Headlines

Mommersteeg wordt agent voor Ruckstuhl

Herbert Seevinck nieuwe voorzitter BNO

'Energielabels dragen onvoldoende bij aan duurzaamheid'

 

  

Kantoor- en Projectmeubilair

Vepa is naar eigen zeggen hard op weg naar een afvalloze fabriek. "Om te laten zien wat we precies doen met onze restmaterialen hebben we een serie filmpjes gemaakt: Duurzaam Doen met Vepa", aldus een woordvoerder van de fabrikant uit Hoogeveen.

"We laten in deze filmpjes op begrijpelijke manier zien hoe we duurzaam innoveren, denken en vooral doen. Zo belandt er niets in de afvalbak!" Hieronder deel 1 van de serie: Hergebruik van Textiel.

Binnenkort volgen meer filmpjes over VEPA's duurzame bezigheden.

www.vepa.nl


{LST_ITEMS:2041}

Verandering van werkomstandigheden stelt nieuwe eisen aan mens en kantoorinrichting. Met de nieuwe K+N Balance Chair voldoet König + Neurath aan de behoefte aan meer beweeglijkheid op de werkplek. "Innovatie voor meer beweging in de praktijk van het dagelijks werk."

De bureaustoel verandert door de gepatenteerde techniek in een handomdraai in een stahulp en maakt een comfortabele zit- en stahouding mogelijk. "Deze hoge functionaliteit, gekoppeld aan een markant design en hoogwaardige combinatie van materialen is door de jury beloond met de gerenommeerde Red Dot Award", aldus de fabrikant.

www.koenig-neurath.de


{LST_ITEMS:2041}

Een opmerkelijke opdracht voor Drentea. De fabrikant uit Emmmen heeft een opdracht overgenomen van het onlangs failliet verklaarde Bomefa: Drentea gaat kasten leveren aan de binnenkort te openen bibliotheek in Deventer.

De Bibliotheek Deventer verhuist van de Brink naar de Stromarkt. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de bibliotheek op 27 augustus zou opengaan voor publiek. Maar eind mei ontving de bibliotheek het nieuws dat kastenproducent Bomefa Groep failliet was gegaan. "Voor ons het begin van een onzekere periode. Want hoewel de rest van de verhuizing gewoon doorgaat volgens planning, kunnen en willen we natuurlijk niet open zonder boeken", zo meldt Bibliotheek Deventer.

De redding komt uit Emmen. Via krant De Stentor werd bekend dat er met fabrikant Drentea (eenmaal abusievelijk aangeduid als 'Antea') een nieuwe leverancier gevonden is, die de productie van de boekenkasten voor de bibliotheek overneemt, waardoor de vertraging van de opening beperkt blijft tot een maand. Projectleider Karin Barth van de bibliotheek geeft in de Stentor aan verheugd te zijn dat Drentea de opdracht overneemt. De opening staat nu dus op de rol voor 27 september.  

www.destentor.nl/deventer/nieuwe-bibliotheek-in-deventer-opnieuw-maand-later-open~a29d87de/


{LST_ITEMS:2041}

EromesMarko, leverancier en producent van schoolinrichtingen, een nieuwe stap in de markt van archieven en bibliotheken. Via de eigen website maakt net bedrijf bekend kennis en producten over te nemen van het onlangs failliet verklaarde Bomefa. 

Na het faillissement van Bomefa - eind mei - bleek een doorstart van het bedrijf geen mogelijkheid. Arnoud van Spijk, EromesMarko directeur: “Het verlies van de expertise van Bomefa zou zonde zijn en wij zagen onmiddellijk een win-win situatie in een combinatie van EromesMarko met de kennis en producten van Bomefa”.

“Wij zijn altijd al een beetje anders geweest. Hoe gek het ook klinkt, maar door flink te investeren in moderne machines, technieken en mensen hebben we wel altijd de mogelijkheid om direct kansen te benutten. Op dit moment zijn we in de laatste fase van het bouwen van een compleet nieuwe fabriek in Wijchen. Onze mensen zijn er trots op dat ze de producten van Bomefa eenvoudig kunnen integreren in onze eigen Nederlandse fabrieken."

Klanten en relaties van Bomefa zijn verzekered van toelevering, benadrukt de EromesMarko-directeur. "Daarnaast gaan we de producten verder ontwikkelen in kwaliteit,  functionaliteit en tevens prijsgunstiger maken”. EromesMarko heeft als speerpunt circulariteit en doet veel onderzoek naar duurzame materialen. Iets wat in de bibliotheekmarkt volgens Van Spijk tot nu toe nog onderbelicht is.
 

Natuurlijk is deze stap ook belangrijk voor bestaande onderwijsrelaties, omdat we steeds meer geïntegreerde bibliotheken zien in schoolgebouwen. Maar EromesMarko kijkt verder. “Met name in Duitsland en België zijn nog groeimogelijkheden en in Nederland is de markt van bibliotheken aan het moderniseren. Met meer emotie en gevoel voor de gebruikers en bezoekers zien we een mooie trend in de wereld van lezen, informatie en studie. En meer conceptmatig inrichten in plaats van puur naar producten te kijken past ons als een jas”, aldus Arnoud van Spijk.


Bomefa is al meer dan 50 jaar specialist in bibliotheken en archieven. EromesMarko levert al meer dan 100 jaar schoolmeubelen. Arnoud van Spijk: “De naam Bomefa zal langzamerhand verdwijnen en in EromesMarko overgaan. Hiervoor is nog geen vastomlijnd plan vastgesteld, maar vaststaat dat de kennis en producten van Bomefa zeker zullen blijven.”

www.eromesmarko.nl
 


{LST_ITEMS:2041}


De ETC voor- en najaarsbeurs maakt plaats voor ETC Design Experience. Dat meldt de prganisatie van het evenement. "ETC Design Center Europe is hét interieurplatform waar interieurexposanten en interieurprofessionals samenkomen", aldus een woordvoerder. "Een gevarieerd aanbod aan high-end interieurmerken en -collecties inspireert de vakbezoeker."

"Het nieuwe interieurseizoen start traditiegetrouw met de ETC voor- en najaarsbeurs. Voor ETC exposanten het moment om de nieuwe collecties te presenteren. De afgelopen periode heeft ETC een kwaliteitsslag gemaakt. Hierdoor is de naam ‘voor- en najaarsbeurs’ niet meer passend bij het huidige vakkundige inspiratieplatform, dat ETC biedt. Vandaar dat vanaf dit najaar de beursnaam verandert in ‘ETC Design Experience’."

Tijdens de najaarseditie, op 17 en 18 september 2018, worden volgens de woordvoerder niet alleen de noviteiten getoond, ook vindt er een aanvullend programma plaats voor de vakbezoeker. "De ETC Design Experience is hét moment om te ontdekken wat er komend seizoen speelt in de wereld van interieur."

ETC Design Center Europe in Culemborg is tijdens de ETC Design Experience op 17 en 18 september geopend tussen 10.00 en 17.00 uur voor de interieurprofessional. Op zondag 16 september vindt er een consumenteninspiratiedag plaats van 10.00 tot 17.00 uur. 

www.etcdesigncenter.nl
 

{LST_ITEMS:2041}


VEPA toont opnieuw zijn maatschappelijke betrokkenheid. Behalve de activiteiten op het gebied van circulariteit - die onder meer geleid hebben tot bijzonder 'grachtenplastic-meubilair' - biedt de fabrikant uit Hoogeveen nu vluchtelingen de kans om werkervaring op te doen.

Twee Syrische vluchtelingen met verblijfsvergunning krijgen een opleidingsplek bij VEPA. Bij de opleidingsplek is ook talles inbegrepen. Deze week werd in Hoogeveen de overeenkomst getekend met onderwijsinstituut Maram. 

De twee vluchtelingen krijgen een opleidingsbaan als stoffeerder. VEPA-directeur Janwillem de Kam is blij dat de twee aan de slag kunnen bij het bedrijf. "Ze zijn hier aan de slag als meubelstoffeerder, een ambacht dat bijna uitsterft", zegt hij tegen RTV Drenthe. "Dat komt omdat het vaak wordt uitbesteed aan lageloonlanden. Daardoor neemt de aandacht voor de opleiding af en zijn deze werknemers erg lastig te vinden."

www.vepa.nl


{LST_ITEMS:2041}


Net als vorig jaar zal inrichter Gispen ook dit jaar weer een Expeditie Circulair organiseren. Het evenement over circulair inrichten vindt plaats op 1 november van dit jaar. Nadere details worden later bekend gemaakt.

Gispens laatste circulaire aanwinst: de modulaire bureaulijn CIMO.

Gispen heeft zich de laatste jaren nadrukkelijk gericht op circulariteit. Het leverde de fabrikant uit Culemborg - onderdeel van Koninklijke Ahrend - vorig jaar een deel van de felbegeerde rijksbrede circulaire aanbestedingsopdracht op.

www.gispen.nl  


{LST_ITEMS:2041}

Ook dit jaar hebben werknemers van projectinrichter SKO zich weer ingezet voor Stichting GOAL. Op 13 en 14 juni liep het personeel van de expeditie, verkoop, administratie en directie van het bedrijf uit Oldenzaal mee met de wandeltweedaagse van Bouwhuis.

GOAL is een stichting die staat voor 'Scoren vóór en mét mensen die een zorgbehoefte hebben'. "Aan de hand van recreatieve activiteiten zorgt Stichting GOAL dat deze mensen zelf kunnen (blijven) scoren", aldus een woordvoerder. SKO heeft dit jaar voor de achtste keer op rij een steentje bijgedragen aan het jaarlijkse evenement door middel van een wandeltocht op en rondom 't Bouwhuis te Enschede, georganiseerd door de Twentse Zorgcentra.

