Terug naar de chaos

Foto: Gerd Altmann.

Als binnenkort de schoolvakanties voorbij zijn, is Nederland weer terug in het ritme van alledag. Zonnige stranden en terrasjes zijn ingeruild voor de vertrouwde bureaus en vergadertafels.

Voor veel mensen is het even slikken, opnieuw opstarten op de werkplek. Nog altijd liggen daar dezelfde stapels als vóór de vakantie, nog altijd overheerst de rommel en de chaos. Onafgemaakte rapporten, postbakjes vol lopende projecten, onbetaalde rekeningen – om nog maar te zwijgen van de stortvloed aan nieuwe e-mails. De batterij opgeladen? Hmm, niet echt…

“Het negatieve effect van een ongeorganiseerde werkplek is enorm”, zegt Arjan Dokman van trainingsbureau Organize Yourself. “De rommel belemmert het plezier dat mensen aan hun werk beleven en ook voor de productiviteit is het niet best. Juist na een rustige en ontspannen zomervakantie komt die chaotische werkplek dan ook vaak als een koude douche over mensen heen.”

Ook thuis kan het chaotische gevoel na de vakantie extra toeslaan, als daar de ongeopende post blijft liggen en achterstallige to-do’s zich opstapelen. Tijd voor actie, weet Dokman. Het koude-douchegevoel is een teken aan de wand, een signaal dat de werkplek of de woonomgeving niet de rust geeft die je ervan zou mogen verwachten. Actie dus, voordat de wanorde problemen kan veroorzaken: stress, overspannenheid, of burn-out.

Organize Yourself helpt mensen structuur aan te brengen, zowel op het werk als thuis. “Met praktische ondersteuning kan een werkplek of een huis weer optimaal op orde worden gebracht”, legt Dokman uit, “niet zozeer ‘netjes’ maar ‘gestructureerd’, een omgeving waar je je prettig voelt en waar je dus goed aan de slag kunt zonder steeds maar weer dat gebrek aan overzicht. De noodzaak hiervoor neemt nog altijd toe, op alle fronten komt steeds meer op ons af.”

Om dit alles beter te structureren, geeft Organize Yourself trainingen bij bedrijven, begeleidt het werknemers individueel, en ondersteunen het mensen thuis. “Onze klanten weten inmiddels hoe zinvol het is om orde op zaken te stellen, paal en perk te stellen aan de rommel in hun directe omgeving. Georganiseerd wonen en werken heeft beslist een meerwaarde, niet alleen rondom de zomervakantie maar door het hele jaar heen.”

www.organizeyourself.nl