Headlines

Samenwerking Brunner en Haworth

Roosegaarde in Groninger Museum

Ahrend en Gispen stoppen met VIP

 

 

 

  

Kantoor- en Projectmeubilair

Op 18 maart werd de allereerste Hilco-fauteuil van Leolox officieel overhandigd aan gedeputeerde Hubert Mackus van de Provincie Limburg. De draaifauteuil is de eerste lokaal geproduceerde fauteuil van de designfabrikant uit Venlo.

"Wat Hilco uniek maakt, is dat de duurzame grondstoffen uit de directe omgeving van Leolux komen, net als de ontwerper, de productontwikkeling en de productie", aldus de fabrikant.
Hilco is ontworpen door designer Patrick Belli uit Cadier en Keer. Hij verzon ook de naam, die hij afleidde van ‘Hill Country’, het heuvelland waar hij opgroeide.

De productontwikkeling en productie houdt Leolux helemaal in eigen hand, maar ze zocht naar lokale toeleveranciers voor de duurzame materialen die worden gebruikt. "Wie een Hilco-fauteuil koopt, weet dus precies waar de stoel vandaan komt. Zo speelt Leolux een voortrekkersrol op het gebied van duurzaam produceren van meubelen."

Wat nog ontbrak, was een gecontroleerde leer-keten, zoals die bestaan in bekende leerproducerende landen als Italië. Leolux legde de basis samen met de LLTB (Limburgse Land- en Tuinbouwbond) en de houders van Limousin-runderen, grote grazers die in de Limburgse natuurgebieden bijdragen aan de biodiversiteit. "De huiden van de dieren, die geslacht worden voor het natuurvlees, worden in de regio gecontroleerd verwerkt tot het prachtige leer ‘Corus’. Daarbij krijgt elke huid een eigen nummer, zodat je precies kunt zien bij welke veehouder de Limburgse koe is opgegroeid."

Bij de productie van het eigen Corus-leer had Leolux speciale aandacht voor de milieuaspecten. "Het leer is volledig afbreekbaar, chroomvrij en bij de productie worden minder chemicaliën, water en energie gebruikt dan bij het Italiaanse leer dat Leolux doorgaans toepast. Corus is bovendien helemaal traceerbaar tot de Limburgse weiden waar de Limousin-runderen hebben gegraasd en door de lokale verwerking wordt het aantal transportkilometers met maar liefst 75 procent teruggebracht."

De provincie Limburg verleende subsidie voor de ontwikkeling, het opbouwen van de samenwerking en de kennisuitwisseling die dit duurzaamheidsproject mogelijk maakten.

www.leolux.com

 


{LST_ITEMS:2041}

Architecten en interieurontwerpers geïnteresseerd in circulariteit, zijn op 21 maart aanstaande van harte welkom tijdens een bijeenkomst in het Broeinest Amsterdam met als thema ‘Samen circulair op weg’.

Het programma van de dag, die georganiseerd wordt door Forbo Flooring en Gispen, bestaat uit drie lezingen van duurzaamheidsdeskundigen die de architect verder inzicht moeten geven in circulariteit, dat steeds vaker opgenomen wordt in het programma van eisen en een belangrijke rol speelt in het Klimaatakkoord.

"Daarnaast zijn er vijf ronde tafelsessies gepland waarin antwoord gegeven wordt op al uw prangende vragen rondom dit thema", aldus beide bedrijven. De middag die om 15.00 uur begint, wordt om 18.30 uur afgerond met een hapje en drankje.

De lezingen, gegeven door de design- en duurzaamheidsexperts van Gispen en Forbo, gaan over de vraag en verwachting van de Rijksoverheid, omdenken in design (de wrijving tussen duurzaamheid & design) en het interieur van de toekomst. Daarna volgen de ronde tafelsessies. Onder leiding van Hans Hammink van Architekten Cie wordt onder andere gepraat over integratie van architectuur met circulaire principes. "Daarnaast geeft de overheid antwoord op uw vragen en zijn er sessies over circulaire ontwerpkansen, omdenken in design en het vormgeven van circulaire samenwerking."

De bijeenkomst biedt plaats aan maximaal 50 personen. Voor aanmelding, het indienen van vragen en veel meer info de website

www.forbo-flooring.nl/forbogispen


{LST_ITEMS:2041}


Het salesteam van Blom Interieurs is uitgebreid met het in dienst nemen van een nieuwe sales manager zorg. Arco Kistemaker is met ingang van 19 februari gestart bij de projectinrichter uit Sneek.

Momenteel is hij druk bezig om alle bestaande klanten in zijn rayon te bezoeken en zich voor te stellen. "Met Arco in het salesteam, die inmiddels al 15 jaar werkzaam is binnen de projectinrichtingsbranche, wordt een verdere stap gezet in de uitbreiding van onze zorg klantenkring", aldus een woordvoerder. "Hij zal de zorgklanten in de provincies Flevoland, Utrecht, Gelderland, Overijssel en een deel van Zuid-Holland gaan bedienen. Johan Sterk onze huidige sales manager neemt de overige provincies voor zijn rekening."

De komende maanden zal het Blom-team verder uitgebreid gaan worden op de afdeling calculatie en de verkoop binnendienst. "Zo kunnen wij onze klanten nog beter helpen met branche specifieke vraagstukken en diensten."

www.blominterieurs.nl


{LST_ITEMS:2041}


Stoelenfabrikant Köhl is gegroeid. Over 2018 werd een omzet van omstreeks 18 miljoen euro gerealiseerd. Dat betekent een groei van 7 procent.

Blijkens een bericht op de Duitse Site Euwid is de groei zowel te danken aan bestaande als ook aan nieuwe klanten. In dit laatste opzicht zijn de ontwikkelingen op de Oostenrijkse markt van enig belang. Köhl betrad deze markt voor het eerst in 2018. De fabrikant werk in Oostenrijk samen met ongeveer zeventig dealerbedrijven.

Andere belangrijke landen voor Köhl zijn – behalve de Duitse thuismarkt – onder meer Zwitserland, Groot-Brittannië, Frankrijk, België én Nederland.

www.koehl.com


{LST_ITEMS:2041}


Met ingang van maart 2019 voegt Milani ruimte-inrichters het Italiaanse meubelmerk Fornasarig toe aan haar hoofdzakelijk mediterrane assortiment.

Al vier generaties (sinds 1878) ontwikkelt en produceert het Italiaanse Fornasarig hoogwaardige en eigentijdse houten en metalen zitmeubelen voor zakelijke ruimtes, hotels, restaurants, kantoren, vergadercentra, universiteiten, banken, et cetera. De producten zijn volgens de fabrikant overal toepasbaar.

"Verschillende bekende designers van over de hele wereld staan garant voor ontwerpen die zich het best als ‘modern & clean’ laten omschrijven", aldus Guido Kroos van Milani ruimte-inrichters uit Naarden. "Alles is 100 procent ‘made in Italy’ vanuit de eigen productiefaciliteit in Manzano, Friuli. Daarom geeft Fornasarig 10 jaar garantie op haar producten."

www.milani.design


{LST_ITEMS:2041}

De wereld verandert razendsnel. En dit heeft gevolgen voor de werkvloer: in het kantoor moet samengewerkt worden door generaties die operen vanuit een soms totaal andere 'comfortzone'. Hoe? Dat wordt aan de orde gesteld tijdens het debat 'Beyond Generations', dat wordt georganiseerd door Humanscale.

