Energiebesparing door intelligente lichtregelsystemen

Bedrijven kunnen slimmer omgaan met verlichting. Met de inzet van intelligente lichtregelsystemen kan er zowel overdag als ‘s nachts energie bespaard worden terwijl de lichtkwaliteit gegarandeerd blijft.

De website van de Nederlandse Licht Associatie (NLA): lichtassociatie.nl/verdien-geld biedt uitgebreide informatie over ‘simmer omgaan met verlichting’. De NLA is een branchevereniging voor fabrikanten en leveranciers van professionele lichtarmaturen, lichtbronnen en voorschakelapparatuur in Nederland.

“LED-verlichting wordt tegenwoordig vaak uitgerust met intelligente lichtregelsystemen. Nu overgaan op slimme LED-verlichting bespaart niet enkel energie, maar geeft ook een hogere lichtkwaliteit en zorgt voor lagere kosten. Winkels kunnen tot 50 procent besparen, kantoren tot 70 procent. Die percentages worden bereikt door de veel lagere energiekosten enerzijds en de geringere onderhoudskosten anderzijds”, aldus de NLA.

“Overdag kan slimmer omgegaan worden met verlichting. Lichtsensoren kunnen reageren op de hoeveelheid daglicht die er in een ruimte aanwezig is. Hierop kan de hoeveelheid verlichting die een lamp geeft automatisch worden aangepast. Rond het middaguur, wanneer er veel daglicht is, wordt de verlichting gedimd. Op een donkere wintermiddag zorgen de sensoren ervoor dat er extra verlichting is. Tevens kan aanwezigheidsdetectie licht uitschakelen wanneer er niemand meer in de ruimte aanwezig is, bijvoorbeeld tijdens de lunch”, betoogt de branchevereniging.

Intelligente lichtregelsystemen vormen in de ogen van de NLA de oplossing voor energiebesparing én veiligheid in gebouwen zoals kantoren en winkels. “Met behulp van sensoren en dimmers kan licht effectief worden ingezet. Bij bedrijfspanden zou door het compleet uitschakelen van licht de inbraakveiligheid in gevaar kunnen komen. Aanwezigheidsdetectie zorgt ervoor dat lampen automatisch worden ingeschakeld wanneer iemand het pand betreedt. Hierdoor komt de veiligheid niet in gevaar, terwijl er zuinig wordt omgegaan met energie.”

De Nederlandse Licht Associatie vervolgt: “Bij het plaatsen van lichtsystemen moet rekening gehouden worden met de functie van de ruimte, indeling van de ruimte en de bezoekfrequentie. Door lampen en sensoren op de juiste plek te installeren, schijnt het licht alleen op de plaatsen waar het nodig is. Na een verbouwing, renovatie of herstructurering van een pand kan het verstandig zijn om samen met een lichtadviseur het lichtsysteem (opnieuw) te beoordelen. Het is geen kwestie van ‘licht aan’ of ‘licht uit’, maar van slimmer omgaan met verlichting. Met de huidige innovaties kunnen we daar vandaag al mee beginnen.”