"SKO is al jarenlang hofleverancier voor de Twentse Zorgcentra en levert jaarlijks als ‘spits’ een bijdrage om de activiteiten voor de bewoners te realiseren. Één van de belangrijkste peilers van SKO is het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vanuit het MVO zet het team van SKO zich graag in voor de maatschappij."

www.sko.nl


{LST_ITEMS:2041}

Koninklijke Ahrend vult vanaf 1 juli 2018 drie belangrijke managementfuncties in. "De benoemingen van deze nieuwe posities zijn er op gericht een structurele bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van nieuwe producten en concepten en daarmee de internationale groei van Koninklijke Ahrend te versterken", aldus het bedrijf.

Tessa Bouwman (43) is vanaf 1 juli 2018 benoemd tot Marketing Director. Zij wordt verantwoordelijk voor de portefeuille Product Management, Marketing en Communicatie van Koninklijke Ahrend. "Zij zal in haar nieuwe functie de internationale merkstrategie, productontwikkeling en marketing van de diverse merken binnen Koninklijke Ahrend, waaronder Ahrend en Gispen, versterken. Hiervoor was zij o.a. actief als Marketing Manager bij Gispen, WE Fashion en Essenza Home. Tessa neemt deel in het Koninklijke Ahrend Management Team."

Eveneens per 1 juli 2018 wordt Rob Keulemans (48) aangesteld als Digital Director. "Rob gaat de digitale transformatie van Ahrend en haar merken verder richting geven. Koninklijke Ahrend wil de komende jaren fors investeren in nieuwe online services op het gebied van leasing, hergebruik, slimme kantoren en asset management. In dat kader is Rob tevens benoemd tot Managing Director van de ‘furniture as a service’ (leasing) activiteiten. Onder de leiding van Rob zal Koninklijke Ahrend het marktleiderschap op deze terreinen verder gaan uitbouwen. Rob is afkomstig van Leaseplan waar hij de functie van Chief Digital Officer bekleedde. Rob wordt lid van het Koninklijke Ahrend Management Team."

Daarnaast is Marck Haans (55) aangesteld als Head of Design. "Hij heeft een brede ervaring in de industrie en heeft eerder met veel succes gewerkt in het Ahrend design team en tevens als designer bij Gispen. Marck gaat richting geven aan de designontwikkeling van de belangrijke meubelmerken Ahrend en Gispen."

www.royalahrend.com


{LST_ITEMS:2041}

Goed nieuws voor KöhI. Recent ontving de ook in Nederland succesvolle fabrikant de 'German Brand Award 2018' van de Duitse Design Council, een onafhankelijk panel van deskundigen uit het bedrijfsleven en de wetenschap.

De German Brand Award is een competitie van het Duitse merkinstituut. Het instituut werd opgericht door de Duitse Design Council en GMK Markenberatung om het merkbeheer te versterken als een belangrijke succesfactor voor bedrijven die zowel nationaal als ook internationaal actief zijn in sterk concurrerende markten. Volgens de organisator is de Award de prijs voor succesvol merkenbeheer in Duitsland. Alleen bedrijven die waren genomineerd voor de German Brand Award 2018 door het Duitse merkinstituut, merkscouts en commissies van deskundigen konden deelnemen aan de competitie.


Managing director Thomas Köhl is trots op de onderscheiding: "Voor ons is deze Award echt iets heel bijzonders. Het stimuleert ons enorm om de zo succesvol ingeslagen weg te vervolgen". Köhl is reeds sinds 1976 actief en staat voor ergonomische stoelen van hoge kwaliteit die duurzaam in Duitsland worden geproduceerd.

www.koehl.com


 


{LST_ITEMS:2041}Vloer, Wand & Plafond

Forbo Flooring lanceert deze maand Marmoleum Onto the Wall, een speciale lijn van het  CO2-neutrale Marmoleum, geschikt om gangen en trapportalen in het onderwijs te beschermen tegen beschadiging en vervuiling door bijvoorbeeld schoenen en boekentassen.

Met het product hoopt Forbo niet alleen ergernis te voorkomen en de school netjes te houden, maar kunnen de onderhoudskosten ook omlaag omdat strepen op of gaten in de muur verleden tijd zijn.

"Marmoleum wandbekleding zorgt niet alleen voor bescherming van de muur, maar is ook decoratief en kleurrijk", meldt de woordvoerder. "Gangen, klaslokalen en aula’s krijgen een geheel eigen en unieke uitstraling met lambrisering die qua kleur en design perfect op de vloer kan worden afgestemd. Het robuuste linoleum is kras- en slijtvast, makkelijk schoon te houden en kan zowel als lambrisering als tot aan het plafond worden aangebracht."

Onto the Wall van Forbo is verder uitgebreid getest en voldoet aan alle (brandveiligheid)eisen. 

https://www.forbo.com/onto-the-wall.


{LST_ITEMS:2041}

Ze hebben er veel hout, niet alleen in de vrije natuur, maar ook in de binnenruimte. Finland is een houtland bij uitstek. Wat je allemaal kunt doen met het natuurlijke matyeriaal werd weer eens op een mooie manier duidelijk in het nieuwe bezoekerscentrum van de Metsä Group in Äänekoski.

Het Pro Nemus-bezoekerscentrum is een inspiratiecentrum van Engineered Wood-producten. Het project is een goed voorbeeld van hoe snel gebouwd kan worden met hout. "Het gebouw van 1.000 vierkante meter laat zien hoe de Kerto LVL-producten van Metsä Wood een snelle, lichte en groene constructie mogelijk maken", aldus een woordvoerder van de houtleverancier. "Het gebouw combineert industrieel vervaardigde houten elementen en unieke architectonische oplossingen met zeer gedetailleerd timmerwerk."

De houten kolommen- en balkenstructuur en de geprefabriceerde wand-, vloer- en dakelementen zijn gemaakt van Kerto LVL (gelamineerd fineerhout). In het gebouw zijn de houten producten en vele constructieve details zichtbaar gebleven als onderdeel van de presentatie. De houtproducten van Metsä Wood zijn ook op verschillende manieren gebruikt in het interieurontwerp en de visuele oplossingen van het bezoekerscentrum.

De gehele houten structuur voor het Pro Nemus-bezoekerscentrum is  geleverd door het Finse bedrijf VVR Wood. "De Kerto LVL-producten van Metsä Wood zijn gebruikt voor de  draagconstructie en voor de herverlijmde kolommen en balken. Sweco Finland Oy was verantwoordelijk voor de constructieve berekeningen van het bezoekerscentrum. Alle gebruikte ontwerpmodellen die zijn toegepast voor het ontwerp van het centrum, werden eerder gebruikt in vorige appartementen- en hallenprojecten."

Pro Nemus in Äänekoski werd in slechts 7 maanden gebouwd. "Het strakke schema was de grootste uitdaging van het project, waarbij architectonische details met uitzonderlijke precisie moesten worden geïmplementeerd." Een goede planning en samenwerking tussen de verschillende partijen speelde een belangrijke rol bij de uitvoering van het project.
 

"Bouwen met houten elementen gaat snel en efficiënt, en projectmanagement is eenvoudiger wanneer structuren bestaande uit elementen steeds vaker worden voltooid in fabrieken", zegt Tero Vesanen, Managing Director van VVR. "De Kerto LVL-producten van Metsä Wood werden volgens onze specificatie op maat gemaakt en geleverd aan de houtskeletbouw fabriek, waardoor we later uiterst efficiënt konden monteren."

De wandelementen en de speciale CNC-bewerking van het hout  werden gemaakt door Punkaharjun Puutaito, een onderaannemer van VVR. Partnerschappen spelen een sleutelrol in bouwen met industrieel hout.
"Dit gebouw combineert een industriële houtconstructie met een hoog niveau van gedetailleerd timmerwerk. Dit is precies wat zo mooi is aan bouwen met hout: het materiaal zelf laat vele soorten verwerking toe, die bovendien eenvoudig te implementeren zijn", zegt Ulla Passoja van UKI Architects, de projectarchitect.
 

www.metsawood.nl

 

 


{LST_ITEMS:2041}

Unifloor heeft een NSG-certificering verworven voor houten draagvloeren. Dat meldt het bedrijf op de eigen website.
 

Unifloor heeft als eerste ondervloeren producent in Nederland een NSG-certificering (Nederlandse Stichting Geluidshinder) behaald voor houten draagvloerconstructies. "De producten die dit label mogen hanteren zijn Renoboard en EcoPearls in combinatie met Jumpax Strong, Jumpax Nature en Redupax", aldus een woordvoerder.
 

Het NSG-keurmerk wordt uitgereikt aan producten in de ondervloerbranche die voldoen aan  de 10 decibel  contactgeluidreductie en de nieuwe minimale kwaliteitseisen zolas omschreven in de EPLF Norm (European Producers of Laminate Flooring).
 

Unifloor is ontzettend trots op dit resultaat. "Dit onderstreept het vooruitstrevende karakter van Unifloor om ondervloeroplossingen te bieden die aan de behoeften van de markt voldoen. Zowel de NSG als Unifloor krijgen dagelijks vragen over 10 dB oplossingen voor houten draagvloerconstructies. Tot voor kort was hier nog geen gecertificeerde oplossing voor." Dit was voor Unifloor de belangrijkste drijfveer om haar producten door te ontwikkelen.  


www.unifloor.be

{LST_ITEMS:2041}


Mommersteeg, vooral bekend als agent van vloerfabrikant Vorwerk, heeft tevens het agentschap voor Ruckstuhl verworven. Dat meldt het bedrijf uit Huizen in een persbericht. De verbintenis met de Zwitserse fabrikant is op 1 juli ingegaan.

Sinds 1951 verkoopt het bedrijf Mommersteeg BV in Huizen NL vloerbedekkingen in de projectmarkt en de vakhandel. Michiel Mommersteeg, eigenaar en algemeen directeur van het bedrijf, hebben veel vertrouwen in de merkstrategie en het gepresenteerde bedrijfsplan van Ruckstuhl AG voor de komende jaren. “Ruckstuhl AG is een perfecte aanvulling op ons productportfolio waarin we met Vorwerk flooring hoogwaardige synthetische vloerbedekking aanbieden en Ruckstuhl vloerbedekking van natuurlijke grondstoffen. Beide bedrijven hebben innovatie, design en kwaliteit als kernwaarden. “

Bij Rukstuhl hebben recentelijk de nodige veranderingen plaatsgevonden. Vanaf 1 juli jl wordt de Zwitserse tapijtfabrikant Ruckstuhl te Langenthal geleid door een nieuw vierkoppig management team onder leiding van Adrian Berchtold. Het team neemt het stokje over van Peter Ruckstuhl, die begin dit jaar met pensioen is gegaan. 

