Headlines

Nieuwe Hutten-stoel voor Lensvelt

'Alliander duurzamer dan Apple Park'

Marktontmoeting 'Furniture as a service' succesvol verlopen

 

  

Kantoor- en Projectmeubilair

Inrichter Gispen is een samenwerking gestart met Betuwe Wereldwijd. Betuwe Wereldwijd is een stichting die gebruikt gereedschap, fietsen en computers opknapt en verzend naar opleidingscentra en coöperaties in ontwikkelingslanden. 

Het werk bij betuwe Wereldwijd wordt gedaan door mensen met 'een rugzakje' (zoals autisme of een verstandelijke beperking), vrijwilligers en (langdurig) werklozen. Bij Betuwe Wereldwijd vinden ze een passende, veilige en stimulerende werkplek.

In Gispen vind Betuwe Wereldwijd een fijne sponsor. 4 Jjaar lang levert Gispen de benodigde staafjes en oogboutjes aan Betuwe Wereldwijd. In die jaren zullen zo’n 360 staafjes en 720 oogmoertjes door de mensen van Betuwe Wereldwijd gemonteerd worden. "Daarmee kunnen 360 naaimachines hun weg vinden naar de meest kwetsbaren in ontwikkelingslanden, die daarmee als kledingmaker een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen", aldus een woordvoerder van Gispen. 
 

Betuwe Wereldwijd Gispen

Medewerkers van Betuwe Wereldwijd en Teus Verwolf, Hoofd TD van Gispen (rechts).
 

"Wij zijn blij dat we op deze simpele manier een bijdrage leveren aan zo'n mooi doel waarmee mensen in ontwikkelingslanden die een beroep willen leren en uitoefenen, kunnen beschikken over voldoende en kwalitatief goed gereedschap." 

www.gispen.nl


{LST_ITEMS:2041}

De huidige weersomstandigheden - veel sneeuw - nopen veel mensen om nog even in Oostenrijk te blijven. Voor Blom Interieurs heeft het verblijf in Oostenrijk evenwel een andere reden; het bedrijf heeft er onlangs een showroom geopend.

De showroom is met ingang van 1 januari 2019 te vinden in Zell am See/Kaprun. Andreas Blom spreekt de ambitie uit om vanuit deze volwaardige nevenvestiging de Europese markt nóg beter te kunnen bedienen. Van alle landen waar de Sneker interieur producent werkt, wordt Oostenrijk steeds belangrijker, met name op de gebieden recreatie en hotellerie. In de showroom in het populaire skigebied staat de collectie 'op imposante wijze' uitgestald.

Wat heeft Blom Interieurs Oostenrijk te bieden? Andreas Blom: “Als een hoteleigenaar daar een aantal kamers laat renoveren, belt hij een stoffeerder, een tegelzetter, een meubelmaker en ga zo maar door. Hier zijn we gewend om met één partij om tafel te zitten die alles regelt. De werkwijze van Blom, turn-key, is in Oostenrijk niet gangbaar. Daarmee hebben we een streepje voor op de concurrentie. Door de combinatie van onze designstudio, eigen producties in Roemenië en Indonesië en de samenwerking met lokale partners komen wij tot een unieke samenwerking waarbij wij een hoogwaardige kwaliteit tegen zeer concurrerende prijzen kunnen leveren waarbij tevens onze afnemers volledig ontzorgt kunnen worden. En verder vallen we natuurlijk op door de tikkeltje eigenwijze – en daardoor op een prettige manier verrassende – ontwerpen die we presenteren.”

In wintersportgebieden staan al vele appartementen die zijn ingericht door Blom Interieurs. Projectontwikkelaars uit Nederland en buitenland schakelen de creatieve producent in om vakantiewoningen en hotels volledig in te richten. Andreas Blom: “De Oostenrijkse stijl is traditioneel, met veel hout en leer. Dat willen de vakantiegangers ook terugzien, dat geeft het wintersportgevoel. Maar comfort en enige luxe zijn ook belangrijk. Wij maken de vertaling door wél met hout en leer te werken, maar we geven daar een comfortabele twist aan. Bijvoorbeeld door geschuurd leer te gebruiken en comfortabele geweven stoffen te verwerken. Zo creëren we een stoerdere, warmere sfeer. Traditionele knusheid in een luxe jas. Clichés als hertengeweien gaan we niet uit de weg, maar die schilderen we dan bijvoorbeeld knalrood; dat maakt het geheel eigentijds.”

www.blominterieurs.nl

 


{LST_ITEMS:2041}

Lensvelt introduceert een nieuwe stoel: This Bucket Chair van Richard Hutten. "Met dit product heeft de ontwerper zijn hoogwaardige stoelenfamilie in de collectie van Lensvelt uitgebreid met een gezinslid dat eigenlijk alleen maar aantrekkelijke eigenschappen bezit", aldus de inrichter uit Amsterdam.

"De stoel is tijdloos, elegant, functioneel, circulair, betaalbaar, esthetisch, vernuftig, flexibel, onderscheidend, breed toepasbaar, en ook nog eens extreem comfortabel", vervolgt de woordvoerder.

De stoel doet wat-ie moet doen, maar heeft volgens Lensvelt nog veel meer te bieden. "Niet veel ontwerpers zijn in staat om de complexe eisen te vertalen in een esthetisch hoogwaardig product dat ook nog een ongekend zitcomfort bezit", meent Hans Lensvelt, die samen met Hutten deze instant klassieker ontwikkelde.

