Nieuwe verlichting Erasmusbrug

De Erasmusbrug heeft nieuwe verlichting. Op zaterdagavond 25 maart neemt wethouder Eerdmans de nieuwe energiezuinige LED-verlichting officieel in gebruik.

De verlichting van de pyloon en de tuien, die de Erasmusbrug van veraf zichtbaar maakt, is vervangen door energiezuinige LED-lampen. Ook de lampen boven de rijbanen en de sierverlichting aan de onderkant van de aanbrug zijn vervangen. Wethouder Joost Eerdmans (buitenruimte): “Met de nieuwe LED-verlichting gaat het energieverbruik circa 70 procent omlaag. Dat is winst voor de gemeente en het klimaat.”

Zowel de dagelijkse witte verlichting als de gekleurde verlichting voor speciale gebeurtenissen is de afgelopen weken uitgebreid getest. De nieuwe verlichting is op afstand te bedienen via telemanagement. Daarmee wordt ook het aanlichten van de Erasmusbrug in kleur bij een speciale gebeurtenis een stuk eenvoudiger.

De nu 20-jarige Erasmusbrug is ontworpen door Ben van Berkel van UNStudio. De verlichting is onderdeel van het ontwerp. UNStudio is nauw betrokken bij het vernieuwen van de verlichting. Het lichtbeeld van de brug met de nieuwe LED-verlichting komt zoveel mogelijk overeen met het oorspronkelijke lichtplan.

Op zaterdag 25 maart neemt wethouder Eerdmans de nieuwe verlichting tussen 20.00 en 20.30 uur officieel in gebruik. De nieuwe kleurenverlichting wordt gedemonstreerd in een korte lichtshow.

Niet voor niets is de datum 25 maart gekozen om de nieuwe verlichting in gebruik te nemen. Die dag is het van 20.30 tot 21.30 uur Earth Hour: wereldwijd doen mensen, bedrijven en gemeenten op hetzelfde tijdstip het licht uit om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Ook de sierverlichting van de Erasmusbrug gaat dan een uur uit.

Vlak voordat het licht uitgaat, brengt inspiratieplatform LaatBloeien de temperatuurontwikkeling sinds 1880 ten gehore, in samenwerking met componist Merlijn Twaalfhoven. Zangers maken de klimaatverandering van de vier seizoenen hoorbaar en voelbaar. De compositie ‘Four Drifting Seasons’ laat voor elk seizoen sinds de industrialisatie horen wat de gemiddelde temperatuur was. Om 20.30 uur klinkt de laatste, indringend hoge noot; en dan gaat het licht uit. De compositie wordt in het najaar ook bij de Verenigde Naties in New York uitgevoerd en beleeft nu haar wereldpremière in Nederland.

Dynniq kreeg de opdracht voor het vernieuwen van de sierverlichting met LED-lampen en gaat de verlichting ook onderhouden. Dynniq zorgt voor het ontwerp, realisatie en onderhoud van publieke en private verlichting in heel Nederland. Industrielicht maakte het lichtontwerp en leverde de daarbij behorende besturing en de armaturen. Industrielicht is de specialist in het aanlichten en verlichten van objecten en openbare ruimtes. Specialist in omgeving en verkeersmaatregelen Buko adviseerde over de verkeersmaatregelen en benodigde procedures.

Act Lighting Design uit België heeft de scenario’s ontworpen, waarmee de brug incidenteel in kleur kan worden aangelicht. Dit creatieve bureau biedt wereldwijd full-service verlichtingsontwerpen voor architectuur en evenementen en verzorgt op 25 maart de korte lichtshow.