Winnaars Concord-competitie bekend

Concord, onderdeel van de Havells-SylvaniaGroup, heeft de winnaars van het One Beam of Light-project bekendgemaakt. Onder de winnaars zijn een Nederlandse en een Belgische kunstenaar. De bekendmaking vond plaats op de One Beam of Light-tentoonstelling in het London’s Institute of Contemporary Arts (ICA).

Uit de 380 ingezonden werken koos de jury 31 beelden voor de tentoonstelling om de creativiteit, die hand in hand gaat met lichtsector, het best weer te geven. De opening van de expositie is bezocht door meer dan 280 vertegenwoordigers uit de sector en van de media. Het One Beam of Light-project is ontwikkeld en in oktober 2012 gelanceerd door het Light Collectivein samenwerking met Concord.

Onder de 31 winnaars bevindt zich Joost Witsenburg uit Nederland. Hij zond zijn foto ‘Smoke’ in. Céline Deceuninck van Electric & Arts in België viel in de prijzen met ‘Lightfall’. Witsenburg: “De inspiratie voor mijn foto haalde ik uit het theater: daar laat je met rook de lichtbundels zien. Om dat effect op kleine schaal na te bootsen, zette ik vier kaarsen op een rij en blies ze uit. Het effect was een dynamisch spel van licht en rook. Het beeld overtrof mijn verwachtingen. Ik was vereerd om mijn foto in Londen tussen de prachtige andere inzendingen te zien hangen.”

Het One Beam of Light-project heeft als doel mensen te inspireren, die geïnteresseerd zijn in licht en verlichting. Het project brengt foto’s bij elkaar, die allemaal zijn ontstaan vanuit één lichtbron. Om deelnemers aan het One Beam of Light-project te inspireren en te ondersteunen bij het creëren van hun beelden, doneerde Concord een aantal exemplaren van zijn nieuwste spot, de Concord  Beacon Projectors.

De jury bestaande uit lichtontwerpers en -visionairs, beoordeelde de ingezonden foto’s. Enige autoriteiten in de jury waren onder anderen Keith Bradshaw van Speirs & Major, Gerd Pfarre van Pfarré Lighting Design, Matt Clark van UVA en Terence Woodgate van Studio Woodgate. In totaal hebben de juryleden meer dan tachtig jaar ervaring in de lichtsector.

De Concord Beacon Projector zelf is genomineerd voor de Lighting Design Awards 2013 in de categorie Interior Luminaire. De twee spots konden de goedkeuring wegdragen van de jury. De Lighting Design Awards worden dit jaar voor de elfde keer uitgereikt.