De technologische en sociale ontwikkelingen gaan de laatste jaren zo snel dat verschillende generaties niet meer altijd geheel vanuit het zelfde waardenpatroon redeneren. Krantenlezende vijftigers moeten samenwerken met aan de sociale media vergroeide twintigers. Flexibele dertigers zitten in een team met jarenlang aan vaste werkplekken gewende zestigers. En appende tieners worden begeleid door facebookende veertigers.

Hoe creër je vanuit al deze contexten een vloeiend opererende organisatie? En welke fysieke oplossingen moet je hiertoe bieden op de kantoorvloer? Tijdens een debatavond in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger wordt getracht een antwoord te vinden op deze vragen. De door Humanscale - aanbieder van onder meer ergonomische bureaustoelen en werkplekaccessoires - georganiseerde bijeenkomst 'Beyond generations' vind plaats op 4 april vanaf 19.00 uur. De precieze invulling van de avond wordt binnenkort bekend gemaakt.

Aanmelden kan via benelux@humanscale.com

www.humanscale.com


 


{LST_ITEMS:2041}

Haworth is de laatste tijd zeer actief op het strategische vlak. Na de onlangs gepresenteerde samenwerking met Buzzispace (zie dit artikel) kondigt de Amerikaanse fabrikant nu ook een 'partnership' aan met de Duitse fabrikant Brunner. Op de markten EMEA en Asia Pacific zal Haworth Brunner-producten gaan aanbieden. Op deze manier denken beide fabrikanten beter tegemoet te kunnen komen aan de groeiende internationale vraag naar integrale meubelconcepten in moderne kantooromgevingen.

(Foto: Brunner)

Brunner is al 40 jaar gespecialiseerd in het vervaardigen en vermarkten van projectinterieur-oplossingen. "Ons meubilair is niet alleen ontworpen om een stap verder te gaan en grenzen nieuw te definiëren, maar we zijn ook altijd op zoek naar mogelijkheden om onze markt te verbreden", aldus Brunner-directeur dr Marc Brunner. "Haworth's internationale verkoop- en logistieke expertise bieden ons de mogelijkheid om internationaal opererende organisaties op een internationaal level te bedienen."

Brunner zal de eigen strategie continuëren, waarbij producten van de Duitse fabrikant verspreid worden via een geselecteerd Europees netwerk van dealerbedrijven. Daarnaast zal een zorgvuldig geselecteerd deel van het Brunner-assortiment toegevoegd worden aan het portfolio van Haworth. De samenwerking gaat met ingang van deze maand (maart 2019) in.

De samenwerking levert naar verwachting groei op voor beide bedrijven. Een woordvoerder benadrukt dat Brunner en Haworth als onafhankelijke bedrijven blijven functioneren; er zijn  geen financiële banden tussen beide organisaties.

(Foto: Haworth)

"Zowel Brunner als Haworth zijn familiebedrijven, die elkaar aanvullen met goed ontworpen en duurzame werkplekoplossingen", aldus Henning Figge, Vice President en General Manager of International Operations bij Haworth. "We verheugen ons op een wederzijds voordeling partnerschap dat tegemoet komt aan de wensen van onze klanten." 

www.brunner-group.com


{LST_ITEMS:2041}

Minder mooi nieuws uit VIP-kringen: Ahrend en Gispen stappen uit de de Vereniging van Inrichtingsprofessionals (VIP). Aan het einde van dit jaar wordt het lidmaatschap niet opnieuw verlengd.

"Ahrend én Gispen hebben hun VIP lidmaatschap per einde 2019 opgezegd", aldus een woordvoerder van Koninklijke Ahrend. "De VIP bleek voor beide bedrijven helaas onvoldoende toegevoegde waarde te hebben.”

De stap is opmerkelijk. De VIP werd per 1 april 2015 opgericht als voortzetting van de VSM (Vereniging van Systeem-, Kantoor en Bedrijfsmeubelen). Ahrend en Gispen waren toen belangrijke ondersteuners van het nieuwe initiatief dat er onder meer op gericht is kennis te verzamelen en delen, en de krachten te bundelen richting overheden. 

Met de stap van Ahrend en Gispen moet de vereniging het vanaf volgend jaar doen zonder de twee partijen die al sinds jaar en dag in belangrijke mate de toon aangeven in de Nederlandse markt voor projectinrichting.  

De vereniging heeft overigens ook zonder de beide partijen volop bestaansrecht. De VIP heeft blijkens de eigen website momenteel zo'n 60 leden (waartussen Ahrend en Gispen al niet meer vermeld staan). Deze leden - waaronder tal van prominente namen - staan de komende jaren voor tal van uitdagingen waarvoor kennisverwerving en -bundeling essentieel zijn.

http://inrichtingsprofessionals.nl/over-ons/leden/  


{LST_ITEMS:2041}


Vloer, Wand & Plafond

Ambachtelijk viltatelier VanVilt opent op 15 maart een atelierwinkel in de Noord-Amsterdamse Van der Pekstraat. In deze winkel toont het atelier zijn handgemaakte akoestische viltproducten voor interieur: wandpanelen, vilten behang, vloerkleden, lampen en zitelementen.

De winkel speelt in op een toenemende behoefte aan akoestisch dempende materialen in huis.De verhuizing valt samen met het 15-jarig bestaan van de onderneming. Oprichtster Anneke Hoogervorst: “Het is een logische volgende stap voor ons bedrijf: een atelier dat tevens dienst doet als woonwinkel.”

Vilt is een duurzaam materiaal, gemaakt van 100 procent wol. Er zijn veel toepassingen: zowel grof als fijn, direct uit de vacht en van gekamde wol, met structuur en glad. Een belangrijke kwaliteit van vilt is dat het de akoestiek van een ruimte verbetert en zo bijdraagt aan een prettige woonsfeer.

In het nieuwe atelier toont VanVilt een reeks van producten met akoestische kwaliteiten: vilten behang, vloerkleden, handgemaakte panelen en wandkleden, lampen en zitelementen. Alle producten zijn handgemaakt, van zowel transparant als dik vilt, en zijn verkrijgbaar in een palet van kleuren.

Gerenommeerde Nederlandse ontwerpers en (interieur) architecten, zoals Bertjan Pot, Maarten Baas, i-29 en Concern doen regelmatig een beroep op VanVilt. Daarnaast geeft VanVilt van tijd tot tijd workshops, voor zowel particulieren als professionals.

https://www.vanvilt.nl


{LST_ITEMS:2041}

De interieurbranche staat in de startblokken voor Material District, dat deze week (van 12 tot en met 14 maart 2019) gehouden wordt in Rotterdam Ahoy. Eén van de vele bedrijven die acte de présence zullen geven is vloerenbedrijf IVC. 

De Belgische vloerenspecialist is dit jaar te vinden op stand I27. "IVC presenteert er zijn veelzijdige collectie tapijttegels, PVC-stroken in verschillende dessins en verbluffend creatieve patronen van Studio Moods", aldus een woordvoerder in een aankondigend persbericht.

"Van carpet tiles wordt onder andere het dessin Disruptive Path uit de Art Style Collection getoond. Een uitgebreide collectie tapijttegels met heel veel combinatiemogelijkheden in kleur en patroon."

In de PVC-vloeren zijn tegels volgens het bedrijf steeds populairder en toont men uit de Moduleo 55 nieuwe, commerciële dessins als Ceppo en Dessert Stone. "Verder zijn er nog meer IVC-vloeren te zien in de cateringruimte van de beurs zelf." Hier kiest men voor het opvallende Studio Moods-patroon Vortex, uitgevoerd in drie kleuren.

