NSVV lanceert gedragscode lichtberekeningen

Op 1 november 2015 lanceerde de NSVV de Gedragscode Lichtberekeningen. Door de gedragscode te ondertekenen geven armaturenfabrikanten, leveranciers, adviseurs, ontwerpers en installateurs aan dat zij gebruik maken van een gedegen methode om lichtberekeningen te maken, voor binnen- én buitenverlichting. Met de gedragscode kunnen vakmensen zichtbaar maken dat ze vakmanschap leveren.

De verschillen qua interpretatie van de diverse aangeboden lichtberekeningen ontstaan doordat uniforme regels voor het berekenen van een lichtplan ontbreken. Wat dient er ingevoerd te worden en wat dient men als uitvoer te presenteren? Dit om tot een goed appels met appels vergelijk te kunnen komen voor de opdrachtgever. Die ‘standaard’ heeft de NSVV in nauwe samenwerking met de NLA (Nederlandse Licht Associatie) nu ontwikkeld in de vorm van een gedragscode. Partijen die zich hieraan conformeren, gebruiken dezelfde uitgangspunten  voor hun berekeningen. Door de input te documenteren, wordt de uitkomst van de berekening vergelijkbaar met andere berekeningen.

NSVV-voorzitter Rob Metz is trots op de nieuwe gedragscode “Ik ben trots op weer een mooi product waar de lichtmarkt al een tijd behoefte aan had. Want hoe maak je eigenlijk een representatieve lichtberekening? En hoe voorkom je dat de eindklant appels met peren aan het vergelijken is? Als resultaat van een intensieve samenwerking tussen de NLA en de NSVV is onlangs de nieuwe gedragscode lichtberekeningen gelanceerd. En dat is mooi nieuws.”

www.nsvv.nl