Home > Productnieuws > Kantoor- & Projectmeubilair > Linoleum-variant van Rietveld-stoel op DDW

,

Linoleum-variant van Rietveld-stoel op DDW

Delen

Tijdens de Dutch Design Week presenteert Forbo Flooring een bijzonder project met Furniture Linoleum in de hoofdrol. Het project is een samenwerking van het Forbo Design Team, Rietveld Originals en het design-label Lensvelt. Bij de Kazerne (één van de DDW-hotspots) worden zes Military Chairs gepresenteerd, die zijn voorzien van verschillende kleuren Furniture Linoleum.

De Military Chair, die in 1923 werd ontworpen door Gerrit Rietveld, is opgebouwd uit horizontale en verticale vlakken. Hierdoor leent de stoel zich zeer goed voor de toepassing van Furniture Linoleum, aldus ontwerper Thomas Eurlings, die namens Forbo is betrokken bij het project. Volgens Eurlings verrijkt het linoleum de stoel met zachtheid en tactiliteit. Dit geeft het karakteristieke ontwerp een nieuwe uitstraling.

Gerrit Rietveld ontwierp de Military Chair in 1923 voor het Katholieke Militair Tehuis in Utrecht. De stoel werd destijds in verschillende kleuren geleverd door Rietveld. Kenmerkend voor de ontwerpen van Rietveld zijn de kleurvlakken op de kopse kanten van het frame. Tevens is dit het eerste ontwerp waarin Rietveld gebruik maakte van metalen bouten en moeren, in plaats van houten deuvels, om de diverse onderdelen van de stoel in elkaar te zetten.

De Military Chair wordt nog altijd volgens het ontwerp van Rietveld in Nederland gemaakt. Belangstellenden kunnen de stoel bij Rietveld Originals kopen. Het in Amsterdam gevestigde label Lensvelt presenteerde de Military Chair in april op de meubelbeurs in Milaan. Sindsdien voorziet Lensvelt de projectmarkt van Military Furniture.

Gerrit Rietveld gebruikte regelmatig linoleum in zijn interieur-ontwerpen. Een bekend voorbeeld is het ontwerp voor de perskamer van het Parijse UNESCO-gebouw uit 1958. Rietveld ontwierp een monumentaal grafisch patroon voor deze vloer, die in diverse kleuren linoleum werd uitgevoerd. Het patroon besloeg alle horizontale oppervlakken in deze ruimte. Dus ook de tafelbladen werden bekleed met linoleum. Een gewaagde toepassing van linoleum, die alom bewondering opriep.

Ook nu vormen kleurrijke vlakken een draad door de samenwerking van drie gerenommeerde merken voor dit DDW-project. Drie stoelen zijn met recente tinten uit de Furniture Linoleum collectie bekleed: Powder, Pistachio en Aquavert. De hedendaagse kleuren in combinatie met het grijze frame geven de stoelen een fris en jong karakter. Het zwarte frame van de overige drie stoelen is gecombineerd met de evergreens uit de collectie: Conifer, Burgundy en Olive. Deze combinatie benadrukt juist het klassieke karakter van de stoel.

www.forbo-flooring.nl

Delen

Aanmelden nieuwsbrief


Onze sponsors

Laatste editie