Behalve IVC zullen tal van materialen en aanbieders te zien zijn op de beurs in Rotterdam. Daarnaast heeft de organisatie een uitgebreid lezingenprogramma samengesteld. Tot in Rotterdam dus?

www.materialdistrict.nl
www.ivc-commercial.com
 


{LST_ITEMS:2041}

Het gaat goed met Forbo. Dat meldt een woordvoerder van de vloerenfabrikant op basis van de jaarcijfers over 2018. “Forbo handhaafde een sterke organische groei in 2018 temidden van uitdagende marktomstandigheden.”

De vloerendivisie van de vanuit Zwitserland opererende groep realiseerde een netto omzet van 913,2 miljoen Zwitserse franc (tegenover CHF 856,6 miljoen in 2017). Dit betekent een groei van 6,6 procent. De vloerendivisie, die verantwoordelijk is voor 68,8 procent van de omzet van de gehele Forbo-groep, boekte over 2018 een winst van 136,5 miljoen Zwitserse franc, een groei van maar liefst 8,8 procent ten opzicht van het voorgaande jaar (toen een winst van 125,5 miljoen CHF werd geboekt). “Ondanks de negatieve invloed van de gestegen grondstofprijzen”, benadrukt de woordvoerder.

Over de vooruitzichten van de gehele groep is de woordvoerder enigszins voorzichtig. “Vanwege de globale gerichtheid heeft Forbo te maken met toenemende onzekerheid in diverse landen op economisch en politiek vlak." Het bedrijf verwacht over het algemeen moeilijkere condities en een vertragende groei. Niettemin is er volgens de woordvoerder vertrouwen in een positief resultaat.
 

www.forbo.com


{LST_ITEMS:2041}


Ontwerper Guido Lok ontwierp onlangs een duurzame linoleumstoel als onderdeel van een opdracht die Forbo Flooring en Ahrend voorlegde aan een groep studenten. Lok is nu met een bedrijf in overleg die de stoel - genaamd de Flap Lounge - ook daadwerkelijk op de markt wil brengen.

Ahrend en Forbo Flooring zochten naar producten voor de nieuwe werkomgeving waarin privé en werk steeds meer versmelten, en vroegen om goedkope, doch duurzame oplossingen. Lok bedacht een stoel waarop werknemers en gasten even kunnen ontspannen, met een linoleum zitting die aanpasbaar is in hard- of zachtheid doordat hij aangetrokken kan worden.

De Flap Lounge is gemaakt van metaal - dat zo goed als eeuwig meegaat - en een bekleding van duurzaam Furniture Linoleum van Forbo Flooring. De bekleding vervang je - als zij na 10 jaar versleten is - zo weer voor een nieuwe. Die oude linoleumbekleding kan vervolgens hergebruikt worden.

www.forbo.nl

 


{LST_ITEMS:2041}


Het volledige sprekersprogramma voor MaterialDistrict Rotterdam is bekend. Op de beursvloer zijn drie dagen lang simultaan twee theaterprogramma’s actief. Hierin delen maar liefst vijftig sprekers hun kennis en ervaring binnen de werelden van Architecture, Interiors, Urban & Landscapes, Textiles & Fabrics, Products, and Print & Sign.

"Luister naar lezingen van bekende experts binnen hun vakgebied zoals Anne Marie Commandeur (Stijlinstituut), Miriam van der Lubbe (Van Eijk & Van der Lubbe), Filippo Lodi (UNStudio/UNSense), Anouk Groen (RNA Design), Cees Donkers, Niek Pulles (Nike), Emma van der Leest (BlueCity lab), Anouk van der Poll (vanderPolloffice), Arne Lijbers (Mecanoo architecten) en nog veel meer in het MaterialDistrict Theatre en het Partner Theatre", aldus de organisatie.

"Daarnaast presenteren onze partners Dutch Recycled Textile Center, BlueCity, Yksi Connect, Pakhuis de Zwijger, Amorim, Interface, Michel Oprey & Beisterveld en Sto hun eigen programma."

MaterialDistrict Rotterdam vindt plaats van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 maart in Rotterdam Ahoy. 

Rotterdam.MaterialDistrict.nl


{LST_ITEMS:2041}


Hotel Jakarta in Amsterdam heeft de prijs 'Interieurbeplanting van het Jaar' gewonnen. Dat werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt door branchevereniging VHG. het project werd gerealiseerd door Copijn Groenaanleg en Beheer.

De prijs werd uitgereikt door VHG-directeur Egbert Roozen tijdens de VHG Vakdag op TuinIdee in ’s-Hertogenbosch. De jury motiveert haar keuze voor Hotel Jakarta als volgt: “Een hotel waar dure vierkante meters worden ingeleverd voor binnengroen: dat is onderscheidend! Deze Aziatische hotelhortus doet zo veel meer: hij vertelt over de unieke historie van deze plek, zorgt voor een totaalbeleving en een ‘senang’ sociaal leven op het Java-eiland en laat zien wat je kúnt doen als je groene ambitie hebt. Copijn heeft in elke fase op alle fronten vakmanschap laten zien en met een fantastisch resultaat.”

Directeur Tjeerd van der Schee van Copijn vbetoonde zich verheugd over de erkenning van de jury: “Al decennialang maken wij interieurbeplantingsprojecten en deze winst is daar een bekroning op. We wonnen al eerder de EILO Award, maar deze prijs spreekt in Nederland meer tot de verbeelding. Voor de sector is het goed dat interieurbeplanting niet als suf en oubollig wordt gezien, maar dat je er hele gave dingen mee kunt doen, zoals in Hotel Jakarta.”

Hotel Jakarta stak met de winst de andere genomineerde projecten (CIC Rotterdam in Rotterdam, door Green Fortune Nederland, Abdij Koningshoeven in Berkel Enschot, door Green Care Interieurbeplanting) de loef af.

Tijdens de VHG Vakdag werden overigens nog meerdere prijzen uitgereikt. Ook de winnaars van de landelijke wedstrijden Tuin van het Jaar en Zwemvijver van het Jaar werden bekendgemaakt. Deze prijzen gingen naar respectievelijk Fons Linders Tuinmeesters en Bruggeman hoveniers | ontwerpersen.
"Met deze drie nationale wedstrijden en de wedstrijd Boomproject van het Jaar brengt Branchevereniging VHG vakkundig ontworpen en aangelegde groenprojecten onder de aandacht van het publiek en de zakelijke markt", aldus een woordvoerder van de branchevereniging. 

Branchevereniging VHG behartigt de belangen van de ondernemers in het groen. Bij VHG zijn in totaal 1.100 bedrijven aangesloten. Zij zijn actief in de aanleg, renovatie en het onderhoud van particuliere en bedrijfstuinen, openbaar groen, dak- en gevelbegroening, interieurbeplanting en het boomspecialistische onderhoud. VHG wil namens de branche de gesprekspartner zijn die maatschappelijke en economische meerwaarde van groen onder de aandacht brengt bij politiek, institutionele partijen en burgers. De branche streeft maatschappelijk verantwoord ondernemen na en levert met haar diensten een bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving en de gezondheid van mensen. VHG legt vanuit dat oogpunt 'de groene verbindingen’ naar mens en maatschappij.

www.vhg.org


{LST_ITEMS:2041}


Verlichting

Verlichtingsbedrijf Zumtobel verovert Nederland. Dat stelt het bedrijf althans zelf naar aanleiding van een drukbezochte bijeenkomst in Stedelijk Museum Amsterdam. Aldaar konden belangstellenden het verlichtingsysteem Arcos 'live' bekijken.