De nieuwe bedrijfstop van Ruckstuhl.

www.mommersteegbv.nl

 


 


{LST_ITEMS:2041}


Nieuws van Hunter Douglas. Het bedrijf verkoopt zijn Noord-Amerikaanse plafond-afdeling. Koper is CertainTeed, een onderdeel van Saint Gobain. Verdere financiële details over de transactie blijven geheim.


De plafondactiviteiten van Hunter Douglas waren vorig jaar goed voor een omzet van 36 miljoen dollar. Bij het onderdeel zijn ongeveer honderd medewerkers werkzaam. Als onderdeel van de transactie gaat Hunter Douglas een samenwerkingsverband aan met Saint Gobain. Doel is de raambekledingproducten bij een nog bredere doelgroep onder de aandacht te brengen.

Hunter Douglas afficheert zich als wereldmarktleider op het gebied van raambekleding. Het bedrijf heeft het hoofdkantoor in Rotterdam en beursnoteringen in Amsterdam en Frankfurt.

www.hunterdouglasarchitectural.eu
 


{LST_ITEMS:2041}


De Spa in Weesp, een kleinschalig wellness resort in de buurt van Amsterdam, is in de afgelopen maanden ingrijpend verbouwd. Het interieur ademt nu een mediterrane sfeer. met dank aan (onder meer)  vloerenbedrijf Forbo.

"Het interieur, het schilderwerk, nieuwe vloeren en tegels: alles ging op de schop", aldus een woordvoerder. "Inmiddels is de spamet sauna’s etc weer open en waan je je in mediterrane sferen met op de vloer in het restaurant en belendende ruimtes bijvoorbeeld een mooi Flotex Vision Heritage tapijt gecombineerd met rustige Allura grijs eiken planken, beide van Forbo Flooring."

De grote rustruimte beneden met bar, restaurant, comfortabele stoelen, banken en aangrenzende lichte serre stralen een aangename sfeer en rust uit. Dat komt onder andere door het kleurgebruik, de lichtinval en de nieuwe inrichting. "Zo worden de zintuigen bijvoorbeeld subtiel gestimuleerd met de unieke kleuren die je vindt rondom de Middellandse zee en elementen uit de Oosterse cultuur zoals fraai tegelwerk en aparte lampen."

www.forbo-flooring.nl

{LST_ITEMS:2041}

Zwembaden en aanverwante locaties zijn doorgaans niet de meest plezierige ruimtes wanneer het op akoestiek aankomt. In Rijnsburg is dit anders. Aldaar realiseerde MakeCover een akoestische oplossing.

"In de nieuwe wijk De Bloem in Rijnsburg is voor alle bewoners een heus welness-centrum gebouwd", meldt het bedrijf over het project. "Het in juni 2018 opgeleverde wellness centrum bevat een sauna, een fitness en een zwembad. En niet te vergeten het prachtige plafond dat wij gemaakt hebben, die voor een prettige akoestiek zorgt in het centrum."

"Het plafond is dus naast heel strak en mooi om te zien, ook nog eens functioneel; het dempt de galm die je normaal gesproken hebt in een zwembad of welnesscentrum." Door de toepassing van akoestisch materiaal in het plafond wordt de verstaanbaarheid een stuk beter, én het helpt volgens de woordvoerder om de bezoekers nog meer te laten genieten van de rust van een wellnesscentrum.

Naast de akoestische werking van het plafond, bevat het ook een eigentijds lichtsysteem. Via 182 strekkende meter LED-verlichting die alle kleuren kunnen schijnen, wordt het licht precies afgestemd op de juiste sfeer, belichting of moment van de dag. "Alle kleuren kunnen met de RGB+W ledlampen worden gemaakt. Via een slim bedradingssysteem worden ze centraal aangestuurd door een DMX-controller volgens het lichtplan van de architect. Hiernaast zijn er circa 35 LED-spots ingebouwd."

"De opdrachtgever heeft een keuze gemaakt tussen stucen en ons spanplafond", vertelt de woordvoerder over het project in Rijnsburg. "Het kunnen toepassen van akoestisch materiaal en het esthetische effect waren hierin zwaarwegend. Het is echter ook zo dat het plaatsen van een spanplafond  vele malen sneller is gerealiseerd dan een gestuct plafond. Dit is natuurlijk gunstig voor de planning."

www.makecover.nl


 


{LST_ITEMS:2041}


Vorwerk is de zomer uitstekend begonnen. De Duitse vloerenfabrikant krijgt twee prijzen van heel verschillende aard. Het won zowel een jury- als een consumentenprijs.

De Duitse fabrikant van vloerbedekking is met zijn tapijtkwaliteit 'Exclusive 1015' als winnaar gekozen in de categorie 'Industry Excellence in Branding' bij de German Brand Awards 2018. Ook consumenten zijn overtuigd van de kwaliteit van het product, want ook in deze categorie ging Exclusive 1015 met de prijs aan de haal.

"Het succes van de twee prijzen bevestigt nogmaals dat de nieuwe merkstrategie van Vorwerk
flooring die begin 2018 gepresenteerd werd de koers is voor de toekomst", aldus een woordvoerder van de fabrikant. "Gebaseerd op de drie pijlers van unieke kwaliteit, duurzame innovatie en wereldwijde award-winnende design wordt de strategie met een nieuwe en vereenvoudigde structuur van het product portfolio vergezeld". Alle tapijtkwaliteiten zijn duidelijk in drie productlijnen (Essential, Superior en Exclusive) en stijllijnen (Nature, Klassiek en Art) verdeeld. "Deze maken het voor de klant gemakkelijk om zijn eigen individuele tapijt te vinden.

Dit jaar brengt Vorwerk geleidelijk 49 nieuwe producten voor zowel de residentiële als commerciële sectoren in meer dan duizend kleuren.

www.mommersteegbv.nl

{LST_ITEMS:2041}


Forbo doet mee met de BlueCity Circular Challenge 2018. Het bedrijf hoopt hiermee een oplossing te vinden voor de reststroom van Marmoleum (na gebruik door klanten) en de circulaire kwaliteit van Marmoleum, dat al CO2-neutraal geproduceerd wordt, verder te verhogen.

De BlueCity Circular Challenge wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd door BlueCity, de circulaire voorbeeldstad in Tropicana Rotterdam. Het evenement biedt gevestigde bedrijven en ambitieuze studenten de kans om kennis te maken met de circulaire economie van de toekomst. Teams van studenten proberen de waardeloze reststromen van de zes deelnemende bedrijven in waardevolle producten te veranderen. Het team met de winnende business-case, die moorgen (22 juni) bekend wordt gemaakt, krijgt geld om hun project ook daadwerkelijk uit te voeren.

Bij Forbo Flooring, dat graag de stap wil maken van bewustzijn naar actie, en in haar branche naar eigen zeggen één van de voorlopers is op het gebied van de circulaire economie, gaat een team van vier studenten op zoek naar een manier om gebruikt Marmoleum te hergebruiken. Het Forbo-team bestaat uit een student van de Willem de Kooning Academie, een bedrijfskundige, een biotechnicus en een student Future Planet-studies. Ze staan allemaal op het punt van afstuderen.

www.bluecity.nl/blog/circular-challenge-2018-forbo/.


{LST_ITEMS:2041}

Internationaal gerenommeerde Studio Piet Boon slaat de handen ineen met gietvloeren producent Senso en breidt haar vloeren productportfolio uit met een geheel nieuwe exclusieve gietvloeren collectie: Piet Boon by Senso.

De collectie is het resultaat van het tijdloze creatieve handschrift van de Studio en de expertise van Senso. De collectie is gebaseerd op drie materiaal concepten “Titan”, “Fusion”, “Grain” en bestaat uit acht exclusieve ingetogen kleuren: Smoke, Bone, Shell, Pebble, Mud, Terra, Slate en Forest. 

De Piet Boon by Senso collectie zal vanaf 18 juni verkrijgbaar zijn in de zes Senso-showrooms.

www.pietboon.com
 


{LST_ITEMS:2041}Verlichting

Op 12 juli werd Aat Klompenhouwer benoemd tot NSVV lid van verdienste. Op voordracht van het Kernteam Marketing, werd Aat benoemd voor deze eretitel voor de vele inspanningen die Klompenhouwer gedurende meer dan 45 jaar heeft verricht voor de NSVV.

Klompenhouwer heeft in zes commissies gezeten en was daarnaast een van de oprichters van de commissie Lichthinder. Ook heeft hij een aantal belangrijke congressen mee helpen organiseren: Duitstalig lichtcongres in Rotterdam, Maastricht en Eurolux in Amsterdam. "De laatste jaren heeft hij zich ingezet voor de marketingcommissie; waarbij zijn enorme betrokkenheid bij het fenomeen licht opviel en heeft hij veel wijsheid tentoongesteld in de vergaderingen", medlt de NSVV. "Tevens trad hij met veel elan op als dagvoorzitter bij de NSVV Lichtcongressen."

www.nsvv.nl
 


{LST_ITEMS:2041}

Ook zo genoten van het bijna afgelopen WK Voetbal? Dat is mede te danken aan Philips... pardon, aan Signify (de nieuwe naam van het verlichtingsbedrijf). Signify verlichtte maar liefst tien van de twaalf stadions.

Het gaat om de stadions Luzhniki (Moskou), Krestovsky (Sint Petersburg), Fisht (Sotsji) en Ekaterinburg Arena (Jekaterinenburg) evenals de voetbalstadions in Kazan, Rostov aan de Don, Kaliningrad, Nizjni Novgorod, Volgograd en Samara.

