij, ze hebben het product alleen maar beter gemaakt. Ja, en dan komt het spannendste moment, het moment waarop het product zich moet bewijzen op de markt. Ik heb er alle vertrouwen in, het is een innovatie die een werkelijke verbetering betekent. De prijs staat al vast. Voor 1995 euro heeft een bedrijf de Oxidesk in huis. Daarmee kunnen tientallen werknemers af en toe de passieve routine doorbreken met dynamisch werken.”