"Ons merk is van oudsher nauw verbonden met de kunst- en designwereld", aldus een woordvoerder van Zumtobel over de bijeenkomst in Amsterdam. "Want hier gaat ons hart sneller van kloppen. Een passie die altijd weer wordt ondersteund door evenementen. Zo ook nu in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Met ongeveer honderd gasten hebben de politiek, kunst- en cultuurwereld van gedachten gewisseld. En terloops kon ook nog het onlangs gerenoveerde en met Arcos uitgeruste museum worden bewonderd. Alles in een ontspannen sfeer."

www.zumtobel.com


{LST_ITEMS:2041}

Bork Sloopwerken en Wecycle hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Bork laat voortaan alle lampen en armaturen die vrijkomen bij haar sloop- en renovatiewerkzaamheden afvoeren door Wecycle. De renovatie van het gemeentehuis in Balk is het eerste project.

Hierbij zullen in totaal zo’n 1.500 lampen en 750 armaturen vrijkomen. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste).

image

De lampen en armaturen die vrijkomen bij de renovatie van het gemeentehuis in Balk, geeft Bork Sloopwerken af aan Wecycle die zorgt voor verantwoorde recycling.

Bork Sloopwerken ziet een belangrijke rol voor sloopbedrijven in de circulaire economie. Bedrijfsleider van Bork Recycling Bert Makkinga: “Los van het feit dat volgens het bouwbesluit lampen en armaturen apart moeten worden gehouden, vinden wij het vanuit duurzaamheid onze plicht bij te dragen aan de juiste wijze van hergebruik van grondstoffen. Onze samenwerking hiervoor met Wecycle is makkelijk en het wordt snel geregeld. Bijkomend voordeel is dat wij per project inzichtelijk krijgen wat er is afgevoerd en hoeveel dit is geweest. Het zou mooi zijn als veel collega-bedrijven ons volgen.”
 

Op projectlocaties waar in korte tijd veel lampen en armaturen vrijkomen, zorgt Wecycle voor de inzamelmiddelen die passen bij de aard en omvang van het project. Ook de afvoer en recycling van de materialen is kosteloos. Wecycle werkt uitsluitend samen met WeeeLabex-gecertificeerde verwerkers en laat energiezuinige lampen voor meer dan 90 procent recyclen tot nieuwe grondstoffen, armaturen voor meer dan 80 procent. Door optimale recycling blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu en wordt de uitstoot van C02 vermeden. Wecycle werkt in opdracht van de Stichting LightRec Nederland voor de inzameling en recycling van lampen en armaturen.
 

Wecycle voert de regie over de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen, kortweg e-waste. "Via ons landelijk dekkend inzamelnetwerk van 10.000 punten kunnen consumenten en professionals e-waste gratis inleveren. Samen met onze inzamel-, sorteer- en recyclepartners dragen we dagelijks bij aan de circulaire economie. Dit doen we voor 1.800 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen in opdracht van zes producentenorganisaties: Stichting Bruingoed, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en Stichting Witgoed. In 2017 hebben we 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent. Hiermee is een CO2-uitstoot vermeden van 345 miljoen kilo."

www.lightrec.nl


{LST_ITEMS:2041}

Nederlanders hebben het afgelopen jaar aanzienlijk meer verlichtingsarmaturen ingeleverd (+ 33 procent), zo blijkt uit de voorlopige inzamelcijfers van LightRec en uitvoeringsorganisatie Wecycle. De inzameling van lampen bleef nagenoeg op hetzelfde niveau als in 2017 (- 1 procent).

De stijging is vooral toe te schrijven aan extra inspanningen binnen het professionele circuit (bouw-, installatie- en sloopsector) en campagnes gericht op de inzameling van armaturen. 

Wecycle en LightRec hebben in 2018 flink ingezet op de inzameling van armaturen, onder meer door een intensieve landelijke (tv-)campagne gericht op het inleveren van zogeheten consumentenarmaturen (zoals bureaulampen, bedlampen of staande lampen). Deze vallen namelijk sinds de zomer van 2018 ook onder de inzamelregeling.

Net als afgelopen jaren investeerden LightRec en Wecycle in de uitbreiding en verbetering van het inzamelnetwerk. Het aantal inleverplekken voor verlichting bij supermarkten verdubbelde met plaatsing van inzamelmiddelen bij onder meer Albert Heijn in 2018 naar 2.500 en bereikte hiermee een landelijke dekking. Extra aandacht was er ook voor kringloopwinkels als inleverpunt voor afgedankte verlichting.

De geïntensiveerde samenwerking met de sloopsector lijkt duidelijk vruchten af te werpen. Door meer recyclebakken op slooplocaties te plaatsen en inzameling en recycling op te nemen in sloopbestekken komen er steeds meer verlichtingsarmaturen in het inzamelsysteem terecht.

Ook het aandeel van de installatiesector vertoont een stijgende lijn, mede door het gericht stimuleren van de inzameling bij groothandels zoals Technische Unie en bij bouwmarkten. De inmiddels bekende Gouden Bakkie-campagne droeg opnieuw bij aan dit succes. Nieuw was een speciale campagne gericht op vakmensen uit Oost-Europa.

Volgen Gied van Hoorn, directeur van Stichting LightRec, blijft zijn organisatie zich ook de komende jaren inzetten om zoveel mogelijk verlichting in te zamelen. “We beschikken over een kwalitatief hoogwaardig inzamelnetwerk, zowel voor consumenten als professionals”, aldus Van Hoorn. “Ook zullen we onverminderd met voorlichtingscampagnes blijven inzetten om zo veel mogelijk professionals en consumenten te bereiken. We halen op wat mogelijk is.”

Voor dit jaar is de focus van LightRec vooral gericht op het verder indammen van lekstromen, aldus Van Hoorn. “Dit vloeit voort uit het nieuwe Plan van Aanpak van het Monitoringsberaad, waarin producenten, verwerkers, gemeenten, retailers en overheid zijn vertegenwoordigd. Onze gezamenlijke ambitie is om het inzamelpercentage van afgedankte elektrische en elektronische apparaten, waar ook verlichting onder valt, te verhogen naar 65 procent. Voor gasontladingslampen halen we deze doelstelling, maar voor armaturen zullen we ons de komende jaren hard moeten blijven inspannen om lekstromen aan te kunnen pakken. Ledlampen en -armaturen komen nog maar mondjesmaat terug omdat zij een veel langere levensduur hebben dan gasontladingslampen. Vandaar ook de lichte daling in inzameling bij lampen.”

Ook bereidt LightRec zich dit jaar voor op de versnelde transitie naar ledverlichting in de kantorenmarkt. Die moet uiterlijk in de zomer van 2020 volledig zijn overgeschakeld op led. “We verwachten dat er dan in relatief korte tijd heel veel gasontladingslampen vrijkomen en we willen er zeker van zijn dat deze in ons inzamelnetwerk terugkomen, zodat alle materialen een tweede leven kunnen krijgen en gasontladingslampen op de juiste manier worden verwerkt”, besluit Van Hoorn.

www.lightrec.nl


{LST_ITEMS:2041}


Fagerhult heeft de overname van iGuzzini illuminazione afgerond, na goedkeuring van de Duitse en Russische mededingingsautoriteiten. Met de toetreding van iGuzzini tot de Fagerhult Group, verkrijgt het Zweedse verlichtingsmerk een nog stevigere positie in Europa en een sterk platform om wereldwijd de omzet te laten groeien.