De LED-veldverlichting van Signify wordt gebruikt in de Ekaterinburg Arena. "De state-of-the-art LED-verlichting voorziet voetballers en publiek van de beste kwaliteit licht die geschikt is voor 4K tv-uitzendingen en UHDTV super slow-motion herhalingen voor de honderden miljoenen televisiekijkers die alle acties op het veld tot in detail willen zien", aldus een woordvoerder. "De LED-veldverlichting kan ook bestuurd en gesynchroniseerd worden met muziek om het publiek voor het begin van de wedstrijd amusement te bieden."

De verlichting wordt ook gebruikt om de gevels van stadions te verlichten. "Dit draagt bij aan de sfeer voor de fans die de wedstrijden bijwonen." Een bijzondere installatie bevindt zich aan de buitenkant van het Luzhniki stadion in Moskou, waar een LED-dak van 39.000 vierkante meter werd geïnstalleerd. "Het is een van de grootste en meest innovatieve LED-gevels in Rusland. Deze gevel zorgt voor extra sfeer en entertainment voor de fans in de stad met bijzondere lichtshows voor, tijdens en na wedstrijden."
 

www.signify.com


{LST_ITEMS:2041}

De JET-Groep, specilaist op het gebied van daglichtelementen en glasconstructies, sloeg op 3 juli de eerste paal in de grond voor de bouw van haar nieuwe productielocatie in Opmeer (Noord-Holland).

Wethouder Robert Tesselaar en directeur van JET Nederland Eric Gobes openden de bouwplaats op feestelijke wijze. Op het circa 20.000 vierkante meter grote terrein worden medio 2019 de bestaande Nederlandse JET-productielocaties geconcentreerd. Dit gebeurt in het kader van de algemene strategie van de onderneming voor de optimalisatie van de productie, om te kunnen voldoen aan de eisen van klanten aan de Europese markt.

Distributie en support van de Nederlandse dochteronderneming JET BIK blijven op de bestaande locaties in Opmeer en Den Bosch. Met de concentratie van de Nederlandse productielocaties reageert de onderneming op de in heel Europa toenemende vraag naar JET-daglichtproducten.

“De huidige vestigingen kunnen niet meer aan de toekomstige vraag voldoen”, licht JET-CEO Ralf Dahmer toe. “Door ze te verenigen, zetten we de volgende stap, zodat we onze efficiëntie en flexibiliteit nog verder kunnen verhogen.” Op het nieuwe terrein ontstaat een hypermodern productie- en kantoorgebouw. Van daaruit is het zaak, aldus Dahmer, om de positie van de JET-Groep als Europese marktleider op het gebied van daglicht en RWA in industriële platte daken verder uit te bouwen.

www.jet-bik.nl


{LST_ITEMS:2041}

Osram en Continental gaan vanaf heden verder onder de nieuwe naam Osram Continental. Nu alle formaliteiten van de fusie zijn afgerond is de voorgenomen fusie recentelijk in werking getreden.

Osram Continental, met het hoofdkwartier in München, is een specialist op het gebied van automotive-verlichting. Het biedt momenteel werkgelegenheid aan vijftienhonderd mensen op zestien locaties wereldwijd. Het bedrijf wil het hoofdkwartier op termijn verplaatsen naar het (eveneens Duitse) Garching.

Het nieuwe bedrijf mikt op verkoopcijfers van 'mid-triple-digit-million-euro range'. Voor de komende jaren worden dubbel-cijferige groeicijfers verwacht. Deze verwachting is onder meer gebaseerd op de gunstige vooruitzichten op de LED-markt en de toenemende vraag naar laser-gebaseerde verlichtingsmodules. De eerste producten die door het fusiebedrijf zijn ontwikkeld worden rond 2021 op de markt verwacht.

Dirk Linzmeier, CEO van Osram Continental: "Door deze joint venture te lanceren, hopen we de markt voor automitive-verlichting uit te breiden en de snelheid van innovatie verder te vergroten." 

www.osram.com
 


{LST_ITEMS:2041}

Ledverlichtingspecialist LuxImprove uit Kruiningen is door Essent als servicepartner geselecteerd om energieverspilling bij ondernemers tegen te gaan. De samenwerking past in de strategie van LuxImprove om ondernemers een compleet pakket van diensten en producten aan te bieden die energie helpen besparen.

Essent kan haar zakelijke klanten in de Benelux nu van dienst zijn met onder andere een professioneel lichtadvies en lichtplan voor zowel vervangings- als nieuwbouwprojecten. LuxImprove neemt het gehele traject uit handen van advies tot oplevering. Via de Klimaatroute, onderdeel van Essent, worden jaarlijkse vele duizenden ondernemers bezocht om ze te helpen bij het doorvoeren van energiebesparingen. De te nemen maatregelen kunnen vervolgens via verschillende servicepartners afgenomen worden waarbij LuxImprove nu de verlichtingspartner is.

Hans Verhoeven, directeur Essent Zakelijk: “Het bedrijfsleven moet de aankomende jaren energie besparen om bij te dragen om de doelen uit het Energieakkoord te halen. Minister Wiebes gaat daar op handhaven. De expertise van LuxImpove helpt ondernemers de juiste keuze te maken bij het besparen van energie op hun verlichting. Voor ons was de merkonafhankelijke positie en mogelijkheid tot totaalontzorging van LuxImprove een belangrijke factor in de selectie. We willen dat onze klanten een ongekleurd advies krijgen waarbij prijs en kwaliteit hand in hand gaan. LuxImprove heeft alles in huis om een ondernemer van begin tot eind te ontzorgen.” 

“Er zijn op de zakelijke markt veel aanbieders van ledverlichting. Het is moeilijk om de juiste keuzes te maken”  stelt Bas van den Brenk, directeur van Klimaatroute. “LuxImprove heeft in die zin een unieke positie. De klant krijgt een professioneel advies waarbij hij kan kiezen uit een zeer breed pakket aan verlichtingsoplossingen passend bij zijn budget. Ook de mogelijkheid om verlichting te huren of te leasen biedt kansen voor ondernemers.’’

Joran de Witte, Commercieel Directeur van LuxImprove: “Wij zijn trots dat Essent als één van de marktleiders in de zakelijke energiemarkt, ons bedrijf heeft geselecteerd als hun servicepartner voor verlichtingsoplossingen. Deze samenwerking biedt ook kansen voor ons landelijke netwerk aan installatiepartners. In deze samenwerking doet elke schakel waar hij goed in is en worden ondernemers volledig ontzorgd, dat is wel uniek te noemen.’’

www.luximprove.com


{LST_ITEMS:2041}

Wecycle beloont Vink Aannemingsmaatschappij en Technische Unie met een Gouden Bakkie Award. Vink ontvangt de prijs vanwege de sloop van het voormalige SDU-kantoor in Den Haag, waarbij alle lampen en armaturen zijn afgegeven aan Wecycle. Technische Unie wordt beloond vanwege het 'unieke inzamelconcept voor tl-buizen en armaturen, dat een combinatie is van inlevermogelijkheden op de vestigingen van Technische Unie en het meenemen van tl-buizen en armaturen bij klanten'.

"Een schoolvoorbeeld van hoe bij sloop met oude verlichtingsapparatuur moet worden omgaan.", aldus Wecycle over het initiatief van Vink. In opdracht van vastgoedontwikkelaar Local, verwijderde Vink alle lampen en armaturen nauwkeurig uit de plafonds van de ruim 7.000 vierkante meter aan kantoorruimte en 12.000 vierkante meter aan bedrijfshalruimte. Hierbij kwam 7 ton aan lampen armaturen vrij voor recycling.

“Wij spreken liever van demontage, omdat slopen suggereert dat een gebouw rigoureus met een sloopkogel met de grond gelijk gemaakt wordt en dat is juist wat wij niet doen,” zegt Martijn de Vries, Projectleider bij Vink. “Wij demonteren een gebouw stap voor stap, zodat we de materialen die vrijkomen zorgvuldig kunnen scheiden.”

Henk Vink, Directeur (rechts) en Martijn de Vries, Projectleider bij Vink (links), ontvangen de Wecycle Gouden Bakkie Award uit handen van Raymond Onink, Adviseur Zakelijke Markt van Wecycle.

Ook over Technische Unie is WeCycle lovend. "Technische Unie was de eerste technische groothandel die inleverbakken voor afgedankte tl-buizen en elektrische apparaten plaatste op haar 37 servicecentra." Er zijn klanten die hier geen gebruik van maken en ook niet terecht kunnen op de gemeentelijke milieustraat. Om hen toch van dienst te zijn, ontwikkelden Technische Unie en Wecycle een nieuw inzamelconcept: vrachtwagens van Technische Unie halen lampen en armaturen op bij klanten, waarna Wecycle deze bij overslagpunten ophaalt. Op deze manier ontzorgt Technische Unie 95 procent van haar klanten. "In totaal leverde Technische Unie vorig jaar meer dan 51 ton aan lampen en armaturen in voor recycling."

Ariane van Dijk, Manager MVO en Ed van Zuylen, Kwaliteitscoördinator van Technische Unie, ontvangen de Wecycle Gouden Bakkie Award uit handen van Gied van Hoorn, directeur LightRec (links) en Raymond Onink, adviseur Zakelijke Markt van Wecycle (rechts).

Ariane van Dijk, Manager MVO bij Technische Unie: “De samenwerking met Wecycle past uitstekend binnen onze MVO-strategie. Gezien de grootte van ons bedrijf vinden wij het belangrijk om onze CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Door in de keten samen te werken met leveranciers en klanten kunnen wij meer afval reduceren maar ook afval voorkomen, door te stimuleren dat grondstoffen zo lang mogelijk hun waarde behouden. Vanuit deze gedachte en het feit dat de aandacht voor duurzaamheid en de circulaire economie enorm gegroeid is de afgelopen jaren, vinden wij het belangrijk om een voortrekkersrol te spelen.”

