‘Gezonde kantoren 10 procent productiever’

Draagt een gezondere werkomgeving bij aan het welzijn, de gezondheid én het prestatievermogen van medewerkers? “Absoluut”, aldus vastgoedadviseur CBRE. “Uniek, diepgaand onderzoek van de Universiteit Twente en internationaal huisvestings- en vastgoedadviseur CBRE bevestigt dit.”

De resultaten van het onderzoek naar de relatie tussen aandacht voor gezondheid & welzijn op de werkvloer en de effectiviteit van de medewerker zijn volgens CBRE opzienbarend. “Uit de experimenten blijkt dat mensen significant beter functioneren en presteren in een gezonde, inspirerende werkomgeving. Daarnaast gaven zij aan zich gelukkiger, energieker en gezonder te voelen. De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in het e-paper Het sneeuwbaleffect van Healthy Offices.”

“Eerder onderzoek naar het effect van de werkomgeving op het potentieel van werknemers is wel uitgevoerd maar vaak in extreme situaties”, aldus de woordvoerder van CBRE over het initiatief. “Nog niet eerder werd dergelijk onderzoek in ‘normale’ situaties en met ‘gezonde’ mensen gedaan. Het onderzoek van Universiteit Twente en CBRE brengt bedrijfsleven en wetenschap samen en onderscheidt zich door de duur, omvang en verschillende methodes die zijn gebruikt.”

Op het Amsterdamse hoofdkantoor van CBRE is tijdens een periode van 7 maanden onderzoek uitgevoerd. Een deel van de werkplekken werd onder andere ingericht met meer groen, betere verlichting en de deelnemers werden gestimuleerd om meer te bewegen, te ontspannen, gezonder te eten en minder koffie te drinken. Alle experimenten lieten een verbetering in prestaties zien in de gezondere werkomgeving. Een onverwacht, maar welkom gevolg van het onderzoek: deelnemers namen hun gezonde gewoontes ook mee naar huis. UT-onderzoeker Elizabeth C. Nelson spreekt van een sneeuwbaleffect.

Wouter Oosting, Senior Director Workplace Strategies & Design CBRE, is ervan overtuigd dat er verandering in de lucht hangt. “Met behulp van draagbare technologieën en de juiste werkomgeving kunnen organisaties hun mensen stimuleren om op het gebied van gezondheid én performance het beste uit zichzelf te halen. Hiermee kan het bedrijfsleven een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van het aantal burn-outs, maar ook bij het verbeteren van de kwaliteit en prestaties van organisaties.”

www.cbre.nl