Mecanoo-schoolgebouw Stadskanaal geopend

Het nieuwe gebouw van Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal en Ubbo Emmius is vrijdag 21 november 2014 geopend. Mecanoo architecten ontwierp een multifunctioneel schoolgebouw, inclusief het interieur en omringende landschap.

Het transparante gebouw met vurenhouten gevelbekleding ligt als een landhuis aan een waterrijke voortuin en excelleert volgens het verantwoordelijke architectenbureau op het gebied van duurzaamheid en sociale veiligheid. “De nieuwe school daagt de studenten uit en inspireert hen tot leren; een vak leren mag gezien worden.”

Het schoolgebouw is van binnenuit ontworpen, met een atrium als kloppend hart. De royale tribunetrap is de belangrijkste ontmoetingsplek van de school en vormt de hoofdontsluiting tot alle verdiepingen. Grote etalages bieden zicht op de verschillende afdelingen. “Deze transparantie daagt leerlingen uit en laat hen trots zijn op hun vakmanschap. Zo zie je bij de afdeling bouwkunde hoe jaarlijks de modelwoning wordt gebouwd en in de onderwijskeuken hoe aspirant koks het menu bereiden.”

Het nieuwe gebouw van Noorderpoort en Ubbo Emmius staat model voor een innovatieve manier van samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en de lokale overheid. Verschillende commerciële partijen hebben zich in het gebouw gevestigd en bieden studenten binnenshuis de mogelijkheid praktijkervaring op te doen. Daarnaast is de Gemeente Stadskanaal mede-eigenaar en maken diverse sportverenigingen gebruik van faciliteiten in het schoolgebouw, waaronder de kleedruimtes en de kantine met het grote buitenterras.

Het nieuwe schoolgebouw scoort Breeam Very Good. Naast een laag energieverbruik, slimme akoestische oplossingen, veel natuurlijk licht en goede bereikbaarheid draagt de expliciete aandacht voor sociale veiligheid hieraan bij. Het gebouw is bovendien toekomstbestendig door een flexibele indeling: de plattegrond is voorbereid op een eventuele splitsing van gebouwdelen, mocht de school op termijn minder ruimte nodig hebben.

www.mecanoo.nl