Wecycle heeft als doel om met de Gouden Bakkie Awards partners te belonen voor de inzameling en hun voorbeeldgedrag waarmee branchegenoten ook worden gestimuleerd om meer lampen en armaturen in te zamelen. De Award is hiermee een erkenning voor de ontvanger en een aanmoediging voor de branche waarin deze opereert. Wecycle reikt de Gouden Bakkie Awards uit in opdracht van de Stichting LightRec Nederland. Hierin zijn de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting verenigd. Zij zijn opdrachtgever aan Wecycle voor de inzameling en recycling van de producten die zij op de markt brengen.


www.wecycle.nl


{LST_ITEMS:2041}

De internationale lichtexperts komen van 9 tot en met 12 september 2018 in Davos bijeen voor het congres Licht 2018. De inschrijving voor de tweejaarlijkse bijeenkomst is geopend.

Licht 2018 is een 'must go' voor lichtprofessionals, georganiseerd door de lichttechnische verenigingen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Meer dan honderd lezingen worden gehouden in vier parallelle collegezalen. In een uitgebreide tentoonstelling worden voorts producten gepresenteerd, die de modernste lichttechnieken laten zien.

Inschrijven kan via de website van het evenement. Tot en met 2 juli geldt een vroegboekkorting.

www.licht2018.ch
 


{LST_ITEMS:2041}


Ontwerp & Architectuur

Studio Van Eijk & Van der Lubbe creëerde een dynamische omgeving voor de snelgroeiende high tech dienstverlener Enter. Meubilair is afkomstig van onder meer Lensvelt.

"Het moest een coole plek worden waar de veertig medewerkers trots op zijn en die bovendien high tech professionals uitnodigt zich aan de detacheerder te binden", aldus een woordvoerder van Lensvelt.

De centraal geplaatste voor techneuten belangrijke ‘patchkast’ is verbonden met lichtlijnen en werkplekken. Omdat daar uiterst geconcentreerd moet worden gewerkt, is gekozen voor de niet afleidende, neutraal grijze, kwalitatieve en comfortabele meubels uit de Boring Collection van Lensvelt. Als contrast zijn de ontmoetingsplekken verlevendigd met veel kleur en hout. 

Het is niet de eerste keer dat Van Eijk & Van der Lubbe kiest voor Lensvelt. "Het is een prettige club om mee samen te werken en de collectie bestaat uit karaktervolle, uitgesproken en goed ontworpen producten die een welkom alternatief zijn voor nietszeggende, duizend-in-een-dozijn meubels zonder smoel", verklaart Miriam van der Lubbe de keuze.

www.lensvelt.nl


{LST_ITEMS:2041}

Design-leverancier Made.com opent een kantoor in Amsterdam om haar regionale activiteiten lokaal uit te breiden en de groei te accelereren. Managing Director Damien Poelhekke: “Een kantoor in Amsterdam is een bevestiging van het succes van de afgelopen jaren en het potentieel van de Benelux."

"Een verdere lokale aanwezigheid in de Nederlandse- en Belgische markt is de volgende stap om de online bestemming voor home design te worden en blijven.” Met het nieuwe kantoor in Amsterdam zal het lokale team volgens de woordvoerder rap groeien met de afdelingen Customer Service, Logistiek, Brand, Marketing, Trading en PR.

Damien Poelhekke: “Na vorig jaar alle marketingactiviteiten intern te hebben gebracht hebben we nu met de benoeming van Daniëlle Schoop als PR Manager een volledig in house lokaal team. Ik geloof in het talent van elk individu en samen creëren we successen. Samen zijn we het beste team en bouwen we de toekomst van Made.com.”

www.made.com
 


{LST_ITEMS:2041}

Herbert Seevinck, managing director en eigenaar van het internationaal vermaarde designbureau Mijksenaar met vestigingen in Amsterdam en New York, is de nieuwe voorzitter van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO). Tijdens de algemene ledenvergadering op 11 juli jl. nam Seevinck het stokje over van Timo de Rijk, die 6 jaar lang het voorzitterschap op zich nam.

Seevinck, van huis uit bedrijfseconoom, had voordat hij in 2007 bij bureau Mijksenaar begon een aantal leidinggevende functies bij onder andere Schiphol. Hij is bestuurlijk actief voor onder meer de stichting Vrienden van de Hermitage, de stichting Humanity House en de stichting Paul Mijksenaar. Hij was enige jaren voorzitter van de commissie Internationalisering van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Als voorzitter van de BNO richt Seevinck zich de komende jaren op de versterking en verbreding van de basis van de vereniging; daarnaast wil hij nadrukkelijk over de grenzen reiken. Met name het werven van nieuwe leden, het te voeren communicatiebeleid en verdere internationalisering hebben zijn prioriteit. Ook zet hij zich graag in voor een grotere digitale profilering van de BNO: "We brengen ontwerpdisciplines samen en maken zo de Nederlandse ontwerpwereld als geheel sterker. Er liggen veel mogelijkheden om bijvoorbeeld jonge ontwerpers een interactief podium te bieden waarop ze elkaar kunnen ontmoeten en inspireren."

Naast Timo de Rijk nam ook penningmeester Pieter Vos (Kop of Munt) afscheid van het bestuur van de vereniging. Hij wordt opgevolgd door Petran van Heel (ABN AMRO Bank). Ook Sanne Kistenmaker (Muzus) is verwelkomd als nieuw bestuurslid. Als dank voor hun verdiensten zijn zowel De Rijk als Vos bij hun vertrek benoemd tot erelid van de BNO.

www.bno.nl


{LST_ITEMS:2041}

Met deze zomerse temperaturen is het extra lekker om het water op te gaan. En waar kan dat beter in dan in een 35 meter lang superjacht in een ontwerp van Porsche? Met drie dekken en een Grand Turismo-achtige styling biedt het GTT 115 jacht een fraaie combinatie van snelheid, comfort en luxe. Lees meer op de website van maakindustrie.nl


 

{LST_ITEMS:2041}

Itinerant Office, een Italiaans/Spaans platform voor architectuur, heeft recentelijk een aantal interssante filmpjes geplaatst, waarin Jacob van Rijs van Mvrdv zijn licht laat schijnen over het verleden, heden, en de toekomst van architectuur. De korte filmpjes zijn het bekijken waard.www.itinerantoffice.com
 


{LST_ITEMS:2041}

Na een intensieve en inspirerende competitie-periode heeft team Atelier PRO + Vakwerk architecten de Europese aanbesteding gewonnen voor het ontwerp van een nieuw centrum voor psychiatrie UCP van het UMCG in Groningen.

(foto's @atelierPRO+Vakwerk)

De nieuwbouw vervangt de bestaande huisvesting uit de jaren '60g en is onderdeel van een vernieuwingsoperatie op het terrein van het universitair medisch centrum.Het UCP wil mensen met een psychiatrische aandoening de beste psychiatrische diagnostiek en behandeling bieden. Daarbij speelt wetenschappelijk onderzoek een belangrijke rol. De nieuwbouw moet de kerntaken en de ambitie van het UCP ondersteunen: leidend hierin is het verbeteren van de prognose van mensen met psychiatrische aandoeningen, door kennisontwikkeling en klinische toepassing hand in hand te laten gaan.

"In het gebouw worden patiëntenzorg, onderzoek en onderwijsfuncties gefaciliteerd", aldus Atelier PRO. "Het ontwerp ondersteunt daarnaast maximaal zorg- en onderzoeksprocessen. De patiënt én de zorgverlener staan hierin centraal. In een zo veilig mogelijke omgeving is de verbinding met de maatschappij een belangrijk thema."

Leidraad bij het ontwerpen is de oriëntatie op de zon geweest in combinatie met een hoffelijke schaalsprong naar de omgeving. "Daglicht is voor patiënten met een psychiatrische aandoening een zeer belangrijk onderdeel voor het creëren van een healing environment. Alle patiëntenkamers zijn gericht op de ochtendzon terwijl de huiskamers en de daktuinen juist middagzon krijgen. De daktuinen zijn centraal op de eerste verdieping gepositioneerd, boven op de therapieruimtes van de begane grond, en zijn voor alle patiënten toegankelijk. In het gebouw naast het Centraal Medisch Complex van het UMCG bevinden zich alle polifuncties."

De opzet van het ca. 14.000 vierkante meter grote complex is zodanig dat functieveranderingen in de toekomst eenvoudig inpasbaar zijn. Een tunnel en een luchtbrug verbinden het UCP met het hoofdcomplex van het UMCG. "Bij het ontwerp wordt rekening gehouden met de aardbevingsbestendigheid van de constructie en flexibiliteit en uitbreidbaarheid van de installaties." Het team Atelier PRO + Vakwerk architecten werkt samen met de specialisten van Valstar Simonis, Pieters Bouwtechniek, Peutz en KSBKM bouwkostenmanagement.

www.atelierpro.nl

Kossmann.dejong verwelkomt Benjamin Koolstra als nieuwe zakelijk leider. "Ellen Schindler, associate partner | CEO, zal ons kantoor halverwege juli 2018 verlaten", aldus het bureau over de ratio achter de benoeming.

Ellen Schindler kwam in 2005 bij Kossmann.dejong en werd partner in 2014. "Met haar organisatorische vaardigheden, strategisch inzicht en vermogen om contact te maken met mensen, slaagde Ellen erin Kossmann.dejong naar een hoger niveau te tillen: van voornamelijk nationale projecten en zes medewerkers naar een internationaal award-winnend bureau dat werkt in de ‘Champions League’ van het tentoonstellingsontwerpen."

"We betreuren het dat Ellen het bureau verlaat, maar begrijpen en respecteren haar motivatie om terug te keren naar haar thuisbasis in Rotterdam, waar ze haar carrière op het gebied van architectuur zal voortzetten. Vanaf 1 september start Ellen een nieuwe functie als Partner | CEO bij De Zwarte Hond in Rotterdam."

