Meer vraag naar vastgoed

De vastgoedmarkt trekt aan. Dat blijkt uit een marktanalyse van Colliers International. “Het jaar 2015 zal in Europa in het teken blijven staan van een verhoogde interesse op de beleggingsmarkt.

In de topmarkten, zoals Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zal stabilisatie ontstaan vanwege een gebrek aan geschikt product. Hierdoor zullen beleggers blijven uitwijken naar andere markten zoals Nederland, waardoor de verwachting is dat het hoge investeringsvolume van dit jaar (rond de 8 miljard euro) gehandhaafd zal blijven. De vraag voor met name huurwoningen, kantoren en logistiek vastgoed blijft in 2015, ook vanuit het buitenland, hoog. Dit blijkt uit de vooruitblik van Colliers International op de Europese vastgoedmarkt in 2015.

Hoewel de raming is dat het economisch herstel doorzet in 2015, kunnen de recente geopolitieke ontwikkelingen de Nederlandse groei doen afremmen vanwege de grote afhankelijkheid van de wereldhandel. Positief is wel het herstel van het consumentenvertrouwen en de woningmarkt.

Waar beleggers nog veel interesse hebben voor (verhuurde) kantoren, loopt de gebruikersmarkt voor kantoren moeizaam. Grote kantoorgebruikers kunnen nog steeds forse efficiëntieslagen maken op hun kantoorgebruik dankzij automatisering en flexwerken. In 2014 heeft dit al geleid tot lagere vraag en dit zal volgend jaar alleen maar doorzetten. Wel is de verwachting dat de versterkte vraag bij TMT bedrijven voor kantoorruimte in 2015 gehandhaafd blijft.

www.colliers.com