This Bucket Chair behoort tot de ontwerpen die Lensvelt onder de noemer ‘gebruik’ aanbiedt in plaats van ‘bezit’. "Het is daarmee het eerste designmeubellabel dat deze vorm van ‘huur’ aanbiedt." De stoel wordt in Nederland geproduceerd. "Dat betekent een minimum aan transport en verpakking; dat zijn immers de grootste vervuilers in de meubelindustrie."
This Bucket Chair is volledig te demonteren. "Alle onderdelen zijn te vervangen. Dat garandeert bijna oneindige gebruiksmogelijkheden."

De kunststof schaal en het metalen onderstel zijn in acht standaardkleuren leverbaar. Er is keuze uit een houten onderstel van massief Europees eiken. Er is een gestoffeerde versie: over de kuip past een hoes met rits. Deze kan gereinigd, gerepareerd, gerecycled en vervangen worden door een van de vele stoffen.

www.lensvelt.nl


{LST_ITEMS:2041}


Vloer, Wand & Plafond

Drie interieurbeplanters zijn met hun project genomineerd in de landelijke competitie Interieurbeplanting van het Jaar. De vakjury kiest uit deze inzendingen de uiteindelijke winnaar van 2019. De landelijke competitie Interieurbeplanting van het Jaar (IvhJ) laat de grote toegevoegde waarde van binnengroen zien en zet daarmee interieurbeplanting op de agenda.

Na een bezoek aan de projecten heeft de vakjury de onderstaande inzendingen genomineerd als kanshebbers: CIC Rotterdam in Rotterdam, door Green Fortune Nederland, Abdij Koningshoeven in Berkel Enschot, door Green Care Interieurbeplanting, en Hotel Jakarta in Amsterdam door Copijn Groenaanleg en beheer.

De jury is onder de indruk van de inzendingen. Deze genomineerde projecten zijn volgens hen stuk voor stuk inspirerende voorbeelden van interieurbeplanting. Ze laten zien dat groen in gebouwen waarde toevoegt op hele verschillende manieren: innovatie, functionaliteit, beleving. En in totaal verschillende omgevingen kan worden toegepast: kantoor, abdij en hotel.

Uit de drie genomineerden kiest de vakjury de winnaar van het eervolle predikaat Interieurbeplanting van het Jaar 2019. De bekendmaking en feestelijke prijsuitreiking vinden plaats op 23 februari 2019 tijdens TuinIdee in Den Bosch. Deze drie zeer aansprekende projecten worden gepresenteerd en toegelicht tijdens de prijsuitreiking.

De vakjury heeft de projecten beoordeeld op een aantal vooraf vastgestelde aspecten: ontwerp, technische realisatie, vakmanschap, de toegepaste beplanting, kwaliteitsborging, onderhoud en PR-waarde. Ook de samenhang tussen groen, functionaliteit, omgeving en de uitwerking van de oorspronkelijke opdracht zijn meegenomen in de beoordeling. De vakjury geeft daarnaast in elk juryrapport aan waar nog eventuele ontwikkelingskansen en verbetermogelijkheden liggen.

De award wordt jaarlijks uitgereikt door de branchevereniging VHG. Deze organisatie behartigt de belangen van de ondernemers in het groen. Bij VHG zijn in totaal 1.100 bedrijven aangesloten. Zij zijn actief in de aanleg, renovatie en het onderhoud van particuliere en bedrijfstuinen, openbaar groen, dak- en gevelbegroening, interieurbeplanting en als boomspecialist. VHG wil namens de branche de gesprekspartner zijn die maatschappelijke en economische meerwaarde van groen onder de aandacht brengt bij politiek, institutionele partijen en burgers.

www.vhg.org


{LST_ITEMS:2041}

Forbo Flooring werkt sinds 1 januari samen met de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) in de vorm van een partnerschap. De vloerproducent hoopt met de samenwerking en de daarmee samengaande kennisoverdracht haar producten en diensten nog beter en duurzamer te maken om zo te komen tot een 100 procent schone en gezonde leefomgeving.

De dialoog met de BNA - die aanstuurt op maatschappelijke verandering - en haar bevlogen architecten is voor Forbo en haar toekomst heel erg belangrijk. Daarnaast wil de vloerproducent de beroepsgroep van architecten graag op de hoogte houden van haar laatste ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de introductie van de nieuwe, bijna circulaire, CO2-neutrale Marmoleum Marbled collectie. "Forbo gaat voor een langdurig partnerschap met de BNA in haar zoektocht naar duurzame verbindingen om zo samen de gebouwwereld te veranderen en een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat", aldus een woordvoerder.

Ook voor de BNA staan duurzaamheid en een gezonde leefomgeving centraal in de komende jaren. Zo riepen Nathalie de Vries (voorzitter BNA) en Fred Schoorl (directeur BNA) onlangs de branche nog op zich gezamenlijk nog meer te verbinden aan de maatschappelijke agenda. De maatschappelijke, ecologische en sociale noden vragen om opgepakt te worden, aldus de BNA-bestuurders."De BNA wil graag werken aan een branche waarin het leuk en goed werken is, waarin de branche vol overtuiging en passie bijdraagt aan meer #GebouwdGeluk", meldt de branchevereniging. 

www.bna.nl


{LST_ITEMS:2041}


Binnenkort komen in het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht (UM) geluiddempende wandpanelen, gemaakt van textielafval. Deze panelen zijn gemaakt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

"Zo draagt de UM bij aan het verminderen van de wereldwijde textielafvalberg, wordt de arbeidsparticipatie in Nederland bevorderd én krijgen de medewerkers van de UM een betere werkplek", aldus een woordvoerder van de universiteit.

