Succesvolle en optimistische Orgatec

De Keulse beurs Orgatec is weer achter de rug. Eindconclusie: de beurs is succesvol verlopen. Op tal van stands konden interessante productinnovaties aangetroffen worden. En het bezoekersaantal was naar tevredenheid van de beursorganisatie: evenals in 2012 wisten ruim 50.000 mensen hun weg naar het evenement te vinden.

Er heerste tussen 21 en 25 oktober een levendige atmosfeer in het Keulse beurscomplex. Niet alleen konden op de stands en in de beursgangen tal van overwegend goedgemutste collega’s uit binnen- en buitenland aangetroffen worden, bovendien werd er een overvloed aan nieuwe producten gepresenteerd. Hierbij was een aantal in het oog springende trends waar te nemen.

Een eerste rode draad op de beursvloer: de uitbreiding van het assortiment met meer huiselijk ogende producten. Tal van fabrikanten wagen zich anno 2014 in het loungedomein. Bij Haworth, Viasit, Sedus, König + Neurath, et cetera, konden lounge-achtige oplossingen aangetroffen worden. Dit alles onder het motto ‘waarom zou een kantoor eigenlijk saai moeten zijn?’

Een tweede trend; het kantoor is flexibel. De mogelijkheid om de kantoorconfiguratie telkens weer te wijzigen met behulp van modulaire elementen was herkenbaar bij diverse bedrijven. Nu is dit op zichzelf genomen natuurlijk geen verrassende ontwikkeling; in feite wordt aan deze trend in de richting van flexibilisering van de werkvloer al zo’n 10 jaar lippendienst bewezen. Maar opmerkelijk is wel, dat deze ontwikkeling nu werkelijk tot in de haarvaten van de meubelbranche lijkt te zijn doorgedrongen. Er was op de beurs vrijwel geen fabrikant van werkplekmeubilair te vinden die de mogelijkheid om flexibel te ‘bouwen’ aan een kantoorinterieur niet presenteerde.

Op het gebied van zitten sprong de nadruk op ‘beweging’ nadrukkelijk in het oog. De hedendaagse bureaustoel is niet alleen slank, esthetisch en voorzien van een automatische gewichtinstelling, maar bevordert bovendien de beweging van de gebruiker. Overigens werd het thema ‘beweging’ niet alleen aangehaald bij ‘gewone’ bureaustoelen. Ook meer speelse producten werden geïntroduceerd met het argument dat het de gebruiker in staat stelt meer te bewegen. In dit opzicht zijn de Stand Up van Wilkhahn en Ballo van Humanscale vermeldenswaardig. “Bewegen stimuleert de geest en het lichaam”, aldus Hans Trilsbeek over het opmerkelijke nieuwe product van Wilkhahn. “En het mooie van de Stand Up is dat hij zo licht is, dat hij eenvoudig meegenomen kan worden door heel het kantoor.”

De beweging van gebruikers wordt natuurlijk niet alleen bevorderd met tot activiteit aanzettend zitmeubilair. Ook bureautafels kunnen de beweging stimuleren. In dit kader is de definitieve doorbraak van de zit/sta-tafel vermeldenswaardig. De recente Orgatec leerde, dat er eigenlijk geen meubelproducent meer te vinden is die niet een zit/sta-oplossing aanbiedt. Datzelfde geldt in zekere zin voor akoestische tussenwandjes, meestal ook nog eens eenvoudig modulair op te bouwen. Het aantal aanbieders van dergelijke oplossingen is anno 2014 allang niet meer op de vingers van twee handen te tellen.

Concluderend kunnen we stellen dat een bezoek aan de Orgatec zeker de moeite waard was. In tegenstelling tot Interieur in Kortrijk heesrte er in Keulen een allesbehalve matte stemming. En anders dan op de genoemde Belgische beurs was er in Keulen wél een schier oneindige reeks productinnovaties te bekijken. Was het niet het vele mooie en slimme loungeachtige werkplek- en overlegmeubilair dat de toon zette op het gros van stands, dan was het wel het tegendraads industriële meubel Raw dat bij publieksfavoriet Vitra de aandacht van de bezoekers kaapte.

In de eerstvolgende uitgave van Inside Information veel meer over de opmerkelijkste producten.

www.orgatec.de