Kleurrijke dienstverlening

Buro Bogaarts heeft de nieuwe kantooromgeving ontworpen voor het gemeentehuis in Neder-Betuwe. “We hebben de ideeën en concepten voor het interieur laten aansluiten bij de vernieuwde aanpak van dienstverlening en het Organisatie Gericht Huisvesten.” Veldhoen + Company begeleidde de invoering van Het Nieuwe Werken.

U heeft het vast wel meegekregen: in het regeerakkoord van de kersverse regering Rutte 2 is afgesproken dat het aantal gemeentes in ons land de komende jaren drastisch wordt ingeperkt. En dit betekent naar alle waarschijnlijkheid dat een fiks aantal gemeentehuizen hun deuren zullen moeten sluiten. Geldt dit ook voor het gemeentehuis in Neder-Betuwe? Waarschijnlijk niet. Daarvoor is de oplossing die Buro Bogaarts recentelijk realiseerde met Veldhoen + Company veel te mooi. Het bureau van interieurarchitect Jos Bogaarts ontwierp een interieur dat geheel is toegespitst op de vernieuwde dienstverlening van de gemeente. Onder het motto ‘organisatiegericht huisvesten’ werd in samenwerking met de consultants van Veldhoen een werkomgeving gerealiseerd die toekomstbestendig is, herindeling of geen herindeling.

Het nieuwe ontwerp voor de kantooromgeving liep parallel aan een aantal ingrijpende organisatorische veranderingen. Aan het definitieve ontwerp ging een zoektocht van 4 maanden vooraf. “In nauwe samenwerking met de gemeente en de gebruikers van het pand zijn de gewenste indelingsplannen voor de raadzaal, de ontvangsthal, de kantoren en vergaderunits vastgesteld”, aldus Buro Bogaarts. “Er zijn 160 werkplekken gecreëerd, die geheel zijn afgestemd op de verschillende werkzaamheden en dus een nieuwe manier van werken mogelijk maken. De gangbare individuele kantoorruimtes hebben plaatsgemaakt voor flexibele plekken in de vorm van zitjes, overlegplekken, concentratieplekken, et cetera.”

Het nieuwe gemeentehuis bestaat uit twee delen; een stuk oudbouw en een nieuwe vleugel. In de karakteristieke oudbouw bevinden zich onder meer de kamers van burgemeester en wethouders. Ook een deel van de werkgebieden voor de ambtenaren is hier gesitueerd. Naast flexibele werkplekken is er ruimte gereserveerd voor formele- en informele overleg- en vergaderfaciliteiten, ontmoetingsplaatsen en focusplekken. “In het ontwerp is voor zoveel mogelijk openheid en transparantie gekozen”, aldus Buro Bogaarts. “Het meubilair is dan ook zo opgesteld, dat mensen op ongedwongen wijze samenwerken of juist afgezonderd kunnen werken.”

In de nieuwe vleugel bevinden zich de Raadzaal met alle bijbehorende voorzieningen, de lunchruimte en de fractiekamers. De bestaande aanbouw is onder meer voorzien van nieuwe loketten voor publiekszaken. Nabij de loketten zijn spreekkamers gesitueerd; de centrale hal is vormgegeven als ontmoetingsplein. Tussen de bestaande gebouwen en de nieuwbouw is een groene binnenruimte gesitueerd, die de volumes los houdt van elkaar, maar ze tevens verbindt.

In het nieuwe gemeentehuis is geheel nieuw meubilair toegepast. “Het meubilair is geheel vernieuwd, aangezien het niet meer bruikbaar was ten gevolge van de brand die in september 2010 in een deel van het gemeentehuis woedde”, meldt Buro Bogaarts. “Het nieuwe meubilair is afgestemd op functie en  gebruikersgemak. De bureaustoelen voldoen aan de Arbo-normen en het meubilair waarop slechts kort plaatsgenomen wordt, is geselecteerd op uitstraling, kwaliteit en functionaliteit.” Het meubilair is afkomstig van aanbieders als Arper, Ahrend, Steelcase, Pedrali, Poltrona Frau, Magis, Moooi, Moroso en Arco. Bovendien zijn er maatwerkwerkplekken gerealiseerd in het nieuwe interieur. Deze werden gemaakt door Zwartwoud.

Buro Bogaarts heeft nadrukkelijk zijn stempel gedrukt op het gemeentehuis in Neder-Betuwe. Behalve het indelingsplan is ook het kleur- en materiaalplan afkomstig van het bureau. “Het kleurenschema is deels geïnspireerd op de omgeving, de architectuur en het gemeentelogo”, legt de woordvoerder uit. “Het groen uit het logo is terug te vinden op de kantoren van de begane grond. Het oranje en blauw uit het logo zijn terug te vinden in de ontvangsthal. Het blauw komt tevens terug in de raadzaal. Daarnaast is de ingetogen kleur paars toegevoegd ten behoeve van de werkgebieden op de eerste etage.”

www.burobogaarts.nl