Headlines

Leolux presenteert nieuw merk

Design Djunky met unieke partner op Orgatec

Nathalie de Vries benoemd

tot hoogleraar

 

  

Kantoor- en Projectmeubilair

Afgelopen dinsdag 9 oktober schaarde een groot deel van de Nederlandse kantoormeubelbranche zich achter de principes van de circulaire economie. Daarnaast werd tijdens het circulair symposium, dat georganiseerd werd door de Vereniging van Inrichtingsprofessionals (VIP) , uitgesproken dat de branche de overheid ondersteunt in haar streven naar een circulair Nederland in 2050.

Meer dan honderd professionals in de kantoormeubelbranche hadden zich verzameld in Zuidpark in Amsterdam. De dag bestond uit lezingen van een aantal gerenommeerde key-note speakers, voordat de ondertekening van het circulair beleid als sluitstuk plaatsvond. Sabine Rau-Oberhuber van bureau TurnToo opende de dag met haar visie op duurzaamheid en circulariteit. Michel Schuurman van MVO Nederland haakte daar op in door voor ondernemingen de praktische mogelijkheden te schetsen. Tenslotte lichtte  Sanne Westra van het Directoraat Generaal Milieu Internationaal toe hoe de overheid het circulair beleid vormgeeft en welk pad zij daarbij de komende jaren zal volgen.

Na een drietal workshops voor de aanwezigen (circulair ontwerpen, circulair ondernemen en circulair meten), was het woord weer aan Peter Veer die namens alle leden van de VIP het circulair beleidsdocument van de vereniging presenteerde. “Al onze leden ondertekenen dit beleidsdocument van de VIP en scharen zich op die manier achter de uitgangspunten die dit document formuleert."

De ondertekening is volgens de branchevereniging een eerste stap die de kantoormeubelbranche zet in het veranderen van haar manier van werken. "Deze belangrijke eerste stap zal zeker door nieuwe ontwikkelingen gevolgd worden, waarbij de VIP als aanjager en verbindende factor haar rol als brancheorganisatie wil én zal oppakken.”

In het document staat onder meer te lezen dat de leden van de VIP ‘de principes van de Circulaire Economie onderschrijven en de Nederlandse Overheid steunen in hun streven om, uiterlijk in 2050, de huidige lineaire economie te hebben omgebouwd naar een economie die volledig gebaseerd is op circulaire principes’. Ook stellen de ondertekenaars dat zij niet ‘in enige vorm de invoering van circulaire principes in de Nederlandse samenleving zullen blokkeren en frustreren’. 
 

www.inrichtingsprofessionals.nl


{LST_ITEMS:2041}

Design District keert 5 - 6 -7 juni 2019 terug in de Van Nelle Fabriek. "De vele positieve ontwikkelingen op het terrein van de monumentale fabriek heeft ons doen besluiten te blijven", aldus het organiserende Puur Design Producties.

Zo wordt de fabriek grondig gerenoveerd en opent er heel binnenkort een restaurant in een van de oude magazijnen. "Ook wordt er gewerkt aan betere parkeervoorzieningen en klimaatbeheersing in de hal. Bovendien is en blijft de Van Nelle met de stad Rotterdam een prachtig passend decor voor Design District 2019!"

"Wij gaan weer zorgen voor een inspirerend en overzichtelijk evenement, waar je als bezoeker binnen een dag helemaal bij kan zijn op het gebied van interieurdesign. De verkoop van standruimte start eind oktober, waarbij deelnemers van afgelopen editie een kleine voorsprong krijgen. Begin 2019 verschijnt de deelnemerslijst op de site, en dan hoor je weer van ons!"

www.designdistrict.nl


{LST_ITEMS:2041}


Vepa grijpt de Orgatec aan om een aantal nieuwe producten te presenteren. Dat meldt de fabrikant uit Hoogeveen in een aankondigend schrijven.

Naast een aantal bekende producten zoals ParQ en Moi is er op de keulse beurs - van 23 tot en met 27 oktober - een prominente plek voor Plastic Whale Circular Furniture by Vepa. "Bovendien hebben we nieuwe producten zoals reksysteem Rack, kastenprogramma Qube en kolomtafel met schuifblad Cocoon. Daarnaast tonen we ons innovatieve nieuwe zit/sta-verstelsysteem."
 

Vepa is volgens de woordvoerder bijna niet over het hoofd te zien in Keulen. "Naast onze eigen stand zijn onze producten te zien op drie verschillende locaties. We staan op de Boulevard Nord met de Plastic Whale Circular Furniture by Vepa tafel en stoelen. Onze Whale Tail-stoel dingt mee naar de Innovationspreis Architektur+ Office en is te zien in de Passage tussen hal 3 en hal 11." dezelfde stoel staat voorts bij de Materials Culture in hal 8.1 stand B010.

www.vepa.nl

{LST_ITEMS:2041}

De kantoorcultuur wordt in toenemende mate bepaald door flexibele manieren van werken, steeds meer bedrijven nemen afscheid van starre processen, en vragen én stimuleren meer flexibiliteit om in te spelen op de eisen van de gedigitaliseerde wereld. De strikt individuele werkplek is op zijn retour, in plaats daarvan moet het werklandschap kunnen reageren op snel wisselende uitdagingen: voor kortdurende samenwerking met verschillende projectpartners of tijdelijke teamuitbreidingen zijn vaak zelfs in de open space volledig uitgeruste, zelfvoorzienende werkplekken nodig."K+N Standby.Office 2.0 is de nieuwe standaard als het gaat om werkplekken", meldt König + Neurath.De toonaangevende aanbieder van kantoormeubilair en ruimtelijke oplossingen heeft deze verandering in de arbeidscultuur vroegtijdig onderkend. Op de Orgatec 2016 gaf K+N bij wijze van proefballon een indruk van de jongste ontwikkelingen op dit gebied – en kreeg buitengewoon positieve reacties. In april bracht König + Neurath zijn K+N Standby.Office 2.0 op de markt: een totaalwerkplek met een heldere, minimalistische designlijn, mobiel en voor alle werkscenario’s.

K+N Standby.Office 2.0 is eenvoudig inklapbaar, kan op een uiterst kleine ruimte worden opgeborgen en eenvoudig worden vervoerd en zorgt dankzij akoestisch werkzame elementen voor rust en privacy voor geconcentreerd werken op elke plek. In de geluiddempende baldakijn is een intelligent verlichtingsconcept van Artemide geïntegreerd. De werkplek wordt volledig geconfigureerd geleverd – desgewenst met flexibele monitorhouder, PC-houder, afsluitbaar opbergvak en elektrische aansluitingen.

Ideeën te over voor de toekomst van het werken
König + Neurath is trots op de noviteit van het bedrijf: "Het absoluut unieke kenmerk van K+N Standby.Office 2.0 is het tafelblad, dat zonder stroom of gereedschap traploos kan worden ingesteld op hoogtes van 600 millimeter tot 1.400 millimeter – en daarmee voor elke gebruiker aan te passen is. Voor optimale personaliseerbaarheid en flexibiliteit zorgt ook de akoestisch werkzame achterwand, die samen met het beweegbare tafelblad naar boven of beneden beweegt en bovendien afzonderlijk kan worden versteld via een praktische bowdenkabel. Dit innovatieve, flexibele en in hoogte verstelbare werkplekconcept voor de levendige kantoorwereld laat zich perfect combineren met de K+N Balance.Chair met zijn dubbelfunctie van zitmeubel en stahulp. Zijn ergonomische dubbele functionaliteit is gekeurd en gepatenteerd – nóg zo’n innovatie van König + Neurath."

www.koenig-neurath.de


{LST_ITEMS:2041}

Giroflex Nederland en Flokk BV zijn per 1 oktober gefuseerd. Dat melden beide bedrijven in een schrijven aan de relaties.

"Onze juridische entiteit Giroflex Nederland fuseert met Flokk BV per 1 oktober 2018", aldus John Wulfers, algemeen directeur van Giroflex. "Door de fusie worden al onze activiteiten geïntegreerd in de Flokk BV-organisatie." Deze verandering is het resultaat van het streven om 'efficiëntere structuren' voor de klanten, leveranciers en medewerkers te creéren. 

De bedrijven gaan verder onder één naam: Flokk BV. Wulfers en Flokk Benelux-country manager David Coenen benadrukken dat Giroflex een 'sterk productmerk' blijft binnen de Flokk-familie. "Onze producten, commerciële voorwaarden, bedrijfsprocessen en contacten zijn nog steeds hetzelfde."

www.flokk.com/nl


{LST_ITEMS:2041}

Na een vliegende start dit jaar gaat het Nederlandse merk Design Djunky zich nu internationaal presenteren op Orgatec 2018. De internationale projectbeurs wordt gehouden van van 23 tot en met 27 oktober in Keulen.

De Orgatec fungeert als platform voor innovatieve producten en ideeën. "Het modulaire zit-sta bureau de Rock van Design Djunky sluit daar naadloos op aan",  aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Design Djunky staat op de Orgatec met 'een unieke partner'. Het bedrijf uit Weesp deelt een stand met het innovatieve TableAir, een gebruiksvriendelijk werkplekreserveringssysteem met wellnessfunctie én slimme technologie om vergaderruimtes optimaal te benutten. 

"De geïntegreerde technologie van TableAir in de bureaus van Design Djunky bij de gemeente Amstelveen heeft de warme samenwerking tussen de twee bedrijven tot stand gebracht", aldus het bedrijf.