De UM heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Het gaat daarbij om meer dan gescheiden afval en zonnepanelen. "Via de drieluik people, planet, profit wordt gekeken welke mogelijkheden er zijn om bij te dragen aan een betere wereld. Voor wat betreft people is welzijn en betrokkenheid van medewerkers en studenten een belangrijk thema. In het bestuursgebouw zijn kantoren met een slechte akoestiek. Geluiddempende panelen zijn hiervoor een goede oplossing en kunnen zorgen voor een betere werkplek."

“Binnen de UM hebben we een goed systeem voor afvalscheiding. Zo dragen wij bij aan een beter milieu. Maar we hebben ook oog voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Via projecten als bijvoorbeeld 4Limburg doen wij onderzoek naar mogelijkheden om ook hen te laten participeren in het arbeidsproces”, aldus Erwin Kuil, directeur Facility Services. “De leverancier van de wandpanelen leidt mensen op die moeite hebben met het vinden en houden van een baan en laat hen nieuwe producten maken van afgeschreven goederen. De keuze voor i-did als één van onze nieuwe leveranciers past dus perfect bij onze universiteit.”

www.maastrichtuniversity.nl


{LST_ITEMS:2041}

IVC Group is internationaal bekend met haar merken Itec (vinylvloeren op rol), Moduleo (PVC stroken) en Xtrafloor (accessoires). Samen met de nieuwe lijn tapijttegels bundelt het Belgische bedrijf deze merken voortaan onder één noemer: IVC.

“Vroeger werkten we met afzonderlijke merken voor elke productlijn. Door ons volledige commercieel aanbod onder één kapstok te brengen, verstevigen we onze positie als betrouwbare, innovatieve, all-in-one partner voor projectvloeren”, vertelt Filiep Vermeulen, Director IVC Commercial. “Op deze manier staan we als merk sterker en maken we het onze klanten eenvoudiger.”

De producten van IVC genieten veel bekendheid op de internationale markt. Filiep: “IVC Group bestaat al sinds 1997. Toen startten we in Avelgem, maar intussen breidden we onze activiteiten uit in België, Europa en de rest van de wereld. Sinds 2015 zijn we bovendien onderdeel van Mohawk Group, dé globale leider op het vlak van vloeren. Daardoor staan we internationaal nog sterker: we zijn overal waar klanten ons nodig hebben.”

“IVC bouwt verder op die jarenlange ervaring”, gaat Filiep verder. “We bieden onze klanten vertrouwen en zekerheid door onze uitgebreide kennis van producten, markten, trends en service te bundelen onder één frisse, sterke naam.”


IVC bundelt vier productcategorieën: vinylvloeren op rol, PVC stroken, tapijttegels en accessoires, zoals ondervloeren en plinten. Filiep: “We hebben een totaaloplossing voor elk project: van restaurant tot ziekenhuis, van schoolgebouw tot warenhuis. Doordat we al die lijnen samennemen in één aanbod, wordt kiezen eenvoudiger. Klanten hoeven niet langer te zoeken en vergelijken tussen uiteenlopende merken. En combineren wordt kinderspel: een kantoorgebouw met tapijttegels in de vergaderzaal en PVC in de lunchruimte? Perfect mogelijk, ons aanbod is compleet en makkelijk te bestellen via één contactpersoon!”
 

Het nieuwe merk stelt zijn klanten ervaren teams ter beschikking, die specifiek op de commerciële markt werken. “Architecten, designers en projectontwikkelaars kunnen rekenen op een goede ondersteuning en vlot verkrijgbare producten. Zo kunnen we verder gaan dan vloeren produceren: meer dan ooit luisteren we naar de klant, werken we flexibel oplossingen uit op maat, en inspireren we volop. Dat is waar IVC voor staat: we go beyond flooring.”

Bekijk hier de video over IVC: 
https://www.ivc-commercial.com/en/meet-ivc#videos 

Eikenhout is veruit de meest populaire houtsoort voor het leggen van een nieuwe houten vloer. Dit blijkt uit onderzoek van vloerenspecialist Uipkes Houten Vloeren. Zij analyseerden onder andere ruim 1300 opleveringen, offerteaanvragen en online bezoekersdata.
 

Bij nieuwe nieuwe houten vloeren gaat de interesse in 37,8 procent uit naar eikenhout. Op de tweede plaats volgt het tropische robijnhout (15,1% procent). De derde plek wordt bezet door het eveneens tropische jatoba hout (6,4 procent).  “De keuze voor eikenhout is een logische”, aldus Martin Uipkes, eigenaar van Uipkes Houten Vloeren: “Eiken hout is betaalbare een duurzame houtsoort. Komt veelal uit de Europese goed beheerde bossen en gaat door zijn hardheid lang mee. Tevens is het de meest geschikte houtsoort in combinatie met vloerverwarming.”

Andere bekende traditionele houtsoorten hebben een kleiner aandeel: 5,4 procent van de consumenten heeft interesse voor een noten vloer, 4,68 procent voor essen en 4,65 procent voor een vloer gemaakt van larikshout. Het ook bekende kersenhout blijft achter met 1,7 procent.

