Christiaanse 5 jaar supervisor Schiphol

Kees Christiaanse. (Foto: Dik Nicolai).

Kees Christiaanse kijkt terug op 5 jaar supervisie voor Schiphol Airport. In 2008 werd hij benoemd tot supervisor architectuur en stedenbouw en volgde daarmee Prof. Hubert-Jan Henket op. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de ontwerpkwaliteit van de ontwikkelingen van Schiphol Airport op alle schaalniveaus, van stedenbouw en openbare ruimte tot architectuur en interieur design.

Als supervisor Schiphol Airport heeft Kees Christiaanse bijgedragen aan de stedenbouwkundige visie van het luchthavengebied. Hij hield toezicht op de ontwikkeling van de masterplanontwerpen voor de diverse ontwikkelingsgebieden van Schiphol en versterkte de relatie met de omliggende gemeenten. Hij was medeverantwoordelijk voor de selectie van ontwerpers voor de architectuurprojecten en begeleidde architecten en interieurontwerpers bij de projectuitwerking. Hij werkte nauw samen met Maurits Schaafsma, urban planner bij Schiphol Group, terminalarchitect Jan Benthem (Benthem Crouwel Architects) en landschapsarchitect Adriaan Geuze (West 8 Urban Design & Landscape Architecture).

In de laatste 10 jaar heeft Kees Christiaanse ruime ervaring opgebouwd in de ontwikkeling van luchthavengebieden. Hij is verantwoordelijk voor de stedenbouwkundige en architectonische vormgeving van de terminal en het hotel Eindhoven Airport. Hij ontwierp studies voor Linate Milaan en Zürich Airport. Voor Schiphol Airport werkte KCAP aan het nieuwe parkeerconcept Transfer City, het kantoorgebouw ‘Comet’ en de prijsvraag voor het hoofdkantoor van Martin Air. Onlangs kreeg KCAP de stedenbouwkundige ontwerpopdrachten voor de luchthavenregio’s van Genève en Dublin.

Op het gebied van research onderzoekt Kees Christiaanse de verstedelijkingspatronen van internationale luchthavens binnen het platform ‘Airports and Cities’, dat hij met zijn leerstoel Architectuur en Stedenbouw aan de ETH Zürich en in samenwerking met de TU München en de TU Delft in 2010 heeft opgericht.

“Cruciaal voor de ontwikkeling van luchthavens is flexibiliteit, de mogelijkheid voor uitbreiding en het vermijden van wederzijdse afhankelijkheden tussen grote ingrepen”, zegt Christiaanse. “Dit vraagt om heldere structuurvisies en masterplannen en om open ontwikkelingsframeworks.”