Design Djunky is tijdens de Orgatec te vinden in hal 11.2, op stand H051.

www.designdjunky.com


{LST_ITEMS:2041}

Dinsdag 9 oktober vindt een symposium plaats van de Vereniging van Inrichtingsprofessionals (VIP). De precieze inhoud van de bijeenkomst over de Circulaire Economie staat vermeld op de vernieuwde website van de VIP. 

"Vanuit de Rijksoverheid en veel andere maatschappelijke groepen wordt de vraag naar circulair ondernemerschap alleen maar dringender.", schrijft Peter Veer namens de branchevereniging. "Er zijn nu acht door de overheid benoemde aandachtsgebieden die zo snel mogelijk volledig circulair dienen te worden. Twee hiervan zijn gebouwen en inrichting. Deze raken onze branche direct en hebben grote gevolgen voor de manier waarop wij omgaan met leveren aan de Rijksoverheid en aan alle andere bedrijven die (in)direct zaken doen met aan de overheid gelieerde bedrijven en instellingen."

Maar hoe doe je dat? Wat wordt er van bedrijven en personen verwacht? Wat is er al geregeld en wat moet er nog geregeld worden? "Het antwoord op deze vragen is niet altijd even gemakkelijk. De VIP wil op dit symposium uitleg geven aan belangstellenden over dit onderwerp; binnen én buiten onze branche."

De leden van de VIP zullen aan het eind van het symposium een gezamenlijke verklaring ondertekenen waarin onvoorwaardelijke steun wordt toegezegd aan de invoering van circulaire principes in de bedrijfsvoering. "Daarnaast neemt de VIP het initiatief om met maatschappelijke partners in gesprek te gaan over een stelsel van richtlijnen dat er op toe moet zien dat de door de Rijksoverheid gestelde doelen daadwerkelijk gehaald worden."

De bijeenkomst begint op 9 oktober om 13.00 uur. Na een welkomstwoord door Peter Veer zullen er presentaties verzorgd worden door Sabine Overhuber (TurnToo/Rau Architecten), Michel Schuurman (MVO Nederland) en Arnoud Asseneer (Directoraat Generaal Milieu Internationaal). Vervolgens zullen de gezamenlijke leden van de VIP een slotverklaring ondertekenen. natiuurlijk is er ook volop ruimte om te netwerken.

Het symposium vindt plaats bij Vascobelo, Zuidpark Amsterdam Spaklerweg 52. De kosten voor dit symposium voor niet-leden van VIP bedragen 149 euro (inclusief BTW). Voor VIP-leden is deelname gratis. Gasten van leden betalen 79 euro. "Bij aanmelding volgt een factuur op naam van het bedrijf of de instantie waarvoor u werkzaam bent."
 

www.inrichtingsprofessionals.nl
 


{LST_ITEMS:2041}

De verduurzaming van de werkplekken van de Gemeente Enschede is van start gegaan. De komende 10 jaar worden zoveel mogelijk werkplekken van de Gemeente Enschede verduurzaamd door SKO Projectinrichting.

De verduurzaming betreft de werkplekken in het stadskantoor, het stadhuis en diverse wijklocaties verspreid over de gemeente.

"In de praktijk betekent dit dat een medewerker die een nieuwe werkplek nodig heeft zijn meubelen kan kiezen uit een zogeheten refurbished-collectie", aldus een woordvoerder namens SKO. "Deze collectie bestaat uit kantoormeubelen die de gemeente al in gebruik heeft gehad en die versleten of kapot zijn. Deze meubelen worden geschikt gemaakt voor hergebruik."

SKO heeft het bestaande meubilair en de bestaande voorraad in kaart gebracht. Zijn de meubels kwalitatief goed en dragen ze bij aan een gezonde werkplek, dan worden ze hergebruikt. Overbodig interieur heeft een herbestemming gekregen via SKO.

Het verduurzamen van de werkplekken is uitgevoerd in samenwerking met Drentea Office Furniture. Drentea is fabrikant van kantoor- en projectmeubelen voor de zakelijke markt. 

www.sko.nl


{LST_ITEMS:2041}


Bij Drentea wordt opnieuw volop geïnvesteerd in een verdere flexibiliteit van het machinepark. De projectmeubelfabrikant uit Emmen maakt bekend nog eens ruim 3 miljoen euro te investeren in de verdere verduurzaming van de bedrijfsvoering.

Directeur Bert Top: “Juist deze tijd van transitie naar een duurzame maakindustrie biedt Drentea volop kansen om haar duurzame ambities te realiseren. Hierin leggen wij de focus op slimme ontwerpen, volledig hergebruik van grondstoffen, een productie zonder afval en gebruik van regionale groene energie. Naast het snel en flexibel inspelen op klantvragen weet Drentea al een aantal jaren een groter marktaandeel te veroveren. Onder andere door overnames en groei binnen de VDB Holding waar Drentea toe behoort. Maar verdere groei willen wij ook realiseren door te blijven investeren in ultramoderne productiefaciliteiten. Deze investeringen dragen bij aan een natuurlijke evolutie richting Smart Industry voor Drentea en leveren een verdubbeling van de capaciteit op.”

Dit jaar investeert Drentea verder in het automatiseren van de productie. Bert Top: “Door de toename van de vraag zijn wij onlangs gestart met de installatie van een ultramoderne productiestraat waarin alle metaalbewerkingen geïntegreerd zijn. Alle machines binnen deze straat zijn middels automatisering aan elkaar gekoppeld, communiceren met elkaar en zijn volledig geïntegreerd in ons ERP-systeem. Hierdoor zijn wij in staat om nog kortere doorlooptijden te realiseren en restmateriaal te minimaliseren. In de keten levert dit tevens een enorme winst op in energieverbruik en inzet van schaarse grondstoffen. Zo kan de machine volledig automatisch legborden produceren zonder afval en zorgt het volledig automatisch platenmagazijn voor alle verschillende formaten om restmaterialen te voorkomen. Staalplaten kunnen hierbij qua maatvoering en plaatdikte door elkaar worden aangeboden aan de nieuwe machines die het materiaal verwerken. Alle restmaterialen en geponste of gelaserde producten kunnen via het magazijn doorgegeven worden aan andere externe bewerkingen.”

De combinatie van machines in de productiestraat bestaat uit de Salvagnini S4 en P4 in lijn waarin wij metaal ponsen, knippen, draaien en buigen. De Salvagnini L5 is een fiberlaser met daaraan gekoppeld een volledig automatisch uitsorteercentrum. Deze fiberlaser haalt volgens Drentea veel meer energie uit dezelfde hoeveelheid stroom wat resulteert in een substantieel lager energieverbruik. "Door producten in deze nieuwe straat te produceren verhogen wij uiteraard de productiecapaciteit maar zijn wij vooral in staat flexibeler te produceren." Daarnaast wordt op het gebied van duurzaam produceren een enorme vooruitgang geboekt. De verwachting is namelijk dat door deze wijze van verwerken het afvalpercentage met minimaal 90 procent wordt verminderd.

Drentea is er naar eigen zeggen in geslaagd om haar volledige bedrijfsactiviteiten op een duurzame circulaire wijze te integreren. Bert Top: “wij willen de regie hebben over onze eigen grondstofketens en energievoorzieningen. De tijd waarin prijs uitsluitend doorslaggevend was kantelt naar een tijd waarin duurzaamheid daadwerkelijk meetbaar is geworden, juist daar liggen voor ons volop mogelijkheden.”

www.drentea.nl


{LST_ITEMS:2041}

Ook dit jaar houdt Gispen weer een 'Expeditie Circulair'. "Na onze succesvolle Expeditie Circulair van vorig jaar nodigen wij u uit om samen de volgende stap te nemen", aldus de inrichter uit Culemborg.

"Wij laten de volgende stappen naar circulaire economie in de praktijk zien. Onze klanten en partners vertellen over hun ervaringen met circulair inrichten. U bent van harte uitgenodigd op 1 november 2018 in de Fokker Terminal in Den Haag."

Keynotespeaker tijdens het evenement is Kees Klomp, die in de presentatie 'Welkom in de betekeniseconomie!' wat zal gaan vertellen over de huidige stand van zaken op het gebied van circulair ondernemen. "We zitten aan het begin van een socio-economische transitie, die de manier waarop we zakendoen en bedrijven waarderen ingrijpend gaat veranderen. In de Betekeniseconomie worden het zakelijke en maatschappelijke domein één. Kees Klomp gaat in zijn lezing uiteenzetten wat de belangrijkste kenmerken en kansen van dit nieuwe paradigma zijn."

Andere sprekers zijn Sabien van der Leij ('Rijksoverheid gaat voor circulaire kantoorinrichting'), Joost van der Made ('Treininterieur in de reis van morgen'), Walt van der Hoeven ('Challengers versus de gevestigde orde, hoe startups en grote productenten samen de krachten kunnen bundelen') en Paul Ketelaars ('Energie geven = energie ontvangen').

Tijdens de bijeenkomst is onder meer een virtuele versie van het 'treininterieur in de reis van morgen' te proberen (zie ook dit bericht). "Tijdens de Expeditie houden we de Circulaire Quiz", vult de Gispen-woordvoerder aan. "Wie heeft de meeste circulaire kennis? Win een geheel circulaire tuintafel en bank voor op kantoor en andere leuke prijzen."