Naast de houtkeuze is binnen het onderzoek ook gekeken naar de kleurkeuze van Nederlanders. Bruine vloeren zijn het populairst in Nederland. Liefst 39,0 procent van alle houten vloeren wordt in deze kleur besteld. De kleur wit volgt op korte afstand met 32,6 procent. De op twee na populairste kleur is grijs. 16,4 procent van de consumenten kiest voor een grijze vloer. Voor de kleur zwart wordt het minst vaak gekozen (12,1 procent).
 

Opvallend is dat er provinciaal grote verschillen bestaan in de voorkeuren bij een nieuwe vloer. Zo wordt in Groningen het minst vaak gekozen voor zwarte vloeren (8,3 procent), In Overijssel is zwart ook de minst populaire kleur, maar wordt deze wel twee keer zo vaak gelegd (16,6 procent). Friezen hebben van alle Nederlanders de grootste voorkeur voor een lichte kleur vloer (lichtbruin of wit) en Zeeuwen kiezen het vaakst van alle Nederlanders voor een bruine kleur vloer.


Het meest gekozen legpatroon is de plankenvloer (62,9 procent). Bij dit legpatroon wordt de nadruk vooral gelegd op de houttekening van de vloer. Het bekende visgraatmotief volgt met 30,6 procent. Ook wordt regelmatig gekozen voor de Hongaarse punt (6,5 procent).
 

Uipkes Houten Vloeren heeft de intentie om dit onderzoek jaarlijks te herhalen, om zo trends te ontdekken en deze te delen met zowel consumenten als professionals.
 

Het onderzoek staat op onze website op de pagina: https://www.uipkesvloeren.nl/weblog/vloervoorkeuren-2018/item1465


Verlichting

Het gebeurt nogal eens: producten die aan de man worden gebracht met behulp van wetenschappelijke onderzoeken. Ook op het gebied van biodynamische verlichting is het wat dit betreft regelmatig 'raak'. Maar dat de claims niet altijd kloppen blijkt uit een artikel in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag.

In het artikel in het Wetenschapskatern toetst journalist Wim Köhler de claim van het bedrijf Sparckel dat biodynamisch dementieklachten zou remmen. "De remming zou zijn aangetoond door wetenschappers van de GGZ Eindhoven. Het persbericht verwijst naar een publicatie in het „toonaangevende”Journal of Psychiatry and Cognitive Behaviour."

Maar volgens de NRC-journalist is het tijdschrift niet toonaangevend, omdat het publiceert wanneer de indiener van het artikel daarvoor betaalt. Bovendien stelt lichtbedrijf Sparckel de resultaten veel te positief voor. Het onderzoek waar naar verwezen wordt is namelijk gedaan bij achttien demente mensen in een psychiatrisch ziekenhuis in Eindhoven. "Het persbericht veralgemeniseert echter naar alle dementiepatiënten: „één op de vijf Nederlanders”. Die zouden met biodynamisch licht de ontwikkeling van de ziekte kunnen afremmen."

Geen misverstand: er wil hier niet gezegd zijn dat biodynamisch licht niet daadwerkelijk een positief effect zou kunnen hebben op dementerende mensen (en vele anderen). Het punt is dat onterechte en te veel belovende claims de zaak wel eens meer kwaad dan goed zouden kunnen doen. 

www.nrc.nl  

Signify, het voormalige Philips Lighting, ruimt binnenkort ook het laatste restje Philips op. Eind deze maand wordt definitief afscheid genomen van de vennootschapsnaam 'Philips Lighting'.

"Op 16 mei hebben wij onze relaties geïnformeerd over de verandering van onze wereldwijde bedrijfsnaam van ‘Philips Lighting’ in ‘Signify’ en hebben wij aangegeven dat de vennootschapsnaam van Philips Lighting B.V. van kracht blijft tot nader bericht", aldus Hein Oomens, Financoal Controller Benelux bij het bedrijf.

"In vervolg op deze communicatie informeren wij u dat onze huidige naam van onze rechtspersoon in Nederland ‘Philips Lighting B.V.’ met ingang van 28 januari 2019 gewijzigd wordt in ‘Signify Netherlands B.V.’. Het is van belang dat u onze vennootschapsnaam per 28 januari 2019 aanpast en niet eerder, om alle zakelijke transacties – zoals bankbetalingen, ontvangst en levering van orders, facturering en contracten - soepel te laten verlopen."

"Aangezien u per 28 januari 2019 facturen gaat ontvangen van ‘Signify Netherlands B.V.’ verzoeken wij u vriendelijk om onze huidige vennootschapsnaam ‘Philips Lighting B.V.’ per 28 januari 2019 in uw systemen aan te passen in ‘Signify Netherlands B.V.’ en indien nodig deze informatie te delen met andere verantwoordelijke personen in uw organisatie. Alle documenten en zakelijke (bank)transacties die na 28 januari 2019 plaatsvinden, moeten voorzien zijn van de nieuwe vennootschapsnaam ‘Signify Netherlands B.V.’ "

www.signify.com


{LST_ITEMS:2041}


Ontwerp & Architectuur

Vanochtend (maandag 14 januari) gaat de Internationale Möbelmesse (IMM) in Keulen weer van start. Het jaarlijkse evenement laat een keur aan interieurproducten zien.

