‘LED-verlichting niet schadelijker’

LED-verlichting is niet schadelijker dan andere verlichtingstechnologieën. Dat meldt het Laboratorium voor Lichttechnologie in Gent in reactie op een publicatie van de Belgische Hoge Gezondheidsraad. Deze raad heeft recent aanbevelingen gepubliceerd betreffende verlichtingssystemen met LED-technologie, waarbij de focus lag op de fotobiologische effecten.

“Vanwege de bondigheid van de tekst en door de keuze van de titel, kunnen deze aanbevelingen door niet-deskundigen foutief geïnterpreteerd worden”, aldus Catherine Lootens namens het Laboratorium voor Lichttechnologie. “In de media zijn als gevolg hiervan een aantal verkeerde interpretaties verschenen.”

“Wat helaas niet vermeld staat in het bondige advies, is dat het aandeel ‘blauw licht’ praktisch hetzelfde is voor elk warmwit en neutraalwit kunstlicht (2.700 – 4.000 Kelvin) en dus vergelijkbaar is voor halogeen-, fluorescentie- en LED-lichtbronnen bij een zelfde kleurtemperatuur en hoeveelheid licht. De aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad betreffende de blootstelling van de bevolking aan licht zijn dus van toepassing voor alle lichtbronnen.”

In de genoemde publicatie beveelt de Belgische raad mensen onder meer aan zich minder bloot te stellen aan ‘blauw licht’ kort voor het slapengaan en ’s nachts, zowel door de verlichting als door schermgebruik. “Dit valt te realiseren door zwakker te verlichten of door blauw-arme licht te gebruiken (amber, geel, oranje, rood); ook in beeldschermen. De Hoge Gezondheidsraad vraagt hiertoe meer producten vanuit de industrie. Met LED-technologie is dit perfect mogelijk.”

“Daarnaast ondersteunen we hun aanbeveling om meer informatie te verstrekken aan het algemene publiek, onder andere met betrekking tot het stroboscopische effect en flikkering van lichtbronnen en met betrekking tot de aanbevolen hoeveelheden licht in functie van het dag-nacht ritme.”

www.iiw.kuleuven.be/gent