Ontwerpers geïnspireerd door Gouden Eeuw

Het Fries Museum vraagt tien topontwerpers om zich te laten inspireren door design uit de Gouden Eeuw. Werk van onder meer Marcel Wanders, Studio Job en Koos Breukel is naast voorwerpen uit de 17e eeuw geplaatst. Het verrassende resultaat kan vanaf zaterdag 26 juli bewonderd worden in de tentoonstelling Oud Geld.

Naast een 17e-eeuws paardendekkleed is een tapijt te zien van Marcel Wanders. De twee objecten vertonen opvallende gelijkenissen.
Studio Job speelt met contrasten: traditionele vormen, kunst en kitsch. Met ‘Piece for peace’, een kristallen kan op een sokkel van palissanderhout, zetten ze een pronkobject neer. Net als de 17e-eeuwse Nautilusbeker is het een knap staaltje van exclusief en hoogwaardig ambacht.

En Atelier NL laat zich inspireren door de Poptaschat. Met verfijnde afbeeldingen vertellen deze zilveren voorwerpen een verhaal. De polderkeramiek van Atelier NL is eenvoudig en gemaakt van klei uit de Noordoostpolder, maar vertelt eveneens een verhaal over mensen en hun tradities.
De jonge Friese modeontwerpster Winde Rienstra baseerde haar jurken op de solide silhouetten en kragen op 17e-eeuwse portretten.
Koos Breukel maakt in 2014 de eerste staatsieportretten van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. In de 17e eeuw ging dat net zo bij schilders als Wybrand de Geest. Zijn dagelijks brood verdient Breukel met portretopdrachten zoals getoond in deze tentoonstelling.

Met Oud Geld – Ons kent ons in de Gouden Eeuw zet het Fries Museum een eigentijdse tentoonstelling neer over de Gouden Eeuw. Vijf sleutelfiguren uit de 17e-eeuwse Friese elite staan centraal, met hun persoonlijke kostbaarheden, ambities en geheimen.
Journalist en polderdandy Jort Kelder laat zien dat begrippen als old boys network en musthaves van alle tijden zijn. Gebruiksvoorwerpen zijn te zien naast portretten van hun eigenaars. De Gouden Eeuw komt letterlijk tot leven. Oud Geld is nog te zien tot en met 30 augustus 2015.

www.friesmuseum.nl