In Keulen zijn van 14 tot en met 20 januari de producten van zo'n 1.200 exposanten uit meer dan vijftig landen te zien. Behalve de laatste woontrends zal er - als elk jaar - ook projectinterieurgebied van alles te beleven zijn op de IMM. We houden u de koemnde tijd op de hoogte.

www.imm-cologne.com 


{LST_ITEMS:2041}


Triodos bank keert terug naar landgoed De Reehorst te Zeist met een nieuw duurzaam kantoor met drie torens en een volledig houten kern. Innovatieplatform Booosting organiseert een projectbezoek aan het bijzondere project-in- aanbouw.

Het projectbezoek vindt plaats op dinderdag 7 maart vanaf 15.00 uur. Deelname is gratis voor aangeslotenen, studenten en pers; overige belangstellenden betalen 50 euro.

https://booosting.nl/event/show/id/310

{LST_ITEMS:2041}

Architectenbureau D/Dock heeft binnen het Healing Offices-concept een onderzoeksmethode ontwikkeld om de invloed op welzijn, productiviteit en gezondheid van medewerkers te kunnen meten binnen de werkomgeving. "Op 17 januari presenteren wij de resultaten van het onderzoek en hoe wij daartoe zijn gekomen. Onderzoek toont positief resultaat met significante stijging in productiviteit."

Deze recente case study voerde D/Dock uit bij Macaw in Hoofddorp. "Vermindering van stress en ziekteverzuim zijn van steeds groter belang voor werkgevers, zij doen er alles aan om een zo vitaal mogelijke omgeving te creëren voor hun werknemers. Met dit onderzoek bewijzen D/Dock en Macaw dat het interieur in synergie met de organisatiecultuur van significante invloed zijn op het welzijn en de gezondheid van werknemers."

 

Tijdens deze gezamenlijke presentatie op 17 januari legt D/Dock’s omgevingspsycholoog Anicee Bauer uit hoe het ontwerp van de werkomgeving heeft bijgedragen aan de stijging in productiviteit bij Macaw. Ronald van Es, CFO Macaw, presenteert wat deze cultuurverandering binnen zijn organisatie teweeg heeft gebracht.

De bijeenkomst vindt plaats bij Macaw aan de Taurusavenue 16E in Hoofddorp. Het programma begint om 16.00 uur. “Mocht je aanwezig willen zijn, stuur een email met motivatie naar s.smeets@ddock.com. (We hebben beperkt aantal plekken)."


www.ddock.com


{LST_ITEMS:2041}

Onder de titel 'Architect – Actietect? Beschouwingen op het snijvlak van architectuur en gedrag(swetenschappen)' vindt op 22 januari een lezing plaats over de wijze waarop architectuur zich verhoudt tot de bewegende mens. de lezing wordt georganiseerd door museum van Eesteren en vindt plaats in het Amsterdamse Burgerweeshuis.

Hierbij draait het onder meer om ‘affordances’, een begrip dat in het midden van de vorige eeuw door ecologisch psycholoog James Gibson werd geïntroduceerd . Hij doelde jietmee op dat wat de omgeving (zoals speeltuinen, meubelen of gebouwen) verschaft aan mogelijkheden voor dieren of mensen. Tijdens dit 'Van Eesteren Gesprek' zullen bewegingswetenschapper Peter Beek en een nader bekend te maken architect dit concept toelichten aan de hand het werk van Van Eyck. Vervolgens verzorgen zij een rondleiding door het Burgerweeshuis om gezamenlijk de werkingskracht van de door Van Eyck beoogde interacties te onderzoeken.

Tot en met januari 2019 is in het voormalig Burgerweeshuis ook een door het Van Eesteren Museum samengestelde expositie over Maison d’Artiste te zien, een kunstenaarswoning naar ontwerp van Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren. Inclusief een reconstructie van het ontwerp op schaal 1:5 van wel 4 x 4 x 4 meter, ontwikkeld door architectuurstudenten van de TU Delft onder leiding van professor Mick Eekhout.

De bijeenkomst vindt plaats op 22 januari vanaf 19;30 in het Burgerweeshuis: IJsbaanpad 1 te Amsterdam. De avond begint met een rondleiding langs de expositie en het prototype door Anouk de Wit, directeur van het Van Eesteren Museum. deelname is gratis, mits men zich vooraf heeft aangemeld.
 
http://vaneesterenmuseum.nl/nl/tickets/


{LST_ITEMS:2041}

Apple Park het groenste kantoor ter wereld? Niet volgens Innax. De organisatie publiceerde afgelopen week een vergelijking op zijn website tussen het hoofdkantoor van Apple en het Alliander gebouw in Duiven. U mag raden wie won.

Apple heeft een indrukwekkend en zeer duurzaam hoofdkantoor laten bouwen in Californië. In Apple Park, ook wel ‘The Spaceship’ genoemd, wordt enkel gebruikgemaakt van duurzame energie, de bomen worden gevoed met gerecycled water en een uniek ventilatiesysteem zorgt ervoor dat het gebouw driekwart jaar zonder airco of verwarming kan.

Innax vraagt zich af of een Nederlands gebouw zich zou kunnen meten met het grote Apple als het gaat om duurzaam energieverbruik. "In Nederland verschijnen steeds meer gebouwen die energieneutraal of zelfs energiepositief zijn. Maar Apple heeft ongeveer 5 miljard dollar uitgegeven aan hun nieuwe thuisbasis, daar valt niet tegen op de boksen. Of toch wel? Een vergelijking met een iconisch gebouw op eigen bodem: het Alliander kantoor in Duiven."

