Improductieve werknemer forse kostenpost

Onderzoek van Sharp toont aan dat Nederlandse bedrijven veel geld kwijt zijn aan improductieve werknemers. Nederlandse werknemers besteden elke werkdag gemiddeld meer dan een uur aan het wachten op apparatuur zoals printers en computers, het zoeken naar documenten en het helpen van collega’s. Dit kost bedrijven ruim 4.500 euro per jaar per werknemer, gebaseerd op een modaal Nederlands inkomen.

De onderzoeksresultaten zijn opmerkelijk, omdat bedrijven veel van deze verspilde tijd eenvoudig kunnen reduceren als zij hun technologie zouden verbeteren. Bedrijven hebben nog altijd hun technologie niet op orde, zo blijkt uit het onderzoek. Iedere dag verspillen werknemers bijna een half uur aan het wachten op apparatuur. Zo wachten werknemers gemiddeld 6 minuten tot de printer is opgewarmd en 7 minuten op het printen van hun documenten. Ze wachten gemiddeld iets meer dan 7 minuten bij het aanzetten van de audiovisuele apparatuur en bijna 9 minuten op het opnieuw opstarten of repareren van niet goed werkende apparatuur.

Bijna 30 procent van de ondervraagde Nederlandse werknemers geeft te kennen dat ze hun tijd verspillen aan het zoeken naar documenten, omdat deze niet eenvoudig terug te vinden of te delen zijn. Gemiddeld besteden werknemers bijna 19 minuten per dag aan het zoeken naar documenten en afbeeldingen.

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat ruim 25 procent van de Nederlandse kantoormedewerkers tijd spendeert aan collega’s die niet goed weten hoe de audiovisuele apparatuur, printers en scanners werken. Ze steken dagelijks gemiddeld 18 minuten in het helpen van een collega met apparatuur en software.

“Veel van de onderzochte kosten zijn volstrekt onnodig”, vertelt Wilbert Hendriks, Sales Manager Direct Sales & Marketing Benelux bij Document Solutions Sharp Electronics Benelux. “Bedrijven zijn zich nog te weinig bewust van de kosten die ze eenvoudig zouden kunnen reduceren als zij hun technologie zouden verbeteren. Er zijn tal van concrete oplossingen die voor bedrijven een enorm verschil kunnen maken. Denk daarbij aan printers met een bewegingssensor, waarmee opwarmtijden sterk reduceren omdat de printer direct geactiveerd wordt wanneer de sensor detecteert dat een gebruiker de machine nadert.”

Het onderzoek heeft plaatsgevonden onder 6.045 kantoormedewerkers in negen Europese landen: Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Zweden, Polen, Nederland, Tsjechië en Hongarije. In totaal namen 504 Nederlandse respondenten deel aan het onderzoek.

www.sharp.nl