IGuzzini, gevestigd in Recanati (Italië), is een bekend en wereldwijd gerespecteerd professioneel verlichtingsbedrijf met een hoge merkbekendheid, met name bij voorschrijvers en lichtontwerpers. Opgericht in 1959, ontwerpt, produceert en verkoopt het bedrijf professionele verlichtingsoplossingen voor binnen- en buiten omgevingen. Ongeveer 80 procent van de netto-omzet van iGuzzini ligt buiten Italië, met sterke verkopen op de grootste Europese markten en een groeiende aanwezigheid in Noord-Amerika.
 

iGuzzini zal de positie van de Fagerhult Group op de high-end specificatiemarkt sterk verbreden, op belangrijke gebieden zoals outdoor, hospitality en retail. Ook zal het de geografische aanwezigheid van de groep vergroten in onder andere Italië, Zwitserland, Spanje en Noord-Amerika.

www.fagerhult.nl


{LST_ITEMS:2041}

Vanaf 22 juni 2019 toont het Groninger Museum 'Daan Roosegaarde - Presence': het eerste grote museale soloproject van kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Presence is een nieuw, nteractief kunstwerk dat hij speciaal voor het Groninger Museum ontwikkelde.

Dit is de eerste keer dat hij als ‘buitenkunstenaar’ de binnenruimte verkent met een groot lichtgevend landschap dat door de aanwezigheid van bezoekers van vorm en kleur verandert, stelt de woordvoerder van het Groninger Museum. "Waar tentoonstellingen meestal vragen om kunst op gepaste afstand te bekijken, daagt deze installatie uit tot fysieke interactie."

Roosegaarde is onder andere bekend van Icoon Afsluitdijk en internationale projecten als Waterlicht en Smog Free Tower. "Als pionier van het landschap van de toekomst onderzoekt hij het begrip schoonheid, dat vorm krijgt in nieuwe maatschappelijke kernwaardes als schone lucht, schoon water en schone energie. Presence maakt deze thematiek met nieuwe materialen en natuurkundige principes zichtbaar, waardoor de bezoeker op een bijzondere manier bewust wordt van de eigen aanwezigheid."

Presence is een 800 vierkante meter groot levend lab. "Hoewel het kunstwerk het resultaat is van innovatief materiaaltechnisch onderzoek, is Presence voor de bezoeker heel intuïtief. De installatie bestaat uit verschillende sferen waardoor de bezoeker allerlei perspectiefwisselingen ondergaat – van groot en massief naar klein en beweeglijk, van donker naar licht."

In de ene zaal tekenen futuristische bollen lijnen op de grond. "Een andere zaal lijkt gevuld met lichtgevend sterrenstof, wat doet denken aan het uitzicht op een grote stad vanuit een vliegtuig. Er zijn ook ruimtes die bezoekers lijken te scannen door ze in silhouetten en patronen vast te leggen. De interactie tussen bezoeker en kunstwerk levert steeds nieuwe beelden op. Kijken en observeren; maar vooral aanraken, voelen en bewegen zijn essentieel."

www.studioroosegaarde.net
www.groningermuseum.nl
 


{LST_ITEMS:2041}

Vandaag, 4 maart 2019 lanceert LEDSign een nieuw en innovatief merk met duurzame verlichtingsproducten van hoogwaardig kwaliteit. "YELA Lighting is 'the new kid in town' en biedt LED verlichtingsoplossingen met de kracht van sfeer en beleving.

LEDSign B.V. lanceert het kwaliteitsmerk YELALighting. LEDSign is de specialist in LED-verlichting, lichtreclames, verlichtingsoplossingen en lichtmetingen", aldus een woordvoerder. "Daardoor staat YELA Lighting sterk en onderscheidend in de markt op het gebied van sfeerbeleving en het creëren van professionele verlichtingsoplossingen."

“Met trots introduceren wij het nieuwe LED-verlichtingsmerk, YELA Lighting. Ons merk is ontstaan vanuit de vraag vanuit de markt om ons kwalitatieve programma aan LED-armaturen kracht bij te zetten door middel van een sterke merknaam. Neem daarbij onze persoonlijke service en flexibiliteit in samenwerking met onze klanten wat maakt dat wij als LEDSign een solide partner zijn waarmee wij met onze hoogwaardige armaturen en creatief en oplossingsgerichte denkwerk voor elk project de juiste verlichtingsoplossing met onze klanten kunnen uitwerken tot een mooi eindresultaat.”, aldus René van Gogh, de Commercieel Directeur van LEDSign.

Of het nu interieur of exterieur is, YELA Lighting legt de focus naar eigen zeggen op het ontwerpen en het leveren van unieke beleving met de perfecte afwerking en de juiste ambiance met LED verlichting. "YELA Lighting gaat een revolutie teweegbrengen in het conventionele verlichtingsconcept en dit omzetten in een modern, innovatief en stijlvol concept. Daarnaast wil zij een aangename sfeer en de ultieme beleving creëren voor klanten door Smart, energiezuinige en duurzame armaturen."

Om deze beleving waar te maken, heeft YELA Lighting hoge kwaliteitsarmaturen zoals AR70-, AR111-, 3-fase track spots, wandlampen, het nieuwe Tube track systeem, maar ook op maat gemaakte design lampen en andere verlichtingsarmaturen. YELA Lighting richt zich op diverse branches zoals architecten, interieur- en projectinrichters, groothandels, horeca, VVE/woningbouw en maritiem. 

www.yela-lighting.com


{LST_ITEMS:2041}

Minister Van Engelshoven heeft de Nederlandse bijdrage aan de XXII Triënnale di Milano geopend. De Nederlandse bijdrage met de titel 'I See That I See What You Don’t See' reageert op het overkoepelende thema van de Triënnale met een presentatie over onze relatie tot duisternis.

Met 'Broken Nature: Design Takes on Human Survival' onderzoekt curator Paola Antonelli welke rol design kan spelen bij het herstellen van de relatie tussen de mens en zijn omgeving, in zowel natuurlijke als sociale ecosystemen.

Het Ministerie van OCW gaf Guus Beumer, directeur van Het Nieuwe Instituut, opdracht de Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano te verzorgen. Naast Nederland nemen nog 21 andere landen deel. De Triënnale is van 1 maart tot en met 1 2019 september te bezoeken.

Op weinig plaatsen in de wereld is het zo licht als in Nederland. Dag en nacht. Energie, technologie en datastromen zijn de essentiële brandstoffen geworden voor een 24-uurs productielandschap. Het traditionele onderscheid tussen licht en duisternis doet er in termen van productiviteit niet meer toe. In een totaal gecontroleerde, hyperverbonden wereld vervagen de grenzen tussen natuur, technologie en cultuur. De Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano wil de effecten laten zien van de complexe verhouding tussen licht en donker, tussen zien en niet zien, op mens, aarde en andere organismen. Daarbij speculeert 'I See That I See What You Don’t See' op de rol van design als een destructieve en mogelijk ook restauratieve kracht.