In onderstaande tabel levert Innax een paar kengetallen op een rij. "Apple Park, gelegen in het zonnige San Jose, produceert een enorme hoeveelheid zonne-energie, maar lang niet genoeg om het hele complex mee van stroom te voorzien. Het overige deel moet uit externe duurzame bronnen gehaald worden, daar waar het Alliander kantoor in meer dan de eigen behoefte kan voorzien, inclusief alle verbruiken (excl. elektrische auto’s). Opvallend is ook dat het verbruik per vierkante meter van Apple Park meer dan vier keer zo hoog is."

 

  Apple Park Alliander Duiven
BVO kantoorruimte 260.129 m2 25.000 m2
Vermogen PV 17.000 kW 1.500 kW
Opbrengst PV 34.000.000 kWh* 1.500.000 kWh
Verbruik 142.000.000 kWh 1.500.000 kWh
Verbruik per m2 257 kWh/m2 60 kWh/m2

*geschatte opbrengst
 

"De vele faciliteiten en onderzoekscentra spelen natuurlijk een rol en als je bedenkt dat het gemiddelde verbruik in de VS rond de 500 kWh ligt dan doet Apple Park het helemaal niet slecht. Het plaatst Apple Park’s ambitie het ‘groenste gebouw op aarde’ te zijn echter wel in een ander daglicht."

www.innax.nl

 

 

 

 

 

{LST_ITEMS:2041}


Overig nieuws

Na 5 jaar nauwe samenwerking in de Cradle to Cradle-advisering van klanten en investeerders, gaan Drees & Sommer en Prof. Dr. Michael Braungart per 1 januari 2019 samenwerken onder de nieuwe bedrijfsnaam EPEA GmbH – Part of Drees & Sommer. Doel is om het Cradle to Cradle-designconcept voor de circulaire economie in alle industriële sectoren te stimuleren.

EPEA Internationale Umweltforschung GmbH (Environmental Protection Encouragement Agency) werd in 1987 opgericht door Prof. Dr. Michael Braungart en heeft zich tot een wereldwijd actief onderzoeks- en adviesinstituut voor eco-effectieve producten, processen en gebouwen ontwikkeld. De activiteiten van EPEA richten zich op de toepassing van Cradle to Cradle-principes in samenwerking met bedrijfsleven, overheden en NGO’s.

"Toegepast op de bouwsector, leiden Cradle to Cradle-principes tot gebouwen die bijdragen aan het welzijn van de gebruiker en hun omgeving", aldus een woordvoerder. "Daarnaast zijn alle constructies, installaties en bouwproducten zodanig ontworpen dat de kwaliteit van componenten en materialen behouden blijft. Gebouwen worden zo grondstoffenbanken die aan het einde van hun gebruikstijd de materialen weer vrijgeven voor hergebruik."

Alle Cradle to Cradle- activiteiten van EPEA in andere sectoren, zoals kleding, verpakkingen, papier, drukwerk, cosmetica en schoonmaakproducten zullen volgens de woordvoerder door EPEA GmbH – Part of Drees & Sommer – volledig worden voortgezet en een nieuwe impuls krijgen.

"De oprichting van deze organisatie is een logisch gevolg van een langdurige samenwerking en onderstreept onze holistische aanpak waarbij economie en milieu een krachtige combinatie vormen; the blue way. Dankzij de ondersteuning en uitgebreide materiaalkennis van onze EPEA-collega's zijn wij in staat om onze klanten, met name in Europa, advies te geven over hoogwaardige recyclebare producten en niet enkel vastgoed. Daarmee versterken we onze voortrekkersrol op het gebied van duurzaamheid, promoten we de bredere adoptie van het Cradle to Cradle-concept en leggen we de basis voor nieuwe bedrijfsmodellen binnen de circulaire economie", aldus Dr. Peter Mösle, partner bij Drees & Sommer SE en nieuwe managing director van EPEA.

EPEA Nederland BV blijft het centrale kennisinstituut voor Cradle to Cradle in Nederland en zal haar activiteiten vanuit Eindhoven onder leiding van Hein van Tuijl en Dr. Peter Mösle verder uitbreiden naar België en Luxemburg. De succesvolle samenwerking tussen de licentiehouder EPEA Switzerland GmbH wordt voortgezet met de nieuw opgerichte EPEA GmbH - Part of Drees & Sommer.
 

www.dreso.com


{LST_ITEMS:2041}


Er is een stille AV-revolutie gaande op kantoor. Dat stelt het bedrijf BIS / Economicon. Het bedrijf is gespecialiseerd in de levering van audiovissuele middelen op kantoor en de digitalisering van de werkomgeving.

"De sterke groei in het gebruik van audiovisuele middelen is al een paar jaar gaande, maar nu gen Z staat te trappelen om zich bij de millenials op de werkvloer te voegen, wordt de 'stille’ AV-revolutie alleen maar luider in 2019", aldus een woordvoerder in een schrijven aan relaties. "Werkend Nederland stapt eindelijk uit de traditionele meeting comfort zone en in de moderne werkomgeving verdringen flexibele, dynamische werkruimten de traditionele directiekamers."

Locatie-onafhankelijk werken is gemeengoed geworden. De werknemer van vandaag heeft vanzelfsprekend de juiste tools nodig om essentiële informatie te verzamelen om haar/zijn werk goed te kunnen doen. "We beleven de revolutie van AV, dankzij de schaal die er nu is."