Het programma begint op 1 november om 14.00 uur. De Circulaire editie vindt plaats in de Fokker Terminal in Den Haag. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

www.gispen.nl


{LST_ITEMS:2041}


Vloer, Wand & Plafond

Met ingang van 1 november 2018 wordt Hans ter Hart (52) de nieuwe directeur van Leoxx en Prints van Oranje te Houten. Eigenaresse Anja Nekeman is verheugd met de aanstelling van Ter Hart als directeur en opvolger van Marc Treu.

Hans ter Hart is op dit moment nog werkzaam voor Amtico International, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse en Belgische projectenmarkt. Hij heeft eerder in de periode 1999 t/m 2015 bij Interface diverse functies bekleed. Hans wordt de opvolger van Marc Treu, die per 13 juli jl. zijn functie als directeur heeft neergelegd, en interim directeur Rolf van Woerkom. Hans over zijn nieuwe functie: “Ik ben zeer gemotiveerd om een actieve bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van beide merken.”

Anja Nekeman, eigenaresse van LEOXX en Prints van Oranje: ”We zijn enthousiast over de komst van Hans en zijn er van overtuigd dat we met hem de juiste persoon in huis hebben om zowel Leoxx als Prints van Oranje een nieuwe en krachtige impuls te geven.”

Leox is tevens een samenwerkingsverband aangegaan met Amtico om vanaf 01 november 2018 als exclusief distributeur alle Amtico producten (LVT en tapijttegels) actief te promoten bij architecten, interieurontwerpers en projectinrichters. Daarnaast gaat Leoxx alle verkoopactiviteiten zoals orders en logistieke trajecten verzorgen voor Amtico binnen de Nederlandse en Belgische markt. De Expona collectie blijft tot nader order gewoon bij Leoxx verkrijgbaar.

www.leoxx.nl


{LST_ITEMS:2041}


Het Deense Velux en de Amsterdamse investeringsmaatschappij Egeria hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van JET-Group aan de Velux Group. De overname van JET-Group, in Europa marktleider in industriële dakraamsystemen, past in de groeistrategie van de VELUX Group en haar ambitie om de activiteiten in daglichtoplossingen voor de utiliteitsbouw uit te breiden.


De overname van JET-Group is na de koop van de Amerikaanse dakraamfabrikant Wasco Products in april van dit jaar de tweede acquisitie van de Velux in 2018. “De gesprekken met Egeria en JET-Group waren zeer positief en het werd snel duidelijk dat zowel de ambities als de cultuur van JET-Group en ons bedrijf goed bij elkaar aansluiten. Met de overname van JET-Group zullen we onze positie op de markt voor commerciële toepassingen in verscheidene Europese landen verstevigen en onze productportfolio op de Europese markt uitbreiden,” aldus David Briggs, CEO van de Velux Group.
 

 “We zien ernaar uit onderdeel te worden van de VELUX Group, waarbij we veel kansen zien om te groeien en onze Europese activiteiten uit te breiden. Dit biedt voordelen voor zowel onze klanten als onze medewerkers”, aldus Ralf Dahmer, CEO van de JET-Group. Mark Wetzels, Partner bij Egeria, is ook positief over de transactie: “Ik ben onder de indruk van de Velux Group en heb er veel vertrouwen in dat deze combinatie goed zal zijn voor beide bedrijven, hun werknemers en hun marktposities.” Met de overname van JET-Group wordt Velux naar eigen zeggen ‘één van de meest toonaangevende spelers op de markt voor commerciële daglichtsystemen’. Voordat de overname kan worden afgerond moet deze worden goedgekeurd door de Duitse en Oostenrijkse mededingingsautoriteiten. De bedrijven maken tot die tijd geen aanvullende informatie over de transactie bekend.

www.velux.com


{LST_ITEMS:2041}

Vescom introduceert een nieuwe collectie textiel wandbekleding en breidt de bestaande Xorel collectie uit met Linen en Switch. 

Met de 23 nieuwe producten gaat Vescom naat eigen zeggen voorbij aan gladde oppervlakken - die nu synoniem zijn aan de alomtegenwoordige schermen en digitale apparaten - maar voegt voelbaar diepte en karakter toe aan een interieur. "In reactie op een toename van interieurs in industriële stijl, bestaat de serie non-woven materialen uit beton- en aardse tinten. Kleuren die het gebruik van nieuwe geavanceerde technieken onder de aandacht brengen", aldus het bedrijf.

Christiane Müller, design director van Vescom, omschrijft de architectonische collectie als een serie 'ingetogen metallics'. "De collectie relativeert luxe. De producten zijn subtiel en verfijnd. Nu en dan is er een vleugje meer decoratie aangebracht, maar nooit overdadig."

De collectie wordt volgens Vescom gekenmerkt door een interactie van oppervlak en licht, met subtiele schemerige momenten die een luxueus accent toevoegen aan het neutrale palet. Montado wordt bijvoorbeeld gemaakt van gecomprimeerde houtpulp. De zilver-kleurige serie doet denken aan beton, terwijl de bruinere tinten sterk op kurk lijken. Stervormige openingen onthullen een glimp van het spiegeloppervlak eronder, dat fonkelt en schittert zodra er licht op valt.

www.vescom.nl

{LST_ITEMS:2041}


Bijna 10 jaar geleden lanceerde Ecophon de eerste akoestische plafondeilanden op de markt: Ecophon Solo. Ecophon introduceert nu grotere maten, geïntegreerde lichtarmaturen en baffels in verassende vormen. Deze duurzame, akoestische oplossingen zijn volgens de aanbieder eenvoudig overal te plaatsen en aan te passen aan het design van de omgeving.

“Ecophon Solo is inmiddels leverbaar in een variëteit aan vormen: vierkant, rechthoek, cirkel, baffels en met Solo Freedom kun je zelfs een eigen ontwerp creëren. Solo is makkelijk toe te passen in een ontwerp en daardoor geliefd bij architecten. Met Solo kun je vorm geven aan je creatieve uitingen. Daarom zijn we trots dat we nu nog meer afmetingen en vormen kunnen bieden”, zegt Maartje Cuyckens, Marketing Manager van Ecophon.

De populariteit van baffels is de laatste jaren flink gegroeid. Als aanvulling op de traditionele baffel met rechte kant introduceert Ecophon nu Ecophon Solo Baffle Wave and Ecophon Solo Baffle ZigZag. “Omdat we weten dat het belangrijk is om geluidsabsorptie aan de wand toe te voegen, hebben we ook Ecophon Solo Baffle Wall toegevoegd aan ons productassortiment. Op deze manier kan de architect het ontwerp aan de wanden door laten lopen en krijgen de mensen in de ruimte een nog betere geluidsomgeving.”

Een van de voordelen van de kern van glaswol in Ecophon-panelen, is dat het licht van gewicht is en toch sterk en robuust. Dit maakt het volgens de fabrikant mogelijk om grote panelen te produceren zonder het risico op buigen of breken, zoals een 2400 x 600 mm paneel. De nieuwe gigant van de Solo familie is de Rectangle van 3000 x 1200 mm. Om ervoor te zorgen dat het paneel toch eenvoudig geïnstalleerd kan worden, heeft Ecophon een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij een Connect-profiel aan de achterkant van het panel wordt gebruikt. Het resultaat is dat, ondanks het grote formaat, het paneel slechts zes bevestigingspunten nodig heeft aan het bouwkundig plafond.

Ecophon heeft drie opties in verlichtingsarmaturen die tot nu toe alleen leverbaar waren in de Ecophon Focus-reeks. Eén van deze armaturen, Ecophon Line is nu geïntegreerd in een 2400x1200 mm Solo paneel. “Solo Rectangle Line wordt geleverd met het opaal geïntegreerd in het paneel. Het enige wat de afnemer nog moet doen is ophangen, het armatuur aan de achterkant bevestigen en de stekker er in steken”.

Soms is het nodig om de Solo panelen vlak onder het bouwkundig plafond te installeren, als onderdeel van het ontwerp of vanwege geringe plafondhoogte. Daarom heeft Ecophon een oplossing ontwikkeld die het mogelijk maakt om de Solo panelen tot een minimum van 50 mm vanaf het bouwkundig plafond te installeren.
 

“Alle nieuwe producten en toebehoren versterken ons aanbod en zorgen ervoor dat we nog steeds het grootste assortiment in vrijhangende absorbers op de markt hebben”, aldus Maartje Cuyckens.

www.ecophon.com/nl


{LST_ITEMS:2041}


Een groot aantal Xenos-filialen in Nederland wordt vervangen door winkels van de woonketen Casa. Op de vloer van de nieuwe winkel in Haarlem ligt een 'stoer' product van Forbo. Ook de andere Casa-winkels krijgen een Forbo-vloer.

Casa heeft al winkels in België, Luxemburg, Frankrijk, Portugal, Spanje, Zwitserland, Italië, Oostenrijk, Aruba en Marokko. In Nederland komen er ruim 100 filialen. Het assortiment van Casa bestaat uit decoratie- en geschenkartikelen, huishoudtextiel, keukenaccessoires en meubelen voor in en rond het huis. 

Alle winkels krijgen een 'stoere' uitstraling. "Mede door de betonlook Eternal vloer van Forbo Flooring, die bovendien lang meegaat, ijzersterk is en weinig onderhoud behoeft", aldus een woordvoerder namens de vloerfabrikant.

www.forbo.nl


{LST_ITEMS:2041}


 
Kantoorverhuurders kunnen het rendement van incourante kantoren verhogen door te investeren in akoestische plafondoplossingen. Dat blijkt uit het whitepaper ‘Een gezond rendement’ van Rockfon.