De tentoonstelling en het publieksprogramma zijn samengesteld door Angela Rui (onafhankelijk curator en onderzoeker) in samenwerking met Marina Otero Verzier (director of Research Het Nieuwe Instituut) en Francien van Westrenen (hoofd Agentschap Het Nieuwe Instituut).

Deelnemers zijn de Academie voor Stadsastronauten, Ramon Amaro, Danilo Correale, Design Academy Eindhoven, de afdelingen Research en Erfgoed van Het Nieuwe Instituut, Lucy McRae, Melvin Moti, Bregtje van der Haak, Pascal van Hulst & Oscar Peña, Richard Vijgen en Leanne Wijnsma.

De Nederlandse bijdrage is te zien in Palazzo dell’Arte aan de Viale E. Alemagna 6 in  Milaan.De expositie van 1 maart tot en met 1 september 2019 dagelijks te zien (m.u.v. maandag) van 10.30 tot 20.30 uur. Toegang 18,00 euro.

https://triennale2019.hetnieuweinstituut.nl


{LST_ITEMS:2041}Ontwerp & Architectuur

De genomineerden voor competitie BNA Beste Gebouw 2019 zijn bekend. De vakjury onder leiding van journalist Jort Kelder selecteerde uit 114 inzendingen (vier meer dan vorig jaar) veertien projecten. Na een jureringsronde door Nederland bleven negen genomineerde gebouwen over.

In de categorie Identiteit & Icoonwaarde is dat woongebouw de Pontsteiger, Leefbaarheid & Sociale Cohesie wordt vertegenwoordigd door de LocHal in Tilburg, de Noord/Zuidlijn en Hotel Jakarta in Amsterdam. Bedrijfsverzamelgebouw Imagewharf en het Eramus Medisch Centrum Rotterdam vallen onder Stimulerende Omgevingen, en in de categorie Particuliere Woonbeleving zijn er het Amsterdamse Schetsblok, de Scheperschuur in Hollandsche Rading en de schuurwoning in Schijf. 

De uitreiking van de vakjuryprijs, de publieksprijs en de categoriewinnaars is op 17 mei in de Tilburgse LocHal. Vanaf vandaag kan op de publieksprijs worden gestemd op www.gebouwvanhetjaar.nl/stemmen-2019


{LST_ITEMS:2041}

Tussen bekende werken van de oude Nederlandse Meester Rembrandt presenteren (oud) studenten van het HMC hun werk in Milaan tijdens de Salone del Mobile 2019. "Als enige Nederlandse (vak)school voor de woon- en meubelbranche staat het HMC tussen ontwerpers, ambachtelijk producerende bedrijven en ontwerpbureaus in het Palazzo Francesco Turati, onder de titel Masterly – The Dutch in Milano", aldus een woordvoerder.

Het genoemde paviljoen brengt het Nederlandse themajaar 2019, Rembrandt and the Dutch Golden Age, onder de aandacht. Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, sprak eerder zijn bewondering uit over het ambacht dat de studenten van het HMC leren. "Dit is iets om te koesteren en trots op te zijn. De combinatie met de nieuwe technieken maakt dat vakmanschap niet iets van vroeger is maar van nu en de toekomst", aldus Taco Dibbits.

Precies dát laat het HMC volgens de woordvoerder zien tijdens Masterly – The Dutch in Milano. "Met als achtergrond het werk van de grote meester Rembrandt presenteren nog maar net afgestudeerden en huidige studenten hun meesterstukken. Kom langs en beoordeel zelf of dit de meesters van de toekomst zijn."
 

HMC-voorzitter College van Bestuur Frans Veringa vertelt: "Binnen het HMC wordt internationalisering een steeds belangrijker thema. Wij willen graag de internationale banden tussen bedrijven, organisaties en het HMC aanhalen én versterken om zo kennis uit te wisselen en samenwerkingen aan te gaan. Salone del Mobile is uiterst geschikt om deze internationale banden te bekrachtigen. Daarbij geven we studenten, die startende ondernemer zijn, de kans om zich te presenteren aan de branche."

Het HMC, ook wel bekend als Hout- en Meubileringscollege, is sinds 1929 de enige mbo-vakschool waar alle opleidingen met hout, meubel of interieur te maken hebben. Het HMC heeft onderwijslocaties in Amsterdam en Rotterdam. 

http://hmcollege.nl


{LST_ITEMS:2041}


De eerste dag van MaterialDistrict Rotterdam 2019 was een groot succes. Dat meldt de organisatie van het evenement in een bericht aan alle relaties.

"Ruim tweeduizend enthousiaste bezoekers hebben genoten van de onafhankelijke tentoonstellingen met meer dan tweehonderd vernieuwende materialen, de innovaties van honderdveertig exposanten en de negentien internationaal gerenommeerde sprekers die hun kennis en visie hebben gedeeld met het publiek."

In het onderstaande fimplmje een impressie van de eerste dag van het evenement.

Het enthousiasme van de beursorganisatie wordt gedeeld door de redactie van Inside Information. De tijdens de eerste dag op het evenement aanwezige redacteur was onder de indruk van de vele materiaalinnovaties alsmede de massaliteit van het - niet zelden jonge - aanwezige publiek. In de eerstvolgende uitgave van Inside Information zal een uitgebreide terugblik op het Material District te vinden zijn.

www.materialdistrict.com


{LST_ITEMS:2041}

Nieuws van CBRE. De vastgoed- en huisvestingsadviseur heeft zijn nieuwe hoofdkantoor in gebruik genomen. The Core, gevestigd onder het dak van een voormalige autogarage in het Schinkelgebied in Amsterdam, luidt volgens de organisatie een nieuw hoofdstuk in voor de Nederlandse tak van het wereldwijde vastgoedadviesbureau.

"Werk verandert en er worden meer eisen gesteld aan gebouwen", aldus Marco Hekman, Managing Director Continental Europe en CEO van CBRE Nederland. "De complexiteit van huisvestingsvraagstukken en vastgoedoplossingen neemt daardoor toe. In The Core gaan we samen met opdrachtgevers nieuwe werkomgevingen ontwerpen. Hier geven we ondernemerschap de ruimte en brengen we innovatie tot leven."

The Core werd deze week geopend geopend. Bekijk hier een filmpje: 

In de afgelopen maanden heeft CBRE het pand aan de Anthony Fokkerweg in Amsterdam grondig verbouwd. Het gebouw is afgesloten van aardgas, voorzien van een nieuwe isolatieschil en de indeling is grondig op de schop gegaan. Vier verschillende zones stellen gebruikers van The Core vanaf vandaag in de gelegenheid om een werkvorm te kiezen die past bij het vraagstuk.

Een smart building systeem stelt CBRE in staat om gebouwfuncties af te stemmen op de voorkeuren van gebruikers. Daarnaast is CBRE voor het hoogst haalbare gegaan op het gebied van duurzaamheid en gezondheid. Zo zijn alle recyclebare materialen in The Core in kaart gebracht en heeft CBRE resultaten toegepast uit onderzoek van de Universiteit van Twente naar de invloed van de werkomgeving op gezondheid, welzijn en prestatievermogen van kantoorgebruikers.

"The Core is niet alleen het antwoord op ons eigen huisvestingsvraagstuk. We slaan een geheel nieuwe weg in. Omdat het gebouw nauwelijks kaders heeft, passen we ons vanaf nu makkelijk aan aan de snel veranderende wereld om ons heen", aldus Hekman.

www.cbre.nl


{LST_ITEMS:2041}

Amsterdam heeft het. Nee, we bedoelen niet de kleinburgerlijke arrogantie die import-hoofdstedelingen zo nu en dan kenmerkt ('Waar woon jij? Wat moet je daar nou?'). We bedoelen het nieuwste designkantoor van Mindspace. De aanbieder van flexwerkplekken opende recent een nieuwe vestiging nabij de Dam.

