Philips vindt koper voor LED-divisie

Het is gelukt. Na enig zoeken heeft Philips een koper gevonden voor de eigen LED-divisie. Het betreft Go Scale Capital. Philips verkoopt 80,1 procent van de onderdelen Lumileds en Automotive Lighting aan deze Chinees-Amerikaanse investeerder.

Met de overname is volgens Philips een bedrag gemoeid van ongeveer 2,9 miljard dollar (2,7 miljard euro) voor de twee bedrijfstakken. De LED-afdelingen stonden al sinds zomer 2014 te koop. Naar verwachting zal de overdracht van de aandelen in het derde kwartaal van dit jaar zijn afgerond. Na de verkoop gaan beide onderdelen samen verder onder de naam Lumileds. Philips houdt een belang van bijna twintig procent in die onderneming, die geleid gaat worden door de huidige topman Pierre-Yves Lesaicherre.

Philips maakt voorts bekend op grote schaal LED-lampen te blijven afnemen van Lumileds. Bij de twee onderdelen werken in totaal ruim 8.000 mensen. In Frankrijk, Duitsland, Polen en China wordt autoverlichting gemaakt, de productie van LED-chips gebeurt in Californië, Maleisië en Singapore. De verkoop van Lumileds en Automotive Lighting kan gelden als de eerste stap in de grote splitsing die Philips-topman Frans van Houten de komende tijd wil doorvoeren. De lichtdivisie Philips Lighting moet binnen anderhalf jaar onafhankelijk worden. Dat gebeurt naar alle waarschijnlijkheid middels een beursgang.

www.philips.com