Kantoren met een goede akoestiek stimuleren de arbeidsproductiviteit en de gezondheid van werknemers, blijkt uit internationale studies. In de markt is veel vraag naar deze ‘gezonde kantoren’, maar het aanbod is klein. Door te investeren in akoestische plafonds spelen verhuurders in op deze vraag, wat de verhuurbaarheid en waardestijging verbetert.

Het overaanbod van kantoren is al jarenlang een probleem voor kantooreigenaren en -verhuurders. Hoewel de leegstand is afgenomen, staat nog altijd ruim 6 miljoen vierkante meter kantoorruimte te huur of te koop. Dat is slecht nieuws voor eigenaren en verhuurders die wel kosten maken, maar geen huurinkomsten ontvangen en tegelijk de waarde van hun object zien dalen. Kan renovatie een oplossing bieden en welke rol is hierin weggelegd voor akoestische plafondoplossingen? In het whitepaper ‘Een gezond rendement’ van Rockfon wordt deze vraag beantwoord.
 
Uit het whitepaper blijkt dat de huurinkomsten van kantoren na jaren van daling weer stijgen, maar dat de waardestijging van de kantoren achterblijft. Kantooreigenaren zien in renovatie een kans om de verhuurbaarheid en waardestijging van hun incourante kantoren te verhogen. Er is veel vraag naar flexibele en duurzame kantoren die de productiviteit en het welzijn van werknemers (well being) bevorderen en aantrekkingskracht uitoefenen op nieuwe medewerkers (employer branding). Het aanbod van deze ‘gezonde kantoren’ is schaars.
 
Het whitepaper laat zien dat het optimaliseren van de akoestiek essentieel is om tot een ‘gezond kantoor’ te komen. Akoestiek is de op één na grootste oorzaak van verlies aan productiviteit en discomfort. De akoestiek dient verbeterd te worden aan de hand van de 4C’s (Concentration, Contemplation, Communication, Cooperation), die vertaald kunnen worden naar de vier belangrijke akoestische parameters (geluidsdrukniveau, nagalmtijd, spraakverstaanbaarheid en geluidsisolatie). Omdat het plafond het grootste vrije oppervlak in de ruimte is, begint akoestische optimalisatie logischerwijs bij het plafond.
 
Leveranciers van akoestische plafonds (zoals Rockfon) bieden diverse alternatieven voor de traditionele 600x600 mm rasterplafonds. Plafondoplossingen laten akoestische experts toe om de akoestiek per ruimte te berekenen op basis van de wensen van de gebruiker/investeerder. Daardoor blijft het plafond de voorkeursoplossing om een goede akoestiek te waarborgen, mogelijk aangevuld door wandoplossingen of andere oplossingen. Bij een aantal van deze aanvullende akoestische maatregelen, zoals meubilair, gordijnen en planten, is het echter moeilijk om de juiste akoestische waarden te berekenen.

{LST_ITEMS:2041}


Op dinsdag 2 oktober opent Uipkes Houten Vloeren de deuren van de nieuwe showroom in Het Arsenaal te Naarden-Vesting. Dit is derde showroom van Uipkes, naast vestigingen in Alphen aan den Rijn en Amsterdam.

Sinds 1996 is Uipkes een houten vloeren-specialist die maatwerkoplossingen biedt voor zowel particulieren als bedrijven. In de showroom in Naarden kunnen bezoekers voorbeelden bekijken van handgemaakte houten vloeren in diverse plankbreedtes, kleuren en bijzondere legpatronen, zoals visgraat vloeren en Hongaarse punt vloeren. Ook kunnen ze in de showroom terecht voor vragen en advies, bijvoorbeeld over het toepassen van een houten vloer op vloerverwarming. "Op deze manier krijgen bezoekers een goede indruk van de mogelijkheden om hun woning of kantoor in te richten", aldus het bedrijf.

Rijksmonument Het Arsenaal is een historisch pand uit 1688 en is tot 1987 in gebruik geweest als militair onderkomen en opslag van munitie. 25 Jaar geleden nam Jan des Bouvrie het pand onder zijn hoede als woonwinkel en showroom voor zijn ontwerpen. In de afgelopen vestigden zich meerdere interieurwinkels in Het Arsenaal, waaronder nu ook Uipkes. In Het Arsenaal worden totaalconcepten op het gebied van woninginrichting bedacht en uitgevoerd door uiteenlopende interior design-specialisten.

“Het is een prachtig pand met woonwinkels en design labs die goed aansluiten bij de werkwijze en visie van Uipkes Houten Vloeren”, vertelt eigenaar Martin Uipkes.”We zien goede mogelijkheden tot samenwerking met andere interieur en lifestyle specialisten in Het Arsenaal tijdens projecten voor de volledige inrichting van woon- en werkruimtes. Wij denken graag mee met opdrachtgevers en architecten om tot het beste resultaat te komen. Het vakmanschap van onze medewerkers en onze ervaring op het gebied van projectmanagement komen hierbij goed van pas.”

Naast moderne interieurwinkels en topontwerpers, vind je in Het Arsenaal ook kunstwerken, design concepten, lifestyle en beauty winkels en een mooie tuin op de binnenplaats waar je kunt lunchen of een drankje te nuttigen. “Bezoekers van Het Arsenaal komen uit alle hoeken van het land om hier de laatste trends op het gebied van design en woninginrichting te bekijken en te ervaren. Zij verwachten deskundig advies, duurzame producten en een uitstekende service.”, legt Martin uit.

Afgelopen weken is er hard gewerkt om de mooie en overzichtelijke showroom te creëren. Bezoekers kunnen terecht in de nieuwe Uipkes showroom in Naarden-Vesting vanaf 2 oktober 2018.

www.uipkesvloeren.nl


{LST_ITEMS:2041}

Komend tv-seizoen is de Belgische vloerenfabrikant Moduleo te zien als leverancier en partner bij tv-programma’s als 'RTL Woonmagazine' en 'Help mijn man is klusser'.

Moduleo heeft een uitgebreide PVC-vloerencollectie waarmee men 'unieke designvloeren en innovatieve vloeroplossingen' kan realiseren.

In de eerste aflevering koos interieurarchitect Jan des Bouvries voor een Moduleo-vloer - PVC-vloer Impress Laurel Oak. Samen met de andere ontwerpers, Michiel de Zeeuw en Mariska de Jacht zijn zij verantwoordelijk voor de interieurontwerpen en make-overs van de geselecteerde interieurs dit seizoen.

Moduleo is te zien in 3 uitzendingen van RTL Woonmagazine. Bij “Help mijn man is klusser” werden eveneens diverse Moduleo vloeren geleverd en gelegd.

www.moduleo.com 


{LST_ITEMS:2041}


Verlichting

Licht is belangrijk voor mensen. Maar af en toe een beetje duisternis kan ook geen kwaad. daarom wordt jaarlijks de Nacht van de Nacht georganiseerd. Op 27 oktober wordt het evenement voor de veertiende keer gehouden.

Duizenden lichten gaan uit en er zijn nachtactiviteiten in alle provincies. Ook Natuurmonumenten doet mee. "Ervaar hoe mooi duisternis is en kom op zaterdag 27 oktober naar de ‘Nacht van de Nacht’ bij Natuurmonumenten op de Reeënberg bij Loenen, een unieke belevenis op een tijdstip waarop het natuurgebied normaal niet toegankelijk is", aldus de initiatiefnemers van de natuurorganisatie. "Maak op eigen gelegenheid een spannende wandeling in het donker door het bos en over de heide."

"Je kunt starten om 19.30 of om 20.00 en de wandeling duurt ca. 1,5 uur. Geschikt vanaf 12 jaar. Kosten deelname per persoon: € 8,00 voor leden van Natuurmonumenten en niet-leden betalen 11 euro. De prijs is inclusief consumptie. 

www.nachtvandenacht.nl


{LST_ITEMS:2041}

De SLV Group is verheugd een nieuwe Chief Executive Officer aan te kondigen: Eric Lachambre. Hij is benoemd op 3 september van dit jaar.

Met deze stap verbetert SLV naar eigen zeggen zijn managementcapaciteiten en bevordert het bedrijf zijn strategie om de positie als één van Europa's toonaangevende verlichtingsfabrikant te consolideren en uit te breiden.

Lachambre komt oorspronkelijk uit Frankrijk en levert uitstekende technische en economische expertise in zijn nieuwe functie. Na zijn managementactiviteiten voor Schneider Electric en Hilti en een aanzienlijke bijdrage aan het succes van WILO als bestuurslid.

De nieuwe CEO richt zich op zijn primaire taken bij SLV Group; het versnellen van de alomvattende digitalisering van het bedrijf, het optimaliseren van verkoop- en marketingprocessen en het vergroten van marktaandeel over de hele wereld.

"Ik kijk er naar uit om mijn kennis en ervaring over te dragen aan de SLV Group. Ik wil moderniseren en versterken van wat al een succesvol internationaal merk is, en tegelijkertijd de vele kansen maximaliseren waarmee we worden geconfronteerd, teneinde ons volledige wereldwijde potentieel te bereiken."

www.slv.nl


{LST_ITEMS:2041}

De Biennale Interieur staat op stapel. Van 18 tot en met 22 oktober zal de Xpo in Kortrijk weer een keur aan interieurproducten tonen. Behalve meubilair is er ook dit jaar weer veel verlichting te zien.