Benjamin Koolstra (1961) is benoemd als zakelijk leider. Jarenlang leidde Benjamin theaters en musea in Kampen, Nijmegen en Zwolle. Vanaf 2012 heeft hij nieuwe marketing- en commerciële initiatieven voor theaters ontwikkeld, maar hij bleef ook culturele instellingen leiden en trad op als interim-directeur. Samen met Kossmann.dejong ontwikkelde Benjamin het concept en de inhoud van het nieuwe Stedelijk Museum Kampen (2009) en Museum Schokland (2014).

www.kossmanndejong.nl


{LST_ITEMS:2041}


Fokkema & Partners Architecten is uitgebreid met twee nieuwe associate partners. Dat meldt het bureau uit Delft in een nieuwsbrief.

De twee nieuwe associates zijn Twan Steeghs en Patrick Levie. "Er blijft een dringende vraag naar duurzaam hergebruik van bestaande gebouwen", zegt Steeghs over zijn focus.
De andere nieuwe associate partner, Patrick Levie, is de jongste associate van het bureau en richt zich op het verenigen van zeer uiteenlopende eisen van gebruikers en belanghebbenden tot gezamenlijk gedragen ontwerpen. 

www.fokkema-partners.nl


{LST_ITEMS:2041}


Office Academy presenteert een nieuwe eendaagse cursus, verzorgd door Kitty de Groot (auteur van onder meer het bekende boek # Nieuwe Werkvormen): Innovatie & Creativiteit in de Werkomgeving.

"Creativiteit, cultuur en gezondheid worden steeds belangrijker in een wereld die in toenemende mate instabiel, onzeker en onvoorspelbaar lijkt te worden", aldus een woordvoerder van het opleidingsinstituut. "Een continue stroom aan veranderingen, vergaande digitalisering en een voortrazende kenniseconomie, vragen om innovatiekracht, vitaliteit, welzijn, sterke sociale binding en interactie. Kitty de Groot gaat in haar presentatie in op hoe je creativiteit, cultuur en gezondheid stimuleert vanuit een goed interieurconcept."

Aan de hand van onderzoeken, visies en verworven kennis van experts en voorbeelden van toonaangevende interieurprojecten en meubel(concept)ontwerpen focust de workshop op design thinking modellen, biophelic design en design psychologie.

Docent Kitty de Groot is onderzoekjournalist en auteur van het boek #Nieuwe werkvormen. Als interieurarchitect en industrieel ontwerper is zij vele jaren in binnen- en buitenland toonaangevend actief is geweest.Haar specialisatie: innovatie, design, cultuur. Tijdens de eendaagse cursus van Office Academy zal zij haar kennis en ervaring delen met de deelnemers.

De eendaagse cursus wordt dit najaar gegeven in Utrecht Community (UCo), een duurzame werkgemeenschap van en voor pioniers die elkaar inspireren in een gerenoveerde, energieneutrale NS treinloods in Utrecht. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer het creëren van werkplezier, innovatie & creativiteit en vitaliteit & identiteit in de werkomgeving.

Inschrijven voor de cursussen van 18, 21, 25 of 28 september aanstaande kan hier.


www.officeacademy.nl

 


{LST_ITEMS:2041}

Aan de Young Designers van de Dutch Design Awards is dit jaar voor het eerst een geldbedrag van 10.000 euro per winnaar beschikbaar gesteld voor hun professionele ontwikkeling. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met Keep an Eye Foundation. De drie geldprijzen werden donderdag 28 juni tijdens de feestelijke Dutch Design Award Night uitgereikt aan de jonge talenten Lisa Konno, Olivier van Herpt en Manon van Hoeckel. 

Keep an Eye en Dutch Design Awards (DDA) geloven dat financiële ruggensteun het verschil kan maken aan het begin van iemands carrière. Tijdens de Dutch Design Awards Night kondigden zij dan ook met plezier hun nieuwe, meerjarige samenwerking aan. Martijn Paulen, directeur Dutch Design Foundation, de organisatie achter DDA: "Elke kans om talent te ondersteunen grijpen we met twee handen aan. De samenwerking met Keep an Eye is een heel bijzondere. Onze commissie kiest de winnaars met uiterste zorg en aandacht. Dat we ze nu vervolgens serieus op weg kunnen helpen dankzij Keep an Eye maakt echt het verschil."

De Young Designer Award is de stimuleringsprijs voor jong talent dat maximaal 5 jaar geleden is afgestudeerd. Bij de beoordeling staat de ontwerper centraal en wordt gekeken naar de kwaliteit van het gehele portfolio. De commissie voor de Young Designer Award van Dutch Design Awards 2018 bestaat uit drie designexperts die onder leiding van juryvoorzitter Job Meihuizen (DDA) de winnaars selecteren: Saskia van Stein (commissievoorzitter), Jeroen Junte, Jeroen van Mastrigt en Georgette Koning. 

De drie winnaars van de Young Designer Award gebruiken hun ontwerpkracht om een industrie en/of de samenleving tot reflectie uit te dagen. Ieder op hun eigen manier weten de jonge ontwerpers verschillende werelden bij elkaar te brengen. Onderzoekend, eigenzinnig en bevlogen, lukte het deze talenten om in korte tijd een veelbelovend oeuvre te realiseren. 

www.ddw.nl
 

<br />
{LST_ITEMS:2041}<br />
<br />
<a href="http://insideinformation.nl/nl/academiehoofdopleidi/497-hogere_opleiding_huisvestingskunde" onclick="window.open(this.href, '', 'resizable=yes,status=no,location=no,toolbar=no,menubar=no,fullscreen=no,scrollbars=yes,dependent=no,width=750,height=750'); return false;"><img alt="" src="https://s02.qind.nl/userfiles/127/Image/%23Hogere_Opleiding_Huisvestingskunde.gif" style="width: 468px; height: 60px;" /></a></p>

{LST_ITEMS:2041}


Overig nieuws

Healthy workplace is een samenwerkingsverband tussen de partners: ENGIE, Health2Work, Measuremen, Menzis, Planon, en Hanzehogeschool Groningen,gericht op het onderzoeken en realiseren van gezondere (kantoor)werkplekken. Hetsamenwerkingsverband geeft in haar nieuwsbrief een update van de ontwikkelingen.

"Tijdens het eerste Healthy Workplace Symposium op 30 november 2017 hebben we de plannen voor 2018 gepresenteerd", aldus Justin Timmer en Jan Gerard Hoendervanger van Healthy Workplace. "Hoe staat het nu met de uitvoering en hoe gaan we verder?"

Op het gebied van datagedreven feedback is er het nodige te melden. "We zijn in het Living Lab bij de Hanzehogeschool druk bezig geweest met het verzamelen van data via sensoren, wearables, een app en en een vragenlijst. Dit heeft ons veel geleerd over de mogelijkheden en beperkingen van de technologie, maar nog onvoldoende inzicht gegeven in verbanden en patronen die relevant zijn voor individuele feedback. Daarom geven we dit traject een vervolg bij Measuremen in Amsterdam."

Ook met betrekking tot nultidisciplinair onderzoek zijn stappen gezet. "Het afgelopen semester hebben studenten van verschillende opleidingen interessante onderzoeken uitgevoerd waar we op voort kunnen bouwen" Meteen na de zomervakantie start een nieuwe multidisciplinaire groep met onderzoeken naar zittend versus staand werken; individuele beïnvloeding binnenklimaat, het stimuleren van buiten werken, het pontwikkelen van een meetinstrument vitaliteit in relatie tot werkomgeving, gedragsbeïnvloeding via technologie en het waarborgen van data privacy.

Verder komt er een tweede Living Lab. "De stuurgroep heeft onlangs groen licht gegeven om in september een tweede Living Lab te starten bij Menzis in Wageningen. We gebruiken daarvoor een vleugel in het gebouw dat momenteel wordt gerenoveerd, waarbij Menzis veel nadruk legt op het bevorderen van ‘leefkracht’. We gaan hier interventies testen gericht op bewegen, binnenklimaat en rust/ontspanning. Bovendien wordt dit, net als het Living Lab in Groningen, een plek waar we graag onze kennis delen en laten zien wat we doen."

Binnen de Hanzehogeschool is vanuit de opleidingen Vastgoed & Makelaardij, HRM en Facility Management een nieuwe interdisciplinaire minor ontwikkeld om studenten op te leiden voor een trekkersrol in realiseren van een gezonde werkomgeving. "We hopen in februari 2019 met de eerste lichting van start te gaan. Verder hebben we het afgelopen halfjaar een aantal nieuwe sponsors mogen verwelkomen, een geslaagde Community of Practice bijeenkomst georganiseerd bij @Leisure in Amsterdam, interviews gegeven en berichten geplaatst op www.healthy-workplace.nl. En we hebben in alle gesprekken steeds weer gemerkt hoezeer het thema leeft en tegelijkertijd allerlei vragen oproept waar we nog jaren mee vooruit kunnen."

www.healthy-workplace.nl
 


{LST_ITEMS:2041}

Scheuten Projects heeft onlangs de exclusieve distributierechten verkregen voor de verkoop van Corning loodglas in Nederland. Corning is een wereldleider in loodglas tegen schadelijke straling voor medische, technische en onderzoekstoepassingen.
Heiko Probst, divisiedirecteur van Scheuten Projects, verklaart desgevraagd: “We willen onze klanten een breed assortiment aanbieden van standaard glasfunctionaliteiten, maar ook van speciaal glas. Hiertoe bieden wij onder andere al Optisol (ingebouwde zonnecellen), Sentryglas(extra sterk) en Mediaglass (met LEDs) aan. De uitbreiding met Corning loodglas past daarom perfect bij ons aanbod en onze doelstelling. Het professionele loodglas is zodanig ontworpen dat het hoogwaardige en transparante bescherming biedt, wat prima aansluit bij onze markt.”
 
