Spetterend feest Casala

“We wilden een feest organiseren waar de sector nog lang over napraat”, aldus Casala-directeur Frank van der Winkel donderdagavond 30 november in TivoliVredenburg in Utrecht. Dat lijkt gelukt. Want de viering van het 100-jarig bestaan van Casala was in alle opzichten geslaagd.

Vanaf 20:00 uur verzamelden zich een groot aantal gasten – waaronder natuurlijk tal van bekende gezichten uit de projectinterieursector – in zaal Cloud Nine van TivolVredenburg. Omstreeks een uur of 21:00 ging het officiële deel van de avond van start met de presentatie van een nieuwe stoel: de toepasselijk genaamde Centuro, ontworpen door Andreas Ostwald, een gerenommeerde ontwerper op het gebied van projectmeubilair.


Vervolgens betraden de Casala-directeuren René Wulterkens en Frank en Paul van der Winkel het podium. Nadat Frank alle internationale gasten welkom had geheten vertelde René iets over de geschiedenis van het 100-jarige bedrijf. Hierbij bleef de naam van voorrmalig Casala-man Daan van der Winkel (die zich enigszins verdekt achter in de zaal had opgesteld) natuurlijk niet onvermeld.


Paul van der Winkel vertelde vervolgens enthousiast over de voortdurende ontwikkeling die het bedrijf doormaakt. “Dit jaar breken we alle records. Juni 2017 was de beste maand ooit voor Casala. En de laatste 15 jaar hebben we onze omzet vertienvoudigd.” Ook voor de toekomst zijn er grootste plannen. “We willen blijven groeien”, aldus Paul. “2018 wordt een jaar vol verrasingen.”

De eerste verrassing van het jubileumjaar werd op het podium van TivoliVredenburg getoond. Vlak voordat de band (met onder meer Glennis Grace) het podium betrad onthulden de Casala-directeuren twee gouden exemplaren van de nieuwe stoel Centuro. Frank van der Winkel (Sales Director Casala) over de Centuro: “We wilden de 100ste verjaardag van Casala uiteraard op een bijzondere wijze vieren. We hebben bewust gekozen voor een samenwerking met Andreas Ostwald, vanwege zijn eigenzinnige, compromisloze ontwerpen. Het resultaat is een geraffineerde conferentiestoel met een stijlvol en eigentijds lijnenspel.’ Het is de perfecte stoel om onze honderdste verjaardag mee te vieren: een mooi sluitstuk van een eeuw designhistorie.”


Het 100-jarig bestaan van Casala wordt gevierd met een aantal bijzondere activiteiten en acties, die verderop in het jubileumjaar uitgerold worden. Het sluitstuk van het jubileumjaar wordt Orgatec in oktober 2018, dé beurs op het vlak van projectinrichting die met een tweejaarlijkse cyclus wordt gehouden in het beursgebouw van Keulen.
Overigens kunnen de producten van het bedrijf natuurlijk ook in de showroom in Culemborg bewonderd worden. Deze showroom heeft een metamorfose ondergaan en is omgetoverd tot een inspiratiecentrum. Alle meubelen inclusief alle opties uit de huidige collectie zijn ruimschoots vertegenwoordigd op 2.000 vierkante meter en worden gepresenteerd in uiteenlopende inspirerende opstellingen.


Casala is opgericht in 1917 in Lauenau, een kleine plaats in de omgeving van Hannover, Duitsland. Gestart als producent van houten schoenzolen, werd er al snel overgeschakeld naar de productie van meubilair voor de woninginrichting. In de jaren ’60 van de vorige eeuw maakte Casala furore met grootschalige productie van houten schoolmeubilair. In de jaren hierna is de omslag gemaakt naar de productie van projectmeubilair, welke tot de dag van vandaag nog steeds tot de core business van Casala behoort. Sinds 2002 is Casala een Nederlands familiebedrijf. In dit jaar is er een start gemaakt met de realisatie van de huidige Casala collectie. Inmiddels omvangt de collectie maar liefst 32 meubelprogramma’s welke wereldwijd op uiteenlopende en prominente plaatsen vertegenwoordigd zijn.

www.casala.nl