"Een high-end interieur, alle voorzieningen om comfortabel te werken en gevestigd op een A-locatie – dat is Mindspace Dam, de nieuwste Mindspace-vestiging in hartje Amsterdam", aldus de organisatie. "In maart opent het pand officieel haar deuren, maar een aantal bedrijven werkt al vanuit dit bijzondere kantoor."

 

image

De nieuwe locatie is gevestigd in het voormalige kantoor van de Handelsvereniging Amsterdam (HVA). Het pand ligt aan de Nieuwezijds Voorburgwal en werd gebouwd in 1888. Het beschikt over een typisch Amsterdamse neorenaissance façade. Echte blikvangers zijn de grote glas-in-loodramen en de historische vergaderzaal in art-decostijl.
"Het gebouw ademt geschiedenis en grandeur, toch wanen werknemers zich bij binnenkomst in het kantoor van de toekomst. Verschillende innovatieve en dynamische bedrijven namen er inmiddels hun intrek, zoals bijvoorbeeld GoPro. Het pand biedt werkruimte aan teams van elke grootte."

image

“Amsterdam bruist van de creativiteit en innovatie, dit past perfect bij het merk Mindspace”, zegt Yotam Alroy, medeoprichter en chief business officer bij Mindspace. “We zijn trots op onze nieuwste vestiging in een prachtig monumentaal pand. Hier combineren we een high-end interieur met een prachtige historische uitstraling. We hopen dat deze inspirerende omgeving ervoor zorgt dat teams het beste uit zichzelf kunnen halen.”

Met de toevoeging van Mindspace Dam exploiteert Mindspace nu vier locaties in Nederland: één in Utrecht en drie in Amsterdam. Mindspace heeft ook kantoren op 28 andere locaties in grote steden wereldwijd, zoals San Francisco, Tel Aviv, Berlijn, Warschau, Londen, München, Hamburg en Washington D.C. 

image

www.mindspace.me


{LST_ITEMS:2041}Overig nieuws

The Art of Living presenteert de eerste editie van een gloednieuw event. Tijdens dit event wordt van 28 tot en met 31 maart het beste op het gebied van luxe woon- en lifestyle samengebracht in een sfeervolle ambiance. Met de presentatie van onder andere exclusieve interieurs, stijlvolle tuinen, bijzondere kunstwerken en luxe producten, belooft de organisatie ‘een beleving die u nooit meer zult vergeten!’


Al bijna 20 jaar is The Art of Living actief in het hoge segment luxe woon- en lifestyle magazines. Oprichter Toon Thijssen ontwikkelde een succesvolle bladformule met Nederlandse en Belgische uitgaves, waarin prestigieuze villaprojecten, interieurs, tuinen, kunstwerken, auto’s en andere luxe producten centraal staan. Inmiddels is The Art of Living uitgegroeid tot een bloeiend familiebedrijf en lanceerde The Art of Living, ter aanvulling op het magazine, een eigen online platform gericht op wonen, interieur en tuin, waarin particulier en professional worden samengebracht. Lezers en online volgers kunnen hierdoor zowel on- als offline volop inspiratie en informatie opdoen op het gebied van luxe woon- en lifestyle. De veelheid aan inspiratie en informatie die via de mediakanalen verzameld en verspreid wordt, is eind maart terug te zien in een eigen event.

“De afgelopen jaren hebben we regelmatig de vraag gekregen of we een eigen event wilden organiseren”, vertelt Mike Thijssen, commercieel directeur van The Art of Living. “Recent hebben we daarom onderzocht in hoeverre een eigen event een meerwaarde zou vormen op onze bestaande diensten. Het antwoord hierop bleek erg positief; zowel particulieren als professionals waren enorm enthousiast over een mogelijk event onder de vlag van The Art of Living. Dit stimuleerde ons om een concept te bedenken waarin het beste op het gebied van luxe woon- en lifestyle wordt samengebracht en waarin particulieren en professionals live met elkaar in contact kunnen komen. Die combinatie is uniek; bezoekers kunnen zich niet alleen laten inspireren en informeren door diverse high-end producten en diensten, maar er zijn ook succesvolle zakelijke ontmoetingen mogelijk. Tussen particulieren en professionals, maar ook tussen professionals onderling. Het event is voor hen tevens een kans om andere professionals te leren kennen en zakelijk verder te komen.”

 

Het bekende Autotron in ’s Hertogenbosch vormt het decor van de eerste editie van het event. “De Autotron is vanwege de centrale ligging zowel vanuit Nederland als vanuit België perfect te bereiken. Daarnaast biedt het voldoende ruimte om een groot aantal bezoekers te ontvangen”, aldus Thijssen.

Het aanbod is onderverdeeld in negen thema’s: bouwen & architectuur, interieur, twee sfeertuinen, financieel & real estate, automotive, luxe reizen & second home, art gallery, juwelen, beauty & health en culinair.

 

www.theartofliving.nl/event


{LST_ITEMS:2041}

Op woensdag 20 maart presenteren FMN en Twynstra Gudde de resultaten van het periodieke onderzoek naar omvang van de Nederlandse facility management markt en de trends en ontwikkelingen op deze markt.

De resultaten worden gepresenteerd tijdens de internationale facilitaire conferentie ‘World Workplace Europe meets Facility for Future’ dat van 20 tot en met 22 maart in De Kromhouthal in Amsterdam wordt gehouden.

"Het FM Marktonderzoek is het in en buiten de facilitaire sector zeer gewaardeerde periodieke onderzoek dat organisatieadviesbureau Twynstra Gudde in opdracht van FMN, de beroepsvereniging voor het facilitaire domein, uitvoert", aldus een woordvoerder.
 

Het FM Marktonderzoek geeft het werkveld inzicht in de omvang van de Nederlandse facility management markt en brengt daarnaast ook de relevante trends en ontwikkelingen in beeld. "De tweejaarlijkse publicatie is daarmee een must voor iedereen die met het facilitaire werkveld in aanraking komt. Het FM Marktonderzoek 2019 beweegt ook zelf nadrukkelijk mee met alle nieuwe ontwikkelingen, waardoor deze samen met nieuwe thema’s zowel in de opzet, inhoud en vormgeving van het onderzoek een duidelijke plek vinden."
 

Het laatste FM Marktonderzoek werd in 2017 gepubliceerd. Dit onderzoek becijferde de omvang van de Nederlandse facilitaire markt exclusief vastgoed op ruim 32 miljard euro,  circa. 5 procent van het bruto nationaal product; inclusief vastgoed bedroeg de omvang bijna 73 miljard, zo’n 10 procent van het BBP. Uit het marktonderzoek bleek dat in 2017 de inzet van technologie de belangrijkste trend is en dat men verwacht dat die trend doorzet. Na technologie volgde een ‘wend- en weerbare organisatie’ als belangrijke trend. Opvallend was dat kostenmanagement in 2017 voor het eerst sinds 5 jaar niet meer de belangrijkste facilitaire trend was. Het FM Marktonderzoek 2017 is via de website van FMN nog te bestellen.

www.fmn.nl


{LST_ITEMS:2041}

Als de top van het Nederlandse bedrijfsleven wordt gevraagd naar de impact van de digitale transformatie op hun organisatie, blijkt dat slechts een derde hier een beeld bij heeft. Dat blijkt volgens branchevereniging Nederland-ICT uit een onderzoek onder de top van het Nederlandse bedrijfsleven.