De Biennale Interieur is een 'vaste prik' in de agenda van Noordwest-Europese interieurprofessionals en -consumenten. Ook dit jaar zullen de hallen in Kortrijk naar verwachting weer gevuld zijn met vele duizenden geïnteresseerde bezoekers. "Sinds jaar en dag brengt de Biënnale Interieur talent en gevestigde merken samen, om naast het zakelijke aspect ook een plek voor ontmoeting, reflectie en waardering te zijn", zegt Dieter Van Den Storm, creatief coordinator van het evenement. "Interieur 2018 gaat daarnaast op zoek naar betekenisvolle antwoorden op vlak van wonen, werken en ontspannen en dit in een nieuwe formule."

Vijf dagen lang zet de 26e Biënnale Interieur in op een gecureerd en geselecteerd aanbod van bedrijven en talent die een eigen inhoudelijk statement maken. De vijftigste editie van de Biënnale Interieur brengt enkele ingrijpende veranderingen met zich mee. Waar de beurs tot vorige editie telkens 10 dagen duurde, wordt nu gekozen voor een compacte maar sterke inhoudelijke aanpak. "Tussen 18 en 22 oktober 2018 is Interieur 2018 opnieuw 'the place to be' wat betreft innovatie en creativiteit." 

Zoals gezegd zal er  veel licht te zien zijn op het evenement. Zo heeft 'Designer of the Year' Frederik Delbart zich onder meer bezig gehouden met het ontwerpen van verlichtingsproducten (zie de foto hieronder). Ook exposeren tal van lichtfabrikanten op het evenement. Enkele lichtbedrijven die hun kunnen etaleren op de beurs zijn B.lux , Dark , Delta Light , Eden Design, Flos, Modular Lighting Instruments, tossB, Wever & Ducré en  XAL. Wie geïnteresseerd is in deze - en tal van andere interieurgerelateerde - merken, doet er verstandig aan tussen 18 en 22 oktober een bezoek te brengen aan de symphatieke beurs.


www.interieur.be
 

{LST_ITEMS:2041}

Sinds 25 september zijn wij in Nederland elf nieuwe European Light Experts rijker. Op kantoor bij de NSVV werd onder het genot van een hapje en een drankje en mooie woorden van Dick Vonk (voorzitter examencommissie) en Jan Meutzner (ELEA) aan deze nieuwe lichting ELE’ers het ELE-certificaat uitgereikt. 

Het certificaat is een initiatief van de lichttechnische gezelschappen van Duitsland (LiTG), Oostenrijk (LTG), Zwitserland (SLG) en Nederland (NSVV). Zij hebben de afgelopen jaren samen een protocol ontwikkeld voor een Europese Licht- en Lichttechnische opleiding. Het curriculum van de opleiding ligt op HBO-niveau en heeft betrekking op alle aspecten van licht, verlichting, de bijbehorende elektrotechniek en de invloed ervan op de mens.

Iedereen in het bezit van dit certificaat mag de titel ELE achter zijn naam vermelden. De ELE-registratie heeft een beperkte geldigheid van 5 jaar. Daarna kan de registratie weer voor 5 jaar worden verlengd als voldaan is aan het bijhouden c.q. vermeerderen van kennis, kunde en vaardigheid op het gebied van lichttechniek en lichtontwerp.

Op 13 november vindt het volgende ELE-examen plaats waaraan tien deelnemers zullen deelnemen, waarvan een voor buitenverlichting. Het daaropvolgende examen vindt op 5 juni 2019 plaats.

www.nsvv.nl
 


{LST_ITEMS:2041}

Signify - het voormalige Philips Lighting - kondigt aan dat het Philips Hue draadloze verlichtingssysteem zijn Nederlandse samenwerkingsdebuut maakt met Google Home en Google Home Mini, de spraakgestuurde speakers van Google.

"Na de succesvolle introducties van Google Home in onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland komt de slimme speaker nu ook in Nederland beschikbaar", aldus een woordvoerder. "De speaker wordt bediend via de Google Assistent, die je vragen beantwoordt en je helpt om dingen te regelen. De Google Assistent is oproepbaar via meer dan 500 miljoen apparaten, beschikbaar in een veelvoud aan talen en werkt samen met meer dan 5.000 typen slimme apparaten. Consumenten in Nederland kunnen de Google Home en Google Home Mini gebruiken om hun Philips Hue verlichting te regelen."

www.meethue.com


{LST_ITEMS:2041}

Een belangrijk bericht van SLV:
 
"Als onderdeel van onze verplichte productmonitoring, willen we u erop wijzen dat binnendringend vocht in de omgeving van de lampvoet van de ADEGAN MANILA tafel- en staande lamp met artikelnummers 231385 en 231395 het lamphuis en de staaf in uitzonderlijke gevallen onder spanning kan zetten (230V) wanneer de stroomkabel wordt ingestoken.
Er hebben zich nog geen incidenten voorgedaan, waarbij een consument geëlektrocuteerd had kunnen worden. Toch willen wij u, om redenen van preventieve consumentenbescherming, informeren dat de mogelijkheid van een gevaarlijke elektrische schok niet kan worden uitgesloten en in individuele gevallen zal blijven, afhankelijk van de betreffende toepassingssituatie. We roepen daarom de betreffende producten terug (productieperiode 01.2014 tot 09.2017) en willen u vragen zo snel mogelijk contact op te nemen met uw SLV-dealer om de volgende stappen te coördineren.

U kunt als volgt zien of uw product wordt beïnvloed door de terugroepactie: Het etiket met de productiedatum bevindt zich naast het label van het SLV-type op de onderkant van de granieten
grondplaat.

Wij vragen u om de betreffende tafellampen, respectievelijk de stangen van de betreffende staande lampen (zonder rotan kap en zonder voetplaat) te retourneren naar uw SLV dealer en ontvang naar keuze:
- een nieuwe tafellamp, artikelnummer 1002495
 
respectievelijk
 
- een vervangingsset voor de staande lamp, artikelnummer 1002515
(geoptimaliseerde beschermingsklasse 1 van de lichtstaaf incl. lampbehuizing en stekker)
 
of
 
- een terugbetaling van de aankoopprijs.
 
Als u vragen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met de SLV klantenservice via aftersales@slv.nl of: 077-3204349. We danken u voor uw begrip en bieden onze excuses aan voor enig ongemak."
 

SLV viert binnenkort een jubileum. Het Duitse verlichtingsmerk bestaat binnenkort 40 jaar. Om dat te vieren publiceert SLV een neiuwe catalogus, de Big White 2019. De eerst 1.250 exemplaren gaan vergezeld van een gratis SLV Zip Hoodie.

De catalogus verschijnt begin oktober. deze nieuwe editie telt 864 rijkgeïllustreerde pagina’s en meer dan 3500 producten. Hieronder bevinden zich bijna zeshonderd nieuwe producten. 

De Big White-catalogus wordt al meer dan 10 jaar uitgegeven door SLV en is te vinden bij menig e-installateur, interieurarchitect en lichtontwerper. In de catalogus staan tal van toepassingsvoorbeelden. SLV kent een zeer uitgebreid assortiment verlichting voor woningen, kantoren, winkels en horeca.

www.bigwhite.nl


{LST_ITEMS:2041}


Ontwerp & Architectuur

De Biennale Interieur staat op het punt van beginnen. Van 18 tot en met 22 oktober zal de Xpo in Kortrijk weer een keur aan interieurproducten tonen. Ook dit jaar zullen de hallen in Kortrijk naar verwachting weer gevuld zijn met vele duizenden geïnteresseerde bezoekers.

"Sinds jaar en dag brengt de Biënnale Interieur talent en gevestigde merken samen, om naast het zakelijke aspect ook een plek voor ontmoeting, reflectie en waardering te zijn", zegt Dieter Van Den Storm, creatief coordinator van het evenement. "Interieur 2018 gaat daarnaast op zoek naar betekenisvolle antwoorden op vlak van wonen, werken en ontspannen en dit in een nieuwe formule."

Vijf dagen lang zet de 26e Biënnale Interieur in op een gecureerd en geselecteerd aanbod van bedrijven en talent die een eigen inhoudelijk statement maken. "In een snel veranderende wereld tracht de Biënnale Interieur een platform te zijn waar de zoektocht naar betekenis ook concreet wordt ingevuld. Het inzetten op nieuwe, milieuvriendelijke materialen wordt aangemoedigd. Bedrijven die zinvolle ideeën en slimme oplossingen voor een betere leefomgeving aanreiken krijgen een centrale plek. En de jonge generatie die de de wereld van vandaag en morgen op hun manier verandert, wordt aangemoedigd hun idee ten volste te ontwikkelen en voor te stellen."

De vijftigste editie van de Biënnale Interieur brengt enkele ingrijpende veranderingen met zich mee. Waar de beurs tot vorige editie telkens 10 dagen duurde, wordt nu gekozen voor een compacte maar sterke inhoudelijke aanpak. "Tussen 18 en 22 oktober 2018 is Interieur 2018 opnieuw 'the place to be' wat betreft innovatie en creativiteit. De Biënnale Interieur mikt ook steeds meer op een professioneel publiek. Naast een ijzersterk cultureel programma waaronder lezingen, tentoonstellingen, presentaties en ontmoetingsmomenten, gaat er heel wat aandacht naar business en ondernemen. Interactie en uitwisseling tussen participanten, handel en professionele klanten staan 5 dagen lang centraal. Een architectuurprogramma geeft nationale en internationale architecten de kans om naast het programma in de Xpo ook van een bedrijfsbezoek aan een van de deelnemende bedrijven te genieten. Daarnaast sluit het stadsfestival aan bij de oorspronkelijke gedachte van de Biënnale Interieur. Een leegstaand ziekenhuis in het centrum van de stad wordt ingepakt door een jonge generatie ontwerpers, culturele partners en internationaal toonaangevende designers."