Scheuten Projects levert vanaf nu Corning Med-X Glass en Med-Gamma Glass in één van de grootste glasafmetingen (met dimensies tot 2.800 x 1.400 millimeter) in de markt.

www.scheuten.com/corning

{LST_ITEMS:2041}

Heeft u nog een slordige 20 miljoen euro te besteden? Dan is dit huis misschien een aardige aankooop. Zsa Zsa Gabor en Elvis Presley woonden er eerder en onder andere koningi Elisabeth, Frank Sinatra en The Beatles kwamen er op bezoek. Zsa Zsa Gabor versleet in het in 1955 gebouwde onderkomen haar zesde tot en met negende echtgenoot.www.toptenrealestatedeals.com


{LST_ITEMS:2041}

Duurzame technologie gaat een sleutelrol spelen bij het op grote schaal energiezuinig maken van woningen en gebouwen. Die conclusie trekt UNETO-VNI uit de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. De installatiekoepel is enthousiast over de plannen die Ed Nijpels deze week heeft gepresenteerd.

"De subsidie voor gebouw-gebonden financiering en een verschuiving in de energiebelasting zullen verduurzaming aantrekkelijker maken", aldus de branche-organisatie. Voorzitter Doekle Terpstra van UNETO-VNI: "De grote verbouwing van Nederland gaat écht beginnen. Nog voor 2021 gaan we 100.000 corporatiewoningen verduurzamen met behulp van warmtenetten en collectieve of individuele (hybride) warmtepompen. Vanaf 2021 moeten jaarlijks 50.000 huizen aangepakt worden. Al ruim voor 2030 verduurzamen we ieder jaar 200.000 woningen. Daarmee reduceren we onze CO2-uitstoot enorm. Een CO2-neutrale gebouwde omgeving in 2050 is geen utopie, het kan echt. Op deze manier zetten we grote stappen om het voor elkaar te krijgen."

Op basis van de huidige voorstellen zal het Klimaatakkoord leiden tot een gefaseerde energietransitie. Terpstra: ‘Wij zijn blij met de afspraak dat gemeenten in 2021 duidelijk maken of en wanneer een wijk van het gas af gaat en wat de alternatieve bron voor verwarming wordt. Dat is belangrijk voor bewoners, maar óók voor de regionale installateurs die voorbereidingen moeten treffen om klanten voor te lichten of medewerkers bij te scholen. Met dit tempo verwacht ik dat we voldoende capaciteit hebben om de klus te klaren. De komende jaren zetten we bovendien alles op alles om meer technici op te leiden voor de energietransitie."

Het Klimaatakkoord schrijft het huidige aardgasnetwerk nog niet af. Daarmee blijft de mogelijkheid open in de toekomst gebruik te maken van duurzaam gas. Het huidige gasnetwerk is daarvoor volgens de brancheorganisatie uitermate geschikt. In het akkoord is op aandringen van UNETO-VNI opgenomen dat er demonstratieprojecten komen voor duurzaam gas en waterstof. De installateurskoepel verwacht dat dit een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de energietransitie.

Innovatie speelt een cruciale rol in het Klimaatakkoord. De installatiebranche blijft ook de komende jaren veel aandacht besteden aan stillere en meer compacte warmtepompen, mogelijkheden voor compacte warmte-opslag, industrialisering van renovaties en specialistische technieken als aquathermie en geothermie. Terpstra: "Het Klimaatakkoord is tot op zekere hoogte een momentopname. De techniek staat niet stil en zal steeds betere oplossingen aandragen. Onze branche blijft daar een voortrekkersrol in vervullen."

Minister Wiebes laat het Klimaatakkoord op hoofdlijnen nu doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB). Na de zomer gaan de plannen met commentaar van het kabinet naar de Tweede Kamer, die het vervolgens met aanvullende opdrachten terugstuurt naar de onderhandelaars. Bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties moeten de maatregelen dan nog dit jaar uitwerken en ondertekenen. 

www.uneto-vni.nl


{LST_ITEMS:2041}

De ontwikkeling van medewerkers is grootste personele uitdaging voor mkb-werkgevers. Dit blijkt uit de Hr Marktmonitor, voorheen de Mkb Marktmonitor, waaraan ruim 2100 werkgevers uit het mkb en grootbedrijf en 2300 werknemers meewerkten.

De arbeidsmarkt is krap en veel organisaties hebben moeite met het vinden van gekwalificeerd personeel. Toch blijken aantrekkelijk werkgeverschap en de ontwikkeling van werknemers grotere personele uitdagingen dan werving.  

Bij het grootbedrijf is een aantrekkelijke werkgever zijn de grootste uitdaging (47 procent), gevolgd door groei en ontwikkeling van medewerkers (45 procent) en werving (44 procent). Binnen het mkb staat de ontwikkeling van medewerkers met 49 procent op de eerste plaats. Werving van gekwalificeerde kandidaten (46 procent) en aantrekkelijk werkgeverschap (38 procent) komen op de tweede en derde plaats.

Hoewel mkb-werkgevers hun aandacht richten op huidige werknemers, blijken een aantal belangrijke retentie-gerelateerde zaken een minder grote uitdaging. Zo staan het selectieproces en onboarding met respectievelijk 6 en 12 procent lager op de lijst. Ook vitaliteit (15 procent) en verloopbeperking (13 procent) staan niet hoog op de agenda. "Hier liggen nog kansen voor bedrijven om te verbeteren, want juist deze twee onderdelen van de employee journey kunnen het verschil maken bij het binden van werknemers en het voorkomen van verloop."

Marion van Happen, algemeen directeur Unique: “Gezien de krapte op de markt zou je verwachten dat werving de grootste personele uitdaging is. De aandacht voor werknemers die al in dienst zijn is echter groter. Toch blijkt uit het onderzoek ook dat 67 procent van werkend Nederland openstaat voor een nieuwe uitdaging. Ik adviseer de verloop- en verzuimbeperking hoger op de agenda te zetten. Natuurlijk is het belangrijk om aantrekkelijk te zijn en de ontwikkeling van personeel in het oog te houden, maar trap niet in de valkuil om andere belangrijke aspecten te vergeten.”

De Hr Marktmonitor is hét arbeidsmarktonderzoek van hr-dienstverlener Unique en Motivaction. De Hr Marktmonitor is te downloaden op de website van Unique:

https://unique.nl/hr-marktmonitor
 


{LST_ITEMS:2041}


Helpen energieprestatielabels bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen? Branchevereniging FMN heeft ernstige twijfels.  Als vertegenwoordiger van de eindgebruiker vindt FMN dat de goedbedoelde labeling contraproductief is aan het realiseren van de noodzakelijke versnelling in verduurzaming. "Dit, omdat de relatie met werkelijk energieverbruik in de praktijk nauwelijks blijkt te bestaan."

FMN, de beroepsvereniging voor het facilitaire domein, wil dat gebouweigenaren en eindgebruikers zich gaan richten op het daadwerkelijk verminderen van het energieverbruik en terugdringen van de CO2-uitstoot van gebouwen. De maatregelen die de Klimaattafel Gebouwde Omgeving onder leiding van Diederik Samsom op 10 juli presenteert gaan daarin wat FMN betreft nog niet ver genoeg.  

Circa 40 procent van het energieverbruik van de gebouwde omgeving komt voor rekening van utiliteitsgebouwen. Gebouweigenaren, gebouwbeheerders en facility managers zijn volgens FMN een belangrijke sleutel bij het realiseren van de Nederlandse klimaatdoelstellingen. “Als het hebben van een energieprestatielabel voor een gebouw belangrijker wordt dan het daadwerkelijk terugdringen van het energieverbruik, dan houden we ons zelf echt voor de gek,” aldus FMN-voorzitter Natalie Hofman. Ze benadrukt dat zonder een versnelde focus op het daadwerkelijk verlagen van het energiegebruik in gebouwen de klimaatdoelstellingen van Parijs niet gehaald zullen worden.

De beroepsvereniging constateert dat de huidige regelgeving vooral stuurt op het hanteren van een verplicht energielabel (energielabel A t/m C) voor vastgoed: alle kantoorgebouwen moeten in 2023 een label C bezitten en in 2030 moeten alle gebouwen gemiddeld tenminste energielabel A bezitten. En hier wringt volgens FMN de schoen. Een label zegt namelijk niets over het uiteindelijke verbruik: een gebouw met energielabel A kan nog steeds boven de norm energie verbruiken en veel CO2 uitstoten.

"De huidige labeling is gebaseerd op theoretische normen en dus niet op daadwerkelijk verbruik. Ook ontbreekt handhavingsbeleid. Hierdoor blijft de echte besparing onzichtbaar. Dit leidt tot de situatie dat vastgoedeigenaren geen directe noodzaak zien om te investeren in CO2-emissiereductie door energiezuinige gebouwen en de urgentie bij eindgebruikers om te verduurzamen niet groter wordt."

Aan de Klimaattafel Gebouwde Omgeving, waar FMN de eindgebruiker vertegenwoordigt, pleit de beroepsvereniging daarom voor een aanzienlijk lagere kilowattuur-norm voor werkelijk energieverbruik per vierkante meter vloeroppervlak waarbinnen gebouwen moeten presteren. De Klimaattafel lijkt in de normen voor de labels niet verder te willen gaan dan het meenemen van het daadwerkelijke verbruik zelf. FMN-voorzitter Hofman: “Passen we de normen in de labels niet aan, dan blijft energiebesparing theorie en halen we de klimaatdoelen in de praktijk niet. Wij hopen Diederik Samsom en de deelnemers aan de Klimaattafel Gebouwde Omgeving nog voor 10 juli hiervan te kunnen overtuigen.”

De voorzitter van FMN benadrukt overigens dat de Klimaattafel Gebouwde Omgeving ook vele goede maatregelen voorstelt. Zij wijst daarbij onder andere op het splitsen van gebouwgebonden en gebruikersgerelateerd energieverbruik en maatregelen rond normering en financiering die eigenaar, gebruiker of huurder in staat stellen om stappen te zetten in de verduurzaming van hun vastgoed. “Maar voor het halen van onze klimaatdoelen moeten we grotere stappen willen en durven zetten,” aldus Hofman.