“AV-as-a-Service (AVaaS) heeft de afgelopen jaren voet aan de grond gekregen, maar het komende jaar neemt deze trend pas echt vlucht dankzij een bredere adoptie van het bedrijfsleven”, aldus Jean Pierre Overbeek, CEO van BIS / Econocom over één van de trends die momenteel sterk herkenbaar is in de markt. Hij geeft aan dat de grote partijen hierin de enabler zijn voor het MKB. “Ook het MKB ontdekt in 2019 de voordelen van AVaaS. De standaardisatie van audiovisueel wordt vele malen makkelijker en een werkomgeving met versnipperde AV-oplossingen – verre van gebruiksvriendelijk – behoort tot het verleden. Geen verschillende onderhoudscontracten meer. Geen ‘als het kapot is kijken we er wel naar’. Dat is traditioneel denken en dat doen we niet meer in 2019.”

Ook 'AV fleet management' is volgens het bedrijf aan een opmars bezig. De dynamiek en de life cycle van audiovisuele oplossingen ontwikkelt zich zo snel in vergelijking met vroeger dat met name IT-afdelingen en management moeite hebben om deze snelheid bij te benen. “De transformatie van AV verloopt sneller dan bijvoorbeeld het geval is bij laptops op dit moment. Gek genoeg hebben ondernemingen vaak in operationele, tactische en strategische plannen de mobiele devices zoals mobiele telefoons, tablets en laptops wel opgenomen. Neem bijvoorbeeld de afschrijvingsduur. Of de laptops als standaard onderdeel van het mobiliteitsbeleid”, aldus Overbeek, die ook aangeeft dat als het op AV aankomt, dit nog lang niet altijd het geval is.

En dus voorspelt hij dat we de komende jaren gaan zien dat fleet management voor AV ook steeds vanzelfsprekender wordt. “Het implementeren van audiovisueel is niet meer die eenmalige, transactionele handeling die het ooit was." AV fleet management zorgt voor een versimpeling, het geeft inzicht in de kosten en de technologie blijft altijd up to date, omdat het veel makkelijker is om inzicht te krijgen wat elk onderdeel kost bij de verschillende leveranciers, of welk service contract waarbij hoort.

"Vergeet ook niet dat fleet management de gebruiksvriendelijkheid van standaardisatie alleen maar meer ten goede komt, bijvoorbeeld omdat er niet voor elke meeting weer een andere techniek wordt gebruikt", vervolgt Overbeek. "Dit ligt natuurlijk gewoon in het verlengde van de as-a-service trend.” Overbeek stipt nog even aan dat security wel een integraal onderdeel moet zijn van AVfleet management. “Dat kan je zien als een subtrend waarbij dit aan de grotere audiovisuele partijen is uitbesteed.”

Voor 2019 voorspelt Overbeek voorts de transitie van AV naar een meer IT-centraal platform voor de levering van video en unified communication diensten. Hiermee komt ook de noodzaak voor een zakelijk professioneel service niiveau. “Thuis gaat - via een simpele spraakopdracht naar Google Home - mijn televisie aan dankzij de Chromecast. Terwijl op Netflix Rick en Morty verder gaat waar ik gebleven was, verspringen mijn Philips Hue lampen automatisch naar het juiste entertainment kleurschema. Die installatie was binnen een paar minuten gepiept, waarom zou het op kantoor nog anders zijn?” De huidige generatie werknemers is niet anders gewend dan goed werkende technologie. “Mede daardoor zien we ook een enorme toename in videocommunicatie, die nog lang niet ten einde is. Onze communicatiemiddelen veranderen als consument, maar net zo goed als zakelijk professional."

Hier is natuurlijk wel een goed platform voor nodig en een gebruiksvriendelijke user interface. Thuis kan dat de Google Home app zijn, op het werk kan er met software defined AV extra functionaliteit aan AV worden toegevoegd, maar ook eenvoudige beheeropties en -omgevingen. De grootste flexibiliteit en de gebruiksvriendelijkheid komt dankzij de software naar voren. Overbeek vult aan: “Denk ook aan beheersbaarheid, monitoring, remote working, het upgraden van oplossingen zonder hardware te vervangen, extra functionaliteiten zoals een security oplossing en nog veel meer. Software defined AV maakt het AV-plaatje compleet in 2019 compleet.”

Communicatie via digitale oplossingen is letterlijk op elke plek in het leven doorgedrongen. “De snelheid waarmee dat gebeurt is misschien wel exponentieel. De teloorgang van analoge communicatie is het nog niet, maar we kunnen zeker zeggen dat analoge communicatie een uitzondering wordt. Is het niet in 2019, dan wel in de heel nabije toekomst. Zeg nou zelf, hoeveel mensen ken jij nog die de papieren krant dagelijks lezen en hoeveel mensen ken je die hun tablet of mobiel pakken om hun nieuwsbehoefte te bevredigen?”