 

www.interieur.be
 

{LST_ITEMS:2041}

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) zal design-journalist (en Inside Information-medewerker) Kitty de Groot een inspirerende lezing verzorgen over nut en noodzaak van innovatie in het interieur.

Innovatie & creativiteit, hoe stimuleer je dat vanuit het ruimtelijk concept? Nieuwsgierigheid kietelen, uitwisseling van kennis en inzichten activeren, vaste patronen doorbreken, hoe doe je dat? Wat kunnen we leren van creatieve hotspots, kunstacademies, incubator-omgevingen?  Welke rol kan kunst, natuur, identiteitsuitstraling en visie visualisatie spelen in het stimuleren van een innovatief gedreven werksfeer? Hoe het Design Thinking proces te ondersteunen in de fysieke ruimte? Deze en andere vragen komen aan bod in de lezing van Kitty de Groot.

In haar inspirerende sessie zullen vele aansprekende interieur projectvoorbeelden, onderzoeksresultaten en visies van toonaangevende innovators, kunstenaars, architecten en designers worden aangestipt.

Kitty de Groot is design-journalist en auteur van het boek: Nieuwe werkvormen. Haar specialisatie: innovatie, design, cultuur en user/design-psychologie, hoe beinvloeden zij elkaar. Haar achtergrond: Interieurarchitectuur en Industrieel ontwerpen, waarin zij vele jaren in binnen- en buitenland toonaangevend actief is geweest. Zij is docent in design (psychologie) en partner van www.Studiovix.nl, innovatie stimulerende meubels.

De lezing is bedoeld voor iedereen die creativiteit en innovatie in de werkomgeving wil stimuleren. Hierbij valt te denken aan interieurarchitecten, architecten, projectinrichters en werkplek-aanbieders. De lezing vindt op 26 Oktober van 14:00-15:30 uur plaats bij IGLUU, Lichttoren 32 in Eindhoven.
 
https://www.ddw.nl/nl/programma/82/innovatie-en-creativiteit-hoe-stimuleer-je-dat-in-de-werk-en-leeromgeving


{LST_ITEMS:2041}

Eerlijk gezegd waren we hier ter redactie een beetje verbaasd: een initiatief in de projectinterieursector - waar we al meer dan 20 jaar actief zijn onder de naam Inside - met de naam Inside/Inside? Het zal wel te maken hebben met het hergebruik-adagium dat Inside/Inside voorstaat. Het platform - dat dus niets te maken heeft met 'onze' Inside - 'gaat live' op 24 oktober, tijdens de Dutch Design Week (DDW).

Inside/Inside is een gezamenlijk initiatief van Nibe, Ex Interiors en het Dutch Green Building Council. Bij dit drietal hebben zich de volgende 'founding partners' aangesloten: Baars & Bloemhoff, DSM, Green Furniture Circle, Interface, Gispen en Maiburg.

"Inside/Inside is hét centrale online platform waarop objectief inzichtelijk is hoe duurzaam, circulair en gezond een interieur is", aldus de driftig hergebruikende initiatiefnemers. "Met het oog op onze toekomst veranderen we ook de eisen die we stellen aan onze interieurs. We worden steeds kritischer en selectiever in onze zoektocht naar de mooiste, meest innovatieve materialen en producten. Circulariteit is key. Re-use, recycling, hernieuwbare grondstoffen en materialen zijn daarbij onmisbaar."

De hergebruikers van Inside/Inside geloven naar eigen zeggen 'dat het belangrijk is inzichtelijk te maken hoe duurzaam wij nou eigenlijk echt bezig zijn als het om gebouwen maken en/ of inrichten gaat'. "Maken we echt wel de juiste keuzes en op basis waarvan beslissen we dat? Voor duurzame en circulaire gebouwen bestaan er al langere tijd richtlijnen, wetten en labels. Voor interieur echter nog nauwelijks…maar dit is niet langer zo!"

De lancering van het hergebruikende platform staat gepland op 24 oktober om 18.00 uur in Broeinest aan de Torenallee 45 in Eindhoven.

www.ddw.nl


{LST_ITEMS:2041}


Nog even en dan is het zover. Op 20 oktober gaat de Dutch Design Week van start. Tot en met 28 oktober staat Eindhoven in het teken van drie dingen: design, design en design.

De Dutch Design Week (DDW) wordt dit jaar voor de zeventiende keer gehouden. de behoefte aan een evenement op het gebied van design is momenteel nog net zo groot als bij de eerste editie van de DDW. Directeur Martijn Paulen licht de rol van de ontwerpers toe: ‘Ontwerpers bedenken oplossingen, creëren innovaties, zijn vooruitstrevend, maken zaken tastbaar en functioneel. Ze kijken op een unieke manier naar hun omgeving en de wereld. “Hoe kan het anders, hoe kan het beter?” Op die vragen hebben ontwerpers steeds weer authentieke en verrassende antwoorden. Het is aan ons allemaal om deze creatieve oplossingen te omarmen en te stimuleren, dus ook aan jou. If not you, then who? Samen bepalen we hoe de wereld eruitziet. Wij zijn allen aan zet; If not us, then who?’."

Tijdens de DDW is er in Eindhoven van alles te beleven. Op 110 locaties tonen maar liefst 2.600 ontwerpers en bedrijven hun laatste design-innovaties. Het evenement lanceert in samenwerking met digitaal ontwerpbureau Vruchtvlees (Den Haag) tevens een nieuw contentplatform; een website die het hele jaar door innovatie, experiment en cross-overs binnen design belicht. Met onder meer achtergrondartikelen, interviews, nieuwsitems, video’s en podcasts – van en voor ontwerpers en experts op het gebied van design. In de aanloop naar en tijdens het evenement staat het programma centraal: de website zorgt voor een optimale bewegwijzering binnen het brede aanbod. Tegelijkertijd wordt meer ruimte gecreëerd voor tips van deskundigen, onder wie de ambassadeurs. 

Voor wie ook tijdens de avonduren van Dutch Design Week verrast wil worden door vernieuwend talent, is er DDW Music Festival. Tijdens het DDW Music Festival treden meer dan 90 (inter)nationale artiesten op, verspreid over podia door heel de stad. Van een moderne pianist bij Piet Hein Eek tot Thaise funk in de Effenaar, en van folk in een van de oudste kroegen in de stad tot house aan de Fuutlaan. Een DDW Festival ticket geeft toegang tot alle DDW en DDW Music Festival hotspots (uitgezonderd de DDW Music Specials).

Tijdens de DDW zal ook Inside Information acte de présence geven. Zo geeft Kitty de Groot namens Inside Information een TED-talk met als titel 'How to Stimulate Creativity & Innovation in the Workspace?'. De presentatie vindt plaats op 26 oktober in IGLUU. Aanvang: 14.00 uur

www.ddw.nl


{LST_ITEMS:2041}

de Dutch design Week staat op stapel. Eén van de vele evenementen die tussen 20 en 28 oktober georganiseerd worden in Eindhoven is de uitreiking van de New Material Award.

Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut nodigen belangstellenden uit voor de uitreiking van deze prijs op zaterdag 20 oktober om 16:00 in Eindhoven. De prijsuitreiking wordt geleid door Andrea van Pol. Rijksbouwmeester Floris van Alkemade zal namens de jury de twee winnaars — van de New Material Award en New Material Fellow — bekendmaken. Alle genomineerde ontwerpen zijn te zijn tijdens Dutch Design Week.
De genomineerden zijn:

Agne Kucerenkaite, Ignorance is Bliss
Alexander Marinus, Hey Jute
Studio Chris Kabel, Recomposed Bamboo
Basse Stittgen, Blood Related
Daria Biryukova, FORZ®Glaze
Envisions, Wood in Progress
Ekaterina Semenova, Care for Milk
Inge Sluijs, Plasma Rock
Iris de Kievith & Annemarie Piscaer, SerVies
Studio Klarenbeek & Dros en Atelier Luma, Algae Lab LUMA
Overtreders W & bureau SLA, People's Pavilion: 100% geleend
Sanne Visser, The New Age of Trichology
Shahar Livne, Lithoplast
Telesilla Bristogianni & Faidra Oikonomopoulou, Re3-Glass
Xandra van der Eijk, Future Remnants

Onder voorzitterschap van Lex ter Braak bestaat de jury in 2018 uit Irene Colicchio (sustainability engineer bij DSM), Rianne Makkink (oprichter en directeur Studio Makkink & Bey) en Arnold Tukker (professor afdeling Industriële Ecologie en directeur Centrum voor Milieuwetenschappen aan de Universiteit Leiden).

www.hetnieuweinstituut.nl


{LST_ITEMS:2041}

Transformaties van gebouwen zijn actueel. Door de hergebruikscomponent zijn ze op voorhand duurzaam. "Het wordt nog interessanter wanneer dit betekent dat belangrijk industrieel erfgoed behouden blijft", alsus innovatie-platform Booosting. De organisatie organiseert een projectbezoek aan een goed voorbeeld op dit terrein.

