‘Het kantoor wordt steeds intelligenter’

Het kantoor wordt steeds intelligenter. Dat stelt werkomgevingsspecialist Steelcase. Het bedrijf zet met nieuwe concepten en ideeën in op ‘The Intelligent Office’, een werkomgeving die technologie in de ruimte en het meubilair integreert. Hiermee wil Steelcase de samenwerking tussen mensen verbeteren en hen meer controle geven over factoren die de productiviteit en de kwaliteit van hun werk negatief kunnen beïnvloeden.

Er wordt al jaren over gesproken: de integratie van innovatieve technologie in meubilair. In het verleden zijn er al voorzichtige voorbeelden geweest. Zo presenteerde de Duitse fabrikant Wilkhahn ooit een overlegtafel met geïntegreerd beeldscherm en rustte bureaustoelfabrikant BMA enige jaren geleden een stoel uit met een chip die de gebruiker ‘herkent’. Dat de mogelijkheden anno 2015 alleen maar groter zijn geworden, bewijst fabrikant Steelcase met het zogenoemde ‘Intelligent Office-concept’. In het kader van dit concept worden sensoren in de kantoorinrichting geïntegreerd, die data verzamelen en combineren.

“Uit de dataset die met behulp van deze ‘embedded technology’ wordt opgebouwd, kan na verloop van tijd betekenisvolle informatie worden gedestilleerd over hoe mensen werken”, zegt Allan Smith, global vice president of marketing bij Steelcase. “Zo kunnen nieuwe inzichten worden opgedaan over de voorkeuren van medewerkers ten aanzien van de werkomgeving.”

Steelcase wil op basis hiervan komen tot een kantooromgeving, die nog gerichter en beter de samenwerking tussen mensen ondersteunt en storende invloeden zo veel mogelijk uitbant. Hierbij wordt gebruik gemaakt van wetenschappelijke kennis, onder meer afkomstig uit de neurowetenschappen.

“Uit neurowetenschappelijk onderzoek blijkt dat het concentratievermogen van mensen niet onbeperkt is”, aldus Smith. “Net als de rest van het menselijk lichaam raken ook de hersenen op een bepaald moment vermoeid. Om energie te sparen en deze zo goed mogelijk te benutten, werken onze hersenen in pieken en dalen. Mensen die hun productiviteit en creativiteit willen vergroten, moeten leren het ritme van hun concentratievermogen beter te managen gedurende de dag en hun activiteiten af te stem stemmen op hun energieniveau.”

De inrichting van de werkomgeving kan hierbij een belangrijke rol vervullen.

Nieuwsgierig naar het vervolg van dit artikel, dat de laatste ontwikkelingen in de wereld van de kantoorinrichting schetst? Kijk dan in de nieuwste editie van Inside Information, die deze week verschijnt.

Klik hier voor een abonnement