Winnaars BNI-prijs

De laatste donderdag van september vindt elk jaar de uitreiking van de bni prijsplaats. Deze keer vond de expositie en uitreiking plaats bij Eromes in Wijchen, die samen met Desso en deblick sponsor was van de bni prijs 2013.

Dit jaar was er een prijs voor een masterstudent en een prijs voor een bachelor student. Er waren vijftien genomineerden door de kunstacademies aangewezen. De prijs voor de master ging naar Joey Rademakers die zijn masteropleiding Interior Architecture volgde in Maastricht.

Lieven Poutsma, bachelor Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, kreeg de bachelor. Voor Joey was het een extra feestelijke dag, aangezien hij ook nog eens de publieksprijs in ontvangst mocht nemen tijdens de uitreiking.

Voor Joey Rademakers lag de nadruk op onderzoek. Voor zijn afstuderen verdiepte hij zich op alle mogelijke manieren in het begrip wonen.”Tijdens de master Interior Architecture in Maastricht is onderzoek het belangrijkste middel geweest om mijzelf in het architectonische veld te ontdekken. De opleiding stuurt, door middel van fenomenologisch onderzoek en ontwerp, aan op het ontwikkelen van auteurschap. Fenomenen van het interieur en cultuur dienen als startpunt voor mijn onderzoek naar het begrip wonen. Ik beschouw mijn afstudeerproject niet als afgerond, maar als een basis om in het professionele werkveld voort te zetten.”

 

Lieven Poutsma studeerde af met de transformatie van een oud ketelhuis tot culturele plek. “De verwevenheid van mens, stad, land en maatschappij heeft facetten in zich die mij als ontwerper fascineren en voeden”, aldus Lieven Poutsma. “Ik ga uit van de bewustwording van de mens omtrent zijn leefomgeving, maar ook van zijn verbeelding.”Het is overigens de vijfde keer op een rij dat er een prijs aan een student van de Koninklijke Academie Den Haag wordt gegeven.


Het winnende ontwerp van Lieven Poutsma.

De jury van de bni-prijs 2013 bestond uit Stefan Martens (juryvoorzitter) interieurarchitect en voorzitter AiNB, Iris Derks, interieurarchtitect, Anja Dirks, bestuurslid bni, architect en interieurarchitect, Jaspar Jansen, interieurarchitect en architect I29 en Feran Thomassen, interieurarchitect bni. De jury is van mening dat Joey Rademakers met zijn onderzoek heeft aangetoond dat het mogelijk is om tot de essentie van ‘het wonen’ te komen. Hij heeft alle tools en methodes gebruikt om elke stap die hij genomen heeft te visualiseren en aanschouwelijk te maken zodat het mogelijk is om zijn denkproces te volgen.Volgens het juryoordeel heeft Lieven Poutsma zijn project met veel gevoel voor verhouding, zowel in het geheel als in het detail en met veel gevoel voor tactiliteit, zowel in de materialisatie als metafysisch bedacht.

Elk jaar biedt de bni pas afgestudeerde interieurarchitecten de kans zich op landelijk niveau te presenteren en mee te dingen naar de bni-prijs. Het doel van de prijs is interieurarchitecten te stimuleren kwalitatief sterke ontwerpen te maken. De bni-prijs is dé aanmoedigingsprijs voor jonge, talentvolle interieurarchitecten. De prijs werd dit jaar gesponsord door Desso, deblick en Eromes. De geëxposeerde werken van de genomineerden waren verspreid over de werkvloer van laatstgenoemde sponsor te bezoeken via verschillende routes. Met de bedrijvigheid van werknemers van Eromes en ratelende machines als achtergrond kreeg de tentoonstelling een extra dimensie.