"Hoewel een ruime meerderheid van bestuurders aangeeft dat ICT erg belangrijk is voor hun organisatie, blijkt digitalisering vrijwel niet op strategisch niveau te worden behandeld", schrijft de branchevereniging. "Ook is er met name aandacht voor de risico’s van digitalisering."

Het onderzoek is uitgevoerd bij besturen, directies, RvC’s en RvT’s van beursfondsen, mid-marketbedrijven en semi-publieke organisaties om te onderzoeken hoe men aankijkt tegen en omgaat met actuele vraagstukken op het gebied van digitalisering. “We wilden graag beter inschatten hoe de hoofdletter D geborgd is in de top van het Nederlandse bedrijfsleven”, aldus Lotte de Bruijn, directeur Nederland ICT. “We kunnen eigenlijk maar één algemene conclusie trekken naar aanleiding van de resultaten: de top is wel bezig met digitalisering, maar met een veel te beperkte blik.”

Het goede nieuws uit het onderzoek is volgens nederland-ICT dat bijna 50 procent van de ondervraagden aangeeft dat ICT erg belangrijk is voor de core-business van hun eigen organisatie. Ruim een kwart dacht zelfs volledig afhankelijk te zijn van ICT. Na doorvraag bleek echter dat dit belang vooral werd gezien op operationeel niveau en veel minder op tactisch of strategisch niveau. “De afdeling IT wordt teveel aangekeken als het gaat over digitalisering. Maar digitalisering gaat zoveel verder dan het in gebruik nemen van bepaalde hard- of software. Het heeft bijvoorbeeld invloed op je bedrijfsvoering, je strategische positie en je relatie met patiënten”, vertelt De Bruijn.

Uit het onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid afhankelijk is van externe expertise op het gebied van digitalisering en dat bijna driekwart van de bestuurders zich zorgen maakt over het kennisniveau binnen de eigen organisatie. Olaf Smits van Waesberghe, directeur Nationaal Register: “Daarbij is opvallend dat de boardroom haar eigen digitale kennis overschat. Slechts 1 procent van de leden van het bestuur of de directie gaven namelijk aan dat deze kennis bij RvC/RvT leden zit, terwijl een kwart van deze RvC/RvT leden juist aangaf dat deze kennis wél bij hen zit.’’

Het kennisniveau klinkt door in de gehele digitale mindset van de organisaties. De Bruijn: “De digitale transformatie biedt enorme kansen en ik vind het schokkend dat uit dit onderzoek blijkt dat veel directies nog steeds vooral de risico’s van digitalisering zien. Er zijn in iedere sector al goede praktijkvoorbeelden die bewijzen dat je door digitalisering méér kunt bereiken. Het is tijd dat bedrijven zien dat de digitale transformatie ook op hen positieve invloed heeft.”

www.nederlandict.nl


{LST_ITEMS:2041}

Op 8 en 9 maart vindt het nationaal kampioenschap voor interieuradviseur plaats in Woonmall Alexandrium in Rotterdam. Twee dagen lang strijden twaalf mbo-studenten van diverse scholen uit heel Nederland tegen elkaar om de beste interieuradviseur van Nederland te worden. De wedstrijd wordt georganiseerd door het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam in samenwerking met WorldSkills Netherlands en Woonmall Alexandrium.

Een interieuradviseur bedenkt nieuwe indelingen voor interieurs. Dit kan van alles zijn: een woonkamer, een restaurant, een winkel of een stand. De deelnemers krijgen de opdracht om een ontwerpadvies te maken voor een ontmoetingspunt op een (muziek)festival. Daarbij moet in het ontwerp in ieder geval een zitgelegenheid, een kinderspeelplaats en een podium verwerkt worden. De opdrachtgever is een evenementenbureau, dat gespecialiseerd is in kleine en grotere meerdaagse festivals.

De deelnemers komen van diverse mbo-scholen door heel het land. Het HMC heeft ook twee studenten die meedoen aan het NK. Student Roos Vollebregt vertelt: "Ik heb me goed kunnen voorbereiden op de wedstrijd. Ik heb diverse masterclasses via school gevolgd en heb de finale-opdracht al goed kunnen doornemen." Christy Dorn heeft ook veel geleerd van de voorbereidingen voor de Skills-finale. "Zo weet ik nu beter hoe ik een concept vorm kan geven tot een ontwerp. Daarbij vind ik het spannend om mijn opdracht te presenteren tijdens de finale", vertelt Christy.


De wedstrijd wordt gehouden in het Atrium van Woonmall Alexandrium. Voor de deelnemers is dit een inspirerende locatie aangezien de wedstrijd plaatsvindt tussen meer dan 55 woonwinkels. De wedstrijdlocatie is toegankelijk voor bezoekers van de woonmall. "De ambiance en sfeer in Woonmall Alexandrium zal zeker bijdragen aan extra motivatie en inspiratie, en de prestatie van de deelnemers naar een hoger niveau brengen", aldus Shirley Udo, Marketing & Communicatiemanager van Woonmall Alexandrium.

De organisatie van Skills Heroes vakwedstrijden is in handen van WorldSkills Netherlands. Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom vestigt WorldSkills Netherlands de aandacht op het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en vakwedstrijden. Bovendien verzorgt WorldSkills Netherlands de Nederlandse deelname aan EuroSkills en WorldSkills, respectievelijk het EK en WK voor beroepen. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven.

www.hmcollege.nl


{LST_ITEMS:2041}

Onlangs tekende BIS/Econocom een meerjarenovereenkomst met Boskalis. De baggeraar en maritiem dienstverlener laat al decennia lang diverse audiovisuele oplossingen door BIS/Econocom realiseren en na een uitvoerig vergelijkingstraject koos Boskalis opnieuw voor BIS|Econocom als audiovisueel leverancier voor de komende jaren.

Boskalis is met circa 6.000 medewerkers actief in negentig landen over de hele wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Papendrecht, waar zo’n twaalfhonderd medewerkers dagelijks hun werk uitvoeren, ondersteund door de audiovisuele inrichting van BIS/Econocom.

Op basis van de eisen en wensen van Boskalis stelde BIS/Econocom een raamovereenkomst op voor alle aanwezige audiovisuele apparatuur en de apparatuur die de komende 5 jaar wordt aangeschaft. Door deze overeenkomst kan BIS/Econocom bij nieuwe audiovisuele wensen Boskalis snel, adequaat en op maat adviseren en van de gewenste oplossingen voorzien. Bovendien zorgt BIS/Econocom binnen de overeenkomst voor hetonderhoud, het verhelpen van eventuele storingen en voor vervangende apparatuur bij defecten. 


www.bis.nl


{LST_ITEMS:2041}Vacatures
   
Bekijk hier    vacatures uit uw vakgebied.
Bent u abonnee? Dan kunt u gratis
uw vacature 
plaatsen!
 Mail: info@insideinformation.nl


Projecten
Kijk  hier  voor een overzicht van actuele projecten. Heeft u ook een interessant project? Mail: info@insideinformation.nl
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Rubrieken
Kennistafel
Columns

Tekst en Uitleg

Cartoons
 


Agenda
Agenda-overzicht >

 

12 t/m 14-03 2019
Material District
Rotterdam