"Als ten slotte deze transformatie vanuit een duurzame invalshoek plaats vindt, zijn alle ingrediënten voor een aansprekend Booosting projectbezoek aanwezig", aldus een woordvoerder naar aanleiding van het aanstaande projectbezoek aan het Snelfiltergebouw Rotterdam, op 11 oktober aanstaande.

Op de rechter Maasoever van Rotterdam is de wijk De Esch gebouwd op het voormalige terrein van de Rotterdamse drinkwaterleidingmaatschappij. Tot 2015 was Kraaijvanger architects gevestigd op de eerste verdieping van een van de Snelfiltergebouwen. Na een aantal jaren leegstand wordt het momenteel door ontwikkelaar Dutch Estate Rental getransformeerd tot 46 deels gestoffeerde huur-appartementen voor young professionals. Tevens wordt er een kantoor gerealiseerd voor de exploitant Rotsvast.

Het gebouw wordt medio augustus opgeleverd en op initiatief van Booosting aangeslotene Paul Jas is er een projectbezoek gepland op donderdag 11 oktober. "In verschillende inleidingen komen de uitdagingen en de grensverleggende aanpak aan bod waar zowel opdrachtgever, architect als adviseurs bij een dergelijk project voor worden gesteld."

Er is onder meer aandacht voor de onderwerpen 'Transformatie en renovatie van industrieel erfgoed', 'Klimaatbeheersing en daglichttoetreding' en 'Aannemerloos bouwen; de voordelen van een bouwteam'. Het programma begint om 16.00 uur. Aan het woord komen Gyuszi Florian (bestuur Booosting), Paul Jas (directeur Dutch Estate Rental), Steven Biesiot (architect/directeur BB architecten) en Bram Loose (manager Meting & Facturatie Hezelaer). Voorts is er een rondleiding en een borrel. 

www.booosting.nl


{LST_ITEMS:2041}

Mede-oprichter en directeur van Mvrdv Nathalie de Vries is door de TU Delft benoemd tot hoogleraar Architectural Design met als zwaartepunt Public Buildings.Nathalie de Vries stelt voor om het onderzoek naar openbare gebouwen te beschouwen als een collectieve kennisbron en om output te produceren voor de architectonische gemeenschap en daarbuiten, door kennis te bevorderen over hoe architectuurontwerp kan bijdragen aan het oplossen van dringende maatschappelijke kwesties.

"Praktijk en theorie zijn in de architectuur onlosmakelijk met elkaar verbonden", zegt Nathalie de Vries. "De ontwerpprojecten moeten een solide educatieve kern vormen, maar ze moeten vanzelfsprekend ook worden omringd door een 'lichaam van kennis en ervaring' van de verschillende experts, Dit helpt ervoor te zorgen dat studenten inzicht krijgen en ervaring opdoen door toegang te bieden tot actuele kennis over theorie, praktijk en geschiedenis."

Nathalie de Vries gaat thema’s onderzoeken die verwant zijn aan de uitdagingen die zij zelf tegenkomt in haar bureau Mvrdv, dat wereldwijd actief is. Een van haar thema’s zal multipliciteit in architectuur zijn, over hoe gebouwen en bouwelementen op productievere wijze kunnen worden ingezet. Een tweede thema, ‘het multiple gebouw’, zal gaan over de massaproductie van gebouwen. Hierbij is belangrijk om te onderzoeken of dit soort gebouwen zo kunnen worden ontworpen dat ze in de loop der tijd makkelijker kunnen worden aangepast. De leerstoel zal ook onderzoeken hoe betekenisvolle publieke ruimtes en publieke gebouwen kunnen worden gemaakt in een tijdperk dat het monofunctionele openbare gebouw steeds minder gangbaar wordt.

Nathalie de Vries (1965) is architect en stedenbouwkundige. Ze studeerde af aan de TU Delft in 1990. Ze is directielid van het internationaal opererende architectenbureau Mvrdv, dat ze in 1993 oprichtte samen met Winy Maas en Jacob van Rijs. Momenteel is De Vries voorzitter van de branchevereniging van architectenbureaus BNA. Ze doceerde aan diverse scholen en instituten waaronder Harvard GSD, IIT Chicago, The Berlage, de TU Delft en ArtEZ Academie van Bouwkunst. Van 2005-2008 was ze Spoorbouwmeester voor ProRail/NS. Van 2002 tot 2004 was ze hoogleraar Architectuur aan de TU Berlin en van 2013 tot de zomer van 2018 was ze hoogleraar aan Baukunstklasse van de Kunstakademie Düsseldorf.


(Fotografie: Barbra Verbij).


 

{LST_ITEMS:2041}


Overig nieuws

Leesman heeft een nieuw onderzoek gepubliceerd over de hedendaagse werkplek. Dat meldt Gideon van der Burg, managing director Benelux bij Leesman.

"We bevinden ons midden in een revolutie waarbij een aantal merken de standaarden verlegt van de manier waarop wij, als consumenten, hun producten en diensten ervaren", aldus Van der Burg. "Denk aan merken als Uber, Apple of Sonos. Hierdoor worden de verwachtingen die medewerkers voor hun werkplek hebben eveneens beïnvloed."

Leesman doet voortdurend onderzoek naar de beleving van kantoorwerkers. Recentelijk verscheen een nieuw onderzoeksrapport. "Uit het nieuwe wereldwijde onderzoek 'The Workplace Experience Revolution' onder meer dan 400.000 werknemers blijkt dat de manier waarop werknemers de werkomgeving ervaren is onder te verdelen in drie verschillende clusters: doen, zien en voelen. De werknemer heeft de allerbeste werkomgevingservaring als hij tevreden is over alle drie die componenten. Gaat het op een van de vlakken mis, dan is het vrij zeker dat dit het algehele enthousiasme van de werknemer over de werkomgeving ondermijnt."

Vervolgens is er geanalyseerd welke factoren deze clusters het meest beïnvloeden, waarbij is gefocust op activiteiten, de fysieke omgeving en faciliteiten. "Bij elkaar leidde dit tot dertien super drivers, die de kern vormen van hoe de werknemer zijn werkomgeving ervaart: de workplace experience." 

Het ecosysteem van een werkomgeving is complex en de meeste factoren in de fysieke omgeving en faciliteiten hangen sterk met elkaar samen. "Echter, bepaalde factoren hebben dus een grotere impact op hoe de werkomgeving wordt ervaren. Deze dertien super drivers geven organisaties richting bij de vraag waarop ze moeten focussen, willen ze hun werknemers een werkomgeving bieden die hun helpt effectief te kunnen werken. Zijn deze zaken op orde, dan is er een sterke fundering om medewerkers optimaal te laten presteren. Uiteraard verschillen de uitkomsten in de praktijk per organisatie net iets en zijn de oplossingen afhankelijk van het DNA, de cultuur en het budget van de organisatie en bovenal van het verwachtingspatroon van uw medewerkers."

Het volledige onderzoek ‘The Workplace Experience revolution, Unearthing the real drivers of employee sentiment’ is nu ook te downloaden op: https://www.leesmanindex.com/research/


{LST_ITEMS:2041}

De genomineerden voor de Facilitaire Benchmark Awards 2018 zijn bekend. Ook dit jaar worden de awards in twee categorieën uitgereikt.

In de categorie ‘Beste Integrale Prestatie’ zijn drie nominaties, te weten: a.s.r.; de gemeente Utrecht en het UWV. Voor de award voor de ‘Best Verbeterde Prestatie’ zijn er ook drie genomineerden, namelijk: Boskalis, Hogeschool Utrecht en KPMG.

De uitreiking vindt plaats tijdens het middagprogramma van de zevende editie van Benchmark XL dat plaats vindt op 25 oktober 2018 op Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem.

Benchmark XL is een evenement gericht op kennisdeling rondom benchmarken. Het evenement werd traditioneel door NFC Index en Colliers georganiseerd voor organisaties die hun facilitaire kosten benchmarken. Met het samengaan van FMN en NFC Index aan het begin van dit jaar is een deel van het programma dit jaar voor het eerst ook opengesteld voor organisaties die (nog) niet benchmarken. Thema van het Benchmark XL event van dit jaar is “Stress & performance op de werkvloer”. 

www.fmn.nl


{LST_ITEMS:2041}

Op initiatief van branchebvereniging FMN vindt opnieuw onderzoek plaats naar de Nederlandse facilitaire sector. Met het openzetten van de digitale vragenlijst is de eerste stap gezet naar de publicatie van het FM Marktonderzoek 2019.

Het FM Marktonderzoek is het in en buiten de facilitaire sector zeer gewaardeerde periodieke onderzoek dat organisatieadviesbureau Twynstra Gudde in opdracht van FMN, de beroepsvereniging voor het facilitaire domein, uitvoert. FMN en Twynstra Gudde roepen facility managers en anderen die direct of indirect bij het facilitaire werkveld betrokken zijn op om uiterlijk 16 november 2018 de vragenlijst in te vullen. Onder de respondenten verloot FMN een gratis toegangskaart voor “World Workplace Europe meets Facility for Future”, dat van 20 tot en met 22 maart 2019 plaats vindt in Amsterdam. Daar zullen ook de onderzoeksresultaten gepubliceerd worden.