Overbeek benadrukt de holistische kijk op verschillende AV-onderdelen van de markt. “De trends hierboven versterken elkaar. AV-as-a-Service versterkt AV fleet management, wat weer de gebruiksvriendelijkheid verhoogt, wat weer alleen met software defined AV tot wasdom kan komen…” Voor hem zijn de voordelen van de trends die hij benoemt zo duidelijk, dat bedrijven bijna niet meer zonder kunnen. De werkplek van de toekomst is de werkplek van vandaag en de AV trends van 2019 zijn de enabler van deze werkplek. “Als het op audiovisueel aankomt, eist de werknemer en vaak ook de klant de gebruiksvriendelijkheid die ze gewend zijn. Ik wil iedereen aansporen om te kijken hoe deze trends jouw bedrijf voordeel opleveren. Doe jij het niet, dan de concurrent wel.”

www.bis.nl


{LST_ITEMS:2041}

Van maandag 14 t/m vrijdag 18 januari 2019 organiseert Nederland circulair! de Week van de Circulaire Economie. Tijdens deze week openen koplopers die nu al slim, circulair ondernemen hun deuren voor ondernemers die graag aan de slag willen met de circulaire economie.

Er worden in de kader van het evenement tal van evenementen georganiseerd. Zo opent inrichter Ahrend op 17 januari de eigen fabriek in Sint Oedenrode voor belangstellenden. "Van kleine, diepgravende keukentafelgesprekken tot grotere evenementen rond de circulaire economie – voor ieder wat wils", aldus de initiatiefnemers over de vele evenementen die georganiseerd worden.

Meer informatie is beschikbaar via de website van Nederland circulair!.

www.circulairondernemen.nl


{LST_ITEMS:2041}

BIS BV, met vestigingen in Almere, Barendrecht én Eindhoven, gaat verder onder de naam BIS/Econocom. De nieuwe naam volgt uit de overname van AV-specialist BIS door Econocom én de steeds intensievere samenwerking tussen beide organisaties.

Jean Pierre Overbeek, CEO van BIS/Econocom en Chief Development Officer van Econocom NL, is enthousiast over deze volgende fase in de ontwikkeling van de organisatie: “Voor ons is dit een heel belangrijke mijlpaal. Doordat we nu ook in onze bedrijfsnaam en huisstijl het beste uit twee werelden samenbrengen, onderstrepen wij dat we onze klanten beter dan ooit helpen met oplossingen waar zij behoefte aan hebben. De kracht en schaalgrootte van Econocom én de expertise en lokale focus van BIS maken dat BIS/Econocom staat voor één adres waar alle denkbare Audiovisuele & IT technologie op abonnementsbasis voor de klant beschikbaar is.”


BIS/Econocom neemt ook de huisstijl van Econocom aan. "En dat gaat om veel meer dan een ander logo en een ander kleurtje. Het gaat om een nieuwe identiteit. Wie zijn wij? Wat willen wij betekenen? Wij zien een grote rol voor ons in het ontzorgen van de eindgebruiker (vaak de interne klant van de opdrachtgever). Om dáár betekenisvol te zijn, zetten wij in op klantfocus, innovatie en gebruiksgemak om de eindgebruiker écht te helpen. Daarbij willen wij eigentijds, fris, robuust, inspirerend en vernieu-wend zijn."

BIS/Econocom zorgt voor een optimaal ingerichte werkomgeving waarbinnen gebruikers zich comfortabel voelen en waarin zij efficiënt en eenvoudig op een visuele en interactieve manier informatie overdragen, kennis delen, ideeën ontwikkelen en (samen)werken. "Dit doen wij met een mix van competenties op het gebied van smart buildings & smart offices, IT & development, audiovisuele oplossingen, collaboration & videoconference, narrowcasting (digital signage) en interieurinrichting; gecombineerd met een doordacht programma services."

"Daarnaast heeft BIS/Econocom een naam hoog te houden in event rental en digital productions." De dienstverlening van BIS|Econocom richt zich op de zakelijke en institutionele eindgebruiker voor wie wij duizenden ruimtes per jaar realiseren en onderhouden. BIS/Econocom heeft zo’n 220 mensen in dienst, verspreid over strategisch gelegen vestigingen in de Benelux. Het bedrijf is onderdeel van de Econocom groep.

www.bis,nl

 


{LST_ITEMS:2041}

Studio VIX heeft zich gedurende het afgelopen jaar in de kijker gespeeld met interessante 'tools' voor (bijvoorbeeld) op kantoor. Het bedrijf van ontwerpster/onderzoekster Kitty de Groot zoekt nu ambassadeurs.

"StudioVIX biedt voor haar tweede serie productie van haar Studiotools aan ambassadeurs een mooie prijs en privileges", aldus De Groot over de actie.Zij vraagt hiervoor in ruil gebruiksfeedback en de optie foto’s op locatie te mogen maken.

Geinteresseerden kunnen tot 15 januari contact opnemen met Kitty@studiovix.nl, telefoon 06 8114 2077. Op dit moment biedt StudioVIX twee bijzondere 'studiotools': het Struts designboard en Bla-Tit, een 'vogelhuis' met daarin een rol papier. Beide tools kunnen gebruikt worden bij onder meer scrumsessies en andere innovatie-bevorderende werkmethodes. 

www.studiovix.nl


{LST_ITEMS:2041}Vacatures
   
Bekijk hier    vacatures uit uw vakgebied.
Bent u abonnee? Dan kunt u gratis
uw vacature 
plaatsen!
 Mail: info@insideinformation.nl


Projecten
Kijk  hier  voor een overzicht van actuele projecten. Heeft u ook een interessant project? Mail: info@insideinformation.nl
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Rubrieken
Columns
Tekst en Uitleg
Kennistafel

Cartoons
 


Agenda
Agenda-overzicht >

 

08 t/m 11-01 2019
Heimtextil
Frankfurt