Vluchtelingen centraal op Biennale

Nederlandse architectenbureaus doen mee aan de film ‘Sense of Belonging, Dutch architects on refugees’ over huisvesting van vluchtelingen in Europa. Met deze film toont de BNA zijn bijdrage aan het thema van Venetië ‘Reporting from the Front’. Deze film is tot en met 27 november te zien op de Biënnale in Venetië in Palazzo Mora.

“‘Migratie is onderdeel van de Europese geschiedenis en wij denken dat de Biënnale met dit thema de plek is om architecten en andere doelgroepen te laten zien hoe wij kunnen bijdragen aan de urgentie om vluchtelingen een ‘sense of belonging’ en een ‘sense of place’ te bieden”, aldus BNA-directeur Fred Schoorl.

In het Pallazo Mora, het Europese Culturele Centrum, wordt de film vertoond. Dit Palazzo is onderdeel van het officiële Biënnale programma en kent naast de inzending van de BNA het werk van uiteenlopende architecten en kunstenaars waaronder het werk van Min2 en Studio Frank Havermans. In totaal hebben zes architecten meegewerkt aan de film. Ook de COA is vertegenwoordigd met directeur huisvesting, Carolien Schippers. De film is afgelopen vrijdag voorvertoond aan een gezelschap van Nederlandse architecten en aan de Nederlandse delegatie.

De 20 minuten durende film vertelt hoe architecten denken bij te dragen aan de huisvesting van vluchtelingen in Europa. Elke architect vertelt een persoonlijk verhaal en heeft een eigen visie op hoe architecten bij kunnen dragen aan het oplossen van deze urgentie in Nederland. “Na de Tweede Wereldoorlog geloofden we niet dat we opnieuw moesten nadenken over het verlenen van onderdak aan vluchtelingen die in zulke grote aantallen wegvluchten uit oorlogssituaties. Deze discussie zal niet moeten gaan over een dak boven iemands hoofd, maar over een thuis. Omdat een thuis hebben een voorwaarde is voor ontwikkeling en het kunnen uitstippelen van een eigen leven”, aldus Reimar von Meding van KAW architecten.

Afgelopen zaterdag opende de Architectuur Biënnale Venetië 2016 met als thema Reporting from the Front. Deze vijftiende editie, onder leiding van de Chileense curator Alejandro Aravena, benadrukt de rol van de architect in het verbeteren van de algemene leefomstandigheden. Aan de expositie doen in totaal 88 deelnemers uit 37 verschillende landen mee.

Deelnemende architecten aan de film Sense of Belonging:
Reimar von Meding, KAW architecten
Maaike Westinga, TenBrasWestinga
Rik Bakker, Inbo
Marie-Jeanne Sas, OpZoom architecten
Henk Stadens, de Zwarte Hond
Thomas van den Berg, KuiperCompagnons
Mahasti Tafahomi, shelterexpert.org / bureau Nilofar