Het FM Marktonderzoek geeft het werkveld inzicht in de omvang van de Nederlandse facility management en brengt daarnaast ook de relevante trends en ontwikkelingen in beeld. De tweejaarlijkse publicatie is daarmee een must voor iedereen die met het facilitaire werkveld in aanraking komt. Het FM Marktonderzoek 2019 beweegt ook zelf nadrukkelijk mee met alle nieuwe ontwikkelingen, waardoor deze samen met nieuwe thema’s zowel in de opzet, inhoud en vormgeving van het onderzoek een duidelijke plek vinden.

FMN-voorzitter Natalie Hofman roept het facilitaire werkveld en in het bijzonder de leden van FMN, die vandaag een uitnodiging hebben gehad, op de enquête in te vullen: “Het invullen van de vragenlijst kost je maximaal 10 minuten maar is van groot belang voor een adequaat en actueel overzicht van de stand van zaken op de facilitaire markt. Hoe meer respondenten, hoe waardevoller het onderzoek ook in de dagelijkse praktijk van de facility manager wordt."

www.fmn.nl

 

{LST_ITEMS:2041}Als projectontwikkelaar of interieurarchitect zul je voor bepaalde activiteiten promotiemateriaal zoals brochures of leaflets nodig hebben. Bijvoorbeeld om een nieuw project te presenteren. Online printers als https://www.123drukken.nl/ genieten de afgelopen jaren van een aanhoudende groei als het gaat om het leveren van kwalitatief hoogwaardig drukwerk voor zakelijke klanten. Een online bezoek aan bedrijven voor online afdrukken, maakt direct de voordelen zichtbaar van het gebruik van een digitale partij. En toont een breed scala aan betaalbare marketingmaterialen die een grote impact kunnen hebben op (potentiële) klanten.

Concurrerende prijzen van online printers
Online drukkerijen bieden waar voor je geld. Doordat ze lage bedrijfskosten hebben en bijvoorbeeld geen winkelpand hoeven te onderhouden, kunnen ze concurrerende prijzen bieden. Traditionele drukkers zullen een aantal kosten moeten dekken die ze zullen doorberekenen in de prijzen voor klanten. Online printers hebben minder van deze vaste lasten en zullen producten van hoge kwaliteit tegen lagere prijzen bieden. Vaak wordt ook de mogelijkheid geboden om een sample te bestellen voordat je een definitieve bestelling in hogere oplage plaatst. Op deze manier weet je precies wat je straks ontvangt. Extra korting voor bulkaankomen is ook zeer gebruikelijk bij online printers.

Eenvoudig en snel online bestellen
Door online een bestelling te plaatsen en deze op het adres bezorgd te krijgen dat je zelf opgeeft, bespaar je tijd in plaats van op zoek te gaan naar een fysieke drukker. De reis er naartoe, het zoeken van een parkeerplaats en het uitleggen van de wensen kan alles bij elkaar beslag leggen op behoorlijk wat tijd in een drukke werkdag. Door gebruik te maken van een online printer, kun je zelf kiezen waar en wanneer je een bestelling plaatst. Kies het moment dat het beste uit komt en geef alle wensen aan door in de beschikbaare opties jouw selectie te maken. Op deze manier ontwerp je makkelijk een gepersonaliseerd product. Het bestelproces en de navigatie op de website is bij online drukkers gericht op gemak en effenciëntie.

Effectieve offline marketingmaterialen
In een wereld die steeds digitaler wordt, zijn offline marketingmaterialen altijd nog effectief. Er zijn mensen die aan iets fysieks in handen de voorkeur geven tegenover een vluchtige online advertentie. Voor projectontwikkelaars en interieur architecten zijn er diverse offline tools die nuttig zijn en tegen lage kosten ingezet kunnen worden. Visitekaartjes bijvoorbeeld worden nog steeds veel gebruikt. En met goede reden. Ze zorgen ervoor dat je gemakkelijk je bedrijfsgegevens kunt achterlaten bij een (potentiële) klant. Brochures zijn perfect om jouw bedrijf en project in te beschrijven en geïnteresseerden iets fysieks mee te geven wat ze op een later moment nog eens rustig kunnen bekijken. Flyers zijn de ideale oplossing om een groot aantal mensen met een relatief lage investering te bereiken. Een open huis of ander evenement kan makkelijk gecommuniceerd worden met flyers.
 


 

{LST_ITEMS:2041}

De Velux Group lanceerde recentelijk de Healthy Homes Barometer 2018 op Autoworld in Brussel, België, waar wetenschappelijke experts, vertegenwoordigers uit de bouwsector, politieke stakeholders en de media worden samengebracht.Eérn van de aanbevelingen: bedrijven moeten zich actief gaan bezig houden met het gezonder maken van hun kantoren.
 

De Healthy Homes Barometer 2018 is de vierde editie van dit pan-Europese onderzoek, dat nagaat hoe het gesteld is met de gebouwen in Europa en de effecten van huisvesting op de gezondheid van de bewoners onderzoekt. Het rapport van dit jaar werpt zijn licht op een aantal grimmige bevindingen, vooral in de snelgroeiende voorsteden van Europa.

"In Europa groeien de voorsteden in de laatste zes decennia een pak sneller dan de steden. Het onderzoek van dit jaar toont aan hoe belangrijk onze voorsteden zijn om een gezondere gebouwenvoorraad aan te leggen. Maar het gevaar bestaat dat we het belang hiervan over het hoofd zien. Er is actie nodig om gezondheids- en klimaatproblemen bij de hele bevolking aan te pakken, maar in de voorsteden van Europa dreigen we een gouden kans te laten liggen", aldus David Briggs, CEO van de Velux Group.

Het rapport toont aan dat er geld aanwezig is in het systeem om de vereiste renovatieniveaus te katalyseren, maar gaat dieper in op de belangrijkste (en vaak onnodige) barrières die huiseigenaars er kunnen van weerhouden om dit type van investering te doen. Ook de voordelen van renovatie op lange termijn worden aangetoond. Terwijl de eenmalige kosten voor het upgraden naar de norm van de huisvesting in Europa op ongeveer 295 miljard euro wordt geschat, moeten de EU-economieën elk jaar naar schatting 194 miljard euro ophoesten door onaangepaste huisvesting.

Wanneer ze niet thuis zijn, brengt het leeuwendeel van de Europeanen hun tijd door in een kantoor. Voor de allereerste keer richt de Healthy Homes Barometer zich dit jaar ook op de Europese kantooromgevingen. Aangezien 90 procent van de werkingskosten van een bedrijf naar het personeel gaat, en een beter binnenklimaat tot betere prestaties en meer welzijn leidt, toont het rapport aan waarom bedrijven zonder nadenken zouden moeten investeren in kantoorgebouwen.

Dit zijn slechts een aantal bevindingen van de Healthy Homes Barometer van dit jaar, die ook tips geeft van hoe beleidsmakers, bedrijven en particulieren samen kunnen werken om de woningen en kantoren in Europa in een betere staat te brengen. Dit zal immers van vitaal belang zijn om toe te werken naar de doelstellingen van de VN inzake duurzame ontwikkeling en de verbintenissen in het klimaatakkoord van Parijs van 2016 waar te maken.

“Ik juich de Healthy Homes Barometer van dit jaar toe. Het is van essentieel belang dat we onze beslissingen baseren op goed onderbouwde, vergelijkbare en betrouwbare gegevens. Dat is de enige manier voor ons om de uitdaging op het vlak van huisvesting het hoofd te bieden en onze energie- en klimaatverbintenissen waar te maken. We mogen nooit vergeten dat de energietransitie thuis begint!", aldus Maroš Šefčovič, Vicepresident van de Europese Commissie.

De Healthy Homes Barometer 2018 bevat nieuwe analyses van de Eurostat-database van de EU uitgevoerd door Ecofys, een bedrijf van Navigant, evenals nieuwe onderzoeksresultaten van Fraunhofer IBP, aangevuld met bestaande gepubliceerde gegevens.

www.velux.nl


{LST_ITEMS:2041}

Worden we oud, of werkte de naam gewoon niet? Hoe dan ook: de nieuwe naam van Staples Retail klinkt ons vertrouwd in de oren: 20 jaar na de overname en 9 jaar onder de merknaam Staples gaat Office Centre met Nederlandse investeerders en een Nederlandse directie weer zelfstandig verder als een Nederlands bedrijf.

Het nieuws was al sinds de zomer bekend, maar nu treedt Office Centre ook in de reclame-uitingen volop naar buiten met de naamswijziging. Met de overname ontstaat een nieuw bedrijf naast de bestaande KantoorExpert Groep. Beide bedrijven krijgen voorlopig een eigen directie in de personen van respectievelijk Richard Houppermans en Frans Davelaar. De nieuwe Office Centre organisatie biedt werk aan 550 medewerkers, verdeeld over de 39 vestigingen, de online activiteiten en het hoofdkantoor in Almere.

 

{LST_ITEMS:2041}Vacatures
   
Bekijk hier    vacatures uit uw vakgebied.
Bent u abonnee? Dan kunt u gratis
uw vacature 
plaatsen!
 Mail: info@insideinformation.nl


Projecten
Kijk  hier  voor een overzicht van actuele projecten. Heeft u ook een interessant project? Mail: info@insideinformation.nl
 


Nieuwsarchief
Kantoor- en Projectmeubilair

Vloer, Wand & Plafond

Verlichting

Ontwerp/Architectuur

Overig nieuws

Archief voor oktober 2006


Rubrieken
Columns
Tekst en Uitleg
Kennistafel

Cartoons
 


Agenda
Agenda-overzicht >

 

18 t/m 22-10 2018
Biennale Interieur
Kortrijk