Waldmann bekroond met Red Dot

Verlichtingsfabrikant Waldmann heeft een Red Dot Award in de wacht gesleept. Het Duitse bedrijf kreeg de prijs voor het biodynamische verlichtingsconcept ViVAA. “Het nieuwe verlichtingsconcept biedt ouderen niet alleen voldoende en helder licht, maar simuleert ook traploos het daglicht met zijn wisselende kleur en intensiteit.” Daarbij hebben de nieuwste ViVAA-armaturen volgens de aanbieder een modern, tijdloos design dat uitstekend past in een huiselijke omgeving.

“Vooral voor mensen met dementie biedt dit verlichtingsconcept veel voordelen”, aldus een woordvoerder van Waldmann. “Uit ervaring blijkt namelijk dat spaarzaam of gelijkblijvend licht overdag er vaak toe leidt dat mensen traag, verward of somber zijn. Biodynamische verlichting kent een duidelijke op- en afbouw van de lichtsterkte gedurende de dag.”

Ook varieert het evenals natuurlijk licht in lichtkleur. Zo zijn er ‘s morgens koele lichttonen die mensen stimuleren en activeren. In de loop van de dag veranderen deze in warme kleuren die ontspannen en oproepen tot rustperioden. “Deze vorm van verlichting helpt om het oriëntatievermogen te vergroten en de kwaliteit van de slaap te verbeteren. Het ondersteunt een gezond dagen nachtritme en verhoogt daardoor de veiligheid. Ook vermindert het angst en onzekerheid door schaduwen en spiegelingen.”

Waldmann’s dochter Derungs Licht AG is pionier in de ontwikkeling van biodynamische verlichting en heeft in ruim tien jaar vele projecten gerealiseerd. Voorheen werd hiervoor gebruikgemaakt van fluorescentietechniek met DALI-sturing. “Sinds vorig jaar heeft Derungs met ViVAA, een LED-pendel-armatuur, een sterke troef in handen. ViVAA werd ontwikkeld door een team van architecten en is door het moderne maar tijdloze design breed inzetbaar in utiliteitsbouw, maar ook geschikt voor woonhuizen en in de huiselijke omgeving van woonzorgcentra.” In Nederland wordt het concept onder meer toegepast bij Coloriet Laarhof.

www.waldmann.de