In het Klimaatakkoord van Parijs zijn stevige doelstellingen opgenomen om de komende jaren het energieverbruik en de CO2-uitstoot substantieel te verminderen. "Noodzakelijke doelstellingen voor het voortbestaan van onze planeet. Als Nederland alle doelstellingen wil halen dan moet in 2030 de CO2-uitstoot binnen de utiliteitsbouw zijn gehalveerd in vergelijking tot 1990. Ook moeten gebouwen in 2050 geheel CO2-neutraal zijn." Daarom zijn begin dit jaar Klimaattafels opgericht om voor een aantal sectoren een plan met maatregelen op te stellen. Diederik Samsom leidt de Klimaattafel voor de Gebouwde Omgeving. Via haar Expertgroepen Circulaire & Inclusieve Economie en Vastgoed van de Toekomst is FMN aan deze tafel vertegenwoordigd.

www.fmn.nl


{LST_ITEMS:2041}

De Nederlandse kantorenmarkt heeft een sterk eerste half jaar achter de rug. Dit blijkt uit de vandaag verschenen halfjaarlijkse rapportage Sprekende Cijfers Kantoren-markten van Dynamis. "Onder invloed van gunstige macro-economische omstandigheden zijn een derde meer kantoormeters verhuurd en verkocht dan in de eerste helft van 2017." 

"Door de sterke dynamiek lopen de tekorten op de kantorenmarkt steeds verder op", melden de onderzoekers. "Met name populaire centrumlocaties worden geconfronteerd met een gebrek aan beschikbaar aanbod. Om de druk op centrale locaties te verlichten moet er meer aandacht komen voor kantorenlocaties buiten het centrum. Om de beschikbare kantoorruimte te benutten moeten veel parken gerevitaliseerd worden door voorzieningen op peil te brengen en de bereikbaarheid te vergroten."

In de eerste helft van 2018 nam zowel de kwalitatieve als de kwantitatieve vraag van kantoorgebruikers toe. "Waar gebruikers de afgelopen jaren vooral de ruimte in hun eigen kantoor opvulden, maken door economische groei meer gebruikers de stap naar nieuwe huisvesting. In de eerste helft van 2018 is in totaal  847 duizend vierkante meter kantoorruimte opgenomen, daarmee is bijna het niveau van 2006 bereikt. Ondanks de groei van flexibele kantoorconcepten neemt het aantal verhuringen van traditionele kleine kantoorruimtes in het eerste half jaar  eveneens toe. Het opnamevolume van kleine metrages is met bijna een vijfde toegenomen."

Als gevolg van de bloeiende kantorenmarkt is het aanbod in een jaar tijd met bijna een miljoen vierkante meter afgenomen, per 1 juli staat nog 'slechts' 4,7 miljoen vierkante meter kantoorruimte te koop of te huur. "Als gevolg van de sterke aanboddaling in Amsterdam, neemt Rotterdam medio 2018 de koppositie over wat betreft beschikbaar aanbod."

De krapte op centrumlocaties zal de komende tijd alleen maar verder oplopen. "Voor kantoorgebruikers wordt het vinden van geschikt aanbod op deze locaties steeds lastiger. Vanuit landelijk perspectief zijn er echter nog ruim voldoende kantoren beschikbaar om in de vraag te kunnen voorzien." Zo wordt er op kantorenparken nog bijna 2 miljoen vierkante meter kantoorruimte aangeboden, meer dan 40 procent van het totale aanbod. "Vaak loopt op deze parken echter het onderhoud achter, is de bereikbaarheid slecht en zijn er nauwelijks voorzieningen. Dit blijkt ook uit de prijzen op kantorenparken, het prijsniveau ligt met 117 euro fors onder dat van centrumlocaties (132 euro).

www.dynamis.nl
 


{LST_ITEMS:2041}

Intos interior solutions is geselecteerd om als hoofdaannemer op te treden in de realisatie van het nieuwe hoofdkantoor van Sanofi.

Sanofi, een wereldwijde leider op het gebied van gezondheidszorg en ontwikkelaar van nieuwe geneesmiddelen en vaccins, gaat vanaf november in Nederland al zijn activiteiten en 500 medewerkers huisvesten op één locatie in Amsterdam, namelijk in het Amsterdam Health & Technology Center (AHTC).

De bouwwerkzaamheden zijn vorige week officieel gestart. De vier bouwpartners; Sanofi, architect Fokkema & Partners, bouwdirectie en toezichthouder CBRE en Intos, gaan 5.500 vierkante meter aan kantoorruimte realiseren, verdeeld over twee verdiepingen en vijf vleugels.
 

“Als hoofdaannemer zijn we binnen dit project verantwoordelijk voor zowel de afbouwwerkzaamheden als voor het maatwerk meubilair. Interieurbouw moet voor ons een essentieel onderdeel zijn van de opdracht om als hoofdaannemer op te treden. Daar zit namelijk onze meerwaarde. Doordat we de afbouw bekijken door de ogen van een interieurbouwer zorgen we voor een optimale aansluiting van de ruimtes en de faciliteiten op het interieur. We zijn trots dat we dit project voor Sanofi mogen realiseren”, aldus Diederik Hein, directeur Intos.

De vijfhonderd Sanofi-medewerkers met meer dan twintig nationaliteiten zijn nu gevestigd in vestigingen in Naarden en Gouda. Voor het AHTC is gekozen vanwege het creatieve en internationale karakter van Amsterdam en de ligging tegenover het Academisch Medisch Centrum (AMC).


www.intos.nl


{LST_ITEMS:2041}

Onderzoek van Leesman wijst uit dat het kantoor van Plantronics in Hoofddorp het hoogst scorende kantoor in de Benelux is. Dat meldt laatstgenoemde leverancier van audio- en communicatietechnologie in een persbericht.

Plantronics maakt bekend dat zijn kantoor in Hoofddorp is uitgeroepen tot een van de meest effectieve en prettige werkomgevingen voor medewerkers ter wereld. "De certificering werd door Leesman toegekend, een wereldwijd bedrijf dat onderzoekt hoe werkplekken van invloed zijn op de prestaties van medewerkers en organisaties", aldus een woordvoerder.

Leesman stelt de ranglijst samen op basis van de Leesman Index, een wereldwijd business intelligence-beoordelingssysteem, dat feedback van medewerkers vastlegt over hoe effectief de werkplek hen ondersteunt. "Leesman meet meerdere factoren, zoals tevredenheid over de mate van ondersteuning bij belangrijke werkzaamheden, maar ook over factoren als akoestiek, temperatuur en natuurlijk licht op kantoor."

Het Europese hoofdkantoor van Plantronics kreeg van Leesman verder de hoogst mogelijk beoordeling: de Leesman+ certificering. "Die wordt alleen toegekend aan de beste werkplekken die 70 Lmi of meer scoren op de gestandaardiseerde prestatieschaal van Leesman. Slechts 6 procent van alle werkplekken die Leesman heeft gemeten, behaalde een Leesman+ certificering. Met een Lmi-score van 82,3 is Plantronics het hoogst scorende Leesman+ gebouw in de Benelux."

"Het kantoor in Hoofddorp maakt actief gebruik van het gedachtengoed van Plantronics omtrent slimmer werken, waarbij mensen, de werkomgeving en technologie zorgen voor een optimale, holistische werkervaring." Plantronics hanteert dezelfde aanpak voor zijn hoofdkantoor in Santa Cruz, Californië en andere locaties ter wereld.

“Al bijna 60 jaar levert Plantronics oplossingen die de communicatie-ervaring van mensen helpen verbeteren”,  zegt Joe Burton, president en chief executive officer van Plantronics. “Wij zijn verheugd dat Leesman ons kantoor in Hoofddorp erkent. Mensen en de menselijke ervaring blijven onze belangrijkste prioriteiten bij innovatie.”

Elk aspect van het gebouw in Hoofddorp - het architectonische ontwerp, de materialen, het interieur, de indeling van de bureaus en zelfs de foto's aan de muur - zijn volgens Plantronics bewust geselecteerd op basis van de behoeften van de werknemers. "Het doel was om de meest boeiende en collaboratieve werkomgeving te ontwikkelen die mogelijk is."

Om spraakafleiding, het grootste probleem in een open kantoor, tegen te gaan, installeerde Plantronics zijn intelligente acoustic management system genaamd Habitat Soundscaping. "Dit is een multizintuigelijke oplossing met zogeheten biophilic ontwerpprincipes, die zowel bestaan uit afbeeldingen uit de natuur als natuurgeluiden die zich in realtime aanpassen om ruis en afleiding te minimaliseren. Het resultaat is een echt functioneel open kantoor dat zowel samenwerking als geconcentreerd werk bevordert; een perfecte balans tussen welzijn en productiviteit."


Gideon van der Burg, Managing Director Benelux bij Leesman (links op de foto), voegt toe: “Plantronics is een uitstekend voorbeeld van een bedrijf dat begrijpt welke centrale rol een werkplek kan spelen bij het ondersteunen van de prestaties van werknemers en daarmee ook van de organisatie. Gedurende dit project hebben ze medewerkers centraal gesteld. Ze hebben zich gericht op het bouwen van een werkomgeving die draait om zaken die ze belangrijk vinden en gebaseerd zijn op de wensen en eisen van werknemers. De uitzonderlijk hoge tevredenheidsscores rond geluidsniveaus zijn bijzonder indrukwekkend en een voorbeeld voor vele andere organisaties die het moeilijk vinden om dit voor elkaar te krijgen.” 

www.plantronics.nl
 


{LST_ITEMS:2041}Vacatures
   
Bekijk hier    vacatures uit uw vakgebied.
Bent u abonnee? Dan kunt u gratis
uw vacature 
plaatsen!
 Mail: info@insideinformation.nl


Projecten
Kijk  hier  voor een overzicht van actuele projecten. Heeft u ook een interessant project? Mail: info@insideinformation.nl
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Rubrieken
Columns
Tekst en Uitleg
Kennistafel

Cartoons
 


Agenda
Agenda-overzicht >

 

12 en 13-09 2018
Architect@Work
Rotterdam

 


Filmpjes
In onze filmrubriek vindt u een aantal interessante en soms ook grappige filmpjes over: Kantoorinrichting, Het Nieuwe Werken, Interieurarchitectuur, Architectuur en Verlichting.